|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak radzicie sobie z egzemą?
Kochane Panie, poszukuję kosmetyków/ środków do walki z egzemą skórną. Jak byłam mała miałam bardzo zaawansowanie rozwiniętą na dłoniach, teraz nie wiem jaki czort mnie znowu naszedł, że wraca nie tylko na rękach ale również na nogach (pod kolanami) i za uszami. Jak na razie zmiany są niewielkie, ale wygląda to identycznie jak kiedyś. Pytałam mamy jak sobie wtedy z tym poradziła, ale środka, który mi pomógł nie ma już ani w aptekach ani nie znalazłam go nawet w necie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak radzicie sobie z egzemą?
A byłaś już u lekarza? Moje dziecko na egzemę dostało bardzo popularną maść tłustą i rękawiczki na rączki, żeby wygaszać. I rzeczywiście widać efekty, mała miała w zasadzie całe ręce zainfekowane - weź wytłumacz dziecku, żeby nie pchało rąk do buzi, na szczęście w rękawiczkach jej tak nie smakują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
rękawiczki na egzemę? :O bepanthenem sobie radzę za uszami, pewnie i ty tę maść dostałaś dla malucha, to w samej aptece mi dali, tyle, że o ile w takim powiedzmy suchym miejscu to się sprawdza tak na przykład na dłoniach które mają ciągły kontakt z bakteriami, wodą, są przesuszane itd ciężko utrzymać tłustą maść tak, żeby nie umazać wszystkiego dookoła. U lekarza jasne, ze była, ale wiesz jak działa polska służba zdrowia? Dziwne, ze nie kazali mi zrobić prześwietlenia płuc ;-) mam receptę na maść sterydową, ale jakoś nie jestem przekonana ze to pomoze bez efektów ubocznych. A córa już zdrowa? Bez nawrotów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
U mnie na niewielką egzemę na dłoniach i okolicach nadgarstka pomogła maść z witaminą A Retimax.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Żeby poradzić sobie z egzemą, trzeba wyeliminować to co nas uczula. Mnie dermatolodzy leczyli sterydami przez 5 lat aż się wkurzyłam i powiedziałam dość. Od 20 lat mam już spokój, bo wiem czego nie mogę używać. Też miałam ją na dłoniach, rękach i nogach. Moim głównym uczulaczem były szampony do włosów (na L'oreal nawet patrzeć nie mogę bo już mnie wszystko swędzi). Odstawiłam wszystko i zaczęłam używać te apteczne bez zapachu i koloru (świetny jest z Vichy). Także balsamy do ciała - najlepiej naturalne masła albo te apteczne bez zapachu czy koloru. Niestety ale ma ma innej drogi. Bo jak nie wyeliminujemy przyczyny to leczenie nic nie da. Dobry jest Mediderm (tańszy od Emolium). Teraz jak kupuję nowy kosmetyk to obserwuję. Jak zaczyna się coś dziać - wyrzucam i problemu nie ma. Ale każdy ma inny zestaw alergenów. Niestety jest to żmudny i długotrwały proces aby w końcu dojść do tego czego nie możemy. Egzemę może także powodować żywność albo pyłki. Tak więc proponuję iść w tym kierunku. Samo smarowanie egzemy problemu nie zlikwiduje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.