![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Proszę o pomoc - ból stawów
Od co najmniej pięciu lat (nie pamiętam dokładnie kiedy to się zaczęło) pobolewają mnie stawy. Początkowo bóle były niewielkie i trwały parę godzin i występowały raz na kilka miesięcy. Jednak z czasem bóle te zaczęły się nasilać i być coraz częstsze. Wybrałam się do ortopedy (ponoć jednego z lepszych specjalistów w Polsce). Podotykał moich stawów, popukał młotkiem - skierował na badania krwi. Wszystko wyszło w porządku, ale kazał dla pewności przejść się do reumatologa aby wykluczyć inne choroby. Reumatolog kazał mi wykonać parę ćwiczeń również skierował na badanie krwi z odczynnikami reumatycznymi. Jednakże nadal wszystko wyszło dobrze. Powiedział, że on już nic więcej nie może zrobić - i może mi coś wyjdzie z czasem, a może nie. Teraz jestem w kropce, czasami nie śpię w nocy z bólu, nie wiem już co mam robić. Wybrać się do kolejnego lekarza? Może ktoś z was cierpiał na coś podobnego? Tym bardziej, że coraz bardziej negatywnie się nakręcam. Naczytałam się w internecie o gośćcu i innych ciężkich chorobach stawów. Proszę o pomoc
![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę o pomoc - ból stawów
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jesli jestes chuda to moze odgniatasz sobie kosci lezac i boli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Bolą mnie stawy skokowe, kolana, łokcie i nadgarstki. Czasami również palce.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Proponuję zrobić rezonans.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A np rano odczuwasz jakieś sztywnienie stawów? że musisz poczekać parę chwil aż będziesz mogła zgiąć np. palec? ;>
Albo zauważyłaś jakieś opuchnięcia, zgrubienia wokół stawów? podskórne bąble? czy może Twoje palce szczególnie reagują na ciepło bądź zimno, palce zmieniają kolor?
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2010-01-04 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja często miewam bóle stawów na zmianę pogody i po wzmożonym wysiłku fizycznym, np. gdy dużo biegam. Pomagała mi kuracja glukozaminą. Może brakuje Ci jakichś witamin?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Witam, nie chcę siać jakiejkolwiek propagandy , ale oglądałam pytanie na śniadanie jakoś niedawno i tam była mowa o takiej chorobie Toczeń - objawami tej choroby jest właśnie ból stawów .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Anoska - Nie odczuwam żadnego sztywnienia stawów nawet najmniejszego, nigdy nie miałam również żadnej chociażby najmniejszej opuchlizny, ból również nie ma żadnego związku z wysiłkiem fizycznym. Przy chodzeniu, bieganiu i leżeniu jest zawsze taki sam.
Wybieram się w piątek na wizytę u lekarza - wspomnę mu o rezonansie, ale zeszłym razem nie chciał mi wypisać skierowania na żadne dodatkowe badania - tłumacząc, że skoro "z krwi nic nie wyszło - to w innych badaniach też nie wyjdzie" ![]() A co do tej glukozaminy to spróbuję - co mi szkodzi. Mam ją nawet w domu, tata kiedyś brał ją po kontuzji kolana. Benyy - w toczniu występuje zapalenie stawów, a ja zapalenia nie mam (ob i morfologia w normie).
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
hej. Ja od 1,5 choruję sobie na reaktywne zapalenie stawów. Wszystko się zaczęło od zapalenia pęcherza. Poszło mi na stawy, nad czym bardzo ubolewam bo ból czasem jest niemiłosierny. Odeszły w kąt łyżwy, rolki, rower. Boli mnie kolano, lewy nadgarstek, prawe śródstopie i palce w lewej nodze. Dziewczyny, uważajcie na siebie. Nikomu nie życze tego przechodzić. Czasem można ześwirować. A od codziennego jedzenia przeciwbólowych i innych specyfików na stawy już mnie boli watroba...
![]() Jedyne wyjście to wycięcie tych kaletek stawowych, ale aktualnie nie mam na to czasu...ehhh. Do dupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
mnie całe życie ból stawów łapał, najczęściej w środku nocy. najbardziej mnie bolą kolana, potem kostki i sobie poradziłam z tym tak, że łykam magnez i od 3 miesięcy (dzięki niebiosom) na razie nie miałam ataku. magnez musiałam brać na inne problemy, ale że i na to pomógł to może warto spróbować. musi to być magnez z wit. b6
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Czy lekarz może mi odmówić skierowania na rezonans jeśli są ku temu istotne powody?
Dziękuje Wam za wszystkie rady, póki co zakupiłam Glukozaminę i czekam na wizytę u lekarza.
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ona też powoduje bóle stawów i nie tylko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dostałaś skierowanie?
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Skierowania nie dostałam, dowiedziałam się, że z takimi dobrymi wynikami krwi nikt mi na rezonans nie da skierowania!
![]() Nie kwalifikuje się. Ciekawe czy zacznę się kwalifikować jak stanie się coś poważnego i nie będzie już można tego cofnąć czy zaleczyć. Póki co wybiorę się na to badanie prywatnie. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić. Ale gdybym nie mogła? Ten lekarz zostawił mnie z tekstem: "Może coś wyjdzie, a może nie". Co to za specjalista? Póki co poszukuję jeszcze innego lekarza, jeśli on mi odmówi skierowania bądź innych badań, będę musiała wydać to kilkaset złotych, a wiadomo, że mi się to nie uśmiecha.
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja tez mam bole stawow. mialam rozne rozniaste badania robione i nic nie wyszlo. podobno taka moja uroda. pani reumatolog, ktora sie mna zajmowala (bardzo dobra specjalistka i wiem, ze zrobila mi wszystkie mozliwe badania) powiedziala,ze jej corka tez tak ma.
na rezonans sie nie kwalifikujesz. ja mialam robione rtg klatki piersiowej, badania krwi (kilka razy) i moczu. nie wiem czy dostalas jakies tabletki, ale coxtral bardzo pomaga. nie wiem tylko czy jest na recepte. mnie pomaga przy bardzo silnych bolach stawow. a czy mialas badany poziom IgG i IgM + poziom tsh i ft4?
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
odświeżam wątek, gdyż mój tż ostatnio narzeka na bóle stawów w nogach, nic mu nie pomaga
jego mama cierpi na zapalenie stawów, myślicie że może to być dziedziczne? tż ma 24 lata, w tak młodym wieku ludzie też na to chorują?
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Dot. ból stawów
wita, choruje na to od kąd tylko pamiętam i żaden lekarz nie potrafił określić co mi jest.... Szczerze mówiąc mam już tego dość, ból jest coraz silniejszy i rozprzestrzenia się. zaczęło się od kolan, lekarze mówili że tak jest bo rosnę, lecz teraz mam 25 lat i bolą mnie prawie wszystkie stawy kończyn górnych i dolnych. o dziwo nikt nie wie co mi jest bo badania są w porządku... jeżeli trafisz na lekarza który odkryje tą zagadkę, to proszę daj mi znać... tsh i ft4 nie ma tu nic do rzeczy, od 3 lat lecze sie na tarczyce, a ból nie przechdzi...
Edytowane przez fabiola007 Czas edycji: 2012-03-31 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dot. ból stawów
Cytat:
![]() -badanie ogolne moczu -posiew moczu -krew , ob -badal mnie neurolog, ginekolog, ortopeda (nie jeden) -przeswietlenie bioder -usg bioder -rezonans bioder -cytoligoa + posiew i szlag jasny mnie trafia, bo wszystkie badania wychodzą prawidłowo,a mnie boli coraz bardziej ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
E, ja mam problem z kolanami od 17 lat, byłam u różnych lekarzy i różne określenia słyszałam, maści i tabletki mi nie pomogły. Uraz skrętny obu kolan lub chondromolacja rzepki z tych co pamiętam (na karate mnie dopadło). Ograniczyłam aktywność fizyczną, czasem opaskę usztywniającą rzepkę noszę (przeskakuje mi rzepka przy mocniejszym zginaniu nogi i czasem o coś zachacza i boli a czasem podczas schodzenia boli mnie pod kolanem), unikam biegania, przysiadów, wysokich stopni a z tramwaju wysiadam powoli trzymając się poręczy jak stare babci. I da się normalnie żyć, już mnie nie boli.
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Nigdy nie miałam problemów ze stawami, ale jak zaczęłam uprawiać sport (bieganie, siłownia itd.) pojawiły się u mnie bóle, które zniechęcały mnie tylko do ćwiczeń. Koleżanki z siłowni poleciły mi ForciColl i teraz też mogę napisać, że zapomniałam co to bóle stawów!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Ooo, ktoś mój stary wątek odświeżył
![]() Bóle stawów mi już prawie ustąpiły, zdarzają się jeszcze sporadycznie, może raz-dwa razy na rok. Po prostu samo przeszło, do przyczyny nie doszłam ![]()
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
Nie uważacie, że bóle stawów, w tym sugerowane przez reumatologa zapalenie, powinny wykazać podwyższone OB i CRP? Jak to wygląda w reaktywnym zapaleniu stawów, np. od chlamydiowym? Slyszałam, że takie zapalenie mija po ok. roku, 1,5, chyba, że jest nieleczone, to wtedy może przejść w ZZSK, które jest bardzo cięzką chorobą. Moim zdaniem warto o siebie zadbać, pić olej lniany, jeść czosnek, dużo warzyw i wody, jeść witaminy i glukozaminę, a objawy się zmniejszą ![]()
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na stawy bardzo dobry jest imbir. Dodatkowo większa uwagę zwracam na to co jem i co pomaga stawom.
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2013-04-11 o 15:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec jak widac, nie zawsze zapalenie wyjdzie wychodzi w badaniach lab. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Catleesi Morza Kocimiętki
|
U mnie bóle stawów (wieloletnie) były wynikiem boreliozy. Wyniki były czyste, idealne wręcz, nikt nie mógł zdiagnozować, aż w końcu ktoś trafił - 2 tygodnie w szpitalu i przestało tak boleć... do czasu aż nie zdiagnozowano chondromalacji rzepki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam robione badania na przeciwciała przeciwjądrowe pół roku temu i przedwczoraj ponownie musiałam je powtórzyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.