![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Genealogia-historie naszych rodzin.
Hej!
Właśnie zajmuje się z odtworzeniem swojego drzewa genealogicznego.Mnóstwo pracy ale i wspaniała zabawa! ![]() ![]() A wy drogie wizażanki ..poszukiwałyście kiedyś informacji o swoich przodkach?Co z legendami rodzinnymi? Zachęcam do zrobienia swojego drzewa genealogicznego.Wymieńmy się doświadczeniami ![]() Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Genealogia-historie naszych rodzin.
Bardzo ciekawy pomysł z tą genealogią
![]() Pozdrawiam i gratuluję pomysłu i zapału ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak po za tym to fajny av Ludowa, a i nick taki ludowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zrobienie drzewa genealogicznego to swietny polysl.
Robilam je gdy bylam na drugim roku w ramach zajec 'sytuacja prawna kobiet w XIX i XX wieku' - prowadzacej zajecia chodzilo o to, bysmy badajac historie rodziny poznaly jakie byly nasze babcie, prababcie, jakie mialy wyksztalcenie itp... To wspanialy pretekst do tego, by porozmawiac o rodzinie, poznac naszych przodkow, jak rowniez namowienia babci/dziadka na podzielenia sie wspomnieniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mam za soba takie cos, pamietam, ze wzielysmy sie za to z siostra, doprowadzilysmy cale przedsiewziecie do konca
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nick ludowy do szpiku kości, wszak ja chłopka z pochodzenia (pisałam wyżej o pradziadkach) ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja mama zajmuje się w wolnym czasie takim drzewe. Narazie doszła do moich prapradziadków. Mamy w domu jeszcze zdjecie moich pradziedków, na którym pokzane są zdjecia ich dzieci i ich małżonków i ich dzieci. Fajnie to wygląda. Dostali je na 50 rocznice ślubu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() BTW Prawie cie nie poznałam..gdzie stary avatar?Śliczny był ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi Ci o moj avatar? ten z tecza? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
kiedys bardzo chcialam sie czegos takiego podjac, ale niestety wszystko zostalo w fazie planow. Ale z dziadkami bardzo czesto rozmawialam o tym kim byli moi "przodkowie" ;D
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja kiedys mialam zrobic takie drzewo w podstawowce chyba jak dobrze pamietam ale daleko z tym nie zaszlam bo jakos malo informacji sie zdobylo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj ściągnęłam program GenoPro, ważny niestety tylko 30 dni. Mam bardzo dużą rodzinę, dlatego postanowiłam zrobić drzewo genealogiczne, dopóki żyje babcia i mogę się dowiedzieć kto, gdzie, co i jak
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja wpadłam na ten pomysł wczoraj oglądając strone(a wcześniej oglądałam program) http://www.sekretyrodzinne.tvp.pl -dużo fajnych informacji na dole strony. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
ja bardzo bym chciała zrobić takie drzewo.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
babcia czy dziadek nie sa długowieczni, więc najlepiej spróbować zrobić przy najbliższej nadażającej się okazji np. w wakacje ![]() Jezeli ci zalezy na drzewie genealogicznym z prawdziwego zdazenia, obejmujacym conajmniej kilka pokolen wstecz to trzeba sie przede wszystkim uzbroic w duzo cierpliwosci, czasu i samozaparcia. Swoje badania nad rodzinna historia trzeba prowadzic starannie ![]() Najpierw bierze się po prostu kartkę i długopis i wypisuje te informacje, ktore wie sie o swojej rodzinie. Podstawowe informacje to data i miejsce urodzenia twojego przodka, data smierci i miejsce pochówku, data i miejsce slubu oraz miejsce zamieszkania. Najlepiej prowadzic notatki w okreslonym systemie, np. daty i nazwiska za kazdym razem zapisywac w ten sam sposob. Wazne sa takze nazwiska panienskie kobiet. potem poprzez wywiad sledczy z rodzicami, dziadkami, pradziadkami (jesli zyja) dopisujesz nowe imiona i nazwiska. Pewna latwosc stanowi fakt posiadania rzadko spotykanego nazwiska, ludzie o tym samym nazwisku nie zawsze sa ze soba spokrewnieni ![]() ![]() No i musisz sie zapoznac z takimi pojeciami jak "ascedenci"(rodzice wraz z ich przodkami) oraz "descendenci"(dzieci z ich potomkami). Drzewo genealogiczne bywa nazywane tablica descedentów. Innymi słowy jest to zestawienie osob pochodzacych od jednego przodka, czyli zapis wszystkich potomkow danej osoby. Kolejne wazne to filiacja i koicja. Filiacja to relacje pomiedzy osobami z roznych pokolen, wystepujacymi w relacji rodzic-dziecko. Koicja natomiast to relacja miedzy dwoma osobami odmiennej plci, w wyniku, ktorej na swiat przyszli potomkowie, najczestszym rodzajem koicji jest małzeństwo, chocciaz z punktu widzenia genealogii nie jest najwazniejsze) Warto wiedziec jaka jest roznica miedzy pokrewienstwem a powinowactwem. Pokrewienstwo jest stosunkiem wynikajacym z pochodzenia od wspolnego przodka. Powinowactwo okresla stosunek jednego malzonka do krewnych drugiego. Mowiac prosciej krewnych lacza wiezy krwi, co nie wystepuje kiedy mamy do czynienia z powinowactwem. ![]() Cytat:
![]() Jak daleko wstecz udało wam się dziewczyny dotrzeć? ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Jakis bardzo daleki krewniak juz zajal sie robieniem drzewa genealogicznego mojej rodziny. Wpisalam swoje nazwisko w wyszukiwarke a tam strona na temat rodzinnych stron moich przodkow i moje nazwisko
![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Z jednej strony fajnie, a z drugiej odebrał innym cala przyjemnosc zabawy w detektywa
![]() Wiesz niektorzy ciezkie pieniadze placa specjalistom zeby moc sie drzewem z przodkami cieszyc, sek w tym ze drzewo trzeba ciagle uaktualniac (nowi czlonkowie rodziny) i mozna miec samemu wplyw na to co sie tam kiedys znajdzie :P ![]() Apropos programu w TVP1, mi sie zdarzylo obejrzec odcinek z rodzina Cugowskich, nawet jakis rodzinny mezalians im sie trafil ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
swietny pomysl
![]() moja cala rodzina pochodzi z mazowsza, jak tylko bede tam przy jakies okazji to popytam babcie, choc nie wierze w jej rozlegla pamiec i zainteresowanie ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem pół chłopka i pół szlachcianka po mamie
![]() Razem z bratem parę lat temu rysowaliśmy nasze drzewo genealogiczne. Doszliśmy do pra-pra-pradziadka (od strony taty), ale wiemy, że jeszcze wcześniej przez naszego przodka została założona jedna z podlubeslkich wsi królewskich. Nasz pra-pradziadek był później wójtem i twórcą gminnnego teatru i innych przedsięwzięć kulturalnych. Doszukiwaliśmy się jakichś zagranicznych korzeni, ale bezskutecznie, więc chyba jestem tą 100% Polką ![]() Natomiast jeśli choidz o rodzinę mojej mamy, to wywyodziła się ona z mazowieckiej szlachty, niestety potem już tylko zubożałej i mieszkającej na Kurpiach. Mój pradziadek w czasie wojny musiał ukrywać się w Rosji, a jego żona została sama z 3 dzieci. Ogólnie więcej wiem o rodzinie mojego taty, chociażby ze względu na to, że moja prababcia zmarła dopiero w zeszłym roku i często opowiadała nam 'rodowe' historie. I tak oto w skrócie wygląda historia mojej rodziny ![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Moje korzenie są litewsko-francuskie
![]() Historię swojej rodziny znam- z przerwami - poczynając od początków XVII wieku. Praca nad drzewem genealogicznym jest niezwykle ciekawa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Strasznie zaciekawił mnie ten wątek. Sama chciałabym zrobić takie drzewo genealogiczne. Tylko będzie trochę kłopotu z tym, bo za bardzo rodziny mojego taty nie znam, a rodzinka mamy (czyt. jej ojciec, a mój dziadek) jest bodajże z Piotrkowa Trybunalskiego i mam tam trochę daleko :P Chciaż mieszka tu, to przecież warto tam pojechać i właśnie pochodzić po cmentarzach itp. tak jak napisała to miss seepy
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
świetny pomysł
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Chyba w najbliższym czasie zabiorę się za wypytywanie babci i dziadka. Ale wątpię, żebym odkryła jakąś fascynującą rodzinną historię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio zastanawiam sie nad utworzeniem takiego watku
![]() Co do mojego drzewka zaczelam je "tworzyc" lecz wiem naprawde malo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jejku...Jakbym miała pewność, że nie zostawię napoczętej roboty (nie lubię nie kończyć czegoś) to bym się za to wzięła ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.