Kurka domowa to ja? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-10-10, 22:52   #1
mishiana
BAN stały

Kurka domowa to ja?

Pomóżcie mi bo już nie wiem. Dziś mam urlop, mój facet kończy pracę o 22. Więc wyszłam na miasto opłacić jeden rachunek i przy okazji zrobię zakupy, spotkałam kolegę jeszcze z lat szkolnych i poszliśmy do knajpki zjeść coś i wypić i tak nam zleciło 4 godziny że wróciłam do domu krótko przed powrotem faceta. On od wejścia robi mi krzyki że nie ma żadnego obiadu zrobionego itp. teraz nie gadamy i nie wiem czy powinnam go przeprosić czy jak

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mishiana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-10, 23:07   #2
kalor
Gazela inteligencji

Dot.: Kurka domowa to ja?

Umowiliscie się, że zrobisz ten obiad? Jeśli nie, to na twoim miejscu wkurzylabym się za te pretensje. Jeśli tak, to i tak to nie jest żadna tragedia, ale powinnaś zaproponować np zamówienie czegoś. Jednak facet przesadził z pretensjami niezależnie od sytuacji. Co to za problem coś zamówić czy kupić gotowca do odgrzania?

Na pewno bym nie przepraszała.
Stary 2018-10-10, 23:11   #3
mishiana
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
Umowiliscie się, że zrobisz ten obiad? Jeśli nie, to na twoim miejscu wkurzylabym się za te pretensje. Jeśli tak, to i tak to nie jest żadna tragedia, ale powinnaś zaproponować np zamówienie czegoś. Jednak facet przesadził z pretensjami niezależnie od sytuacji. Co to za problem coś zamówić czy kupić gotowca do odgrzania?

Na pewno bym nie przepraszała.
Nie, nie umawiamy się ale zazwyczaj ten obiad jest lub jakaś sałatka

Stary 2018-10-10, 23:31   #4
meeimei
Raczkowanie

A czy on Tobie gotuje? Macie jakieś ustalenie, że osoba która wcześniej wraca gotuje obiad?

Pretensje to gruba przesada. Jak jesteś chora to tez oczekuje od Ciebie stania przy garach?
meeimei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 00:12   #5
Motylineczka
Raczkowanie

A ja nie wierzę w to, że normalni ludzie pytają o takie rzeczy na forum internetowym.
Więc albo coś z Tobą nie tak albo jesteś trollem.
Motylineczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 04:41   #6
mariamalaria
BAN stały

To, czy jesteś kurą domową zależy od tego, jak zareagowałaś na niedorzeczne pretensje faceta. Jeśli potulnie kładziesz uszka po sobie i merdając ogonkiem ruszasz do kuchni naprawić swój błąd, to jesteś.
Twój facet zareagował jak typowy seksistowski pan i władca, którego niewolnica nie obsłużyła więc ma pretensje. Rączki mu oberwało? Szlag go trafi, jak sobie kanapkę zrobi? On zawsze tak? Bo jeśli tylko tym razem, to może zazdrość o tego kolegę mu padła na mózg i dlatego zachował się bez sensu? Normalny facet (przynajmniej mój ), cieszyłby się, że jego dziewczyna spędziła miło dzień wolny.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 08:47   #7
Mad_Max
BAN stały

Też bym się wkurzył, gdyby moja Połówka nie wpadła na to, że wracając po całym dniu z roboty mogę być głodny.

Głupie zamówienie pizzy nie jest ani wybitnie drogie ani czasochłonne, a wystarczy krótkie info: nie ma mnie w domu, lodówka pusta, zamów sobie coś.

Ale może to kwestia empatii..
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-10-11, 08:54   #8
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mad_Max Pokaż wiadomość
Też bym się wkurzył, gdyby moja Połówka nie wpadła na to, że wracając po całym dniu z roboty mogę być głodny.

Głupie zamówienie pizzy nie jest ani wybitnie drogie ani czasochłonne, a wystarczy krótkie info: nie ma mnie w domu, lodówka pusta, zamów sobie coś.

Ale może to kwestia empatii..
To działa w dwie strony: jeżeli nie miał obiecanego, że będzie obiad zrobiony, to mógł do niej napisać z pytaniem, czy w ogóle coś jest zorganizowane lub prośbą o zorganizowanie. A nawet jeżeli miał obiecane, to jakieś krzyki i obrażanie się o to, że nie ma obiadu? No błagam. Osoby pracujące w mniej typowych porach najczęściej jednak coś sobie w pracy ogarniają, zamawiają lub przygotowują wcześniej w domu i biorą do pracy.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2018-10-11 o 08:56
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 08:55   #9
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Napisane przez mishiana Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi bo już nie wiem. Dziś mam urlop, mój facet kończy pracę o 22. Więc wyszłam na miasto opłacić jeden rachunek i przy okazji zrobię zakupy, spotkałam kolegę jeszcze z lat szkolnych i poszliśmy do knajpki zjeść coś i wypić i tak nam zleciło 4 godziny że wróciłam do domu krótko przed powrotem faceta. On od wejścia robi mi krzyki że nie ma żadnego obiadu zrobionego itp. teraz nie gadamy i nie wiem czy powinnam go przeprosić czy jak
A macie ustalenia takie, że zawsze Ty gotujesz? A on ma jakiś inny wkład w związek za to?

Tak czy inaczej, nawet jeśli, krzyki i awantura w tej sytuacji to przesada. I znów, jeśli macie takie ustalenia, to jak już powiedziałaś, że spotkałaś znajomego, to co, nadal miał pretensje? Dla mnie po tekście: spotkałam znajomego na mieście, zasiedzieliśmy się dłużej, nie zdążyłam, zamówmy coś, cała sprawa powinna być definitywnie zamknięta.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 08:56   #10
peopeo
Rozeznanie

Ja tez sobie nie wyobrażam gdybym wróciła późno jak on i nie czekało na mnie cokolwiek, nawet proste danie, przecież człowiek umiera z głodu po całym dniu. Nie wiem jaki układ macie ale u mnie nawet nie trzeba było tego ustalać, po prostu kto wróci wcześniej robi obiad i tyle, trudno żeby facet o 22 sobie gotował, i o 11 w nocy jadł... skoro ma dziewczyne na urlopie w domu?!
peopeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 08:58   #11
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peopeo Pokaż wiadomość
Ja tez sobie nie wyobrażam gdybym wróciła późno jak on i nie czekało na mnie cokolwiek, nawet proste danie, przecież człowiek umiera z głodu po całym dniu. Nie wiem jaki układ macie ale u mnie nawet nie trzeba było tego ustalać, po prostu kto wróci wcześniej robi obiad i tyle, trudno żeby facet o 22 sobie gotował, i o 11 w nocy jadł... skoro ma dziewczyne na urlopie w domu?!
A kto Ci się każe głodzić w pracy cały dzień? W łagrze pracujesz, że nie masz przerwy i czasu na przegryzienie czegoś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-11, 09:07   #12
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
To działa w dwie strony: jeżeli nie miał obiecanego, że będzie obiad zrobiony, to mógł do niej napisać z pytaniem, czy w ogóle coś jest zorganizowane lub prośbą o zorganizowanie.
Guzik prawda. Autorka sama napisała, że zwykle obiad czy sałatka jest. Więc po stronie faceta zachodzi domniemanie, że w domu coś do jedzenia jest. Bo to u nich standard.
A skoro w domu jednak nic nie było, to prosty sms z taką informacją nie zrzuciłby korony z kurzej głowy.
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 09:08   #13
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zgadzam się. Autorko, jeśli Tobie wypadł w tak zwanym międzyczasie obiad, to dobrze było o tym lubego po prostu uprzedzić. Zwykły sms mógłby sprawę załatwić.

Krzyków ani fochów bym na jego miejscu nie urządzała, natomiast na pewno byłoby mi w tej sytuacji przykro. Nie za brak obiadu, tylko za brak dania mi możliwości ogarnięcia czegoś we własnym zakresie.

Chyba, że go uprzedziłaś, a on miał to w nosie i liczył, że i tak ten obiad będzie, wtedy po prostu zapłacił za swoją naiwność
Stary 2018-10-11, 09:32   #14
peopeo
Rozeznanie

W ogóle to creepy dla mnie jest brak troski o kogoś kogo kochamy. I jakieś kłótnie co kto powinien, czego nie i czy ma prawo się obrazić. Bo moim priorytetem jest druga osoba i tyle i tak to u mnie w związku działa. Ja w takiej sytuacji gdybym spotkała kogoś dawno nie widzianego jak autorka to po prostu spogladnelabym na zegarek po godzinie i wytlumaczyla, że mam sprawy do zalatwienia i zwyczajnie poszla na zakupy i zrobiła obiad, bo ona sama z kolegą zjadła a facet nie... kolega nie ucieknie, można się umówić na następny raz, spokojnie itd. A dla mnie taka zmiana planów jak za singla to nie na miejscu, bo jednak masz tą drugą osobę w domu, i nie ważne kto to jest, mlodsza siostra, matka, ojciec, wujek, przyjaciel, ktoś liczy na Ciebie a Ty go wystawiasz, bo tak to widzę. Nie wiem też ile jesteście razem i czy poważnie myślicie o związku, dzieciach itd. Ale ja bardzo poważnie podchodze do szacunku i obowiązków w związku i jakby mi facet zrobił taki numer jak autorka to chyba uznalabym, że jest niegotowy do małżeństwa i zakladania rodziny, serio. Bo to jest egoizm
Stary 2018-10-11, 09:41   #15
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja bym absolutnie nie skróciła spotkania, bo trzeba obiad ugotować, natomiast uprzedziłabym partnera, że mnie nie ma w domu i dziś obiad we własnym zakresie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-11, 09:45   #16
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Uprzedziłabym partnera, że nie będzie obiadu. A facet rąsie ma więc, może sam sobie coś upichcić na szybko no już bez przesady.. Za te krzyki i awanturę miesiąc bym nie robiła obiadów, a w lodówce byłby tylko biały chudy serek..
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 09:48   #17
mishiana
BAN stały

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
A macie ustalenia takie, że zawsze Ty gotujesz? A on ma jakiś inny wkład w związek za to?

Tak czy inaczej, nawet jeśli, krzyki i awantura w tej sytuacji to przesada. I znów, jeśli macie takie ustalenia, to jak już powiedziałaś, że spotkałaś znajomego, to co, nadal miał pretensje? Dla mnie po tekście: spotkałam znajomego na mieście, zasiedzieliśmy się dłużej, nie zdążyłam, zamówmy coś, cała sprawa powinna być definitywnie zamknięta.
To właśnie chyba o to były te krzyki bo siedziałam z kolegą

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
Ja jak wracam o 22/23 to często Sama robię sobie jakieś kanapki czy jajecznicę. Nie mamy żadnych ustaleń że ja gotuję

Stary 2018-10-11, 09:49   #18
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Ja jak wracam o 22/23 to często Sama robię sobie jakieś kanapki czy jajecznicę. Nie mamy żadnych ustaleń że ja gotuję

I co z tego, że siedziałaś? Masz prawo do spotkań towarzyskich, a gościu sam może sobie ugotować.
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 09:50   #19
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
W ogóle to creepy dla mnie jest brak troski o kogoś kogo kochamy. I jakieś kłótnie co kto powinien, czego nie i czy ma prawo się obrazić. Bo moim priorytetem jest druga osoba i tyle i tak to u mnie w związku działa. Ja w takiej sytuacji gdybym spotkała kogoś dawno nie widzianego jak autorka to po prostu spogladnelabym na zegarek po godzinie i wytlumaczyla, że mam sprawy do zalatwienia i zwyczajnie poszla na zakupy i zrobiła obiad, bo ona sama z kolegą zjadła a facet nie... kolega nie ucieknie, można się umówić na następny raz, spokojnie itd. A dla mnie taka zmiana planów jak za singla to nie na miejscu, bo jednak masz tą drugą osobę w domu, i nie ważne kto to jest, mlodsza siostra, matka, ojciec, wujek, przyjaciel, ktoś liczy na Ciebie a Ty go wystawiasz, bo tak to widzę. Nie wiem też ile jesteście razem i czy poważnie myślicie o związku, dzieciach itd. Ale ja bardzo poważnie podchodze do szacunku i obowiązków w związku i jakby mi facet zrobił taki numer jak autorka to chyba uznalabym, że jest niegotowy do małżeństwa i zakladania rodziny, serio. Bo to jest egoizm
To musi być koniecznie własnoręcznie zrobiony obiad, nie można właśnie kupić czy zamówić?

Jak dzieci są, to tak samo, nic im się nie stanie, jak zjedzą zamówiony posiłek, ważne, że pełny obiad jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-11, 09:50   #20
mishiana
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Autorko, jeśli Tobie wypadł w tak zwanym międzyczasie obiad, to dobrze było o tym lubego po prostu uprzedzić. Zwykły sms mógłby sprawę załatwić.

Krzyków ani fochów bym na jego miejscu nie urządzała, natomiast na pewno byłoby mi w tej sytuacji przykro. Nie za brak obiadu, tylko za brak dania mi możliwości ogarnięcia czegoś we własnym zakresie.

Chyba, że go uprzedziłaś, a on miał to w nosie i liczył, że i tak ten obiad będzie, wtedy po prostu zapłacił za swoją naiwność
Ale on mógł sobie we własnym zakresie zrobić jedzenie lodówka zawsze jest pełna

Stary 2018-10-11, 09:58   #21
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No to sama sobie odpowiedziałaś.
Stary 2018-10-11, 10:01   #22
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Guzik prawda. Autorka sama napisała, że zwykle obiad czy sałatka jest. Więc po stronie faceta zachodzi domniemanie, że w domu coś do jedzenia jest. Bo to u nich standard.
A skoro w domu jednak nic nie było, to prosty sms z taką informacją nie zrzuciłby korony z kurzej głowy.
Lodówka pełna. Zrobienie sobie jajek to ile? 5 minut?
Stary 2018-10-11, 10:05   #23
peopeo
Rozeznanie

No to jak nie macie tego przedyskutowanego to warto to zrobić teraz, bo takie sytuacje będą. Może on widzi role kobiety w związku inaczej niż Ty i zawsze będą zgrzyty.

Kalor, można zamówić, nie twierdzę że nie ale w tym związku chyba brak ustaleń i dużo sztywnych podziałów, życie codzienne jest plynne, i trudno jest tak wszystko rozdzielac, bo ja czegoś nie zrobie bo coś tam, zrób se sam. Ja tak nie potrafię. To jak w innym wątku o psie, kto ma wyprowadzić zwierzę, dac mu jeść itd takich rzeczy chyba normalne kochające się osoby nie muszą ustalać i spisywać na papierku

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

A czy ten chłop coś porządnego je w pracy? Pełny obiad?
Stary 2018-10-11, 10:05   #24
mishiana
BAN stały

Cytat:
No to jak nie macie tego przedyskutowanego to warto to zrobić teraz, bo takie sytuacje będą. Może on widzi role kobiety w związku inaczej niż Ty i zawsze będą zgrzyty.

Kalor, można zamówić, nie twierdzę że nie ale w tym związku chyba brak ustaleń i dużo sztywnych podziałów, życie codzienne jest plynne, i trudno jest tak wszystko rozdzielac, bo ja czegoś nie zrobie bo coś tam, zrób se sam. Ja tak nie potrafię. To jak w innym wątku o psie, kto ma wyprowadzić zwierzę, dac mu jeść itd takich rzeczy chyba normalne kochające się osoby nie muszą ustalać i spisywać na papierku
Ale tam było ustalonego że facet zajmuje się psem bo to był warunek żeby tego psa wziąć do domu

Stary 2018-10-11, 10:19   #25
peopeo
Rozeznanie

No i ok, ale jak coś z psem nie zostało zrobione, np spacer, karmienie, zabawa... to co, odwrocisz się tylkiem i będziesz czekać aż się zesika na dywan? To jak z dziećmi, nie może tylko jedna osoba chcieć dziecka, a druga już nie. Dlatego w związku trzeba razem decydować, brać odpowiedzialnosc nawet za z pozoru nic nie znaczące rzeczy jak obiad. Nawet facet który pół dnia stuka w klawiaturę jest głodny i sobie nie wyobrażam żebym mając wolny dzień nie zrobiła dla nas obojga fajnego obiadu tylko pojadla na mieście a Ty se zrób o 10 wieczorem, najlepiej zupke chińska bo szybciej... Może za studenckich czasów to tak działa, ale potem już chyba nie
Stary 2018-10-11, 10:20   #26
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

A czy ten chłop coś porządnego je w pracy? Pełny obiad?
To już pytanie do chłopa czy umie o siebie zadbać w pracy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 10:26   #27
mishiana
BAN stały

Cytat:
No i ok, ale jak coś z psem nie zostało zrobione, np spacer, karmienie, zabawa... to co, odwrocisz się tylkiem i będziesz czekać aż się zesika na dywan? To jak z dziećmi, nie może tylko jedna osoba chcieć dziecka, a druga już nie. Dlatego w związku trzeba razem decydować, brać odpowiedzialnosc nawet za z pozoru nic nie znaczące rzeczy jak obiad. Nawet facet który pół dnia stuka w klawiaturę jest głodny i sobie nie wyobrażam żebym mając wolny dzień nie zrobiła dla nas obojga fajnego obiadu tylko pojadla na mieście a Ty se zrób o 10 wieczorem, najlepiej zupke chińska bo szybciej... Może za studenckich czasów to tak działa, ale potem już chyba nie
No nie da się że jedna osoba chce mieć dziecko a druga nie bo do zrobienia dziecka są potrzebne dwie osoby przy psie nie trzeba dwóch osób, facet chciał psa i zadeklarował się że będzie się nim zajmował. Okazał się nieodpowiedzialny. Ale wątek jest zupełnie o czymś innym

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Cytat:
Ja nie jestem jego mama, gdybym nie miała urlopu to byśmy musieli robić jedzenie tak czy inaczej po 22. Ja jak wracam o 22(tylko ja, facet wcześniej) to też nie zawsze czeka na mnie obiad

Stary 2018-10-11, 10:28   #28
Screen
Raczkowanie

Mi się wydaje że w tym wszystkim nie chodzi o ten obiad tylko o to spotkanie z kolegą. Zwykła zazdrość przemawia przez Twojego faceta. Sama napisałaś, że krzyki były po tym jak się dowiedział gdzie byłaś. I to nam tym powinnaś się zastanowić a nie nad tym czy jesteś kura domowa.

Screen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-11, 10:31   #29
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Autorko, musisz z nim poważnie pogadać - zarówno o obowiązkach w domu - jego i Twoich, jak i o rozwiązywaniu problemów (że krzyk jest niedopuszczalny).

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2018-10-11 o 10:33
Stary 2018-10-11, 10:32   #30
mishiana
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Autorko, musisz z nim poważnie pogadać.
To pierwszy wątek o nim

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości