|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ktory błonnik jest najlepszy?
Witajcie!
Przegladam tematy i znalazlam wiele wiadomosci na temat błonnika w roznej postaci. Jednak ciezko mi okreslic, ktora jego postac jest najlepsza, czy najbardziej wartosciowa. Wybieram sie jutro na zakupy z zamiarem zaopatrzenia sie wlasnie w ten 'specyfik', chcac wyregulowac prace jelit, stad moje pytanie. Ktory błonnik jest najlepszy?Sypany, w tabletkach no i oczywiscie konkretnie jaki? Kusi mnie sypany, chce, aby proces byl jak najbardziej naturalny. Zastanawia mnie rowniez to, czy razem z takim 'dodatkowym' błonnikiem mozna stosowac np Lakcid? Bede wdzieczna za pomoc ![]()
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 Edytowane przez Chloestic Czas edycji: 2008-07-25 o 00:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ktory błonnik jest najlepszy?
Ogólnie, na samym początku zaznaczę, że najlepszy jest ten w jedzeniu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Otręby pszenne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie kupilam otreby
![]()
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja stosuje błonnik z ananasem, na naturalnej bazie otrębów, Bio-Gardena i sobie go chwalę.
![]() 100 sztuk, za ok 30 zł. Polecam ze swojej strony, jak najbardziej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tez o nim myslalam, ale polykanie tylu tabletek dziennie troche mnie przeraza
![]() poki co jem otreby z jogurtem oraz wyroby z duza iloscia blonnika ;]
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja mam Colon C , w składzie zawiera łupiny nasion babki płesznik, frukto-oligosacharydy i bakterie z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Pije się to na początku 2x dziennie rano i przed kolacja 1 łyżeczka w szklance wody, po dwóch tygodniach dawkę mozna zmiejszyć, ja pije już tylko rano. Jelita mam teraz uregulowane, ale jadam oprócz tego dużo ziaren, otręby, płatki owsiane i pieczywo tylko pełnoziarniste pieczywo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja również używam otręby sypane, które dodaję zazwyczaj do jogurtów. Do tego jem dużo warzyw i owoców
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Testowałam już wszystkie formy włókien - miałam problem z utrzymaniem ich właściwego poziomu z diety opartej na płatkach i tego typu produktach. Były tabletki, sypany proszek i kapsułki - nazw nie podaje bo nie warto.
Pragnę zwrócić uwagę, że każda z tych form jest mniej lub bardziej przerobiona przemysłowo. Szukałam i znalazłam naturalną postać włókien z najlepszego organicznego źródła - nasiona babki płesznik (Błonnik witalny) zawierają najwartościowszy rodzaj włókien (są kluczowym składnikiem przereklamowanego colon c). Stosunek ceny do wydajności również jest znacznie lepszy od proszków i tabletek. Polecam błonnik witalny jako najlepszy błonnik z pełną odpowiedzialnością ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
mam problem z cholesterolem, zaczęłam szukać w internecie i natknęłam się na artykuł o błonniku witalnym, ma on oczywiście dużo więcej zastosowań niż tylko regulowanie gospodarki lipidowej. Postanowiłam spróbować, ponieważ nie chciałam brać żadnych tabletek, a te zioła są całkowicie naturalne, dostępne w sklepie zielarskim ( nie za te pieniądze, co w poniższym linku oczywiście). Mieszam w proporcjach 1:1 łupiny babki jajowatej oraz nasiona płesznika , piję 2 razy dziennie, popijając dużą ilością wody. Moja kuracja trwa dopiero 2 tygodnie, ale myślę, że po miesiącu czy dwóch powtórzę swoje badania .... ![]() http://blonnikwitalny.pl/ http://www.mapazdrowia.pl/raport/ Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Ja go też używam! Już 8 miesięcy i nie zamierzam przestać ;-) Miałam zaparcia, bardzo bolesne... Minęły a przy okazji "oczyszczenia" zgubiłam małe co nie co ;-) Czuję się świetnie. Kupiłam w zielarskim nasiona ale był syf więc zamawiam już przez Mapę Zdrowia i mam pewność że mam porządny produkt. Woda i nasionka to teraz mój sposób na dobre samopoczucie. Polecam gorąco! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nie wiem ile płacicie za ten witalny błonnik, na stronie są jakieś kosmiczne ceny. Możecie podać jego skład i ilośc jaką spożywacie dziennie? Ja kupuję błonnik w czystej postaci (łupina nasienia babki jajowatej-100%, Producentem jest Zakład Konfekcjonowania Ziół FLOS), kosztuje on 9złotych w sklepach ze zdrową żywnością.
Dzienne zapotrzebowanie/dawka to 4g, czyli opakowanie starcza na 25dni a koszt jednego dnia to 35 groszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Kosmiczna? Wiesz, ja przetestowałam różne od tych za 30 złotych i tu fakt płacę 127 ale mają przebadane i czyste mieszanki(nie znalazłam drugiej takiej firmy z certyfikatami nasion). Uwierz mi że różny syf sprzedają w necie (niestety trafiłam nawet na robale...). Co do składu to łuska babki jajowatej z nasionami babki płesznik. Próbowałam sama mieszać ale teraz stwierdzam że to strata czasu, bo nie często można dostać płesznika (przebadanego i oczyszczonego). Dostaję mieszankę z miarką i mam spokojną głowę że jem z najwyższej półki i żadnych larw sobie nie zaaplikuję do organizmu. Jak przeliczyłam to 4 złote dziennie, a po odstawieniu słodyczy oszczędzam nawet więcej więc luz.
Pozdrawiam ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
Klara |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Wszystkie błonniki działają tak samo, ale niektóre z nich mają już kultury bakterii - na przykład ten najbardziej reklamowany, który po otwarciu trzyma się w lodówce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Z tego co się orientuję to lniany i jabłkowy jest najlepszy, polecam xxx, dużo fajnych informacji jest na temat błonnika i jak wpływa pozytywnie na oczyszczanie organizmu.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-03-04 o 23:24 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Pozwolę sobie trochę odkopać ten wątek. Od pewnego czasu szukam czegoś, co będzie stanowiło swojego rodzaju ""asystę"" dla procesów odchudzania, które podejmuję (jestem na diecie i chodzę na siłownię). I teraz pytanie - czy warto brać błonnik w tabletkach czy raczej lepiej dostarczać go w diecie? W owocach i warzywach jest sporo błonnika, ale też jest sporo cukrów, dlatego mam wątpliwości. Z góry dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.