![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mieszkanie razem nie za szybko do garów?
Mam problem, idę na studia z moim chłopakiem do tego samego miasta mamy po 19 lat i chcielibyśmy zamieszkać razem, jesteśmy razem rok i myśle ze warto by spróbować szczególnie ze mieszkanie samej lub z obcymi ludźmi mi się nie widzi a niestety żadna z koleżanek nie idzie na studia tam gdzie ja, problem w tym, ze mam małe wątpliwości przez moich rodziców, którzy przeciwko nie są ale straszą mnie staniem przy garach, sprzątaniem skarpetek i zostaniem przysłowiową Grażyną w wieku nastu lat. Ja myślę, że spróbować nie zaszkodzi w razie czego przeniosę się na jakiś czas do brata, który tam mieszka i znajdę coś samej
Zastanawiam się tylko czy rodzice faktycznie nie mają racji, że jesteśmy bardzo młodzi i "pobawimy się w dom" a potem będzie tylko mnóstwo kombinowania jak to odkręcić czy warto spróbować czy faktycznie zabieram sobie młodość czy coś? Dodam tylko, że o imprezy się nie martwie razem świetnie się bawimy a i o oddzielne imprezowanie nigdy nie ma kłótni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkanie razem nie za szybko do garów?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wcale nie musi byc tak jak Twoi rodzice mysla
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ustalcie podział obowiązków, mieszkając sama również musiałabyś zbierać swoje skarpetki do prania, jeśli rozrzucasz, oraz sobie gotować (lub inaczej organizować jedzenie). Mieszkanie z partnerem nie różni się niczym z mieszkaniem samemu lub ze współlokatorami poza tym, że jesteście sobie bliżsi a więc i łatwiej o komfortowe mieszkanie i podział obowiązków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli interesuje cię sprawdzenie czy jesteś w stanie wytrzymać ze swoim parterem (i on z tobą) mieszkając razem, to teraz jest dobry moment. Nie istnieje żaden powód, dla którego to miałoby być za wcześnie. I tak się wyprowadzasz, i tak zmieniasz zupełnie środowisko, i tak będziesz teraz z dala od rodziców, twoje życie się zmieni tak czy inaczej. Jak ci się nie spodoba, to "odkręcanie" tego niczym się nie różni od wyprowadzki od współlokatorów. Wspólnoty majątkowej nie macie, a jeśli macie wspólnotę jakąkolwiek, to tylko na własne życzenie i w dowolnym zakresie. Ja zamieszkałam z parterem w wieku 19 lat. Mieszkaliśmy razem 3 lata. Nigdy z nim ani z nikim innym nie ustalałam grafiku bo wypełniam obowiązki, gdy widzę potrzebę, a nie gdy nastaje jakaś teoretyczna moja kolej. Nigdy nie wzięłam na siebie obowiązku zapewniania komukolwiek czystych ubrań i jedzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A dlaczego to ty masz iść do garów?
Tak jak ktoś wyżej wspomniał - rodzice seksiści. Zawsze można ustalić grafik obowiązków i w sumie to radzę je ustalić.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałabym,żeby moja córka wyprowadzając się na studia zamieszkała z swoim chłopakiem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I w jaki sposób facet miałby być w tym wypadku kulą u nogi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Po prostu uważam że czas studiów to jeden z fajniejszych etapów życia i nie powinien nam go ograniczać żaden misiaczek obok
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A niby dlaczego miała byś zostać „Grażyną"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie razem to poważna decyzja. 19letni chłopak to jeszcze mentalny dzieciak, mnie by się zwyczajnie nie chciało z takim użerać. Dojrzali ludzie, kiedy razem zamieszkają muszą się dotrzeć i trochę to czasu zajmie zanim wyklaruje się jakiś wspólny rytm, a co dopiero tak świeżo po liceum. Moim zdaniem, 19latka na pierwszym roku studiów powinna się skupić na nauce, imprezach, hobby i randkach z chłopakiem a nie zabawie w dom i kłótniach o to, kto teraz robi pranie albo zmywa. Z resztą stałam przed taką samą decyzją jak Autorka w tym wieku i uważam, że podjęłam wówczas najmądrzejszą decyzję o zamieszkaniu osobno. Związek, jak większość licealnych związków w moim otoczeniu, się rozpadł dość szybko. Moim zdaniem na początek powinniście zamieszkać osobno, a po roku lub dwóch latach zacząć planować coś wspólnie. Wyprowadzka do innego miasta, zmiana stylu życia, poznanie masę nowych ludzi zweryfikują wasz związek i to jest próbą i testem dla związku samym w sobie, a mieszkanie razem to powinien być następny krok, kiedy ten test już zdacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jak nie chcesz być Grażyną stojącą przy garach to musisz facetowi powiedzieć, że też musi sprzatac, gotowac i myc naczynia. I nie mowie tu o POMOCY czy wyreczaniu Ciebie- bo facet powinien tak samo wypelniac obowiazki domowe.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce Czas edycji: 2018-11-21 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
W takim akademiku też "trzeba się dotrzeć" ze wspólokatorem, wspólokator też może być mentalnym dzieckiem, więc nie rozumiem w czym problem z tym "docieraniem się z chłopakiem"?
Nic tak nie rozpala człowieka, jak gorąca herbata. Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-11-21 o 09:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przecież jak będzie coś nie tak po zamieszkaniu razem to - uwaga - można się wyprowadzić. Nikt żadnego cyrografu nie podpisuje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Uważam jak Fralla. Związki w tym wieku to powinny być randki,a nie wspólny dom.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bez kitu nie rozumiem, z chlopakiem to zabawa w dom, a z randomami fun fun fun. oni nie biora kredytu hipotecznego na to mieszkanie, w razie niepowodzenia mozna spakowac manatki i wynajac mieszkanie z randomem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie, bo to właśnie "jakiś random" a nie osoba darzona uczuciem. No dla mnie różnica jest oczywista, ale już wiem po fafsetce dyskusji na ten temat, ze dla niektórych to żadna różnica. I ja się czasami nawet zastanawiam, czy partnerzy takich ludzi wiedzą (o ile w ogóle podejrzewają) ze są w związkach a nie mieszkają z randomem z bonusami i po czym to wnoszą. ![]() Jest też masa wątków na Wizażu właśnie młodszych studentek które zamieszkały radośnie od razu z partnerem i: - jest beznadziejnie, ale umowa najmu coś tam, nie mogę się wyprowadzić prędzej jak za x czasu. - jest beznadziejnie, ale umowa najmu coś tam, on nie chce się wyprowadzić a ja nie mogę wcześniej jak za x czasu. - ja płace za wszytko a on ma wywalone ale umowa najmu coś tam wiec jestem w czarnej d. - zamieszkałam z partnerem pojechawszy na studia a teraz po x lat nie znam na roku i w tym mieście nikogo i jestem nieszczęśliwa. - zamieszkam z partnerem, jest syfiarzem, leniem, brudasem, ale umowa najmu coś tam, nie mogę sie wyprowadzić a on nie chce bo mu dobrze itp.
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Kiedy jak nie teraz? Zabawa w dom, naprawdę? Gotowanie i sprzątanie naprawdę nazywacie zabawą w dom?
Moim zdaniem nie powinnaś mieć żadnych obaw. Kwestia podziału obowiązków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
- partnera, a nie randoma - studenta, a nie dorosłą pracującą osobę |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8614952 6]a co to za roznica, ze dziewczyna pozna, ze nie pasuja do siebie w wieku 19 a nie 25 lat?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To jest temat na inną dyskusję, bo ja naparwdę nie wiem, jak ludziom sie udaje nie wyłapać takich podstaw, bez zamieszkiwania ze sobą. Trzeba chyba celowo zamykać oczy na wszytko i byc mocno odrealnionym. Owszem, pewnie sa wyjątki dobrze kryjących się sprytków lub jakichś już psycholi grubszego kalibru, ale to jest pewnie 1 na setki. taka selekcja to powinna być przed zamieszkaniem a nie po. Po co sobie stresu robić. + wiem że na Wizazu wszyscy sa dojrzali od najpóźniej przedszkola, ale w realnym świecie 25 latek jest nieporównywalnie bardziej dojrzalszy niż 19to latek, wiec i jego decyzje są bardziej racjonalne, a nie tylko : ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Kobieta z klasą
|
Autorko czyli Twoja matka jest Grażyną?
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86149566]Owszem, wiedzą i mogę ci napisać po czym to wnoszą, ale nie o tym jest ten wątek, więc możesz napisać na PW jeśli cię naprawdę interesuje.
I absolutnie każda z tych sytuacji nijak nie wynika z tego, że chodzi tutaj o - partnera, a nie randoma - studenta, a nie dorosłą pracującą osobę[/QUOTE] Nie, chyba mnie to aż tak nie interesuje, wolę się poekscytować na własną rękę. Ale tez ciekawe, że się sama od razu zgłaszasz na ochotnika. ![]()
![]() |
#29 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Wspólne życie to nie tylko gotowanie i sprzątanie, to zarabianie na opłaty i zachcianki, planowanie budżetu, naprawy sprzętu, remonty, oszczędzanie na wakacje, rezygnowanie z kina, bo potrzebne są nowe buty lub pralka się zepsuła, załatwianie spraw urzędowych i wiele innych. Ludzie myślą, że zamieszkają razem i będzie jak w bajce a tu nagle jest kłótnia, bo nikomu śmieci się nie chce wynieść albo wywiesić prania i nie ma kto wezwać mechanika do pralki.
Miłość to gra we dwoje, w której oboje muszą wygrywać. Edytowane przez Karena 73 Czas edycji: 2018-11-21 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Nie wiem co w tym znowuż takiego ciekawego. Napisałaś, że zastanawiasz to ci chętnie wyjaśnię, skoro sama dobrowolnie byłam w takiej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.