|
Notka |
|
Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Obgryzanie paznokci w wieku 30 lat
Zapewne dla wielu z was jest to obrzydliwe,ale muszę opisać swój problem.
Odkąd pamiętam, miałam bodajże 7 lat, kiedy zaczęłam gryźć paznokcie. Niedługo stuknie mi 30 i nawyk został. Próbowałam wszelkich sposobów, od "gorzkich paluszków", po silną wolę. O hybrydę też zahaczyłam,ale ile mnie nerwów kosztowało zapuszczenie... przekładałam wizyty (bo normalnie kobieta umawia się i idzie, u mnie to była kwestia tego,czy akurat się nie zestresowałam czymś i okazało się,że nie ma czego malować...) Przez obecną pandemię przez te 3 miesiące nie było dnia,żebym miała chociaż jeden paznokieć. Non-stop gryzący mnie stres "kazał" mi robić to, co mnie odstresowuje,czyli marnować paznokcie... Jest mi wstyd, zbliżam się do 30 lat, a moje dłonie wyglądają okropnie. Wstydzę się tego, dlatego zawsze jak coś pokazuję w pracy to nie palcem, ale np. linijką czy długopisem. Chociaż już wiele współpracowników zauważyło mój nawyk i brzydkie palce. To już 23 lata nawyku, boję się,że nigdy się go nie pozbędę. Czy ktoś miał podobnie i z tego 'wyszedł'? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Obgryzanie paznokci w wieku 30 lat
Jeśli to reakcja na stres to może warto się skonsultować z psychologiem lub psychiatrą? Zwłaszcza, że jak sama mówisz, nie umiesz tego pokonać.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.