|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Omexia
|
![]() Problem z cerą.
Hej wizażanki, na zdjęciach mamy moje policzki po wyciskaniu, czyli dramat. Prócz tego trądzik objawia się na czole, ale oszczędziłam wam tego widoku.
Z trądzikiem zmagam się już 4 lata, mam tego powoli dość. Z dermatologiem nie dało rady, wszelkie maści również. Kiedyś używałam toników z ziaji âliście zielonej oliwkiâ i âliście Manilaâ i były jakieś małe rezultaty, wiec wróciłam do nich. Stosuje je od dwóch dni, wiec zobaczymy co dalej. A wy, jak sobie z tym radzicie ? Wyciskanie? Może jakieś kosmetyki, leki? Piszcie wasze triki, będę wdzięczna. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2019-04-11 o 14:55 Powód: Przywrócenie usuniętego posta. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problem z cerą.
Ja nie miałam aż takich problemów, ale poszłam po prostu do dermatologa.
Dostałam maście Epiduo i Tribiotic (antybiotykowa) i pomogło. Oprócz tego jest spory wybór leków bez recepty, trzeba by zapytać farmaceuty w aptece. Drogeryjne kosmetyki raczej nie wiele dadzą. Jest tu wątek o czystej cerze, zajrzyj ![]()
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozważałaś podłoże hormonalne? Pielęgnacja drogryjna wiele nie pomoże na uporczywy trądzik. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Idz do ginekologa endokrynologa zbadaj hormony. Masz regularne cykle? Jesli wykluczysz hormonalny, udalabym sie do dermatologa.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Omexia
|
Chodziłam do dermatologa przez jakiś czas, jednak bezskutecznie.
Do ginekologa zaczynam chodzić regularnie. Zażywam tabletki antykoncepcyjne „Atywia” (kończę drugi listek), które maja mi unormować cerę, jednak jak na razie rezultatów nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Skoro już bierzesz hormony, to nie ma sensu robić badań hormonalnych. Jeśli Ci to nie pomoże, to ewentualnie zrobić badania po odstawieniu. W ostateczności pomyśleć o doustnych retinoidach. Dla wielu osób to jedyne skuteczne rozwiązanie po wyczerpaniu innych metod.
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Cześć
Powiem Ci z mojego doświadczenia. Zawsze miałam problem z cerą, w końcu wybrałam się do dermatologa - zawsze było coś ważniejszego, a raz było lepiej, raz gorzej, więc odkładałam w czasie. W końcu się wybrałam, bałam się, że skończy się☠kuracją☠hormonalną☠(w tedy jest dużo wyrzeczeń i skóra jest bardzo brzydka na początku), ale na szczęście skończyło się na cudownej maści - po kilku miesiącach mam cerę , jak nigdy wcześniej. |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ile masz lat? jeżeli więcej niż 20 to może poszukaj pomocy endokrynologicznej, bo problemy ze skórą mogą być związane z hormonami. lepiej samemu nie kombinować i zapisać się do dermatologa, on może przepisać leki a nie kosmetyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tylko że dermatolog to nie jest "pomoc endokrynologiczna" i żadnych leków z tego obszaru nie przepisuje, ani żadnych badań endokrynologicznych nie przeprowadza. Radzisz pomoc endokrynologiczną, a wysyłasz do dermatologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja w którymś momencie miałam tragiczną cerę, przez jakiś czas wyglądała dużo gorzej niż na Twoich zdjęciach. Odstawiłam nabiał, zaczęłam brać cynk i stosować tonik octowy w proporcji 1 część octu jabłkowego, 2 części wody i poprawa była niesamowita właściwie po kilku dniach. Przed izotekiem zdecydowanie postawiłabym na sprawdzenie alergii i nietolerancji pokarmowych. No chyba, że już sprawdzałaś i nie pomogło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.