Problem z cerą. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-11-20, 08:12   #1
Omexia
Omexia

Angry

Problem z cerą.

Hej wizażanki, na zdjęciach mamy moje policzki po wyciskaniu, czyli dramat. Prócz tego trądzik objawia się na czole, ale oszczędziłam wam tego widoku. ��
Z trądzikiem zmagam się już 4 lata, mam tego powoli dość. Z dermatologiem nie dało rady, wszelkie maści również. Kiedyś używałam toników z ziaji „liście zielonej oliwki” i „liście Manila” i były jakieś małe rezultaty, wiec wróciłam do nich. Stosuje je od dwóch dni, wiec zobaczymy co dalej.
A wy, jak sobie z tym radzicie ? Wyciskanie?
Może jakieś kosmetyki, leki? Piszcie wasze triki, będę wdzięczna.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 7677311C-651D-4EAB-B4BE-D68A7E25E2FB.jpg (77,1 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3FF09DD9-6308-4B23-91C3-DCFE31150D88.jpg (57,0 KB, 34 załadowań)

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2019-04-11 o 14:55 Powód: Przywrócenie usuniętego posta.
Omexia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-20, 10:02   #2
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

Dot.: Problem z cerą.

Ja nie miałam aż takich problemów, ale poszłam po prostu do dermatologa.
Dostałam maście Epiduo i Tribiotic (antybiotykowa) i pomogło.
Oprócz tego jest spory wybór leków bez recepty, trzeba by zapytać farmaceuty w aptece.

Drogeryjne kosmetyki raczej nie wiele dadzą.

Jest tu wątek o czystej cerze, zajrzyj

O powodzeniu decydują cztery czynniki.
Niestety nikt ich nie zna.
Kafkazmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-22, 15:23   #3
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Omexia Pokaż wiadomość
Hej wizażanki, na zdjęciach mamy moje policzki po wyciskaniu, czyli dramat. Prócz tego trądzik objawia się na czole, ale oszczędziłam wam tego widoku. 😅
Z trądzikiem zmagam się już 4 lata, mam tego powoli dość. Z dermatologiem nie dało rady, wszelkie maści również. Kiedyś używałam toników z ziaji „liście zielonej oliwki” i „liście Manila” i były jakieś małe rezultaty, wiec wróciłam do nich. Stosuje je od dwóch dni, wiec zobaczymy co dalej.
A wy, jak sobie z tym radzicie ? Wyciskanie?
Może jakieś kosmetyki, leki? Piszcie wasze triki, będę wdzięczna.
Może pora na Izotek skoro maście (rozumiem, że na receptę od lekarza) nic nie dały?
Rozważałaś podłoże hormonalne?
Pielęgnacja drogryjna wiele nie pomoże na uporczywy trądzik.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-23, 09:06   #4
eva94
Raczkowanie

Idz do ginekologa endokrynologa zbadaj hormony. Masz regularne cykle? Jesli wykluczysz hormonalny, udalabym sie do dermatologa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
eva94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-24, 09:37   #5
Omexia
Omexia

Chodziłam do dermatologa przez jakiś czas, jednak bezskutecznie.

Do ginekologa zaczynam chodzić regularnie.

Zażywam tabletki antykoncepcyjne „Atywia” (kończę drugi listek), które maja mi unormować cerę, jednak jak na razie rezultatów nie ma.
Omexia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-24, 12:30   #6
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Omexia Pokaż wiadomość
Chodziłam do dermatologa przez jakiś czas, jednak bezskutecznie.

Do ginekologa zaczynam chodzić regularnie.

Zażywam tabletki antykoncepcyjne „Atywia” (kończę drugi listek), które maja mi unormować cerę, jednak jak na razie rezultatów nie ma.
Skoro już bierzesz hormony, to nie ma sensu robić badań hormonalnych. Jeśli Ci to nie pomoże, to ewentualnie zrobić badania po odstawieniu. W ostateczności pomyśleć o doustnych retinoidach. Dla wielu osób to jedyne skuteczne rozwiązanie po wyczerpaniu innych metod.
Stary 2018-12-02, 10:31   #7
karlitkaa
Przyczajenie

Cześć

Powiem Ci z mojego doświadczenia.
Zawsze miałam problem z cerą, w końcu wybrałam się do dermatologa - zawsze było coś ważniejszego, a raz było lepiej, raz gorzej, więc odkładałam w czasie.
W końcu się wybrałam, bałam się, że skończy się☠kuracją☠hormonalną☠(w tedy jest dużo wyrzeczeń i skóra jest bardzo brzydka na początku), ale na szczęście skończyło się na cudownej maści - po kilku miesiącach mam cerę , jak nigdy wcześniej.
karlitkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-12-04, 10:08   #8
rudazlosnica
Przyczajenie

ile masz lat? jeżeli więcej niż 20 to może poszukaj pomocy endokrynologicznej, bo problemy ze skórą mogą być związane z hormonami. lepiej samemu nie kombinować i zapisać się do dermatologa, on może przepisać leki a nie kosmetyki.
rudazlosnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-04, 14:45   #9
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudazlosnica Pokaż wiadomość
ile masz lat? jeżeli więcej niż 20 to może poszukaj pomocy endokrynologicznej, bo problemy ze skórą mogą być związane z hormonami. lepiej samemu nie kombinować i zapisać się do dermatologa, on może przepisać leki a nie kosmetyki.
Tylko że dermatolog to nie jest "pomoc endokrynologiczna" i żadnych leków z tego obszaru nie przepisuje, ani żadnych badań endokrynologicznych nie przeprowadza. Radzisz pomoc endokrynologiczną, a wysyłasz do dermatologa.
Stary 2018-12-05, 07:05   #10
fairywho
Raczkowanie

Ja w którymś momencie miałam tragiczną cerę, przez jakiś czas wyglądała dużo gorzej niż na Twoich zdjęciach. Odstawiłam nabiał, zaczęłam brać cynk i stosować tonik octowy w proporcji 1 część octu jabłkowego, 2 części wody i poprawa była niesamowita właściwie po kilku dniach. Przed izotekiem zdecydowanie postawiłabym na sprawdzenie alergii i nietolerancji pokarmowych. No chyba, że już sprawdzałaś i nie pomogło.
fairywho jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości