Zniszczona cera w wieku 15 lat. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-02, 07:56   #1
kolorowehaki
Przyczajenie

Zniszczona cera w wieku 15 lat.

Na wstępie chciałabym wspomnieć, ze szukałam takiego ogólnego wątku na ten temat, ale jedynie jakie znalazłam dotyczą troche starszej cery. Jesli sie mylę, prosze mnie powiadomić )

Witam. Mam 15 lat i juz od dobry kilku lat walczę z trądzikiem. Jest to trądzik pospolity, mimo tego i tak strasznie utrudnia mi zycie.

Jako młodsza osoba kompletnie nie mialam pojecia o pielęgnacji takiej cery. Robiłam makijaż, używałam bardzo ,,agresywnych” kosmetyków typu peelingi, kremy złuszczające itp częściej niz to zalecane i teraz bardzo odbiło sie to na mojej cerze. Moja skóra jest zwiotczała, mam lekko opadnięte policzki i jakby zbyt ,,duzo” tej skory. Pory widać gołym okiem. Dolina łez jest straszna. Nie dosc ze opadnięta, to jeszcze sina. Niewazne czy spałam 10 godzin czy 3, zawsze wyglądam, jakbym dopiero wstała. Okrutnie sie świecę, nawet jesli nie nałożę żadnych kosmetyków. Aktualnie moj makijaż wyglada tak: Mieszam krem bb z U20 z kremem Cethapils do cery tłustej i z taka baza na przebarwienia. Na to nakładam puder z U20.

Moj stan cery patrząc na trądzik i tak sie bardzo poprawił, ze względu na to ze na noc nakładam krem przepisany przez panią dermatolog Epiduo. Mimo początkowych podrażnień jest lepiej.

Tutaj wiec nasuwa sie pytanie. Co mogłabym zrobic? Jakie zabiegi kosmetyczne? Jakie preparaty czy kremy, ktore przy okazji nie nasila mi trądziku? Czy w ogole jest szansa poprawy stanu takiej cery?

Bede bardzo wdzięczna za wszelka pomoc. Milego dnia
kolorowehaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-03, 18:23   #2
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Dot.: Zniszczona cera w wieku 15 lat.

Uzywasz bardzo kiepskich kosmetykow do makijazu, ktore nie pomagaja w walce z tradzikiem. Czy nie ma mozliwosci, zebys uzywala jedynie dobrego korektora mineralnego? Poza tym, suplementacja jest bardzo wazna: cynk, biotyna, witamina A i E. Powinnas przede wszystkim nawilzac buzie. Masz jakis okreslony budzet?
Stary 2018-11-09, 11:10   #3
vintage_fan
Przyczajenie

Ten krem bb z U20 nie jest najlepszy. Tez go używałam, jak byłam trochę młodsza, no bo budżet miałam dość mały. Pamiętam, że stosowanie go sprawiało, że miałam ściągniętą cerę, krycie było średnie i cera mega się świeciła, non stop używałam pudru matującego, więc dla trądzikowej cery fatalna sprawa.

Jakie masz w tym momencie zmiany? Zaleczone, sporo przebariweń, dużo ropnych, podskórne?

Przyjżyj się też Twojej diecie - to naprawdę w walce z trądzikiem jedna z kluczowych spraw. Mniej przetworzonych produktów, więcej warzyw, odpowiednie nawadnianie się Można też pić herbatki ziołowe: skrzyp, pokrzywa, herbatka z bratka- ja je bardzo lubię i wierzę, że pomaga mi na cerę, a nawet jeżeli nie bezpośrednio, to chociaż jestem o trzy kubki picia do przodu.

To dość drastyczne ale moim zdaniem warto na miesiąc, dwa odstawić całkowicie nabiał (całkowicie, całkowicie) u mnie przerosło to moje oczekiwania.
vintage_fan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-11, 13:50   #4
farmaceutka88
Rozeznanie

Jak na 15 lat polecam używać dosłownie paru kosmetyków, agresywne kremy typu Epiduo co 2-3 dzień. Polecam stosować tonik aloesowy (np TEN, bardzo dobry), czyli zadbać o odpowiednie pH skóry, lekki , niezapychający kremik z filtrem UV i dobre oczyszczanie skóry (nie stosować żeli z granulkami ani mydeł w kostce!). 1-2 razy w tyg peeling skóry i 2 razy w tyg maseczka (np. z glinki, są świetne!). Liczy się systematyczność. Pozdrawiam
farmaceutka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-18, 10:47   #5
helloMaggie
Przyczajenie

A jak konkretnie walczysz z tym trądzikiem? Na pierwszy ogień powinno pójść teraz solidne nawilżenie, większość leków mocno wysusza więc dobry krem to podstawa i pomoże zniwelować trochę to wrażenie zwiotczenia. Przy leczeniu retinoidami po jakimś czasie skóra robi wrażenie starszej niż jest (tzw. efekt staruszki), ale później jest wręcz odwrotnie jak się złuszczy stary naskórek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości