![]() |
#1 |
BAN stały
|
Sprzątanie na Święta
Tak sobie wygmerałam na plotkarskim portalu jak pewna pani pokazuje stopę na instagramie, że była u kosmetyczki. Komentarz ''redakcji'': '' pani ma czas, nie musi trzepać dywanów i myć okien (w tym stylu) to paznokietki może robić (
![]() ![]() I zaciekawia mnie. Na kanwie chyba ogólno pojętego szaleństwa - czy równiez Wam się ono udziela? ![]() Czemu niektórzy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sprzątanie na Święta
Cytat:
![]() Ale ogólnie myślę, że chodzi o to, że ludzie ogarniają te swoje chałupy, bo święta to czas podejmowania gości i nie chcą mieć przypału świecąc kotami z kurzu po kątach. Ja nie sprzątam, bo nie świętuję u siebie hahaha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie sprzątam specjalnie przed Bożym Narodzeniem, nie stroję domu (nawet choinki nie mam) i nie przesiaduję w kuchni. Obchodzimy święta wyłącznie ze względu na rodziców, bo wiem, że ogromną przykrość by im sprawiło, gdybyśmy się nie spotkali w tym czasie, a jakieś ogromne poświęcenie to nie jest, żeby do nich pojechać i się najeść
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Nawet gdyby jakieś szaleństwo mnie ogarnęło i bym zaprosiła gości w święta, to bym posprzątała to, co na wierzchu ![]() A jedzenie bym kupiła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Pewnie, że można posprzątać kiedy indziej, ale większość ludzi jest leniwych i sprzątają kiedy albo jest już tak źle, że nie da się nie posprzątać, albo gdy mają pretekst typu święta. Niektórzy sprzątają systematycznie kiedy indziej, niektórzy z odpowiednim wyprzedzeniem, niektórzy nie obchodzą świąt więc święta nie są dla nich powodem do sprzątania - ale te trzy to nieliczne przypadki.
Mnie ostatnio mama rozbawiła bo powiedziała, żebym umyła wannę. Zdziwiłam się, bo wydaje się, że niedawno myłam, nie sądzę, żeby użyto ją więcej niż dwa-trzy razy, ale dobra, może coś mi się pomyliło. Ja patrzę na tą wannę, baterię - no ja bym takiej wanny nie myła, bo wygląda jak umyta dzień, może dwa dni wcześniej i mówię, że ona czysta jest, niedawno ją myłam przecież... A mama do mnie, że co ja sobie wyobrażam, że święta zaraz, wszyscy ludzie sprzątają cale domy, dywany trzepią, kanapy czyszczą, firanki piorą, podłogi pucują, ściany odkurzają, kafelki polerują, piekarniki odmaczają, a mi ciężko wannę umyć?! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie okres okołoświąteczny to okres nieco większej mobilizacji do zrobienia porządków, reorganizacji, pozbycia się jakichś rzeczy, kupienia czegoś do domu. Lubię święta i lepiej mi się leniuchuje przez te dni ze świadomością, że w domu ogarnięte nieco bardziej, niż zwykle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moje sprzątanie przed świętami w niczym się nie różni od sprzątania w innym okresie. Sprzątam w każdy piątek. I pojutrze będzie tak samo: kurze, łazienka, kuchnia, podłogi. Jakbym chociaż chciała to nie mam nic innego do wymyślania co tu innego zrobić.
Za to moja mama śmieszna. Normalnie cały dom sprząta w jeden dzień. Ale tydz przed świętami na raty, bo ŚWIĘTA!. Pytam czemu tak, przecież sprząta tak samo. Odpowiada, że nie tak samo bo na raty bo wtedy czuje klimat nadchodzących świąt ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ellish Czas edycji: 2018-12-19 o 06:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
.Załącznik 7653846
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sprzatam normalnie, nigdy nie szaleje z myciem okien i innymi rzeczami.
Jak mam ochote jak cieplo to myje wtedy ![]() Na bieżąco lubię miec ogarnięte, wiec nie mam problemu i wariacji , ze caly dom postawiony na nogi, bo sprzatanie przed świętami.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pracuje przed swietami normalnie, wiec nie mam nawet czasu na jakies gruntowne sprzatanie. Gosci nie przewiduje, a stali bywalcy znaja moj standard czystosci, wiec szoku nie bedzie. Mam w miare czysto na bierzaco, przed wigilia poprzestawiam szpargaly z biurka, szafek itd i bedzie git.
Mowiac szczerze myslalam, ze szalenstwo sprzatania do domena starszych pokolen. Wsrod moich znajomych tego syndromu nie dostrzegam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Sprzątam kiedy indziej i sprzątam przed świętami bo lubię
![]() Takie sprzatanie przy świątecznych melodiach mnie nastraja i czerpię z tego przyjemność a później czerpię przyjemność z tego że jest czysto - czy to na wierzchu czy w szafach. Nie robię tego dla gości, nikt mi nie każe, nie zmusza, sama też nikogo nie zmuszam. Robię to dla siebie ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
astro-loszka
|
Sprzątam normalnie, jak w każdy weekend. Akurat gruntowne porządki robiłam miesiąc przed świętami.
Jakoś milej się leniuchuje świątecznie w czystym domu.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mnie to zawsze bawią historie jak to faceci z domu uciekaja, akurat maja nadgodziny w pracy, zeby tylko go kobieta do porządkow nie zmuszała
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chamskich komentarzy w stylu posprzątania dla Jezuska nawet nie komentuję. Niektórzy widać dnia nie wytrzymają, żeby nie pokazać, jak to się uważają za mądrzejszych od innych. A nawet jak ktoś lubi sobie na te Święta posprzątać, no to kurcze wolno mu. Wolnoć Tomku w swoim domu. Nie rozumiem takiego czepiania się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
.
|
Cytat:
![]() My spędzamy święta na drugim końcu kraju, więc specjalnie nie sprzątamy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
TO chyba zależy na kogo się trafi. Mam w pracy laskę starszą o kilka lat i od pewnego czasu tylko słyszę "okna! okna! umyłaś już okna?". Specjalnie brała ostatnio urlop, żeby umyć te piekielne okna i wysprzątać chatę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak naprawdę to te paniusie które "muszą" trzepać dywany i myć okna... wcale nie muszą. Gwiazda betlejemska nie spadnie z niebios i choinka nie stanie w płomieniach bo Pani Beatka ma smugi na oknach w kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() Odnoszę wrażenie że niektóre Polki lubią taką formę męczeństwa, taki przedświąteczny BDSM pod znakiem myjki i miotły. Cierpienie uszlachetnia i ten tego. Piszę "Polki", bo nie zauważyłam tej tendencji w innych nacjach. Amerykanki z kolei lubią wydać każdy cent BO GÓRA PREZENTÓW MUSI BYĆ a potem cały styczeń jest płacz bo karty kredytowe wymaksowane. A że można obchodzić ten czas bezboleśnie, 1) bez sprzątania i 2) skromniej? E no, co ty, Ruda, przecie to święta! ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Ale niech se sprzątają. Ja po prostu nie rozumiem narzekania i jojczenia, bo przecież te kobiety mają wybór. Albo urabiam sobie ręce po łokcie bo mi to daje dziką satysfakcję, albo olewam i idę na paznokietki. Ale zamordowanie się na własne życzenie i potem wypominanie i jojczenie że inne kobiety mają czas na paznokcie a ja biedna nie... dla mnie to jest kompletnie bez sensu.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To ma mnóstwo sensu. Świetny pretekst do robienia z siebie cierpiętnicy i wzbudzania poczucia winy we wszystkich naokoło ![]() Ja z tych, co idą na paznokietki, olewam przedświąteczne świrowanie, w domu sprzątam co tydzień i mam porządek, a święta spędzam u teściów - niech teściowa szaleje, skoro lubi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Ja panią do okien wynajęłam już z miesiąc temu, bo jeszcze była w miarę pogoda, a po co mam kogoś narażać na wymrażanie na tym wypi..u, okna tego wymagały niezależnie od Świąt, a miesiąc w tą czy tą im nie zrobił różnicy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w pracy też biorą wolne na sprzątanie. Pracy kupa, nie wiadomo, w co ręce włożyć, ale wolne na sprzątanie musi być
![]() Najbardziej mnie zdziwiła znajoma, która rok mieszka w nowym domu, a właśnie robi generalne porządki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Mnie w sumie zawsze dziwi to zamieszanie wokół mycia okien. Ile może być tych okien w takim przeciętnym mieszkaniu? 4? A zamieszanie wokół tego, jakby te wszystkie kobiety pucowały okna w jakimś pałacu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moim domu okna otwieraja sie tylko od zewnatrz. Szach-mat! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Żesz w mordesz. Napisałam się i zamknęłam okno. Brawo ja.
Ja jestem wielkim leniem jeśli chodzi o sprzątanie, ale systematycznie coś ogarniam. Tzn codziennie robię max 2 rzeczy związane ze sprzątaniem, przez co nie jestem przywalona przed świętami, ani zatyrana po świętach. Kocham minimalizm - wszystko pochowane po szafkach, które wystarczy zetrzeć raz na jakiś czas. Nie posiadam bibelotów, kurzozbieraczy, durnostojek. Jedyny ból z myciem okien, ale z tego co wiem, mikołaj ma w tym roku rozwiązać sprawę (będzie myjka, parownica? coś takiego). Polecam wywalanie i pozbywanie się rzeczy, z których się nie korzysta. Więcej miejsca i mniej zagracania. No i w efekcie mniej sprzątania. I zdarza mi się przed zrobieniem czegokolwiek odpalę jakąś perfekcyjną panią domu, przeczytam coś o sprzątaniu np. (jakiś TAKI plan działania), pooglądam posprzątane wnętrza, to ZAWSZE mnie pozytywnie nakręca i pomaga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86266028]Mnie w sumie zawsze dziwi to zamieszanie wokół mycia okien. Ile może być tych okien w takim przeciętnym mieszkaniu? 4? A zamieszanie wokół tego, jakby te wszystkie kobiety pucowały okna w jakimś pałacu
![]() Ja mam 12 okien ,skrzynkowych, czyli podwójnych, dzielonych na 4 i też nie robię problemu. Przecieram nieraz pojedynczo jak mam ochotę i czas i widze, że już trzeba. Bo wiadomo te od ulicy się szybciej brudza . A w kuchni pies prześladuje często na parapecie i noskiem maluje obrazy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Ja się w przyszłym roku przeprowadzam do domu. Wysokiego, z antresolą i wielgachnymi oknami na taras. A dodatkowo jedno okno jest na wysokości jakichś 4 m od podłogi. To będzie wyzwanie. Ale czego się nie robi dla Jezuska
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2018-12-19 o 20:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Ja mam dużo okien i nienawidzę ich myć. Jakiś czas temu powiedziałam, że to koniec. Nie będę myła okien, mąż ma myć. I myje. Czasami. Ostatnim razem w maju. Trochę mało widać, ale kij tam. Ja się za to nie biorę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Przecież Jezus się urodził w stajni.
Trzymam naturalny nieład, żeby czuł się jak w domu.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86266028]Mnie w sumie zawsze dziwi to zamieszanie wokół mycia okien. Ile może być tych okien w takim przeciętnym mieszkaniu? 4? A zamieszanie wokół tego, jakby te wszystkie kobiety pucowały okna w jakimś pałacu
![]() Mnie umycie 3 okien zajmuje w porywach 1,5h (średnio 20-30 minut na jedno). Mojej mamie - z 3 razy tyle, bo ona pucuje i szoruje do perfekcji :P Przy czym ja mam brązowe okna (wybór jak najbardziej celowy), a ona białe, no i ona nie robi tego "dla Jezuska", piszę tak ogólnie. Ja jak się rozglądam teraz po mojej chacie niesprzątanej JEDEN DZIEŃ (bo wczoraj cały dzień byliśmy na mieście), to mi się wyć chce. Muszę praktycznie dziennie sprzątać jak przed świętami, bo mam taki chlew. Niepojęte to jest dla mnie. A sprzątam na bieżąco. Chyba mamy za dużo rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Przeczytalam jak to dziewczyna w 36 tygodniu ciązy, ledwo zipie, ale okna myla
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.