![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Niezaliczony rok studiów, co dalej?
Cześć wszystkim,
postanowiłem założyć tutaj wątek, ponieważ nie wiem, co mam zrobić ze swoją sytuacją. Wczoraj okazało się, że w sesji poprawkowej nie zdałem egzaminu. Jestem na III roku i niestety nie podejdę do obrony, ponieważ tak jak wspomniałem, poprawa egzaminu zakończyła się oceną niedostateczną. Do obrony mogę podejść dopiero za rok, w momencie gdy zaliczę ćwiczenia i podejdę do egzaminu w czerwcu. Dodatkowo muszę wspomnieć, że za poprawianie roku muszę zapłacić ponad 1000zł ![]() Moją niechęć do poprawy roku komplikuje fakt, że rocznikowo powinienem w przyszłym roku bronić magistra (studiowałem, wcześniej inny kierunek, ale po pierwszym roku rzuciłem), a nie doczekałem nawet obrony pracy licencjackiej przez niezdany egzamin. Jestem załamany, byłby to 5 rok studiowania, a ja nie mam w ręce nawet licencjata. Co zrobilibyście na moim miejscu? Nie mam w sobie już ani siły, ani motywacji. Nikt nie daje gwarancji, że za rok to zdam. Są osoby, które podchodziły do poprawy po dwa razy i im też się nie udało. Po całej tej sytuacji moja samoocena spadła do minimum. Studia kończą naprawdę nieraz mało kumate osoby, a ja nie mogę poradzić sobie z I stopniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Szop pracz
|
Dot.: Niezaliczony rok studiów, co dalej?
Zapłać za warunek, jak nie masz pieniędzy to niech rodzina za Ciebie założy, a Ty spędź rok odpracowując te pieniądze i ucząc się na egzamin, pisząc pracę. Jak dla mnie proste. Szkoda tylu lat studiów, żeby rezygnować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Moja praca jest już dawno napisana i złożona. Do obrony było mi tylko niezbędne zaliczenie tego przedmiotu. Za niechęcią do poprawy przemawia fakt, że nikt nie gwarantuje, że za rok to poprawię i się obronię, a lata lecą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gazela inteligencji
|
Skoro to tylko jedne ćwiczenia, to idź do pracy i spróbuj zaliczyć w tym roku. Wbrew pozorom dużo ludzi ma jakiś poślizg - ja robię pierwszy rok od trzech lat
![]() A nie da się jeszcze złożyć podania o komis? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na PG na wydziale chemicznym ludzie inż robią w 90% 5lat więc bez spiny
![]() Edytowane przez wikii15 Czas edycji: 2017-09-06 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
przestać się przejmować i podejśc do tego za rok.
nie zdasz za rok to nie zdasz, wątpię, ale bywa, a jak zdasz to bedziesz miał do przodu. za kolejnych 5 lat nawet nie będziesz pamiętał jak wyglądały studia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
a co z warunkiem?
jest płatny co prawda, z tego co się orientuję, ale nie są to chyba astronomiczne kwoty przy okazji, u mnie na roku z pewnego przedmiotu warunek miało ponad 40 osób, w tym ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Autorze- poświęciłeś już dużo czasu i pieniędzy zapewne też na te studia, nie rezygnuj. Zapłać za powtarzanie tego roku, idz do pracy i przygotuj się na egzamin za rok. Postaraj się dostać pracę w swojej branży- zdobędziesz cenne doświadczenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak nie zdasz egzaminu za tok to stracisz najwyżej 1000 zł, jak w ogóle nie podejdziesz do niego stracisz parę lat nauki.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zdać nie musi za rok może i za dwa co z tego? W końcu zda- a to tylko papier. Szukać pracy w zawodzie jakieś praktyki staże itp a w międzyczasie nauka. Z reszta ilu z nas nie pracuje w zawodzie? No właśnie... No chyba, że zamiast iść na mgr chciałeś coś innego zacząć jakieś kursy inne studia to jak najbardziej zapisz się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Zapłać koniecznie za możliwość powtarzania tego przedmiotu. Przyłóż się do nauki, postaraj się za rok to zdać. Wiem że czasami nie jest to takie proste, ale jeśli będziesz się sukcesywnie uczył tego przedmiotu, to ta nauka z pewnością zaprocentuje i zdasz.
Jeśli teraz się poddasz i zrezygnujesz w ogóle ze studiów albo rozpoczniesz jakiś inny kierunek, to co będziesz z tego miał? Nic, jedynie kilka lat nauki, które poszły na marne. A tak to za rok możesz mieć licencjat ![]() Nie każdego życie wygląda tak, że w wieku 22 lat ma licencjat, a 24- magistra. Ludzie zmieniają zdanie, powtarzają rok, robią sobie gap year. Także nie przejmuj się. Ze mną studiują różni ludzie, np. dziewczyna, której niedługo stuknie 30stka. I jakoś nikt dziwnie na nią nie patrzy. Studia to już nie podstawówka, gimnazjum czy szkoła średnia, gdzie dzieci wytykają kogoś palcami "bo nie zdał".
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.” |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Szop pracz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Zalezy dlaczego uwalił.
Są naprawdę wykładowcy, którzy uwalają dla zasady. U mojego znajomego na studiach był taki, co też uwalał na 3 roku. I to do tego stopnia, że niektórzy zaczynali specjalnie inne studia, by tam zaliczyć ten sam przedmiot i przepisać ocenę. Bo mogłeś umieć wszystko a i tak uwalić. Smutne, ale prawdziwe. Dopóki wykładowca sam sobie ocenia Wasze prace, to moze wszystko. Jeżeli więc jest tak, że nie przygotowałeś się, to weź warunek i próbuj za rok. Jeżeli natomiast wykładowca jest psychiczny, a Ty umiesz temat, to może pomyśl nad egzaminem komisyjnym. Ja też kiedyś na takiego trafiłam. Z kulturoznawstwa. Dawał pytania na egzaminie o dupie Maryny, typu ,,jakie przemiany kulturowe wpłynęły najbardziej na Twoje życie" a potem uwalał bez powodu, bo jak w ogóle ocenić poprawność takiej odpowiedzi? Koniec końców i tak zmieniłam te studia, bo tak planowałam od początku, ale również uwaliłam poprawkę. Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2017-09-06 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, może warto pomyśleć nad komisem. Tam przynajmniej masz większe szanse na sprawiedliwą ocenę.
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Przepraszam bardzo ale wiedzy zdobytej na studiach nikt mu nie zabierze! więc to nie papier- otrzymany po iluś poprawkach i samych 3 np., a to co masz w głowie decyduje czy masz coś czy nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zresztą autor tematu chciałby w końcu mieć licencjat i po tonie jego wypowiedzi wnioskuję, że po prostu potrzebuje lekkiego kopa w tyłek i zachęty, by o ten tytuł zawalczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Gazela inteligencji
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Od dyplomu dzieli Cię de facto tylko jeden przedmiot, a brzmisz, jakbyś oczekiwał tu zachęty, żeby rzucić studia - wybitnie nierozsądny pomysł, nie uważasz? Czasu już nie cofniesz, ale jeśli teraz odpuścisz, to stracisz 5 lat i dopiero będziesz w czarnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
.
|
idź do pracy, zarób na warunek i kończ studia. możesz poprosić kogoś obeznanego z przedmiotem, żeby ci wytłumaczył materiał. nie ty pierwszy i nie ostatni masz obsuwę w studiach. wiem co mówię
![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Haha powiedzialabym ze predzej 90% konczy inz na chemicznym w 3,5 roku a nie odwrotnie.
Nie wiem po co takie brednie pisac. Chyba zeby wytlumaczyc swoje lenistwo, no to wtedy faktyxznie mozna zyc sobie w strefie marzen i to powtarzac. ![]() Ja tym bym autorze poszla do pracy i za rok zdala tez przddmiot. Jak nie to za kolejny rok. Juz tyle masz za soba ze Cie naprawde te 2 tyg na nauke nie zbawi. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2017-09-06 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
to nie możesz iść do prowadzącego przedmiot i z nim porozmawiać? do dziekana nie możesz iść? przecież są różne opcje, egzaminy komisyjne, indywidualny tok nauczania, cokolwiek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
jak długo od daty złożenia jest u Was ważna praca dyplomowa? Co mówi regulamin studiów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Sprawa nie dotyczy pojedynczego przedmiotu. Jestem studentem filologii i oblałem egzamin z języka, który składał się z czterech różnych bloków. Nie mogę iść i błagać jednego prowadzącego, bo jest ich aż czterech.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ale zawsze jest osoba odp za dany przedmiot czy to kierownik katedry zy to któryś z tych czterech i on rozmawia z prowadzącymi i ustala czy jest na tak czy na nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A komisyjny?
Jak nie, to warunek i idź do pracy. Przez rok ucz się i pracuj. Szkoda rzucać studia, jeżeli chodzi o jeden przedmiot. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A co to zmienia? Nie Ty pierwszy i nie ostatni będziesz powtarzał praktyczną. Nie masz nikogo błagać, tylko skorzystać z opcji przewidzianych w regulaminie studiów i przyłożyć się do nauki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
bardzo chcesz usłyszeć rzuć to i daj sobie spokój.
chcesz tak zrób swiat się nie zawali na pewno. czasem nie warto za wszelką cenę robić coś do końca, tu dyplom, są ludzie którzy rzucają sprawę na finale, jedni są zadowoleni, inni nie. studiowałes to 3 lata, w sumie 5, wydałeś pieniądze , masz złożoną pracę, został ci nawet jesli 4częsciowy to jednak tylko 1 egzamin, do wydania 1 tyś i poczekanie 1 rok. no trudno, nie masz z głowy, musisz się bujać i wydać tysiaka (licząc samo studiowanie pewnie więcej) ale jesteś na ostatnim okrązeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
najpierw pisałeś o pojedynczym przedmiocie, teraz nagle o czterech? zawsze możesz iść porozmawiać, zawsze możesz coś próbować działać. nie tylko z czterema prowadzącymi, ale i z prowadzącym przedmiot i z dziekanem jednym czy drugim. pozostaje tylko i wyłącznie kwestia chęci, bo jeśli nie ma chęci to faktycznie nie ma co zaczynać walki. chcesz to rzucić to i tak rzucisz. dla mnie (i nie tylko dla mnie) zrobisz wielką głupotę, bo już nawet lepiej byłoby próbować się dogadać tak, żeby przychodzić tylko na zaliczenia, a normalnie w ciągu roku pracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.