Ludzie z depresj± - pomocy, strach przed st³umieniem emocji. - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2019-01-05, 10:25   #1
vellg
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 10

Ludzie z depresj± - pomocy, strach przed st³umieniem emocji.

Witam serdecznie, jestem w szczê¶liwym zwi±zku z moj± dziewczyn±, niedawno stwierdzono u niej depresje. Bardzo proszê o pomoc i przeczytanie wszystkiego co tutaj napisze..

Nie ma jaki¶ silnych objawów, czasami lêki w szkole potrafi siê rozp³akaæ na przedmiocie który jest dla niej trudny, w tym wypadku tylko matematyka, pop³akaæ po prostu ze stresu, ale to nie tak, ¿e za ka¿dym razem - tylko co jaki¶ czas, odk±d mnie pozna³a jest o wiele lepiej, nie p³acze tak czêsto, bardzo czêsto siê ¶mieje i jest nam dobrze.

Jednak najbardziej obawia mnie branie leków, nie wiem jak siê dok³adnie one nazywaj± na leczenie depresji, ale czyta³em troche o tym i niektóre maj± w sobie takie objawy jak ca³kowite st³umienie emocji, brak zaanga¿owania w zwi±zek, niechêæ do partnera.

Jestem osob± dosyæ uczuciow±, takie co¶ mnie zniszczy, nie chce ¿eby zaczê³a ich braæ, czy ka¿de leki przepisane przez psychiatrê tak dzia³aj±? Wiem, ze to zalezy od osoby, ale jednak. Czy je¿eli powie psychiatrze, ¿e nie chce w ¿adnym stopniu takich objawów, ¿eby wyeliminowaæ leki które tak dzia³aj±, to to pomo¿e? Naprawdê zale¿y nam na tym, ¿eby ca³kowicie takich objawów unikn±æ, to zniszczy zwi±zek..bêdê za³amany.

Druga sprawa, je¿eli takie objawy mia³y by miejsce, czy po odstawieniu tych leków po jakim¶ czasie oczywi¶cie wszystko by wróci³o do normy, tak jak przed braniem? Niemo¿liwe, ¿e efekt st³umienia emocji by³ na zawsze po rozpoczêciu leczenia. Bardzo proszê o pomoc, ci±gle o tym my¶le..

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-02-15 o 20:50 Powód: Przywrócenie usuniêtego posta.
vellg jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-05, 11:55   #2
luks_baba
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 369
Dot.: Ludzie z depresj± - pomocy, strach przed st³umieniem emocji.

Twoja dziewczyna jest chora, i musi braæ leki. Nie wiem, jak sobie to inaczej wyobra¿asz. Niestety, leki antydepresyjne i przeciwlêkowe tak mog± dzia³aæ, i ¿aden lekarz nie przewidzi jakie skutki uboczne bêd± u danej osoby wystêpowaæ.
Na Twoim miejscu przystopowa³abym z mówieniem dziewczynie, ¿e nie chcesz ¿eby bra³a leki, bo Ty nie chcesz skutków ubocznych. To mo¿e wzmagaæ jej ¼le samopoczucie.
Zwi±zek z kim¶ nie polega na byciu z nim tylko wtedy kiedy czujê siê dobrze, ale te¿ wtedy kiedy s± problemy, spadek samopoczucia, depresja. Czas do tego dojrzeæ albo siê rozstaæ.

Wys³ane z mojego SM-A750FN przy u¿yciu Tapatalka
Stary 2019-01-05, 12:25   #3
SteveS
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 893

Cytat:
Napisane przez vellg Poka¿ wiadomo¶æ
Witam serdecznie, jestem w szczê¶liwym zwi±zku z moj± dziewczyn±, niedawno stwierdzono u niej depresje. Bardzo proszê o pomoc i przeczytanie wszystkiego co tutaj napisze..

Nie ma jaki¶ silnych objawów, czasami lêki w szkole potrafi siê rozp³akaæ na przedmiocie który jest dla niej trudny, w tym wypadku tylko matematyka, pop³akaæ po prostu ze stresu, ale to nie tak, ¿e za ka¿dym razem - tylko co jaki¶ czas, odk±d mnie pozna³a jest o wiele lepiej, nie p³acze tak czêsto, bardzo czêsto siê ¶mieje i jest nam dobrze.

Jednak najbardziej obawia mnie branie leków, nie wiem jak siê dok³adnie one nazywaj± na leczenie depresji, ale czyta³em troche o tym i niektóre maj± w sobie takie objawy jak ca³kowite st³umienie emocji, brak zaanga¿owania w zwi±zek, niechêæ do partnera.

Jestem osob± dosyæ uczuciow±, takie co¶ mnie zniszczy, nie chce ¿eby zaczê³a ich braæ, czy ka¿de leki przepisane przez psychiatrê tak dzia³aj±? Wiem, ze to zalezy od osoby, ale jednak. Czy je¿eli powie psychiatrze, ¿e nie chce w ¿adnym stopniu takich objawów, ¿eby wyeliminowaæ leki które tak dzia³aj±, to to pomo¿e? Naprawdê zale¿y nam na tym, ¿eby ca³kowicie takich objawów unikn±æ, to zniszczy zwi±zek..bêdê za³amany.

Druga sprawa, je¿eli takie objawy mia³y by miejsce, czy po odstawieniu tych leków po jakim¶ czasie oczywi¶cie wszystko by wróci³o do normy, tak jak przed braniem? Niemo¿liwe, ¿e efekt st³umienia emocji by³ na zawsze po rozpoczêciu leczenia. Bardzo proszê o pomoc, ci±gle o tym my¶le..
A nie bêdziesz za³amany, jak dziewczyna bêdzie dalej chora, bêdzie siê jej coraz bardziej pogarszaæ i np. targnie siê na swoje ¿ycie?
SteveS jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-05, 12:33   #4
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 634

Jak masz szkodziæ jej zdrowiu psychicznemu to lepiej j± zostaw. To nie Twoja sprawa czy ona ma braæ leki, tylko jej i lekarza. Albo j± wspierasz albo j± zostaw.

---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Wgl jeste¶ strasznym egoist±. Jak co¶ siê psuje to od razu wielce zraniony, ale o niej nie pomy¶lisz.
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-05, 12:39   #5
ajah
wañka wstañka

Wiadomo¶ci: 12 467

Cytat:
Napisane przez vellg Poka¿ wiadomo¶æ

Zapewniam ciê, ¿e przy rozbuchanej depresji szanse na szczêsliwy, radosny zwi±zek s± w³a¶ciwie ¿adne.
Twój problem jest wydumany, tj. na razie nie masz problemu, Twoja dziewczyna nie cierpi na opisane przez ciebie skutki uboczne.
Nie wiem ile masz, ale piszesz jak dziecko. Informacji w internecie na temat depresji i ogólnie zdrowia psychicznego jest mnóstwo.
Warto jedank skupiaæ siê na informacjach sprawdzonych i warto¶ciowych tj. odrzucaæ wymy¶lone farmazony i nauczyæ siê interpetowaæ fakty.

Je¶li twojej dziewcznie lekarz przepisa³by leki na chorobê zwi±zan± z jej zdrowiem fizycznym, za pewne nie namawia³by¶ jej do odstawienia leków (wiedz±c, ze mog³aby bez nich ucierpieæ).
Stary 2019-01-06, 18:13   #6
paczanga
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 341

Nieleczona depresja jest chorb± ¶mierteln±, pomy¶l o tym a nie o sobie.
paczanga jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-07, 19:15   #7
Mallorquina
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 37

Nieleczona depresja dopiero zniszczy zwi±zek, zapewniam Ciê. Dobrze dobrane leki nie pozbawiaj± emocji, ludzie nie s± robotami, maj± libido, potrafi± siê wzruszaæ, ¶miaæ, p³akaæ. Za³o¿ê siê, ¿e znasz osoby, które bior± antydepresanty i nie wiesz o tym, bo nigdy by¶ siê nie domy¶li³.

A tak na marginesie, jeste¶ egoist±.
Mallorquina jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2019-01-08, 15:24   #8
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

Niech dziewczyna cierpi, tylko ¿eby wra¿liwy misiaczek czu³ siê odpowiednio loffciany Bo jak nie to misiaczek siê za³amie

Nie masz zielonego pojêcia o tym jak dzia³aj± leki na depresjê, nie widzisz poza czubek w³asnego nosa i nakrêcasz siê g³upotami w internecie zamiast martwiæ siê o zdrowie dziewczyny. Dramat.

Edit: sprawdzi³am profil, 21 lat? Jezu, mia³am nadziejê ¿e 13.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0

Edytowane przez ruda_beksa
Czas edycji: 2019-01-08 o 15:34
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-08, 15:53   #9
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Przestan zachowywac sie jak gowniarz, bo to rece opadaja, zeby chlopak w twoim wieku tak sie zachowywal.
Po pierwsze - to nie jest twoja dziewczyna. Nawet sie nie widzieliscie na zywo!
Po drugie - nie wtryniaj sie w leczenie, bo nie jestes lekarzem. Kazdy lek moze wywolywac skutki uboczne, ale nie oznacza to, ze w ogole wystapia.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-08, 16:10   #10
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze - to nie jest twoja dziewczyna. Nawet sie nie widzieliscie na zywo!
Teraz dopiero za³apa³am ¿e to typek "dbaj±cy jak mama" o gimnazjalistkê poznan± w necie. I zapali³ mi siê tysi±c czerwonych lampek.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2019-01-08, 20:51   #11
paczanga
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 341

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Poka¿ wiadomo¶æ
Teraz dopiero za³apa³am ¿e to typek "dbaj±cy jak mama" o gimnazjalistkê poznan± w necie. I zapali³ mi siê tysi±c czerwonych lampek.
Dokladnie, ostro zaburzony czy po prostu troll? Oby to drugie..

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
paczanga jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2019-01-09, 18:15   #12
Findabair
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 33

O rany. Zwi±zek przez internet i ch³opak na tyle chce ingerowaæ w ¿ycie dziewczyny, ¿eby nie pozwalaæ jej siê leczyæ. Mo¿e faktycznie jest za du¿a ró¿nica wieku, w tym sensie, ¿e jest m³oda i ³atwo pewnie na ni± wywrzeæ wp³yw i mo¿e Ciebie pos³uchaæ. A lepiej nie. Jakby¶ chocia¿ napisa³, co za lek, ale nie pamiêtasz, lol. Nie pamiêtasz jakie leki bierze, tylko ¿e maj± wzbudziæ "niechêæ do partnera". Chyba lepiej zaufaæ psychiatrze, ale jakby np. dosta³a faktycznie jakie¶ benzodiazepiny, np. Xanax, na sta³e, to trzeba uwa¿aæ, bo uzale¿niaj±, ale to chyba psychiatrzy tylko dora¼nie przepisuj±. A SSRI to raczej siê nie ma co martwiæ, du¿o zale¿y od dawki, konkretnego leku, ale takie skutki uboczne musz± wpisaæ, bo ludzi ró¿nie reaguj±. Ka¿dy ma inny organizm i nie ka¿demu pasuj± te same leki, ale jak dziewczyna siê nie bêdzie czu³a dobrze, to mo¿e zmieniæ/odstawiæ. A trochê takiego wyciszenia emocji by siê chyba przyda³o, jak p³acze na lekcjach. Wiadomo, ¿e nie wszyscy cierpi±cy depresjê tylko le¿± w ³ó¿ku i patrz± w sufit, tylko chodz± do szko³y/pracy i czasem siê ¶miej±, ale to nie znaczy, ¿e siê czuj± dobrze. Kiedy¶ tak mia³am, ¿e mia³am gwa³towne obni¿enia nastroju, w ogóle mia³am gorszy nastrój ale jak tylko trochê to funkcjonowa³am normalnie, ale jak siê tak przelewa czara goryczy, stanie siê co¶ co sprowokuje pogorszenie nastroju, to jest najgorzej - bo jeste¶ w miejscu publicznym, czujesz siê okropnie i najchêtniej by¶ uciek³a albo wyp³aka³a siê w komu¶, nie chcesz robiæ widowiska, a to ¿e siê tym stresujesz jeszcze bardziej Ciê dobija xD
Wiêc jak ta historia jest prawdziwa, to nie mieszaj biednej dziewczynie w g³owie. Niektórzy siê zawsze tak zamartwiaj± skutkami ubocznymi, ¿e nawet nie my¶l± o skutkach tej choroby, na któr± dostali leki, jak nie bêd± ich braæ.
Findabair jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-01-09 19:15:40

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:48.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.