Różnica 6 lat w związku, jak to wygląda? Prośba o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-01-06, 17:23   #1
vellg
Przyczajenie

Różnica 6 lat w związku, jak to wygląda? Prośba o pomoc

Witam serdecznie, jestem chłopakiem. Piszę w imię swoim, ponieważ moja dziewczyna jest bardzo pewna tego że nam się uda. Dodam, że to związek przez internet.

Przedstawię naszą sytuację, mam 21 lat w tym roku 22, moja dziewczyna w tym roku 16. Dzieli nas 6 lat, prawda. Moich rodziców dzieli 5, dlatego zawsze na wiek aż tak nie patrzyłem, ponieważ moi rodzice się dobrze dogadują, kłótnie to oczywiście coś normalnego.

Moja dziewczyna ma stwierdzoną depresję, w życiu swoje przeszła, była wyzywana przez swojego byłego chłopaka przez rok, rozpadła jej się przyjaźń ogólnie nie miała w życiu bardzo łatwo. Jest dojrzała psychicznie, rozmawia jak jakaś dorosła kobieta.
Nie lubi poznawać nowych ludzi, nie jest otwarta, i po prostu skryta.

Dodam oczywiście, że ja mam zaraz 22 lata a jednak nie jestem jak moi rówieśnicy, jestem troche jak dziecko, mama sama mówi na mnie tak, że jeszcze nie wydoroślałem, dodatkowo ja wyglądam strasznie młodo, na 18-19 lat max, z moją dziewczyną potrafimy rozmawiać godzinami, oglądać filmy, śmiać się z tych samych rzeczy - widzę różnicę między nią a innymi 16 latkami przykładowo.

Ogólnie 6 lat różnicy a jednak nie widzimy tego w ogole - problem w tym, że jej rodzice ani moi o tym nie wiedzą, z moimi problemu nie będzie boje się reakcji ich rodziców, jak na to będą patrzeć.

Dodatkowo, boje się że jak pójdzie do liceum albo jak będzie trochę starsza to nagle uzna, że było to tylko zauroczenie, i woli się bawić z ludźmi w swoim wieku. Oczywiście, ja jeszcze nie studiuje, nie myślę o rodzinie, o przeprowadzce nawet o seksie, nic z tych rzeczy, jestem osobą bardzo wyrozumiałą i po prostu bardzo dużo rozumiem.

Wiem, że jej nie znacie, po prostu czy jeżeli teraz w wieku 16 lat, twierdzi że nic nie zmieni naszych relacji, że nie wydorośleje z tego, że nie zmieni nic się, to jednak się boje. Boje się, że będzie patrzyła na mnie inaczej za jakiś czas.

Bardzo proszę o rady, czy taki związek ma szansę przetrwać?
vellg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 17:53   #2
stitches
Zadomowienie

Dot.: Różnica 6 lat w związku, jak to wygląda? Prośba o pomoc

Jeśli dobrze Wam że sobą, macie o czym rozmawiać, lubicie ze sobą spędzać czas to taka różnica wieku nie gra roli.
Jeśli jej rodzice beda zaniepokojeni tym, że ma trochę starszego chlopaka to nie chowaj głowy w piasek, któregoś dnia jak będziesz ja odprowadzał do domu po prostu sie pokaż, przedstaw, staraj się pokazac im, że mimo to, że jesteś starszy, nie chcesz wykorzystać naiwności ich córki, bo tego moga sie obawiać, pokaz im, że dbasz o nią, troszczysz się, a może wcale nie będzie źle, może to rozsądni ludzie, zobacza, że jesteś w porządku, miły, dobry dla niej i przestaną zwracac uwagę na różnice wieku.
A tym co będzie po prostu sie nie przejmuj, liczy się to, żebyście oboje dbali o Wasza relacje. W każdym związku jest ryzyko, że ktos sie zmieni, pozna kogos innego, że coś pójdzie nie tak i dojdzie do rozstania, niewazne czy ma się 20,30 czy 40 lat.

Skończyłam swoja odpowiedź i właśnie doczytałam, że to związek przez internet... Czyli w ogóle sie jeszcze nie spotkaliscie? Kiedy macie zamiar to zrobić? Bardziej bym się na tym skupiła niż na myślach o rozstaniu
Jak każdy malutki człowieczek tej ziemii, osiągnąć coś przez wysiłek..."

Edytowane przez stitches
Czas edycji: 2019-01-06 o 18:04
stitches jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 17:57   #3
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f
Konto usunięte

Różnica wieku nie jest dramatyczna, tym bardziej że facet jest starszy, ale... Ja bym sobie odpuścił, ona jest zwyczajnie za młoda. Będziesz hamował swoje życie dla niej? Dla nastolatki? Ona najpewniej i tak Ciebie zostawi, bo jest młoda, niestabilna emocjonalnie, dopiero się rozwija i poznaje świat.

Poza tym pisałeś że to związek przez Internet. O co chodzi w ogóle?
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 18:39   #4
squirrelqa
Zakorzenienie

Myślę, że to nie przetrwa. Ona zwichrowana emocjonalnie, wiele problemów ze sobą, Ty dorosły dzieciak (jak masz się nią opiekować i wspierać, jak tu ktoś napisał, skoro sam siebie tak określasz?).
No i kwestia odległości i pozornej mentalnej bliskości.
To przepis na stratę wielu miesięcy lub lat życia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 18:44   #5
NinaZgor
Raczkowanie

Vellg nie chcę być złośliwą małpą, ale zdradź mi w jaki sposób oglądacie razem filmy skoro to znajomość przez internet?

Wpakowałeś się w słaby układ - jeśli ma depresję to Twoją rolą jest jej pomagać. Nawet gdybyś chciał odejść z innych powodów to w jej oczach będziesz tym złym, który zostawił ją w chorobie.

Jeśli śmieszkowanie i gadki online bez seksu Ci odpowiadają to zostańcie przyjaciółmi.

NinaZgor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 18:44   #6
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Myślę, że to nie przetrwa. Ona zwichrowana emocjonalnie, wiele problemów ze sobą, Ty dorosły dzieciak (jak masz się nią opiekować i wspierać, jak tu ktoś napisał, skoro sam siebie tak określasz?).
No i kwestia odległości i pozornej mentalnej bliskości.
To przepis na stratę wielu miesięcy lub lat życia.

Myślę tak samo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 19:17   #7
stitches
Zadomowienie

Jak dla mnie to niepotrzebnie go zniechęcacie, dziewczyny. To jak on ma pójść do przodu, zdobyc jakies doświadczenia? Równie dobrze można założyć z góry, że z dziewczyną w jego wieku też mu nie wyjdzie i nie ma co probowac, bo mentalnie bedzie dla niej zbyt dziecinny.
Stary 2019-01-06, 19:19   #8
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

Słaby układ. Ona jest za młoda, a Ty dopiero wkraczasz w dorosłość.
ParasolkaMaryPoppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 19:20   #9
stitches
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NinaZgor Pokaż wiadomość
Vellg nie chcę być złośliwą małpą, ale zdradź mi w jaki sposób oglądacie razem filmy skoro to znajomość przez internet?
Pewnie jeden puszcza u siebie, drugi u siebie w tym samym czasie i pisza o nim/gadają przez skype
Stary 2019-01-06, 19:35   #10
MiamiGlow
Zakorzenienie

6 lat to wcale nie jest duża różnica, ale ona ma depresję i jest nastolatką. W wersji idealistycznej byłbyś na tyle dojrzały, by ją wspierać i jej pomagać, a ona na tyle zakochana, że uczucia jej nie miną. W wersji bardziej realistycznej to może rodzić frustracje. Ty się bardzo poświęcisz dla tej znajomości, ona się wyleczy i zacznie poznawać nowych ludzi, odkrywać inną siebie. Albo się nie wyleczy, co jeszcze gorsze. Byłabym ostrożna.
MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 19:36   #11
theali
Zakorzenienie

Sześć lat to nie jest kolosalna różnica wieku, ale... Od pewnego momentu. Przy układzie 16-22 jesteście i pewnie jeszcze długo będziecie na różnych życiowych etapach.

Ale jednocześnie - znam związki z podobną różnicą wieku, które się wcześnie zaczęły i przetrwały. Dużo zależy od Was.

theali jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-01-06, 19:56   #12
ona_jest_ok
Raczkowanie

Znam takie przypadki - 5 i 6 lat różnicy, oba zaczęły się gdzie ta młodsza strona (dziewczyny) miały 17 lat. Są razem do dzisiaj, już z grubo ponad 10 letnim stażem i dziećmi... Także da się. Sam masz autorze przykład swoich rodziców.

Ale... Raczej mnie martwi, co kryje się pod pojęciem "przez internet"?? Można z kimś chodzić przez internet?? No i jej depresja, spróbuj się zorientować na jakim etapie jest jej choroba, może ona nie jest w tej chwili sobą, a jak wyzdrowieje, to puści Cię kantem....
ona_jest_ok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 20:04   #13
vellg
Przyczajenie

Dziękuje za odpowiedzi, liczę na więcej..

Tak, związek przez internet. Rozmawiamy przez telefon, gadamy i oglądamy. Czasami po 10h dziennie, czas bardzo szybko leci.

Spotkamy się oczywiście, do marca na pewno. Ona w tym miesiącu ma porozmawiać o tym z mamą.

Jeżeli chodzi o jej depresję, dostała diagnozę miesiąc temu, nie wiedziałem o tym od początku. Teraz ją wspieram, jak chce mi się wypłakać, o czymś powiedzieć zawsze mówi, wiem o niej więcej niż przyjaciółka która zna na żywo.

Rozumiem, że jednak 2 miesiące to nie jest dużo. Problem w tym, że ona nie poznaje ludzi, nie wychodzi do ludzi zbytnio, nie chce. Nie będzie poznawała świata, czym prędzej chłopaków.

Nie wkraczam jeszcze w dorosłość, szczerze to wygląda tak. Ona ma 16, wygląda o wiele starzej, zachowuje sie o wiele dojrzalej. Ja mam 22, wyglądam poważnie na nastolatka, i zachowuje sie tez tak no jeszcze czasami dziecinnie, myśle że te 2 rzeczy mają jakiś wpływ.

Dodatkowo ja ide na studia w tym roku ona do liceum. Skończe studia, ona liceum. I może wtedy się ułoży, wyprowadzi się ja też, przykładowo. Strasznie się boje, żee zmieni swoje uczucia do mnie..Nie umiem myśleć o niczym innym, jstem dosyć uczuciowym chłopakiem i przejmuje sie na zapas, to mnie męczy.
Stary 2019-01-06, 20:08   #14
skazana_na_bluesa
.

Jaka odległość was dzieli?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 20:24   #15
NinaZgor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vellg Pokaż wiadomość
Dziękuje za odpowiedzi, liczę na więcej..

Tak, związek przez internet. Rozmawiamy przez telefon, gadamy i oglądamy. Czasami po 10h dziennie, czas bardzo szybko leci.

Spotkamy się oczywiście, do marca na pewno. Ona w tym miesiącu ma porozmawiać o tym z mamą.

Jeżeli chodzi o jej depresję, dostała diagnozę miesiąc temu, nie wiedziałem o tym od początku. Teraz ją wspieram, jak chce mi się wypłakać, o czymś powiedzieć zawsze mówi, wiem o niej więcej niż przyjaciółka która zna na żywo.

Rozumiem, że jednak 2 miesiące to nie jest dużo. Problem w tym, że ona nie poznaje ludzi, nie wychodzi do ludzi zbytnio, nie chce. Nie będzie poznawała świata, czym prędzej chłopaków.

Nie wkraczam jeszcze w dorosłość, szczerze to wygląda tak. Ona ma 16, wygląda o wiele starzej, zachowuje sie o wiele dojrzalej. Ja mam 22, wyglądam poważnie na nastolatka, i zachowuje sie tez tak no jeszcze czasami dziecinnie, myśle że te 2 rzeczy mają jakiś wpływ.

Dodatkowo ja ide na studia w tym roku ona do liceum. Skończe studia, ona liceum. I może wtedy się ułoży, wyprowadzi się ja też, przykładowo. Strasznie się boje, żee zmieni swoje uczucia do mnie..Nie umiem myśleć o niczym innym, jstem dosyć uczuciowym chłopakiem i przejmuje sie na zapas, to mnie męczy.
10 h dziennie.... a gdzie pracujesz skoro studia rozpoczynają się w październiku?

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Dopiszę bo urwało literkę: miało być "a gdzieŚ pracujesz......?"

NinaZgor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 23:02   #16
longway01
Raczkowanie

Ja bym się przestała nakręcać do czasu spotkania, bo nie wiadomo czy na żywo was będzie tak ciągnęło do siebie.

Jednak nie uważam, że nie ma to sensu. Swojego ex poznałam mając 17 lat, on był 7 lat starszy. Dogadaliśmy się świetnie, związek trwał 4 lata. Z perspektywy czasu widzę, że ex był dziecinny i to było też przyczyną zerwania. Ja w międzyczasie dojrzałam, on nic się nie zmienił, nasze spojrzenie na świat się zaczęło różnić. Nie uważam tego za stratę czasu. Każdy związek nas czegoś uczy i wiem, że to doświadczenie miało duże znaczenie w doborze partnerów w przyszłości.
Także bez względu na to czy będziecie (O ile będziecie) razem do końca życia, czy po kilku latach wasze drogi się rozejda, możecie wynieść z tego dużo dobrego.
Z rodzicami może być problem, moi do końca nie akceptowali mojego ex - na początku ze względu na różnicę wieku, a potem już konsekwentnie w tej niechęci trwali
Mam nadzieję, że pójdzie po Waszej myśli. Powodzenia!

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
longway01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 23:21   #17
Tequila222
Raczkowanie

Wybacz ale najpierw się z nią spotkaj na żywo chociaż raz a potem zastanawiaj się czy wasz związek przetrwa 3 lata.
Poza tym nie piszesz jaka odległość was dzieli a związek na odległość to kolejny dluuuuuuugi temat.

Tequila222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-06, 23:26   #18
Efkakam
Zadomowienie

Trzymam za Ciebie kciuki, ale mimo wszystko słabo to widzę. Mało która nastolatka jest stała w uczuciach. To dobrze, że chcesz się o nią troszczyć, ale zachowaj chłodną głowę i nie podejmuj nierozsądnych decyzji.

Efkakam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-07, 01:29   #19
pfffh
Zadomowienie

No jak dziewczyna ma poznawać nowych ludzi, wychodzić gdzieś skoro gadacie nawet przez 10h dziennie. Ona nie ma czasu poznać kogoś na żywo, bo jest zajęta. Do tego chodzi do szkoły i już cały dzień z głowy. Tak w ogóle skąd wy macie czas na takie długie rozmowy?
Stary 2019-01-07, 07:44   #20
Agus8794
Raczkowanie

Hej ja miałam niespełna 17 lat jak poznałam mojego partnera starszego o 8 lat

I tez by mogło się wielu osobom wydawać że taki związek nie przetrwa bo mamy inne spojrzenia na świat ale na szczęście by się pomylili Jak na swój wiek byłam dojrzała i nigdy mnie nie interesowały krótkie znajomości i tak o to sposobem w tym roku będzie już 8 lat jak jesteśmy razem także jak oboje będziecie chcieli to wam się uda mimo że jakaś ciotka będzie pytała o to czy masz w ogóle z tą dziewczyną o czym rozmawiać ale tak jak w moim przypadku możecie wszystkim pokazać że macie :-P powiedzenia.
Agus8794 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-07, 12:18   #21
vellg
Przyczajenie

Okej, szczerze. Napisze Wam coś co ukryłem bo się troche tego no obawiam.

Poznaliśmy się 2 lata temu, sam to napisałem. To w żadnym wypadku nie była nawet przyjaźń, czasami rozmawialiśmy, nawet nie codziennie, nawet nie raz w tygodniu. Przez ten cały czas WSZYSCY z internetu myśleli że jest po prostu starsza, sama tak mówiła, bała się przyznać.

Zachowywała się dojrzale bardzo, rozmawiała dojrzale, oraz wyglądała na starszą. Gdy była rok ze swoim chłopakiem, przez internet - z którym się spotykała, przyjezdzał do niej na noc, nie, nie uprawiali seksu. Wszystko było okej, był starszy od niej o 4 lata. Gdy mu sie przyznała po 5 misiącach związku, to ją wszędzie poblokował, był bardzo zdenerwowany, ona nie mogła tego znieść, w koncu po miesiacu wrócili do siebie.

Bała się, że ze mną będzie podobnie, że ja zostawie bo jednak jestem od tamtego chlopaka starszy o 2 lata. Powiedziala mi to dopiero teraz.

Rozumiem, zakochałem się w osobie 19 letniej prawie, teraz okazało się że ma 16. Mam ją zostawić? Kocham ją tak samo cholernie mocno, zwiększyły się tylko obawy..
Stary 2019-01-07, 12:21   #22
Konto usunięte

To na pewno nie troll?

Jak dla mnie to obydwoje macie problemy ze sobą. Ona bo ukrywa wiek i to wykorzystuje, Ty bo się napaliłeś na dziewczynę której nawet nie widziałeś na żywo. Myślisz że jak przez telefon gadacie to będzie tak samo na żywo?

Ja bym się w to nie pakował, bo ona i tak prawdopodobnie Ciebie zostawi, jest młoda, nie zna życia, będzie chciała kogoś na tu i teraz, a nie na telefon. W jej wieku to dość normalne, pewnie nie umie nikogo sobie znaleźć.

Idź na te studia, poznaj jakąś w swoim wieku i tyle.
f284c48a05423b409a451c4db0eed2c1276616e1_6008c4288f43f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-07, 12:26   #23
paczanga
Zadomowienie

Przede wszystkim dziewczyna musi się leczyć farmakologicznie z depresji, a autor chciałby ją do tego zniechęcić bo boi się, że dziewczę przez to się odkocha...

paczanga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-07, 12:33   #24
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86336416]To na pewno nie troll?

Jak dla mnie to obydwoje macie problemy ze sobą. Ona bo ukrywa wiek i to wykorzystuje, Ty bo się napaliłeś na dziewczynę której nawet nie widziałeś na żywo. Myślisz że jak przez telefon gadacie to będzie tak samo na żywo?

Ja bym się w to nie pakował, bo ona i tak prawdopodobnie Ciebie zostawi, jest młoda, nie zna życia, będzie chciała kogoś na tu i teraz, a nie na telefon. W jej wieku to dość normalne, pewnie nie umie nikogo sobie znaleźć.

Idź na te studia, poznaj jakąś w swoim wieku i tyle.[/QUOTE]

I to spore problemy. A całość rzeczywiście brzmi mocno trollowo.
Stary 2019-01-07, 22:54   #25
Paulaaa81
Raczkowanie

[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86333550]Różnica wieku nie jest dramatyczna, tym bardziej że facet jest starszy, [/QUOTE]

uwierz lub nie, ale związki w drugą stronę też się udają, "tym bardziej" jest więc zupełnie bezsensownie powiedziane

co do wątku głównego, obstawiam, że to troll
Paulaaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-08, 11:18   #26
vellg
Przyczajenie

Przysięgam, że to nie żaden troll. Mówie, szczerze poważnie.

Co do wieku, faktycznie ukrywała przede mną, bo sie po pprostu bała, że mogę zareagować tak, że ją stracę i nie wiedziała do końca czy różnica wieku 6 lat mi odpowiada, jej tak.

Tak jak wspomniałem, wcześniej ze swoim chłopakiem straciła kontakt na miesiąc jak się dowiedział. Bała się takiej samej reakcji.

Co ja miałem zrobić? Kocham ją tak samo, zostawić ją bo jest o 2 lata młodsza niż sądzili wszyscy? No nie..

Jestem ciekawy jak rodzice jej na to zareagują, no bo jednak zakochalem się w prawie 18 letniej dziewczynie - to by było normalne a okazało się że ma 16. Może jej rodzice docenią to, że nie potrafiłem jej zostawić.
Stary 2019-01-08, 11:24   #27
Konto usunięte

Ja bym ją skreślił z samego powodu że skłamała, proste.

Tak, rodzice docenią że jej nie zostawiłeś po tym jak się dowiedziałeś o wieku. W jakim Ty świecie żyjesz.
Stary 2019-01-08, 11:30   #28
Vanir410
Wtajemniczenie

16 latka to dziecko. Tyle. Może wyglądać jak dorosła, może nawet rozmawiać jak dorosła, ale w rzeczywistości to młodziutka dziewczynka. Może być dojrzała na swój wiek, ale to nadal dziecko. Uważam, że w tym wieku wasza różnica wieku jest gigantyczna.

Napalasz się, a tak naprawdę jej nie znasz. Rozmowy przez telefon to bardzo mało. Nie masz prawdziwego obrazu jaka jest. W takich relacjach można być dosłownie każdym.

Dziwisz się, że poprzedni chłopak źle zareagował na jej wiek. Może jednak seks uprawiali, była młodsza, a to przestępstwo.

Jej rodzice prędzej się przestraszą. Co dorosły typek chce od ich dziewczynki? Czemu nie interesujesz się koleżankami w swoim wieku...
Vanir410 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-08, 11:34   #29
patusiaa23
BAN stały

Jej rodzice to ja powinni za fraki na terapie wysłać i pilnować leczenia, a nie się cieszyć z internetowego rycerza, co się boi, że jak córka dojdzie do siebie, to go zostawi
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-08, 11:45   #30
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Jej rodzice to ja powinni za fraki na terapie wysłać i pilnować leczenia, a nie się cieszyć z internetowego rycerza, co się boi, że jak córka dojdzie do siebie, to go zostawi
Jep.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości