|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wiersz Bolesława Leśmiana
Gdy☠bym spo☠tkał cie☠bie zno☠wu pierw☠szy raz,
Ale w in☠nym sa☠dzie, w in☠nym le☠sie - Może by ina☠czej za☠szu☠miał nam las Wy☠dłu☠żo☠ny mgła☠mi na bez☠kre☠sie.... Może in☠nych kwia☠tów wśród zie☠le☠ni bruzd Ję☠ły☠by się dło☠nie dresz☠czem czyn☠ne - Może by upa☠dły z nie☠do☠myśl☠nych ust Ja☠kieś inne sło☠wa - ja☠kieś inne... Może by i słoń☠ce znie☠wo☠li☠ło nas Do spły☠nię☠cia du☠chem w róż ka☠ska☠dzie, Gdy☠bym spo☠tkał cie☠bie zno☠wu pierw☠szy raz, Ale w in☠nym le☠sie, w in☠nym sa☠dzie... Co sądzicie o tym wierszu, i jaka byłaby wasza interpretacja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wiersz Bolesława Leśmiana
Wiersze Leśmiana zwykle dość łatwo zinterpretować, przynajmniej na takim poziomie, jaki jest wymagany w szkole.
Tu jest wszystko pięknie (dosłownie i w przenośni) wyłożone: gdybyśmy się spotkali w innych okolicznościach, to może inaczej potoczyłaby się nasza historia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wiersz Bolesława Leśmiana
Uwielbiam ten wiersz! Ale chyba nie do końca go rozumiem, bo nie wszystko jest napisane. Wiadomo - ktoś się zastanawia, co by było gdyby tę drugą osobę spotkał znowu pierwszy raz. Ale pytanie, czemu się nad tym zastanawia? Czemu wolałby, żeby ich znajomość potoczyła się inaczej? A może żałuje czegoś? A może uważa, że był niedojrzały, kiedy pierwszy raz się spotkali?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.