![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Różaniec u zmarłego.
Dziś byłam na różańcu, wchodząc do domu uklekłam w tym pokoju gdzie paliły się świece ale ciała nie było. Szybciutko zamówiłam pacierz i zajęłam miejsce w innym pokoju bo w tym co byłam zajęte były wszystkie miejsca. I tu poczułam spojrzenia na moją osobę czy coś źle zrobiłam a może nie klęka się w domu jak nie ma ciała i nie odmawia się pacierz. Tylko się wchodzi i zajmuje miejsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Różaniec u zmarłego.
Cytat:
U mnie zawsze się odmawiało różaniec, koronkę i inne takie, niezależnie od tego, czy zmarły był w domu czy nie.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
"spojrzenia na moją osobę
" Jak widzę taki kocopoł językowy - nie czytam dalej.
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą nie wiedziałam, że ludzie jeszcze odprawiają takie rytuały po domach. Ostatni raz miałam do czynienia z czymś takim w latach 80tych na wsi u mojej babci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;86499070]Nie martw się. Gwarantuję, że zmarły ma na to wywalone.
Swoją drogą nie wiedziałam, że ludzie jeszcze odprawiają takie rytuały po domach. Ostatni raz miałam do czynienia z czymś takim w latach 80tych na wsi u mojej babci.[/QUOTE] Ja w 2004, gdy zmarł mój dziadek. Różaniec odmawiało się w tym samym pokoju, w którym stała trumna z ciałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Możesz napisać o jakich rejonach mowa? W moich rodzinnych stronach (styk mazowieckiego i łódzkiego) także bardzo długo praktykowano zwyczaj trzymania zmarłych w domu do pogrzebu. Lokalny zakład pogrzebowy dostosował się i oferowali "lodówkę" pod trumnę, która jednak latem nie do końca powstrzymywała oznaki rozkładu zwłok. Gdzieś w okolicach 2005 roku oddano do użytku kaplicę z lodówką, gdzie trzymano trumnę do czasu mszy pogrzebowej. Moja zmarła ciocia była jedną z pierwszych osób w okolicy, która leżała w tej kaplicy a nie w domu i słyszałam komentarze od starszej części mieszkańców wsi, że to się tak nie godzi itp. Jak opowiadam o tych osobliwych zwyczajach pogrzebowych osobom z innych części Polski, to otwierają oczy ze zdumienia, bo im się w glowie nie mieści, żeby trzymać zwłoki 3 dni w domu. Stąd moje pytanie o jakim rejonie piszesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dolnośląskie, mazowieckie i lubuskie. Nie rozumiem problemu ze zwłokami w domu. Ani w zakładzie pogrzebowym. Zwłoki jak zwłoki, każdy trzyma gdzie mu wygodniej.
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
O rany, nie mogę
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Ja to widziałam dekady temu na kujawach. Na wsi. Teraz każdy trzyma zwłoki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama jestem z Mazowsza, ale w tym przypadku była to mała wieś koło Łukowa. Z tego, co wiem, to teraz jest tam przeznaczona właśnie na ten cel kaplica. Szczerze mówiąc, było to dość traumatyczne przeżycie, bo przez te trzy noce nocowałam w pokoju obok tego z trumną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie nie jestem pewna, czy to zawsze dobrze. Pewne czynniki przyśpieszają rozkład zwłok. Jako mała dziewczynka byłam na pogrzebie samotnie mieszkającego faceta, który nagle zmarł latem podczas burzy w domu. I po odkryciu ciała rodzina dalej go w tym domu do pogrzebu trzymała. W trakcie pogrzebu z trumny się lało, ten trupi, czerwonawy płyn po prostu ciekł po koronkach zwisających po bokach. [1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;86499440] Ja to widziałam dekady temu na kujawach. Na wsi. Teraz każdy trzyma zwłoki ![]() Muszę u mnie wypytać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O matko! Coś okropnego, nie wyobrażam sobie, brrrrr. Co musiała rodzina czuć patrząc na to... to pod profanację zwłok nie podchodzi? O.O |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie to trzymanie babci w domu nie zrobiło wrażenia, ale wtedy mało co na mnie wrażenie robiło. Obecnie nie chciałabym spać w jednym domu ze zwłokami. ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
Zreszta za dziecaka nasłuchałam się różnych makabresek okołopogrzebowych z okolicy, właśne dlatego, że były to rytuały rodzinno-społeczne, w które żadne instytucje nie były włączone (poza stwierdzeniem zgonu, wydaniem aktu i księdzem). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo takim ciałem się trzeba zająć odpowiednio przecież. ![]() To nie dla wszystkich, więc można oddać do domu pogrzebowego, oczywiście. Ale mnie na przykład to na tyle fascynuje, że nie przepuściłabym okazji chyba.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;86499070]Nie martw się. Gwarantuję, że zmarły ma na to wywalone.
Swoją drogą nie wiedziałam, że ludzie jeszcze odprawiają takie rytuały po domach. Ostatni raz miałam do czynienia z czymś takim w latach 80tych na wsi u mojej babci.[/QUOTE] Ja też nie wiedziałam, i te trupie płyny mnie przeraziły ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To było przerażające, od tamtej pory nie chciałam być więcej zabierana na pogrzeby. A co do tych koronek, rożańców i innych modlitw w intencji zmarłego, to u mnie jest też zwyczaj, że są odprawiane w jego domu także jeszcze raz po pogrzebie, ale nie pamiętam już, w jakim odstępie czasu. Dla mnie samej to raczej folklor, ale nie rozumiem zdziwienia, że to jeszcze istnieje. W mojej okolicy wieś jest w większości wierząca i praktykująca, więc dlaczego mieliby tych obrzędów nie odprawiać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Swoją drogą nie wiedziałam, że ludzie jeszcze odprawiają takie rytuały po domach. Ostatni raz miałam do czynienia z czymś takim w latach 80tych na wsi u mojej babci.[/QUOTE]U mnie jeszcze w latach 2005-2008 ciało leżało w domu około 2-3 dni aż do pogrzebu, nikt nie robił pogrzebu kolejnego dnia bo co by ludzie powiedzieli. 2 lata temu w szpitalu zmarła moja babcia, ciało było w zakładzie pogrzebowym ale w dniu pogrzebu rano było przywiezione do domu i tam były modlitwy, z domu była zabrała do kościoła. Województwo lubelskie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dopóki zwłoki traktowane są z szacunkiem (czyli nie zakopane w ogrodzie), to można robić wszystko, tak jak życzył sobie zmarły i co jest komfortowe dla jego rodziny. Takie mam zdanie i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że zwłoki kogoś brzydzą. Ale szanuję prawo ludzi do takich malostkowych opinii niepotwierdzonych naukowo, bo sama parę mam. Jak ktoś się boi, że babcia w nocy wstanie, to lepiej oszczędzić sobie kłopotu (a może być też tak, że w domu jest małe dziecko, które to sygnalizuje), więc nie oceniam nikogo pod tym względem jako dziwnego. ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z atawistycznymi lękami trudno dyskutować za pomocą argumentów naukowych. Podobnie jak można je nabyć z czasem. Ja na przykład jako nastolatka nie miałam problemu ze spaniem w pokoju obok trumny babci ani z pogłaskaniem węża boa na szkolnej wycieczce w cyrku. Obecnie panicznie boję się węży i nie wiem, czy zasnęłabym w pokoju obok zwłok, chociaż zawodowo się z nimi czasem stykam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Ja około 30 km od Lublina i naprawdę pierwszy raz słyszę o tego typu praktykach. Naprawdę. Dla mnie to jak z poprzedniej epoki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Znalazłam ciekawy, polski dokument na YT. Niestety, poszatkowany na cztery części. Podaję link do cz 1.
https://www.youtube.com/watch?v=waNkeaAH5ho ---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ---------- Cytat:
W ogóle uważam, że trumny nie powinno się otwierać a raczej zapamiętać zmarłego takim, jaki był za życia. Kilka lat temu zmarł mój Tato, przed kremacją gdy ludzie się zebrali na różaniec ( akurat uważam, że Tato gdyby mógł zabiłby zebranych śmiechem) trumna była zamknięta. Dopiero przed zabraniem trumny do krematorium otworzyli ją na chwilę i kto chciał to podchodził. Mój brat wtedy wyszedł z kaplicy, nie potrafił, nie chciał. Ja podeszłam, ale nie umiałam dotknąć ciała a za plecami słyszałam komentarze "celebrytka" (bo ubrałam czarne okulary, choć nie ze snobizmu a dlatego, ze nie lubię publicznie okazywać rozpaczy a ta mieści się w oczach, więc się schowałam niejako za tymi okularami). Może i dobrze, że jednak nie wybrałam medycyny. Marny chyba ze mnie byłby lekarz. EDIT Doczytałam niektóre posty i prostuję: nie, ciało mnie nie brzydzi. Nie boję się jadu trupiego i tego, że ktoś wstanie z trumny (ewentualne ja to zrobię, gdy na swoim pogrzebie zobaczę czarnego). Po prostu: nie oswoiłam zjawiska śmierci. Jak większość ludzi spycham fakt śmierci gdzieś w niepamięć. W czasach, gdy człowiek rodził się w domu, nieomal otoczony krewnymi i umierał otoczony krewnymi, śmierć była zjawiskiem naturalnym, częścią cyklu życia. Obecnie staramy się udawać, że jej nie ma i umieramy samotnie. Tak bardzo uwierzyliśmy, że da się zatrzymać wieczną młodość i życie, że na śmierć patrzymy jak na obce, groźne zjawisko. Nie życzymy sobie być przy kimś w chwili śmierci, ciało powierzamy obcym osobom i wyspecjalizowanym firmom. Zmieniło się kompletnie nasze postrzeganie śmierci.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-02-15 o 06:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie tam nie przeraża ani krew, ani trup, ani zapach średni, no tak mi się w życiu udało. Każdy ma jakiś talent. Ja mogłam na przykład ładnie śpiewać, tańczyć, ale nie, nie boję się trupów. Przyda się na apokalipsę zombie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#25 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Trupów się nie boję. Nie brzydzę. W pracy przechodzę obok "sądówki", więc zapach słodko-mdlący gdy akurat prąd wyłączą, bo awaria też znam. Nie oswoiłam zjawiska śmierci. Po prostu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dlatego własnie uważam, że nie powinno się otwierać trumny przed pogrzebem a zmarłego zapamiętać takim, jak za życia. Żywego, w otoczeniu żywych, w najlepszych chwilach jego życia. Nie leżącego w trumnie, takiego...obcego. Ja mogę jedynie wyrazić ogromne uznanie dla zakładu pogrzebowego, bo Tato wyglądał tak jakby spał. W sumie nigdy nie widziałam go tak spokojnym.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Chyba od roku lub dwóch lat uregulowano tą sprawę w kościele. Już nie wolno trzymać zmarłego w domu tylko w odpowiednich warunkach w chłodni. Z tego też względu w ostatnich latach w parafiach gdzie nie było kaplic przy cmentarzach, zaczęto je budować, tak żeby można było odpowiednio ciało przechowywać i ludzie już odchodzą od różańca w domu, tylko właśnie w tych kaplicach. To też ograniczyło późniejsze procesje z trumna na pogrzeb. Pochodzę z dość rozległej wsi i takie przejście z domu zmarłego do kościoła to też były duże utrudnienia na drodze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to słabe, bo wielu ludzi żyje sobie i udaje, że śmierć nie istnieje. A to jak udawanie, że podatki nie istnieją. No przez jakiś czas można, A potem zaboli bardziej.
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja też się całkiem niedawno zdziwiłam jak się dowiedziałam, że koleżanka tata od śmierci do pogrzebu był w domu (podkarpacie). Mama mi mówiła, że niektórzy tak robią jak ktoś umrze w domu.
Z kolei u mnie babcia i tata zmarli poza domem i byli w domu pogrzebowym. Chociaż myślę, że nawet jakby zmarli w domu to i tak by zostali przewiezieni do domu pogrzebowego. Co ciekawe, w moim mieście rodzinnym (ok 27 tys mieszkańców) wciąż są procesje ulicami miasta z kościoła na cmentarz, a dla wielu ludzi jest to dziwne (zrozumiałe oczywiście w dużych miastach). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.