Jak± patelnie wybraæ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-07-06, 20:29   #1
Nika1992
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 32

Jak± patelnie wybraæ?

Witam,
Chcia³abym kupiæ patelniê ale nie mam tu do¶wiadczenia i nie wiem co wybraæ ¿eby by³o dobre i jednocze¶nie nie przep³aciæ. Sk³aniam siê raczej ku patelniom ceramicznym, mog³yby¶cie poradziæ z jakich firm jeste¶cie zadowolone a czego lepiej nie kupowaæ? Zale¿y mi na trochê lepszej ni¿ z supermarketu osiedlowego bo lubiê gotowaæ i mam zamiar czêsto jej u¿ywaæ Za góry dziêkuje za pomoc.
Nika1992 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-06, 22:25   #2
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331
Dot.: Jak± patelnie wybraæ?

mialam ceramiczna i szybko sie popsula, a byla markowa firma bialetti zdaje sie. Takze nie polecam. Osobiscie lubie teflonowe z ikea. Tanio i dobrze.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-07, 17:48   #3
Nika1992
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 32

Dziêki Rena o ikei nie pomy¶la³am a chyba bêdê musia³a siê wybraæ
Nika1992 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-07, 18:36   #4
ellish
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 910

tez mialam ceramiczna i wyrzucilam (mam indukcje).
I tez wlasnie jestem na kupnie i patrze na teflonowa, bo wczesniej nie mialam z nimi problemu.
ellish jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-07, 20:21   #5
Testujemy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 229

Dobry stosunek jako¶æ cena maj± patelnie teflonowe z biedronki (te w ró¿nych kolorach). Akurat dzi¶ widzia³em, ¿e znowu s± ale chyba tylko ma³e rozmiary, w ka¿dym razie pojawiaj± siê czesto w cenach oko³o 20-30z³ ale s± naprawdê solidne za takie pieni±dze.

Dodatkowo jak wy¿ej. Ikea. Dobre teflonowe patelnie za stosunkowo niewielkie pieni±dze (czasami pojawi± siê promocje to warto korzystaæ).

Ceramiczne, có¿, zale¿y jak trafisz, niektóre s± dobre i tanie, niektóre s± fatalne, wiêc raczej je¶li ma byæ niedrogo zosta³bym przy teflonie, jest pewniejszy .
Testujemy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-08, 08:49   #6
ellish
Zakorzenienie

tylko czy te z biedronki to naprawde teflon czy cos gorszego? Bo ostatnio widzialam, ze nie jest opisane co to dokladnie jest. A jak jest teflon, to pisze wyraznie o tym.
Stary 2014-07-08, 10:17   #7
Varga
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 183

Nie polecam patelni ceramicznych, chwila nieuwagi i jedzenie siê przypali, a patelni ju¿ siê nie domyje.
Za to jak reszta polecam patelnie z Ikei (ta ma³a za 8 z³ jest ¶wietna, najlepsza patelnia w moim ¿yciu) oraz te tañsze Tefala.
Varga jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-08, 12:09   #8
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

Ceramiczne polecam, ale tylko te z ciemnej, szarej ceramiki. Mam marki Fagor EcoForza i s± ¶wietne (najlepsze, jakie mia³am) - wszystko siê domywa, nawet jak mega co¶ przypiek³am, czy wrêcz spali³am.

Mam równie¿ od dawna patelniê wok z Tefala i daje radê, ale tania nie by³a. Do¶æ szybko zrobi³a siê nieco zu¿yta, ale w tym miejscu siê "zatrzyma³a" i nie wygl±da coraz gorzej, tylko ca³y czas tak samo. Ale lubiê j± g³ównie za g³êboko¶æ. Zamierzam niebawem poszukaæ nowego woka, mo¿e z Ikei.

Generalnie patelnia (poza nale¶nikow±) powinna byæ ciê¿ka - tzn. mieæ swoj± wagê. Du¿a, a lekka patelnia? Przypalenie jak w banku.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-08, 13:38   #9
kaledonia
zielony stworek

Wiadomo¶ci: 16 991

Najtañsze teflonowe z Tefala (30 czy 40z³) s³u¿± ju¿ dobrych kilka lat tak¿e uwa¿am,¿e warto. Te z Biedronki nie s± du¿o tañsze.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-07-09, 14:19   #10
jacekmikowicki
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Tak jak poprzednio. Ikea i jej patelnie. Bardzo dobre i tanie. Jak siê zu¿yj± nie ¿al wyrzuciæ. Dodam jeszcze Lidla. Ostatnio kupi³em i sprawdza siê idealnie.
Stary 2014-07-09, 14:22   #11
ellish
Zakorzenienie

a na indukcje? Tez teflon?

z racji, ze w Ikea jest -15% na garnki, patelnie to kupilam patelnie teflonowa ( 79,00)
Na razie dziala idealnie

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-07-12 o 12:52

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-05, 18:44   #12
miewka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Mo¿e komu¶ siê kiedy¶ przyda ale tu jest to nawet spoko opisane http://www.morele.net/wiadomosc/jak-...ramiczna/1380/ wszystkie parametry s± fajnie wymienione itp wbrew pozorom dobra rzecz
miewka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 14:13   #13
Ciocia Ela
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

ja zdecydowanie wolê patelnie ceramiczne. Przy wyborze nie tylko patelni, ale w ogóle garnków wa¿ne jest, ¿eby swoje wa¿y³y. Im ciê¿sze tym trwalsze
Ciocia Ela jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-12, 12:52   #14
impaula
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 100

Ja odradzam patelnie ceramiczne, przez pierwsze 3 u¿ycia wydaj± siê fajne- potem jedynie do ¶mietnika, przynajmniej te wszystkie z biedronek lidlów itd. Dobre s± Ikea, cena podobna a pos³u¿± du¿o d³u¿ej.
Polecam jednak zainwestowaæ w Tefala
impaula jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-13, 09:06   #15
nunny
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 806

Ja mam ceramiczn± , jakiej¶ marki noname, nie pamietam nawet. I jestem bardzo zadowolona, wcze¶niej u¿ywa³am teflonowych i dla mnie nie ma porównania.
nunny jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-13, 09:39   #16
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

Cytat:
Napisane przez impaula Poka¿ wiadomo¶æ
Ja odradzam patelnie ceramiczne, przez pierwsze 3 u¿ycia wydaj± siê fajne- potem jedynie do ¶mietnika, przynajmniej te wszystkie z biedronek lidlów itd. Dobre s± Ikea, cena podobna a pos³u¿± du¿o d³u¿ej.
Polecam jednak zainwestowaæ w Tefala
Ceramiczna musi mieæ swój ciê¿ar (trudniej tak± przegrzaæ) i nie powinno siê przesadziæ z temperatur±, bo jak siê j± przegrzeje, to wtedy rzeczywi¶cie szybko mo¿e byæ do wyrzucenia. Oczywi¶cie nie nale¿y te¿ wierzyæ w bajki pt. sma¿enie ca³kowicie bez t³uszczu.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-28, 18:49   #17
marti199
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Poka¿ wiadomo¶æ
Oczywi¶cie nie nale¿y te¿ wierzyæ w bajki pt. sma¿enie ca³kowicie bez t³uszczu.
Mam naczynie (bardzo p³ytki garnek - jako patelnie u¿ywam) do sma¿enia ca³kowicie bez t³uszczu
BEZ T£USZCZU
Niedawno znalaz³am t± firmê
xxx

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-04-24 o 13:31 Powód: Link.
marti199 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-30, 11:34   #18
vivunia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 54

ja kupi³am bardzo dobre patelnie ceramiczne w tesco, ka¿da za oko³o sto z³otych. s± w kilku popularnych wymairach.
vivunia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-19, 06:06   #19
macioszczyczka1
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Polecam patelnie z IKEA. Szczególnie ta za 9 z³. Mam ja ju¿ 4 lata i nie ma nawet jednej ryski ( nie u¿ywam widelca &#128514
macioszczyczka1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-14, 08:08   #20
bajorek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

Ja u¿ywam tylko patelni teflonowej. Nie wyobra¿am sobie korzystaæ z innej. Nie muszê dodawaæ du¿o t³uszczu wiêc pieczone przeze mnie produkty s± automatycznie l¿ejsze. Nawet placki ziemniaczane, które de facto powinny p³ywaæ w t³uszczu by siê ³adnie upiek³y potrzebuj± zaledwie ³y¿ki oliwy i smakuj± ¶wietnie Swoje patelnie kupi³am na xxx na pocz±tku roku i do dzi¶ s³u¿± mi ¶wietnie Nie dajê ich do mycia w zmywarce, poniewa¿ zmywarka niszczy pow³okê teflonow± tak przynajmniej mia³am kiedy¶. W tym artykule czyta³am w³a¶nie, ¿e zmywarka niszczy teflon wiêc nie ma sensu. Szybko w rêkach umyjê delikatnie i s³u¿y mi taka patelnia d³ugo

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2018-09-14 o 11:05
bajorek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-09-14, 10:33   #21
kaledonia
zielony stworek

Obecnie bym poleca³a ¿eliwn± patelniê lub/ i stalow±.
Jajka sadzone czy jajecznica spokojnie na tym wychodzi, placki ziemniaczane równie¿.
Dzia³aj± na indukcji.

Jestem
tutaj
Stary 2018-09-14, 13:44   #22
LegoJedi
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 013

Cytat:
Napisane przez kaledonia Poka¿ wiadomo¶æ
Obecnie bym poleca³a ¿eliwn± patelniê lub/ i stalow±.
Jajka sadzone czy jajecznica spokojnie na tym wychodzi, placki ziemniaczane równie¿.
Dzia³aj± na indukcji.
Popieram w 101%, te¿ uwa¿am ¿e stalowe i ¿eliwne s± the Best

Wys³ane z iPad
LegoJedi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-09-14, 17:04   #23
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Poka¿ wiadomo¶æ
Popieram w 101%, te¿ uwa¿am ¿e stalowe i ¿eliwne s± the Best
Jedyny minus ¿eliwnych jest taki, ¿e nie da siê ich umyæ w zmywarce.
Kiedy nie chce mi siê zmywaæ, a muszê co¶ podgrzaæ do jedzenia to wrzucam do szklanego naczynia i do piekarnika
Szklane patelnie te¿ s± podobno fajne, ale to ju¿ droga zabawa.

Jestem
tutaj
Stary 2018-09-14, 19:20   #24
LegoJedi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Poka¿ wiadomo¶æ
Jedyny minus ¿eliwnych jest taki, ¿e nie da siê ich umyæ w zmywarce.
Kiedy nie chce mi siê zmywaæ, a muszê co¶ podgrzaæ do jedzenia to wrzucam do szklanego naczynia i do piekarnika
Szklane patelnie te¿ s± podobno fajne, ale to ju¿ droga zabawa.
Czy to minus jest z t± zmywarka to nie wiem patelnia po umyciu pachn±ca chemi± nie krêci mnie. I potem sma¿yæ w oleju z chemi± bleeee. Patelnie ¿eliwne i stalowe kute nale¿± do najzdrowszych (je¶li mo¿na tak napisaæ) Minusem dla wielu osób jest ciê¿ar ich no ale to w koñcu czysty metal jest. Szklane patelnie nie s± na indukcjê , maj± szklan± r±czkê która siê nagrzewa i jest ¶liska. Nie s± a¿ takie drogie jak dobre ¿eliwne, bo moja du¿a ¿eliwna kosztowa³a wiêcej jak szklana a ma³e trochê taniej. Szklane s± tañsze

Wys³ane z iPad

Edytowane przez LegoJedi
Czas edycji: 2018-09-14 o 21:38
Stary 2018-09-17, 14:05   #25
la beaute
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 269

a czy na ceramicznych siê przypala?
Stary 2018-09-17, 17:06   #26
LegoJedi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez la beaute Poka¿ wiadomo¶æ
Ka¿da patelnia przypali je¿eli jest za du¿y p³omieñ. Ceramiczne jak s± nowe to nie przywiera nic .... do czasu

Wys³ane z iPad
Stary 2018-09-18, 08:16   #27
la beaute
Zakorzenienie

Cytat:
a bardziej polecasz ceramiczn±, ¿eliwn± czy teflonow±?
Stary 2018-09-18, 09:46   #28
LegoJedi
Wtajemniczenie

Cytat:
a bardziej polecasz ceramiczn±, ¿eliwn± czy teflonow±?
Ja mogê napisaæ jakie u¿ywam patelnie (które sobie dopasowa³em do moich umiejêtno¶ci), ale Tobie konkretnie polecaæ nic nie mogê, bo nie znam Twoich umiejêtno¶ci w kuchni. Je¿eli jeste¶ pocz±tkuj±ca to bym wybra³ teflonow± (tu chwal± z Ikei i Tefala, ale ja ich nie znam) znam za to Woll, WMF, Silit i de Buyer, Fissler .
Je¿eli czujesz bluesa w kuchni to polecam stalowe kute (mój faworyt) i tu siê k³ania de Buyer element B, i Turk (to s± moje ulubione zabawki). Te sma¿± wszystko, jedyna wada to ciê¿ar i dania zawieraj±ce wino, octet itd które mog± zniszczyæ naturaln± pow³okê (dotyczy to te¿ ¿eliwnych) Wy¿szy stopieñ wtajemniczenia to ¿eliwne np. Skeppshult , Le Creuset czy Ronneby Bruk. Stalowe kute i ¿eliwne przed u¿ytkiem trzeba „wypaliæ „ ¿eby utworzy³a siê naturalna pow³oka ochronna i myje siê je tylko wod± i sol±.
Na koñcu bym sklasyfikowa³ ceramiczne. Mia³em kiedy¶ woka Wuchan firmy Silit z ceramiczna pow³ok± ale po ok roku czy 1,5 wyl±dowa³ na ¶mietniku.
Nie wierz w bajki ¿e kto¶ sma¿y zdrowo bez t³uszczu na ceramicznej, to jest mit. Wa¿ne jest te¿ dobranie wielko¶ci patelni do kuchenki. 20-24-26 cm patelnie zawsze bêd± lepiej sma¿y³y na przeciêtnym palniku jak te du¿e. Mam nadziejê ¿e trochê Ci rozja¶ni³em w g³owie (albo namiesza³em)

Wys³ane z iPad
Stary 2018-09-18, 09:50   #29
la beaute
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Poka¿ wiadomo¶æ
Ja mogê napisaæ jakie u¿ywam patelnie (które sobie dopasowa³em do moich umiejêtno¶ci), ale Tobie konkretnie polecaæ nic nie mogê, bo nie znam Twoich umiejêtno¶ci w kuchni. Je¿eli jeste¶ pocz±tkuj±ca to bym wybra³ teflonow± (tu chwal± z Ikei i Tefala, ale ja ich nie znam) znam za to Woll, WMF, Silit i de Buyer, Fissler .
Je¿eli czujesz bluesa w kuchni to polecam stalowe kute (mój faworyt) i tu siê k³ania de Buyer element B, i Turk (to s± moje ulubione zabawki). Te sma¿± wszystko, jedyna wada to ciê¿ar i dania zawieraj±ce wino, octet itd które mog± zniszczyæ naturaln± pow³okê (dotyczy to te¿ ¿eliwnych) Wy¿szy stopieñ wtajemniczenia to ¿eliwne np. Skeppshult , Le Creuset czy Ronneby Bruk. Stalowe kute i ¿eliwne przed u¿ytkiem trzeba „wypaliæ „ ¿eby utworzy³a siê naturalna pow³oka ochronna i myje siê je tylko wod± i sol±.
Na koñcu bym sklasyfikowa³ ceramiczne. Mia³em kiedy¶ woka Wuchan firmy Silit z ceramiczna pow³ok± ale po ok roku czy 1,5 wyl±dowa³ na ¶mietniku.
Nie wierz w bajki ¿e kto¶ sma¿y zdrowo bez t³uszczu na ceramicznej, to jest mit. Wa¿ne jest te¿ dobranie wielko¶ci patelni do kuchenki. 20-24-26 cm patelnie zawsze bêd± lepiej sma¿y³y na przeciêtnym palniku jak te du¿e. Mam nadziejê ¿e trochê Ci rozja¶ni³em w g³owie (albo namiesza³em)
dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼ wiesz co ja wola³abym szczerze jaki¶ tefal lub gerlach, nie wiem czy mia³a¶? w kuchni du¿o gotujê, ale tak swojsko bardziej ni¿ wytrawnie
My¶la³am o tym komplecie https://allegro.pl/garnki-tefal-intu...738993#thumb/1 razem z garnkami, co my¶lisz?
Stary 2018-09-18, 12:22   #30
LegoJedi
Wtajemniczenie

Cytat:
dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼ wiesz co ja wola³abym szczerze jaki¶ tefal lub gerlach, nie wiem czy mia³a¶? w kuchni du¿o gotujê, ale tak swojsko bardziej ni¿ wytrawnie
My¶la³am o tym komplecie https://allegro.pl/garnki-tefal-intu...738993#thumb/1 razem z garnkami, co my¶lisz?
Bardzo dobry wybór, bierz w ciemno, gwarantuje ¿e bêdziesz zadowolona

Wys³ane z iPad
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2021-11-23 14:38:25

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.