![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 32
|
Jak± patelnie wybraæ?
Witam,
Chcia³abym kupiæ patelniê ale nie mam tu do¶wiadczenia i nie wiem co wybraæ ¿eby by³o dobre i jednocze¶nie nie przep³aciæ. Sk³aniam siê raczej ku patelniom ceramicznym, mog³yby¶cie poradziæ z jakich firm jeste¶cie zadowolone a czego lepiej nie kupowaæ? Zale¿y mi na trochê lepszej ni¿ z supermarketu osiedlowego bo lubiê gotowaæ i mam zamiar czêsto jej u¿ywaæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Dot.: Jak± patelnie wybraæ?
mialam ceramiczna i szybko sie popsula, a byla markowa firma bialetti zdaje sie. Takze nie polecam. Osobiscie lubie teflonowe z ikea. Tanio i dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 32
|
Dziêki Rena o ikei nie pomy¶la³am a chyba bêdê musia³a siê wybraæ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 910
|
tez mialam ceramiczna i wyrzucilam (mam indukcje).
I tez wlasnie jestem na kupnie i patrze na teflonowa, bo wczesniej nie mialam z nimi problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 229
|
Dobry stosunek jako¶æ cena maj± patelnie teflonowe z biedronki (te w ró¿nych kolorach). Akurat dzi¶ widzia³em, ¿e znowu s± ale chyba tylko ma³e rozmiary, w ka¿dym razie pojawiaj± siê czesto w cenach oko³o 20-30z³ ale s± naprawdê solidne za takie pieni±dze.
Dodatkowo jak wy¿ej. Ikea. Dobre teflonowe patelnie za stosunkowo niewielkie pieni±dze (czasami pojawi± siê promocje to warto korzystaæ). Ceramiczne, có¿, zale¿y jak trafisz, niektóre s± dobre i tanie, niektóre s± fatalne, wiêc raczej je¶li ma byæ niedrogo zosta³bym przy teflonie, jest pewniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tylko czy te z biedronki to naprawde teflon czy cos gorszego? Bo ostatnio widzialam, ze nie jest opisane co to dokladnie jest. A jak jest teflon, to pisze wyraznie o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 183
|
Nie polecam patelni ceramicznych, chwila nieuwagi i jedzenie siê przypali, a patelni ju¿ siê nie domyje.
Za to jak reszta polecam patelnie z Ikei (ta ma³a za 8 z³ jest ¶wietna, najlepsza patelnia w moim ¿yciu) oraz te tañsze Tefala. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Ceramiczne polecam, ale tylko te z ciemnej, szarej ceramiki. Mam marki Fagor EcoForza i s± ¶wietne (najlepsze, jakie mia³am) - wszystko siê domywa, nawet jak mega co¶ przypiek³am, czy wrêcz spali³am.
Mam równie¿ od dawna patelniê wok z Tefala i daje radê, ale tania nie by³a. Do¶æ szybko zrobi³a siê nieco zu¿yta, ale w tym miejscu siê "zatrzyma³a" i nie wygl±da coraz gorzej, tylko ca³y czas tak samo. Ale lubiê j± g³ównie za g³êboko¶æ. Zamierzam niebawem poszukaæ nowego woka, mo¿e z Ikei. Generalnie patelnia (poza nale¶nikow±) powinna byæ ciê¿ka - tzn. mieæ swoj± wagê. Du¿a, a lekka patelnia? Przypalenie jak w banku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
zielony stworek
Wiadomo¶ci: 16 991
|
Najtañsze teflonowe z Tefala (30 czy 40z³) s³u¿± ju¿ dobrych kilka lat tak¿e uwa¿am,¿e warto. Te z Biedronki nie s± du¿o tañsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Tak jak poprzednio. Ikea i jej patelnie. Bardzo dobre i tanie. Jak siê zu¿yj± nie ¿al wyrzuciæ. Dodam jeszcze Lidla. Ostatnio kupi³em i sprawdza siê idealnie.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a na indukcje? Tez teflon?
z racji, ze w Ikea jest -15% na garnki, patelnie to kupilam patelnie teflonowa ( 79,00) Na razie dziala idealnie ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-07-12 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 17
|
Mo¿e komu¶ siê kiedy¶ przyda ale tu jest to nawet spoko opisane http://www.morele.net/wiadomosc/jak-...ramiczna/1380/ wszystkie parametry s± fajnie wymienione itp wbrew pozorom dobra rzecz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
ja zdecydowanie wolê patelnie ceramiczne. Przy wyborze nie tylko patelni, ale w ogóle garnków wa¿ne jest, ¿eby swoje wa¿y³y. Im ciê¿sze tym trwalsze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 100
|
Ja odradzam patelnie ceramiczne, przez pierwsze 3 u¿ycia wydaj± siê fajne- potem jedynie do ¶mietnika, przynajmniej te wszystkie z biedronek lidlów itd. Dobre s± Ikea, cena podobna a pos³u¿± du¿o d³u¿ej.
Polecam jednak zainwestowaæ w Tefala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 806
|
Ja mam ceramiczn± , jakiej¶ marki noname, nie pamietam nawet. I jestem bardzo zadowolona, wcze¶niej u¿ywa³am teflonowych i dla mnie nie ma porównania.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Ceramiczna musi mieæ swój ciê¿ar (trudniej tak± przegrzaæ) i nie powinno siê przesadziæ z temperatur±, bo jak siê j± przegrzeje, to wtedy rzeczywi¶cie szybko mo¿e byæ do wyrzucenia. Oczywi¶cie nie nale¿y te¿ wierzyæ w bajki pt. sma¿enie ca³kowicie bez t³uszczu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Cytat:
![]() ![]() BEZ T£USZCZU ![]() Niedawno znalaz³am t± firmê xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-04-24 o 13:31 Powód: Link. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 54
|
ja kupi³am bardzo dobre patelnie ceramiczne w tesco, ka¿da za oko³o sto z³otych. s± w kilku popularnych wymairach.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Polecam patelnie z IKEA. Szczególnie ta za 9 z³. Mam ja ju¿ 4 lata i nie ma nawet jednej ryski ( nie u¿ywam widelca 😂
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Ja u¿ywam tylko patelni teflonowej. Nie wyobra¿am sobie korzystaæ z innej. Nie muszê dodawaæ du¿o t³uszczu wiêc pieczone przeze mnie produkty s± automatycznie l¿ejsze. Nawet placki ziemniaczane, które de facto powinny p³ywaæ w t³uszczu by siê ³adnie upiek³y potrzebuj± zaledwie ³y¿ki oliwy i smakuj± ¶wietnie
![]() ![]() ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2018-09-14 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
zielony stworek
|
Obecnie bym poleca³a ¿eliwn± patelniê lub/ i stalow±.
Jajka sadzone czy jajecznica spokojnie na tym wychodzi, placki ziemniaczane równie¿. Dzia³aj± na indukcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 013
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
zielony stworek
|
Jedyny minus ¿eliwnych jest taki, ¿e nie da siê ich umyæ w zmywarce.
Kiedy nie chce mi siê zmywaæ, a muszê co¶ podgrzaæ do jedzenia to wrzucam do szklanego naczynia i do piekarnika ![]() Szklane patelnie te¿ s± podobno fajne, ale to ju¿ droga zabawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Pieni±dze mog± du¿o.... Mi³o¶æ mo¿e wszystko Wys³ane z iPad Edytowane przez LegoJedi Czas edycji: 2018-09-14 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 269
|
a czy na ceramicznych siê przypala?
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ka¿da patelnia przypali je¿eli jest za du¿y p³omieñ. Ceramiczne jak s± nowe to nie przywiera nic .... do czasu
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
a bardziej polecasz ceramiczn±, ¿eliwn± czy teflonow±?
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Ja mogê napisaæ jakie u¿ywam patelnie (które sobie dopasowa³em do moich umiejêtno¶ci), ale Tobie konkretnie polecaæ nic nie mogê, bo nie znam Twoich umiejêtno¶ci w kuchni. Je¿eli jeste¶ pocz±tkuj±ca to bym wybra³ teflonow± (tu chwal± z Ikei i Tefala, ale ja ich nie znam) znam za to Woll, WMF, Silit i de Buyer, Fissler .
Je¿eli czujesz bluesa w kuchni to polecam stalowe kute (mój faworyt) i tu siê k³ania de Buyer element B, i Turk (to s± moje ulubione zabawki). Te sma¿± wszystko, jedyna wada to ciê¿ar i dania zawieraj±ce wino, octet itd które mog± zniszczyæ naturaln± pow³okê (dotyczy to te¿ ¿eliwnych) Wy¿szy stopieñ wtajemniczenia to ¿eliwne np. Skeppshult , Le Creuset czy Ronneby Bruk. Stalowe kute i ¿eliwne przed u¿ytkiem trzeba „wypaliæ „ ¿eby utworzy³a siê naturalna pow³oka ochronna i myje siê je tylko wod± i sol±. Na koñcu bym sklasyfikowa³ ceramiczne. Mia³em kiedy¶ woka Wuchan firmy Silit z ceramiczna pow³ok± ale po ok roku czy 1,5 wyl±dowa³ na ¶mietniku. Nie wierz w bajki ¿e kto¶ sma¿y zdrowo bez t³uszczu na ceramicznej, to jest mit. Wa¿ne jest te¿ dobranie wielko¶ci patelni do kuchenki. 20-24-26 cm patelnie zawsze bêd± lepiej sma¿y³y na przeciêtnym palniku jak te du¿e. Mam nadziejê ¿e trochê Ci rozja¶ni³em w g³owie (albo namiesza³em) ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My¶la³am o tym komplecie https://allegro.pl/garnki-tefal-intu...738993#thumb/1 razem z garnkami, co my¶lisz?
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.