|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Co uważacie?
Mam 21 lat, jestem studentką. Spotykam się od jakiegoś tygodnia ze wspaniałym chłopakiem, który jest o 3 lata starszy ode mnie. Bardzo mnie kręci fizycznie, do tego jest wspaniały z charakteru i myślimy nad czymś powazniejszym. Lecz moja mama uważa, że powinnam sobie znaleźć kogoś innego, ponieważ on jest po szkole zawodowej, a ja jestem na studiach. Ja kompletnie nie uważam, żeby to było jakąkolwkiek przeszkodą w budowaniu relacji, chociaż może się mylę. Chciałabym podkreślić, że on kompletnie nie jest z żadnej patologii i nie wydaje się jakiś głupi, wręcz przecwnie. Lecz moja mama usilnie próbuje mnie przekonać, że to jest błąd. Co uważacie na ten temat?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Interleukina Druga
|
Dot.: Co uważacie?
Uważam, że jesteś dorosła i powinnaś sama sobie dobierać znajomych. Opinię każdy będzie miał swoją. Twoja matka ma inną niż ty. Czasem warto ją wysłuchać, bo zakochany człowiek może nie zauważyć alarmujących rzeczy. Czasem nie warto, zwłaszcza gdy jedynym argumentem są zwykłe uprzedzenia (z tego co napisałaś tak jest w tej sytuacji).
Jeżeli coś ci nie odpowiada w mężczyźnie to nie kontynuuj relacji, ale niech to będzie twoja własna decyzja, a nie ślepe podążanie za zdaniem mamusi. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak napisałaś, masz 21 lat, faceta znasz od tygodnia. Daj się znajomości rozwinąć. Wszelkie uwagi za, jak i przeciw pamiętaj, ale myśl samodzielnie.
PS Jesteś już w takim wieku, gdzie opinia mamy nie jest decydująca ;-) |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Myśl samodzielnie.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A ja uważam tak. Ja mam mgr i uważam to za mój sukces. Chciałabym mieć faceta z podobnym poziomem wykształcenia, bo będzie miał prawdopodobnie podobne podejście do wykształcenia. Kiedyś się spotykalam z facetem, który nie zdał nawet matury i twierdził, że studia to tylko papier, wystarczy płacić i wszystko się zda. I mimo, że próbowałam z nim rozmawiać jak ja to widzę, to dla niego nie, i już, studia są nic nie warte, najważniejszy jest "fach w ręku". Szybko relację zakończyłam, bo nie lubiłam jak ktoś umniejsza moje starania i wyśmiewa przekonania.
I ja wiem, że zaraz się zacznie, że studia kończą byle matoły, a że kuzyn brata wujka od strony cioci Steni to taki oczytany, mądry, inteligentny, normalnie wie wszystko o fizyce i w ogóle. Ja jako swojego partnera po kilku związkach wolę wybrać tego z wyższym, niż tego bez matury. |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Ważne jakim kto jest człowiekiem a nie jakie ma wykształcenie. Znam trochę par gdzie jedna osoba ma tytuł mgr a druga tylko "zawodówę" i zgadnij kto więcej zarabia i jest bardziej ogarnięty życiowo. Nie, to nie osoba po studiach. Jak dla ciebie poziom wykształcenia to nie problem to daj szansę chłopakowi. Mama ma swoje życie a ty swoje. Tym bardziej, że nie robisz nic złego.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Są osoby takie jak ten facet, a i takie, które uważają studia za "łał", coś wielkiego. Dla mnie to w ogóle absurd aż tak analizować tygodniową znajomość. Spotykaj się z nim, skoro go lubisz, poznasz, przekonasz się. Idiotyzm szufladkować ludzi i odrzucać, mimo, że wszystko wydaje się być fajne. I przykre, że kilka słów mamy niszczy Twoją opinię i zaczynasz się zastanawiać. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Moja mama tez zawsze uwazala, ze wyksztalcenie jest bardzo wazne i jak za mlodych lat przyprowadzalam jakiegos wybranka do domu to ZAWSZE pytala o to i co prawda nie wtracala sie za bardzo, ale jak mowilam, ze przykladowo ma tylko mature to widac bylo po jej minie juz wszystko. Nie przejmowalam sie tym, robilam swoje. Jednak z czasem sama zmienilam zdanie na ten temat (moje doswiadczenia zweryfikowaly moja opinie) i uznalam temat za bardzo istotny. Bo w sumie troche nie rozumiem jak w dzisiejszych czasach mozna nie zrobic nawet chocby licencjatu? Moze niekoniecznie oznacza to, ze ktos jest glupi, ale juz na pewno musi byc leniwy. To nie jest przeciez mega trudne. Nawet dla wlasnej satysfakcji. I pewnie wiele osob sie teraz tu ze mna nie zgodzi, ale na podstawie moich wszystkich zwiazkow z facetami z roznych wyksztalceniem stwierdzam, ze Ci, ktorzy mieli tylko zawodowke czy tylko liceum (a nawet raz spotykalam sie z kims kto mial tylko podstawowe ) byli duuuuzo glupsi i te zwiazki byly koszmarne (nawet jesli zarabiali dobrze np na budowie czy w innych pracach fizycznych). Moj maz ma wyksztalcenie wyzsze (mgr), jest inteligentnym, ambitnym, fajnym facetem, super ojcem i swietnym przykladem dla naszych dzieci!Autorko - nie sluchaj osób trzecich. Rób tak jak Ci podpowiada Twoje serce i Twoj rozum. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kultura osobista akurat najmniej od wykształcenia zależy. A wybierać sobie możesz kogo chcesz i nikomu nic do tego
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Zakładając wątek o facecie, którego znasz od "jakiegoś tygodnia" udowadniasz jak dla mnie, że Twoja mama ma rację. Zna Cię w końcu najlepiej. Planujesz z nim już nie wiadomo co, a wystarczy słowo kogoś, abyś nabrała wątpliwości. Jesteś jeszcze mocno niedojrzała i pewnie Twoja mama to wie.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
uważam że sama powinnaś o tym zdecydować, a mama nie może się kierować decyzją jeśli patrzy tylko na jego wykształcenie.
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Ta szkoła zawodowa to jaka konkretnie szkoła ?
- Technikum Są jeszcze 3-letnie zawodówki ? |
|
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moj eks nigdy nie zobyl wyksztalcenia, a wiedzial wiecej, mial wiecej doswiadczenia i zarabia znacznie lepiej niz ja w tym samym fachu - IT. Z odwrotnych przykladow wystarczy popatrzec na niektorych naszych politykow, niby profesorow i innych takich - buce i chamy bez oglady. Wiec zasady nie ma.
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Uważam za przedziwne że dorosła kobieta opowiada mamuńci o facecie którego zna OD TYGODNIA i jeszcze przejmuje się maminymi poglądami w tej kwestii.
---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Cytat:
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
A co jeśli ktoś nie odczuwa satysfakcji z racji posiadania bezużytecznego dyplomu?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86520202]A co jeśli ktoś nie odczuwa satysfakcji z racji posiadania bezużytecznego dyplomu?
[/QUOTE]No ale jak to? Przecież ten papierek to tak dużo i w ogóle lepsze życie, jak już masz ten papierek to jesteś ambitny itd itp ![]() Oczywiście sarkazm ![]() Większej głupoty nie słyszałam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam bym nie chciała być z facetem po zawodówce. Takie wykształcenie się zwykle wiąże z pracą fizyczna, a ja bym nie chciała faceta który taka wykonuje.
Plus po prostu to już za duża różnica w edukacji. Dla mnie minimum to średnie. ![]() Ale ty sobie możesz mieć wymagania jakie chcesz. Nie wiem po co mamie mówisz o tygodniowej znajomości? Poczekaj aż to się rozwinie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Daj sobie czas na poznanie go. 7 dni to tyle co nic.
a co do wykształcenia, zabawne są niektóre tu wiadomości Sama mam mgr (drugiego mgr będę bronić) a jestem w związku z chłopakiem, który edukację zakończył na zdaniu matury. WHAAAAT ? Jak to tak Ja bardziej doceniam, że po szkole poszedł nabywać doświadczenie i nie mieszkał z mamą do 30 r.ż.ach, bo to przecież tak baaaardzo ważna kwestia. ; ) zarobki ma lepsze ode mnie.
Edytowane przez Sylvviiaa Czas edycji: 2019-02-21 o 08:53 |
|
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
Po pierwsze, daj na wstrzymanie. Po tygodniu ciężko stwierdzić czy ktoś jest wspaniały czy nie i czy pasuje na partnera. Jeszcze milion rzeczy może wyjść po drodze.
Po drugie, może nie zwierzaj się matce z prywatnych spraw, skoro ma skłonności do mówienia ci jak masz żyć. Uważam, że istotne dla powodzenia związku jest, żeby osoby były na podobnym poziomie intelektualnym. Natomiast wykształcenie niekoniecznie musi ten poziom dobrze odzwierciedlać. Studiuję na rzekomo najlepszej uczelni w Polsce, a jak czasem posłucham mądrości znajomych to wszystkie witki opadają.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Srutututu.
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co? Szczerze mam to gdzieś, wystarczy mi to jakim jest człowiekiem, nigdy nie czułam, że przy nim coś tracę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Tak przypuszczałam, że pojawi się jakaś gwiazda, która napisze, że nie masz mgr czy licencjatu to jesteś leniwy
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;86522692]Tak przypuszczałam, że pojawi się jakaś gwiazda, która napisze, że nie masz mgr czy licencjatu to jesteś leniwy
[/QUOTE]To było do przewidzenia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;86522692]Tak przypuszczałam, że pojawi się jakaś gwiazda, która napisze, że nie masz mgr czy licencjatu to jesteś leniwy
[/QUOTE]Trolisko i tyle, nie ma co zwracać uwagi.
|
|
#27 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ludzi, którzy się czują wyższą klasą społeczną, bo mają mgr nawet nie komentuję. To zwykle przejaw mocnych kompleksów. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
Źle mi się zacytowało
01.02.2016 66kg ![]() 13.08.2016 ![]() Edytowane przez Andziullka666 Czas edycji: 2019-02-21 o 13:31 |
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
Niestety lub stety, posiadanie tytułu licencjata czy magistra "w tych czasach" moim zdaniem absolutnie o niczym nie świadczy. No dobra, zazwyczaj świadczy o umiejętności przepisywania książek tak, by nie wyszedł z tego plagiat i robieniu do tego odnośników, skąd Ty to wzięłaś. W gruncie rzeczy o ile nie studiujesz medycyny, prawa (chociaż i do tego kierunku już mam wątpliwości, co do jego wyższości ponad inne badziewne) czy innych "z definicji" wymagających kierunków to naprawdę, często raczej marność w życiu zawodowym i pod względem piniążków.
Znam całą masę ludzi, którzy nie mają studiów a są przeraźliwie inteligentni i oczytani i znam też takich, co to wiedzą nie za specjalnie grzeszą, a robią doktoraty. Generalnie, podsumowując. Smutne rzeczy mówi Twoja mama i smutno, że tak wartościuje ludzi, kompletnie nic o nich nie wiedząc. W tym temacie, jeśli facet Ci podpasuje to wpuszczałabym uwagi matki jednym a wypuszczała drugim. Ewentualnie możesz powiedzieć, że sobie nie życzysz takich komentarzy i żeby zajęła się swoim życiem, bo Ty chcesz swoje przeżyć wedle swojego uznania. (Ale, też bym się wstrzymała z takim ochoczym komplementowaniem tego faceta, po tak krótkim czasie znajomości.)
A tam, od jutra. Edytowane przez nie_powiem Czas edycji: 2019-02-21 o 13:55 |
|
|
|
|
#30 | |
|
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
No i po medycynie można jeszcze doświadczyć prestiżu pracowania w szalonych godzinach, w otoczeniu obolałych, nieprzyjemnych ludzi, z toną stresu na karku. Naprawdę, uznać, że dobre życie po studiach to mają prawnicy i lekarze może powiedzieć tylko ktoś, kto nie zna żadnego prawnika ani lekarza ![]() Rozumiem - informatyka, automatyka, pewnie wiele innych, których nie jestem świadoma. Ale medycyna? Prawo? O nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

) byli duuuuzo glupsi i te zwiazki byly koszmarne (nawet jesli zarabiali dobrze np na budowie czy w innych pracach fizycznych). Moj maz ma wyksztalcenie wyzsze (mgr), jest inteligentnym, ambitnym, fajnym facetem, super ojcem i swietnym przykladem dla naszych dzieci!
Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 
Przecież ten papierek to tak dużo i w ogóle lepsze życie, jak już masz ten papierek to jesteś ambitny itd itp 
26.08.2023

I co? Szczerze mam to gdzieś, wystarczy mi to jakim jest człowiekiem, nigdy nie czułam, że przy nim coś tracę