|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Część badawcza pracy licencjackiej - Rachunkowość
Witam Was Kochane! Jestem w trakcie wyboru tematu do pracy licencjackiej, czas mnie trochę goni bo w sumie już w środę muszę mieć gotowy temat. Studiuję rachunkowość i planowałam pisać coś na temat Rachunkowości w banku na podstawie Banku Spółdzielczego lub roli biegłych rewidentów w ocenie działalności przedsiębiorstwa.. Mam jednak problem z częścią badawczą pracy, a jest to dość istotny element. Nie mam dostępu do żadnej firmy bezpośrednio, żeby mieć od nich jakieś dane, dlatego kombinuję żeby wykorzystać sprawozdania lub informacje ogólnodostępne. I tutaj kieruję do Was pytanie. Jakie WY miałyście tematy swoich prac licencjackich/magisterskich na studiach rachunkowych i jak wyglądała Wasza część badawcza? Co tam analizowałyście, badałyście? Jak to w ogóle wyglądało? Proszę o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Część badawcza pracy licencjackiej - Rachunkowość
czy praca licencjacka koniecznie musi zawierać część badawczą? gdy pisałam swoją kilka lat temu nie było to wymagane. część badawcza konieczna była tylko w pracy magisterskiej.
odnośnie Twoich tematów to przychodzą mi do głowy dwa rodzaje prac - obydwa związane z audytem (bo to w sumie moja działka ![]() 1. analiza sprawozdania finansowego przed badaniem go przez biegłego rewidenta i po zbadaniu. porównujesz różnice, analizujesz korekty wprowadzone przez biegłego, opisujesz z czego one wynikają. problemem może być dostęp do sprawozdania pierwotnego, nie zbadanego. zostałabyś zdana na łaskę firm i liczyć, że wyślą Ci takie sprawozdanie. wiem, że u mnie na uczelni jedna dziewczyna pisała pracę na podobny temat i udało jej się zdobyć takie sprawozdanie, więc nie jest to niemożliwe ![]() 2. rola audytora w badaniu wiarygodności sprawozdania finansowego na przykładzie jakiejś spółki. tutaj mogłabyś omówić na czym polega w ogóle rola biegłego rewidenta (na podstawie danych KIBR), jakimi zasadami się kieruje, jak wygląda jego praca, jakie były początki działalności biegłych w PL. następnie omówiłabyś wybraną przez siebie spółkę, zakres działania, jej dane finansowe na podstawie sprawozdania. na końcu najważniejsza rzecz, czyli omówienie na podstawie przykładu tej spółki w jaki sposób audytor przeprowadza badanie sprawozdania. myślę, że w internecie i bibliotekach znajdziesz jakieś informacje na temat metodyki badania sprawozdań przez biegłych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź. Chyba bardziej moja praca opierałabym się na przykładzie, który opisałaś jako drugi i bardzo Ci za to dziękuję
![]() U nas część badawcza jest właśnie wymagana.. może się opierać na jakiejś ankiecie, jeżeli nie na danych liczbowych z jakiejś firmy, ale z ankietą też ciężko coś wymyślić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
nie ma sprawy
![]() jakbyś miała, w trakcie pisania, jakieś pytania dotyczące samego badania sprawozdań i tego jak to wygląda, to możesz napisać do mnie na PW. pracuję właśnie w audycie, więc może coś będę mogła podpowiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Pójdź do dziekanatu i zapytaj czy mają wzór pisma pt "wniosek o udostępnienie materialów do pisania pracy dyplomowej" czy coś w tym stylu. Tam piszesz jaki jest temat pracy, twój promotor to podpisuje. Ja też myślałam że nie znajdę firmy bo nie mam żadnych znajomych i że nikomu nie udostępniają dokumentów. Ale okazało się że z taką podkładką się zgodzili.
Mój jeden licencjat to "bilans jako podstawowe źródło informacji o sytuacji finansowej przedsiębiorstwa". Wzięłam sprawozdanie z monitora polskiego i robiłam analizę finansową. Drugi licencjat "Analiza zarządzania majątkiem obrotowym badanych przedsiębiorstw handlowych". Tutaj wzięłam sprawozdania z internetu (wybrane spółki mają obowiązek ich publikacji) i znowu liczyłam wskaźniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jestem w tej samej sytuacji, chciałam pisać pracę o pracy biegłego rewidenta, ale mam problem z częścią badawczą. Promotor powiedzial, że opisanie w jaki sposób biegły przeprowadza badanie nie ma nic związanego z częścią badawczą, jest to procedura z góry ustalona.
Może jest tu ktoś jeszcze co ma pomysł na ten rozdział empiryczny? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Opisywanie w jakis sposób bieły przeprowadza badanie to nie jest rozdzial badawczy tylko tzw. metodologia badań. Jeżeli już to badawczym rozdzialem byłoby imo coś w deseń opisania konkretnych caseów czy coś, ale to właściwie zależy od tego jakie pytanie badawcze postawilas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jestem dopiero na etapie przemyśleń, pytania badawczego nie postawiłam gdyż nie zdefiniowalam problemu. Nie wiem co może nim być w tym obszarze, ocena wiarygodności-ale jak tę wiarygodność zbadać? Zdefiniowanie istotności przeprowadzania rewizji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Yyy... postawienie pytania badawczego to tak jakby pierwsza rzecz przy pisaniu pracy, dopiero potem dobudowujesz do niego rozdziały xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Tak jak napisałam wcześniej- nie zaczęłam pisać pracy, jestem na etapie wyboru tematu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.