Część badawcza pracy licencjackiej - Rachunkowość - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-13, 18:04   #1
cheerly
Raczkowanie

Część badawcza pracy licencjackiej - Rachunkowość

Witam Was Kochane! Jestem w trakcie wyboru tematu do pracy licencjackiej, czas mnie trochę goni bo w sumie już w środę muszę mieć gotowy temat. Studiuję rachunkowość i planowałam pisać coś na temat Rachunkowości w banku na podstawie Banku Spółdzielczego lub roli biegłych rewidentów w ocenie działalności przedsiębiorstwa.. Mam jednak problem z częścią badawczą pracy, a jest to dość istotny element. Nie mam dostępu do żadnej firmy bezpośrednio, żeby mieć od nich jakieś dane, dlatego kombinuję żeby wykorzystać sprawozdania lub informacje ogólnodostępne. I tutaj kieruję do Was pytanie. Jakie WY miałyście tematy swoich prac licencjackich/magisterskich na studiach rachunkowych i jak wyglądała Wasza część badawcza? Co tam analizowałyście, badałyście? Jak to w ogóle wyglądało? Proszę o pomoc ))
cheerly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 12:28   #2
201607280909
Konto usunięte

Dot.: Część badawcza pracy licencjackiej - Rachunkowość

czy praca licencjacka koniecznie musi zawierać część badawczą? gdy pisałam swoją kilka lat temu nie było to wymagane. część badawcza konieczna była tylko w pracy magisterskiej.

odnośnie Twoich tematów to przychodzą mi do głowy dwa rodzaje prac - obydwa związane z audytem (bo to w sumie moja działka ).
1. analiza sprawozdania finansowego przed badaniem go przez biegłego rewidenta i po zbadaniu. porównujesz różnice, analizujesz korekty wprowadzone przez biegłego, opisujesz z czego one wynikają. problemem może być dostęp do sprawozdania pierwotnego, nie zbadanego. zostałabyś zdana na łaskę firm i liczyć, że wyślą Ci takie sprawozdanie. wiem, że u mnie na uczelni jedna dziewczyna pisała pracę na podobny temat i udało jej się zdobyć takie sprawozdanie, więc nie jest to niemożliwe
2. rola audytora w badaniu wiarygodności sprawozdania finansowego na przykładzie jakiejś spółki. tutaj mogłabyś omówić na czym polega w ogóle rola biegłego rewidenta (na podstawie danych KIBR), jakimi zasadami się kieruje, jak wygląda jego praca, jakie były początki działalności biegłych w PL. następnie omówiłabyś wybraną przez siebie spółkę, zakres działania, jej dane finansowe na podstawie sprawozdania. na końcu najważniejsza rzecz, czyli omówienie na podstawie przykładu tej spółki w jaki sposób audytor przeprowadza badanie sprawozdania. myślę, że w internecie i bibliotekach znajdziesz jakieś informacje na temat metodyki badania sprawozdań przez biegłych.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 17:04   #3
cheerly
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź. Chyba bardziej moja praca opierałabym się na przykładzie, który opisałaś jako drugi i bardzo Ci za to dziękuję Przeanalizuję dokładnie to co napisałaś i spróbuję poukładać sobie jakoś to wszystko.
U nas część badawcza jest właśnie wymagana.. może się opierać na jakiejś ankiecie, jeżeli nie na danych liczbowych z jakiejś firmy, ale z ankietą też ciężko coś wymyślić.
cheerly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 18:49   #4
201607280909
Konto usunięte

nie ma sprawy

jakbyś miała, w trakcie pisania, jakieś pytania dotyczące samego badania sprawozdań i tego jak to wygląda, to możesz napisać do mnie na PW. pracuję właśnie w audycie, więc może coś będę mogła podpowiedzieć
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 20:23   #5
wiertarka89
Raczkowanie

Pójdź do dziekanatu i zapytaj czy mają wzór pisma pt "wniosek o udostępnienie materialów do pisania pracy dyplomowej" czy coś w tym stylu. Tam piszesz jaki jest temat pracy, twój promotor to podpisuje. Ja też myślałam że nie znajdę firmy bo nie mam żadnych znajomych i że nikomu nie udostępniają dokumentów. Ale okazało się że z taką podkładką się zgodzili.

Mój jeden licencjat to "bilans jako podstawowe źródło informacji o sytuacji finansowej przedsiębiorstwa". Wzięłam sprawozdanie z monitora polskiego i robiłam analizę finansową.
Drugi licencjat "Analiza zarządzania majątkiem obrotowym badanych przedsiębiorstw handlowych". Tutaj wzięłam sprawozdania z internetu (wybrane spółki mają obowiązek ich publikacji) i znowu liczyłam wskaźniki
wiertarka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-15, 10:05   #6
agata_kx
Przyczajenie

Jestem w tej samej sytuacji, chciałam pisać pracę o pracy biegłego rewidenta, ale mam problem z częścią badawczą. Promotor powiedzial, że opisanie w jaki sposób biegły przeprowadza badanie nie ma nic związanego z częścią badawczą, jest to procedura z góry ustalona.

Może jest tu ktoś jeszcze co ma pomysł na ten rozdział empiryczny?
agata_kx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-15, 10:44   #7
Lukrovana
Raczkowanie

Opisywanie w jakis sposób bieły przeprowadza badanie to nie jest rozdzial badawczy tylko tzw. metodologia badań. Jeżeli już to badawczym rozdzialem byłoby imo coś w deseń opisania konkretnych caseów czy coś, ale to właściwie zależy od tego jakie pytanie badawcze postawilas.
Lukrovana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-04-15, 12:08   #8
agata_kx
Przyczajenie

Jestem dopiero na etapie przemyśleń, pytania badawczego nie postawiłam gdyż nie zdefiniowalam problemu. Nie wiem co może nim być w tym obszarze, ocena wiarygodności-ale jak tę wiarygodność zbadać? Zdefiniowanie istotności przeprowadzania rewizji?
Stary 2019-04-15, 12:24   #9
Mlecznabulka
Raczkowanie

Yyy... postawienie pytania badawczego to tak jakby pierwsza rzecz przy pisaniu pracy, dopiero potem dobudowujesz do niego rozdziały xD
Mlecznabulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-04-15, 12:45   #10
agata_kx
Przyczajenie

Tak jak napisałam wcześniej- nie zaczęłam pisać pracy, jestem na etapie wyboru tematu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości