|
Zbilansowana odżywcza dieta: RDA
Cześć dziewczyny.
Ostatnio interesuje mnie temat zdrowego odżywiania A najbardziej pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminy, mikro i makroelementy. W jednej książce na temat witamin widziałam statystyki dotyczące spożycia tych składników (badanie dotyczylo Niemiec) i w wielu punktach podaż w diecie była za mała. Jak wiemy niedobory witamin mogą wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie i zastanawiające dla mnie jest, jak tu się odżywiać żeby podaż była prawidłowa.
Sama planuję sprawdzić u siebie poziomy witamin żeby wywnioskować czego w diecie ewentualnie mam za mało. Robił ktoś z Was takie badania? Jakie macie wnioski?
W moim przypadku interesuje mnie relacja pomiędzy niedoborami A depresją.
Ciekawa jest koncepcja gęstości odżywczej pokarmów- skala ANDI. Niestety pod uwagę brano tylko wybrane witaminy i minerały A wydaje mi się że np.podaż omega 3 też jest ważna.
Łatwo można też znaleźć tabelki z poszczególnymi produktami i ich wartościami odzywczymi ale... czasem brakuje mi informacji co dzieje się np. Po obróbce termicznej? Czy z innej beczki żelazo z roślin a żelazo z mięsa i jego wchlanialnosc.
Ile w ogóle % witamin przyswajamy z poszczególnych produktów?
Zapraszam do dyskusji 😊
|