![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Forma podziękowania służbowego
Proszę o pomoc,
Pewna osoba z pracy wyświadczyła mi bardzo dużą przysługę w kwestii zawodowej. Nie jest to mój bezpośredni przełożony, lecz osoba znajdująca się w hierarchii wyżej niż ja. Niedługo kończę pracę w tym miejscu i nie mam możliwości odwdzięczyć się w przyszłości. Nie utrzymujemy kontaktu prywatnie. W jaki sposób mogę podziękować w formie prezentu? Czy dobry alkohol można dać komuś w prezencie w czasie pracy? Proszę o sugestie. Jest to mężczyzna w średnim wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Forma podziękowania służbowego
Jeżeli nikogo nie będzie w pokoju, to może i tak ale nie wiadomo co doradzić nie wiedząc, co to za branża, jakie tam zwyczaje panują i co dokładnie zrobił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja bym po prostu podziękowała słownie. Prezent (jeśli nie wiesz co ten mężczyzna lubi np.moze być niepijącym alkoholikiem, a ty mu z alkoholem wyskoczysz) może okazać się niezręczny.
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Jak napisałem, zależy też co to za firma - branża a na razie wiemy tylko, to nie policja ani inna formacja mundurowa gdyż gdyby tak było, to nie byłoby tego wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
kupiłabym raczej pióro, elegancki wizytownik lub tego typu neutralny drobiazg niż wyskakiwała z jakimś alkoholem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86815879]kupiłabym raczej pióro, elegancki wizytownik lub tego typu neutralny drobiazg[/QUOTE]
Neutralny ale czy przydatny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Praca biurowa, prawie jak w korpo.
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Kup mu alkohol i już. Odchodzisz, to chyba sobie tym nie zaszkodzisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Lady in red.
|
Uważam, że prezent w postaci alkoholu jest nie na miejscu. Chyba, że ma się prywatną relację z kimś i się wie, że lubi, co lubi i byłby to pożądany prezent. Osobie właściwie obcej bym prezentu w postaci alkoholu nie dała.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#11 |
BAN stały
|
[1=3d8bff70f80d7c90d7fb188 6fcde1de8ca56be25_65a543f f917fd;86816328]Treść usunięta[/QUOTE]
Przesada. Gdyby tam miała dalej pracować, to można by się ewentualnie zastanawiać, czy to to wypada, czy nie wywrze negatywnego wrażenia na obdarowanym i w ogóle czy jakikolwiek prezent wypada dawać. Jednak skoro odchodzi stamtąd, to jedynie ważne powinno być to, że jest wdzięczna i facetowi raczej będzie miło, chociaż może będzie się wzbraniał. Wreszcie, to tylko ewentualnie ona wie, co to za typ człowieka, tylko ona zna specyfikę tej sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Zaburzony, alkohol jest bardzo mało eleganckim prezentem, jeśli chodzi o relacje służbowe - a już zwłaszcza w układzie, że osoba niżej w hierarchii wręcza taki prezent osobie na wyższym stanowisku. Niżej niż alko to chyba tylko tzw. śmieszno-żenujące prezenty.
Tylko coś neutralnego lub elegancka bombonierka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Lady in red.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86815879]kupiłabym raczej pióro, elegancki wizytownik lub tego typu neutralny drobiazg niż wyskakiwała z jakimś alkoholem[/QUOTE]
![]() Edytowane przez 61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2 Czas edycji: 2019-05-15 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;86816472]Zaburzony, alkohol jest bardzo mało eleganckim prezentem, jeśli chodzi o relacje służbowe - a już zwłaszcza w układzie, że osoba niżej w hierarchii wręcza taki prezent osobie na wyższym stanowisku. Niżej niż alko to chyba tylko tzw. śmieszno-żenujące prezenty.
Tylko coś neutralnego lub elegancka bombonierka.[/QUOTE] Jakie tam relacje służbowe. Odchodzi z firmy, to tak ona jak i on mogą wrzucić na luz. Inna sprawa to czy w tej firmie w ogóle tolerowane są jakiekolwiek upominki ale dyscyplinarki chyba jej nie dadzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Nie widzę nic nieeleganckiego w dobrej butelce wina albo whisky. Poszłabym w stronę alkoholu albo eleganckich czekoladek, przynajmniej ktoś wypije/zje/przekaże dalej, lepsze to niż nietrafiony długopis czy jakaś durnostojka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- A pióro, wizytownik? Facet na pewno ma czym pisać i wizytownik też ma i jego znajomi też. Te rzeczy służą latami a alkohol nawet jak ktoś już ma butelkę w barku, to od razu (z gośćmi) albo po trochu wypija i już nie ma. Edytowane przez zaburzony Czas edycji: 2019-05-15 o 19:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Również uważam że alkohol nie jest na miejscu. Już dobre czekoladki będą lepsze. Bo alkohol to drażliwa kwestia. I nie, nie jest tak że osoba niepijąca na 100% otworzy dla gości albo przekaże dalej. Bo np dasz wino, a jego otoczenie pije whisky i gin. Albo dasz szkocką, a on woli burbon. To moim zdaniem prezent ze strefy prywatnej. Jeśli odchodzisz z firmy, ale pracujecie w jednej branży, to Wasze drogi mogą się jeszcze skrzyżować. Więc lepiej pozostawić po sobie dobre wrażenie. Jest jeszcze jedna opcja - może znasz w firmie kogoś, kto zna go lepiej? Wtedy możesz się podpytać co dokładniej lubi i spróbować trochę bardziej spersonalizować podarunek. Coś na zasadzie - jeśli lubi zieloną herbatę, to mu kupujesz jakąś uber wypasioną herbatę z Japonii. Ale nadal bym się starała aby nie było to nic zobowiązującego. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Atavish Czas edycji: 2019-05-15 o 23:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Nie jestem zwolenniczka obdarowywania ludzi alkoholem, w szczególności osób z pracy których nie znam prywatnie. A co jeżeli jest alkoholikiem albo abstynentem? Ja kupiłabym chyba dobrą bombonierkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ---------- Przed chwilą pochodziłem sobie po pokoju jeszcze rozmyślając nad tematem i doszedłem do takiego oto wniosku: nie bardzo wypada dawać pióro czy wizytownik w takiej sytuacji także dlatego, że to według mnie sugeruje wskazanie jakiejś, śmiesznej w tym wypadku, doniosłości której tu nie ma. To jej mogą dać pióro albo wizytownik na odchodne a nie ona temu facetowi w takiej sprawie. ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jak wyżej. Tradycja obdarowywania uważanym za "wyższa półka" alkoholem trwa i ma się dobrze, z tego co widzę po otoczeniu.
![]() |
#23 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Otóż nie, bo nie piję ale chyba mam lepsze wyczucie niż Ty. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dać flaszkę dobrego runku bez świadków, nawet jeżeli facet uzna to za lekki błąd, to o co najwyżej rozbawi go to trochę a dziewczynę miło zapamięta. Czekoladki też dobre ale jak już to coś drogiego, jak dobre wino albo whiskey, nie wiem czy są takie. Edytowane przez zaburzony Czas edycji: 2019-05-16 o 10:47 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nigdzie również nie napisałam że dwójka dorosłych ludzi sobie z niezręcznością nie poradzi. Więc przestań dopisywać do moich wypowiedzi czegoś, czego tam nie ma. Cytat:
Cytat:
A dowód anegdotyczny (który i tak jest średnio trafiony, bo to inny kontekst) niczego nie udowadnia. Cytat:
I ponownie - czemu piszesz do mnie w sposób, który sugeruje, że popieram dawanie pióra bądź wizytownika? Nigdzie nie pisałam że to dobry pomysł. Więc ponawiam prośbę - przestań mi przypisywać rzeczy, których nigdzie nie napisałam. Cytat:
Cytat:
Więc ponownie - te nieszczęsne czekoladki za kilka dych są bardziej niezobowiązujące. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Femme fatale
|
Cytat:
Uważam, że alkohol może nie być do końca dobrym i trafionym prezentem. Rozumiem, że pewnie nie znasz dobrze tej osoby. Może znasz ją tylko pod kątem zawodowym. Co jeśli ten facet jest niepijącym alkoholikiem? Żyjącym w trzeźwości, ale jednak? Poczułabym niesmak jeśli bym wręczyła prezent w formie alkoholu, a gościu okazałby się lekko mówiąc ''abstynentem'' z wiadomej przyczyny. I niezręczność myślę również. Uważam, że takim ''subtelnym'' i neutralnym prezentem jeśli kogoś z pracy dobrze nie znasz jest kalendarz w formie notesu (książkowy) albo terminarz i do tego eleganckie pióro albo długopis z jakiejś ekskluzywnej i dobrej, znanej firmy. Albo zamiast jednej z tych rzeczy portfel do tego. Jeśli nie znasz zainteresowań tej osoby to myślę, że nie jest to zły pomysł. Alkohol jest okey wtedy jeśli wiesz, że osoba pije alkohol i go lubi i że oczywiście nie ma problemu z alkoholem, ale to już musiałabyś tę osobę dobrze znać prywatnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Lady in red.
|
Dziwny wątek. Wszyscy piszą, że spożywczych rzeczy to może nie koniecznie wypada, szczególnie używek - bo to obca osoba - i może być na diecie, zdrowie może nie pozwalać na spożywanie, może nie lubić, może być nałóg, może wyjść niezręcznie i dziesięć tysięcy powodów dla których to prezent ze sfery prywatnej, a nie dla obcej osoby. I jedna osoba produkująca się o tym jaki alkohol to byłby idealny prezent i jakby nic innego nie można komuś podarować.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dla mnie to jest paranoja, nie wiem czy ja żyję w jakiejś innej rzeczywistości, ale w moim otoczeniu nikt się nie cacka z myśleniem "a może jest na diecie, a może ma cukrzycę, a może jest alkoholikiem, a może lekarz zabronił mu pić kawy i będzie mu przykro". Bombonierka/wino/whisky/dobra kawa to są uniwersalne prezenty nie tylko z prywatnej sfery życia, nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której osoba obdarowywana obraziłaby się o otrzymanie czegoś takiego. Są najbardziej niezobowiązujące i neutralne. Jakieś pióra, kalendarze, notesy, portfele... Osobiście bym się trochę zszokowała po otrzymaniu takiego prezentu, są dla mnie dużo mniej neutralne niż kwiaty/czekolada/wino, no i w wielu przypadkach nieprzydatne, jak ktoś ich używa to już ma swoje ulubione, jak nie używa to trafi na dno szafki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do proponowanych notesow itp. -mysle, ze to jednak bardziej osobisty prezent, a jak wspomnialam mam z Toba osoba kontakty czysto zawodowe i nie jest to bliska znajomosc. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:45.