|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zaburzenia pamięci (?)
Hej. Problem dotyczy mojej mamy i nie wiem w zasadzie, czy to faktycznie problem, czy mi się wydaje. Googlowanie pozostawilo mnie bez odpowiedzi, więc postanowiłam zapytać się Was. Może ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją.
Mama ma 50 lat i od kilku lat obserwuję, że zapomina różne rzeczy. Raczej nie ma problemu z pamiętaniem wykonanych czynności, bądź czynności do wykonania, a przynajmniej nie zauważyłam. Nie pamięta za to rozmów, które odbylysmy. Czasem niektórych faktów wynikających z rozmowy, ale częściej całych konwersacji. Potrafi zadać mi pytanie, które zadała kilka godzin, bądź kilka dni wcześniej, a pytania następujące po nim występują dokładnie w tej samej kolejności. Czasami czuję się jakbym miała deja vu. Kiedy zwracałam uwagę, że już o tym rozmawiałyśmy, mówiła, że mi się wydaje i wcale nie. Przez jakiś czas faktycznie tak myślałam, że może to mi się coś pokrecilo i bagatelizowalam to. Jakiś czas temu wprowadziłam się z domu, więc rozmawiamy rzadziej, rozmowy sa bardziej konkretne dzięki czemu lepiej je pamiętam. Dodatkowo głównie wymieniamy wiadomości, więc wszystko mam na piśmie. Teraz, kiedy występuje taka sytuacja, przewijam wiadomości i widzę, że mam rację i już o tym rozmawiałyśmy. Kiedy mówię o tym mamie i tak zaprzecza, do czasu aż jej wyśle zrzut ekranu. Przykładowo najnowsza sytuacja, która mnie skłoniła do napisania tego posta. Tydzień temu miałam egzamin. Po nim napisałam do mamy, że miałam dziś egzamin, pytała czy łatwy itp. Po tygodniu dostałam wyniki. Podzieliłam się z nią, a ona pyta mnie kiedy miałam ten egzamin, a potem te same pytania czy był łatwy... dodam że to mój pierwszy egzamin od 2 lat i jedyny, więc ciężko o jakaś konsternacje. Zastanawiam się, czy to już cos niepokojącego, czy może normalna sprawa i nie powinnam się przejmować. Wiem na pewno, że kiedyś mama nie była taka 'roztargniona'. Może to rzecz typowa dla wieku, ale przebywam głównie wśród ludzi w moim wieku, więc nie wiem. Z drugiej strony nigdy nie zauważyłam czegoś takiego u moich dziadków. A jeśli jednak to nie jest norma to jaka powinna być diagnostyka i w jakim kierunku? Z góry dziękuję za odpowiedzi Skickat från min SM-G930F via Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Zaburzenia pamięci (?)
Radze udać się do lekarza. Takie zapominanie w wieku lat 50-ciu (a więc wiek stosunkowo młody, to nie staruszka) nie jest normalne. To mogą być początki Alzheimera.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Fragrantica Edytowane przez hatka Czas edycji: 2019-04-06 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Zaburzenia pamięci (?)
Również uważam, że to nie jest normalne. Poza tym 50 latkowie to ludzie, którzy powinni wciąż cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Twoja mama to nie seniorka, żeby różne problemy zdrowotne zrzucać na wiek. Nie wiem za bardzo jakiego lekarza mama powinna odwiedzić, ale sugeruje na początek rodzinnego. Albo od razu neurolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dzięki, dziewczyny. Pogadam z mamą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Do lekarza to na pewno będzie trzeba się udać. Problemy z pamięcią mogą być przy miażdżycy ale to również inne symptomy występują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Bardzo różne przyczyny takiej sytuacji mogą być. Babcia miała podobne objawy i u niej było to coś bodajże z przepływem płynu mózgowo-rdzeniowego, co dało się załatwić operacyjnie. Sprawa dla lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Lekarz, lekarz i jeszcze raz lekarz. Warto też zadbać o odpowiednią suplementację wspomagającą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.