|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nowy pracownik i nierówność płacowa
Witam, jakiś czas temu zatrudniono w naszej firmie nowego pracownika. Młody chłopak, to jego pierwsza praca. Nasz pracodawca twierdzi, że pracownicy nie mogą dyskutować o zarobkach. Z tego co kojarzę kodeks pracy jest innego zdania ale ok. Nie opowiadam dookoła ile zarabiam. Jednak niektórzy pracownicy wspomną o swoich wynagrodzeniach - a to w czasie imprezy, a to w czasie podróży służbowej. Tak było z nowym pracownikiem. Okazało się, że chłopak dostał takie samo wynagrodzenie i stanowisko jak ja i moi koledzy po 5 latach pracy. Mało tego, po okresie próbnym ma dostać podwyżkę. Sytuacja jest dla nas o tyle irytująca, że musimy tego kolegę szkolić ponieważ jest "zielony". Nie jesteśmy wkurzeni na pracownika, chłopak jest w porządku, ale na pracodawcę już tak. Uważamy, że takie traktowanie jest niesprawiedliwe i dla nas poniżające. Czy w takiej sytuacji jedynym wyjściem dla nas jest znalezienie innej pracy?
Nie byłoby tematu gdyby nowy pracownik miał doświadczenie ale on startuje od zera jak my 5 lat temu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nowy pracownik i nierówność płacowa
Nie wiem, czy teraz możecie coś specjalnie z tym zrobić, ale jak wejdzie unijna dyrektywa ds jawności płac, to pracodawca będzie musiał się tłumaczyć i podać obiektywne powody, skąd te różnice w wynagrodzeniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też bym czuła się niesprawiedliwe doceniona. A raczej niedoceniona. Dobrym rozwiązaniem jest wnioskowanie o sporą podwyżkę (ale nie argumentując jej "a bo on zarabia tyle, to ja chcę więcej"), tylko doświadczeniem i efektami pracy.
Jednak najlepszym rozwiązaniem jest szukanie nowej pracy i porównanie stawek. Alekto123 - w jaki sposób ma działać ta dyrektywa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Trochę opowiadacie bajki. Pracodawca może dowolnie kształtować wynagrodzenia - nawet na tym samym stanowisku. Nigdzie nie jest napisane, że nazwa stanowiska musi być równoznaczna z taką samą pensją.
---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Chociażby w tym, że zatrudnia pracownika w innych realiach gospodarczych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No to pytanie, czy po wejściu dyrektywy ten argument przejdzie? Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2023-02-15 o 21:33 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od kiedy to powinno wejść? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestety nie wiem od kiedy to ma wejść. Wiem, że projekt został poparty przez Parlament Europejki, ale kiedy wejdzie to dobre pytanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Dobra z tego co znalazłam ta dyrektywa może być przyjęta jeszcze w tym roku.
https://lewiatan.org/coraz-blizej-pr...rownosci-plac/ Cytat:
Czyli z tego by wynikało, że jeśli zostanie przyjęta i opublikowana w tym roku, to Polska miałaby czas maksymalnie do 2026, żeby ogarnąć swoje przepisy krajowe w tej sprawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Dolce vita
|
Nie napisze nic odkrywczego, ale nie ma sprawiedliwości i jedyne co można zrobić to zawalczyć-no bo jak inaczej to nazwać-o własny interes. Czyli iść po podwyżkę, udowodnić najpierw, że nie na nią zasłużyło. Jak dostaniesz informacje, że FIRMA NIE MA PIENiEDZY pozostaje odejsc.
Ja z kolei zmagam się z mobbingiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego nie rozumiem dlaczego on ma na wstępie dostać wszystko na co my pracowaliśmy 5 lat? ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
Wiele osób już się zwolniła. Wiele szuka nowej pracy. Nie ma argumentu/innego rozwiązania takiej sytuacji. Więc pytanie - po co ten kodeks pracy? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem do końca pytania. Widzisz ile jest dziś różnic pomiędzy firmami. Są Janusze biznesu kilku i kilkudziesięciu osobowe, są fajne tej samej wielkości firmy, są kilkuset osobowe instytucje i wreszcie korporacje wielotysięczne. Plus największy pracodawca, polska korporacja, państwo.
Oni wszyscy powinni zachować co najmniej minimum w traktowaniu pracownika. I po to właśnie są przepisy. Stąd też wszelkie zmiany w kp powodują protesty, np stowarzyszeń czy lewiatana. Każdy przedsiębiorca patrzy tylko na siebie. Ostatnio oburzenie 4 dniowym tygodniem pracy. Cytat:
Z drugiej strony jedna impreza dla klientów lub podwyżka dla 1 osoby to nie to samo co podwyżki dla całej kadry. Wiesz ile kosztujesz pracodawcę (brutto brutto) i ile pracowników byłoby do ew podwyżki? Dopiero wtedy te wydatki można zestawić... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez andra Czas edycji: 2023-02-19 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sytuacja wygląda tu tak, że ostatnio złożyłam podanie o podwyżkę. Nie dostałam i usłyszałam, że rok temu dostałam awans i to zbyt wcześnie. Podałam kontrargument, że nie było wg nich zbyt wcześnie kiedy to kolega dostał awans i podwyżkę - niemałą - po niecałym roku od poprzedniej. Oczywiście usłyszałam,że wtedy było zapotrzebowanie. Ok. Złożyłam więc drugie - OBSZERNE - podanie o podwyżkę. Rozmowy trwały godzinę po czym usłyszałam, że firma nie ma pieniędzy, że wszystkim nam jest ciężko po czym awansowali dyrektora na członka zarządu, a jego kolegę -kierownika- na zastępcę dyrektora. Usłyszałam, że niestety nie mam wyboru i muszę się pogodzić z tym co jest. Na co powiedziałam, że zawsze jest jakiś wybór i wyciągnęłam wypowiedzenie. Nagle przestali się uśmiechać i stwierdzili, że po co takie pochopne decyzje? I podwyżkę dostałam - niewielką, ale dostałam. W naszym przypadku chodzi o niejedną imprezę dla klientów, niejedną podwyżkę dla 'góry' (bo dla nich pieniądze są). A nasza ekipa liczy zaledwie 3 osoby (przy czym jedną jest świeżo zatrudniony kolega). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Po tym opisie myślę że nic tu nie wskórasz. Albo odejdziesz albo się pogodzisz.
Dlaczego, kto ma zostać członkiem zarządu ten zostanie, kto ma dostać $ to dostanie. Bez kłótni i przypominania się. Bez podania i uzasadnienia (miałam tak kiedyś, wystarczyło zacząć chodzić na rozmowy kwalifikacyjne) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dla zainteresowanych tematem dyrektywy ds jawności wynagrodzenia, teraz jeszcze tylko Rada Europejska musi podpisać i będzie ciekawie
https://www.money.pl/pieniadze/konie...73409440a.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niekoniecznie musi być aż tak drastycznie, dlatego że liczyć się będzie to samo stanowisko pracowników i obowiązki. Łatwo to obejść tak naprawdę, w sensie wytłumaczyć dlaczego pani Zosia ma tyle a Stenia tyle Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak czy siak będzie trudniej Januszowi kombinować, po pierwsze będzie musiał podać ile wynosi średnia płaca na stanowisku, po drugie wytłumaczyć przyczyny nierówności licząc się z tym, że jeśli nie będą obiektywne, to kolejna runda tłumaczeń może być przed sądem. Jakby nie patrzeć wzmacnia to pozycję pracownika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ciekawe, nie specjalnie widziałam, żeby ktoś o tym pisał, ale wspomniana wyżej dyrektywa ds jawności wynagrodzeń weszła w życie 6 czerwca 2023, to znaczy, że państwa członkowskie jak Polska mają czas do 7 czerwca 2026, żeby ją zaimplementować.
https://www.tribeperk.com/blog/jawnosc-wynagrodzen/ Tutaj znalazłam podcast na ten temat jakby ktoś chciał posłuchać https://open.spotify.com/episode/1dBqxrQI9m5pokjqRZ7I9H |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.