|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziura w przegrodzie nosowej
Witam,
od paru lat posiadam perforację przegrody nosowej ok 2 cm długości, nie mam żadnych dolegliwości typu krwawienie lub bóle głowy, zastanawiam się czy można z takim ubytkiem normalnie żyć ? Czy w przypadku gdy dziura już jest tak duża można jakoś uratować przegrodę ? Co powinno się zrobić z takim rodzajem urazu ? Jeśli ktoś z was ma podobny problem proszę i podpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dziura w przegrodzie nosowej
Zgłoś się z tym do chirurga. On będzie wiedział.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Interleukina Druga
|
Nie do chirurga, a do otolaryngologa, oni zajmują się ta okolicą, w tym ewentualnym operowaniem.
Nie napisałaś jak powstał ten ubytek: od urodzenia, po urazie, sam z siebie? Czy się powiększa?nawet jeśli nic się nie dzieje to zawsze warto się skonsultować z lekarzem. Jeśli zauważyłaś, że z ubytkiem coś się dzieje albo zaczął się powiększać to tym bardziej ponieważ uszkodzenia przegrody grożą zapadnięciem się kości nosa. Groźne to nie jest, ale na pewno niezbyt estetyczne, więc warto dmuchać na zimne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki za wiadomość, z ubytkiem nic się nie dzieje, nie krwawi, nie boli ani nic z tych rzeczy. Mam go na skutek rozdrapywania strupów w nosie i trochę mi wstyd to pisać ale tez maniakalnemu dłubaniu w nosie.. nawiązałam kontakt z jednym z otolaryngologów, który powiedział, ze chętnie to obejrzy, wiec przy najbliższej okazji się z nim spotkam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.