Co zrobić ze swoim życiem? Potrzebuję rad. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-06-02, 15:49   #1
dekko27
Rozeznanie

Co zrobić ze swoim życiem? Potrzebuję rad.

Hej mam 27 lat , niedawno zakonczylam swój dlugi związek. Uwazam, ze to była najlepsza decyzja z możliwych. ZWiazek wypelnial bardzo dużo przestrzeni w związku...i teraz kompletnie nie wiem w co zainwestować swój czas. Zostalam w dużym miescie sama bo wyprowadziłam się dla chłopaka i mało tu nawiazalam znajomości przez 3 lata mieszkania. Caly weekend przesiedziałam w domu. Probuje internetowych znajomości,ale wiekszosc osob co ogłasza się jako poszukujaca znajomych potem nie odzywa się. Jestem osobą zyczliwa, pozytywnie nastawiona do życia, trochę niesmialą.I zwyczajnie brak mi towarzystwa.
Druga sprawa, ze mam pewne problemy wymagające terapii, wlasnie brak pewności siebie, przekonania ograniczające, nadmiernie się przejmuje wieloma sprawami.
Trzecia sprawa praca i finanse- zostałam sama utrzymując się w stolicy i odczuwam brak kasy, czy zajac się kariera, zdobywaniem nowych doswiadczen jak to zrobić.
Dodam,ze slabo umiem angielski i nie mam prawo jazdy.To tez wypadaloby poprawić.Mam wrazenie , ze moje zycie doprowadziłam do słabego punktu.. POtrzebuje i przyjaciol, i więcej zarobkow i lepszego samopoczucia ze samą sobą. Nie wiem jak zacząć... Jestem z tym wszystkim bardzo samotna. Może macie jakieś dobre rady? Nie chce za kolejne 5 czy 10 lat obudzić się z ręką w nocniku. A dzisiaj to już samotność dala mi w kość.
dekko27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-02, 23:01   #2
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Co zrobic ze swoim życiem? Potrzebuje rad

Chyba zacząć od dodatkowej pracy aby uzbierać na kursy.
Będziesz tak zmęczona, że nie będzie ci się chciało szukać znajomych

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-02, 23:18   #3
ElBelzebub
Raczkowanie

Moja sugestia: wolontariat.

Swego czasu też byłem w takiej sytuacji, że przechodziłem przez trudne chwile i brakowało mi znajomych. Wpadłem wtedy na taki pomysł, aby zapisać się na wolontariat - nic wielkiego, chodziłem do takiej organizacji młodzieżowej, która m.in. pomagała dzieciom z trudniejszych rodzin w lekcjach.

Co mi to dało? Oczywiście poczułem się lepiej ze sobą, bo z jednej strony widziałem na żywo, że są ludzie, którzy mają o wiele gorzej ode mnie, a z drugiej - wiedziałem, że robię coś dobrego.

Ale - przede wszystkim... Nie byłem jedyną osobą, która chodziła na ten wolontariat i powiem Ci, że nigdzie indziej nie spotkałem tak niesamowicie pozytywnych, otwartych i fajnych ludzi jak w tej organizacji.

Oczywiście nie jest to jakaś reguła i Ty możesz tak fajnie nie trafić, ale myślę, że generalnie wśród ludzi, którzy z własnej woli poświęcają swój wolny czas, aby pomóc innym, odsetek osób, które warto jest poznać jest wyższy niż średnia populacyjna

---

Naturalnie nie pomoże to rozwikłać Twoich problemów finansowych. Tu jedyna opcja to zmiana pracy lub znalezienie dodatkowego zajęcia. Zależy jakie masz możliwości.

Co do szukania znajomych - jesteś w dużym mieście. Poszukaj jakiś organizacji młodzieżowych czy związanych z zainteresowaniami jakie posiadasz. W Warszawie powinno być pełno takich rzeczy - tam też możesz poznać fajne osoby. Internet to nie jedyna opcja

Jak jesteś osobą wierzącą to przy wielu kościołach funkcjonują też różne grupki studenckie, które robią naprawdę fajne rzeczy - imprezy, wyjazdy, spotkania, etc.. Mój najlepszy sylwester w życiu był organizowany właśnie przez taką grupkę Nie jesteś jeszcze tak "stara", aby nie móc odnaleźć się w towarzystwie przeważnie studentów

Może na przykład zapisz się na jakiś kurs angielskiego? A jeżeli brakuje Ci na to funduszy - może coś w stylu "wymiana umiejętności"? Są w internecie takie ogłoszenia, gdzie ludzie oferują takie coś, że ktoś będzie Ciebie uczył angielskiego, a Ty tej osoby w zamian czegoś innego. Nie musisz nawet umieć czegoś super - ot, możesz np. trafić kogoś z innego kraju, kto w zamian za praktykę z polskim pouczy Cię angielskiego Albo możesz też poszukać kogoś, kto też chce się uczyć i zostać parą samouków Ewentualnie jest też możliwość poszukania sobie "penpala" przez internet - to znaczy takiej osoby z innego kraju, z którą możecie sobie korespondować, gadać na skypie czy w jakikolwiek inny sposób ćwiczyć język

Jak już trochę staniesz na nogi finansowo to oczywiście kurs prawa jazdy. Na pewno Ci się to przyda w życiu

Edytowane przez ElBelzebub
Czas edycji: 2019-06-02 o 23:37
ElBelzebub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-03, 07:38   #4
pieguskoowa
Przyczajenie

Ten angielski by się przydało podszkolić, naprawdę bardzo pomaga w znalezieniu niezłej pracy Jak teraz pracujesz, może udałoby się trochę dorobić np. raz na jakiś czas na inwentaryzacji czy czymś w tym stylu?
pieguskoowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-05, 21:59   #5
laery
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ElBelzebub Pokaż wiadomość
Moja sugestia: wolontariat.
Popieram w 100%. Poznałam super ludzi w fundacji pomagającej zwierzętom w stolicy. A w takich miejscach zawsze przyda się dodatkowa para rąk (lub nóg).

Cytat:
Napisane przez ElBelzebub Pokaż wiadomość
Nie jesteś jeszcze tak "stara", aby nie móc odnaleźć się w towarzystwie przeważnie studentów
laery jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-06, 07:30   #6
PoPoo
Zadomowienie

Czyli co? Całe twoje życie było wypełnione skakaniem wokół faceta? Przepis na katastrofę której właśnie doświadczasz :/
PoPoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-06-06, 08:01   #7
fcd2e403d74287f117e7a506dac96c8726e1bb0f_60889772e2e8a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PoPoo Pokaż wiadomość
Czyli co? Całe twoje życie było wypełnione skakaniem wokół faceta? Przepis na katastrofę której właśnie doświadczasz :/
Wow, jakie to odkrywcze! Jak nie masz żadnej rady dla autorki to po co ten wpis, ona już o tym doskonale wie.

Do powyższej listy dopisuję grupy zainteresowań np. na Facebooku, nastawionych na spotykanie się.
Na terapię warto zapisać się jak najszybciej.

Edytowane przez fcd2e403d74287f117e7a506dac96c8726e1bb0f_60889772e2e8a
Czas edycji: 2019-06-06 o 08:03
fcd2e403d74287f117e7a506dac96c8726e1bb0f_60889772e2e8a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-06-06, 08:12   #8
Gitarrra92
Przyczajenie

Sa strony internetowe z roznymi eventami, gdzie mozesz poznac nowe osoby,np. meetup.com
Gitarrra92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości