|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Drugi kierunek studiów-Pytania
Studiuję II rok Technologii Chemicznej. Planuję w przyszłym roku akademickim iść na drugi kierunek studiów na informatykę. Chciałbym się dowiedzieć co nieco od osób które już studiują podwójnie jak to wygląda u nich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Drugi kierunek studiów-Pytania
Cześć,
Studiuję 2 kierunki dziennie - Finanse i Rachunkowość oraz Prawo, więc nie jest to powiązane z technologią chemiczną, ale myślę, że mogę pomóc ![]() Na obu kierunkach jestem na 2 roku. 1. Najważniejsze w studiowaniu 2 kierunków jest systematyczna nauka - w sesji z reguły jest czas na powtórki, a nie naukę od nowa. Jest maj, ja zacząłem naukę do sesji, bo inaczej zginę w czerwcu. 2. Przystępuj do zerówek - pomoże Ci to zmniejszyć ilość egzaminów w sesji! ![]() 3. Ustal priorytety egzaminów - tzn. ten muszę zdać, ten chcę i ucz się w kolejności - niestety poprawki są normalne studiując 2 kierunki, jak również przywracanie terminów. Pamiętaj, że jesteś tylko człowiekiem, nie ma opcji napisać 3 egzaminów jednego dnia. ![]() 4. Odległość między uczelniami - zwróć na tą uwagę, bo w komunikacji miejskiej będziesz spędzać dużo czasu, jeśli nie studiujesz obu kierunków na jednej uczelni. W autobusie/tramwaju zawsze można powtórzyć materiał na zajęcia. 5. Moim zdaniem bardzo wartościowi są znajomi - ktoś, kto pomoże Ci, powie kiedy zerówka, kiedy egzamin, a kiedy nie ma zajęć, ktoś kto może wspomóc notatkami, szczególnie, że na 2 kierunkach ciężko chodzić na wykłady. Ja osobiście zastanowiłbym się na Twoim miejscu czy połączenie 2 kierunków ma sens - jeśli widzisz powiązanie to próbuj! Jest ciężko, sporo czasu siedzę w książkach, żebrze o notatki, informacje, ale uczy to dużej dyscypliny, dużej samodzielności i poświęcenia. Ja przez hierarchię egzaminów zdaję te, które powinienem, choć uważam, że Bóg nad tym również czuwa, żebym zdawał egzaminy ![]() Najgorsza jest sesja jak się ma codziennie egzaminy ( ![]() Niestety, odbija się to na jakości przyswajanej nauki - nie da się na obu kierunkach mieć średniej 5.0 - jest to niewykonalne. Zrezygnować zawsze możesz, więc próbuj, tym bardziej, że to jest darmowe. Powodzenia! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Są to studia bezpłatne i można rezygnować bez obaw również w portfelu. Właśnie dlatego pomyślałem o tym żeby podjąć się drugiego kierunku studiów. Również w grę wchodzi to że studiując na poprzedniej uczelni która była wydziałem zamiejscowym oddalonym o 50 km od macierzystej jednostki. Więc to było ograniczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Jeśli studiujesz na tej samej uczelni albo podobne kierunki to często przedmioty ci przepiszą. Wykładowcy idą też na ugodę z terminami zajęć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.