|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Fobia przed hotelowymi łóżkami ?
Witam
Chciałam zapytać, czy ktoś z was spotkał się z w/w fobią ? Jeśli tak, to w jaki sposób można sobie z nią radzić ? Mam tu na myśli stricte fobie, której towarzyszy ogromny strach, lęk, panika, na samą myśl bierze na wymioty, itp. Od kilku lat mam z tym niesamowity problem, który utrudnia mi życie - w szczególności podczas lata, gdy chcę wyjechać na wakacje. Opiszę przykładowe sytuacje: 1. Wyjeżdżałam na dwudniowe szkolenie z pracy. Noc w pięknym 5*hotelu, itp. Jechałam z myślą, że w takim standardzie żadna panika przed pójściem do hotelowego łóżka mnie nie dopadnie. Chociaż już w samolocie miałam pietra, jak to będzie... Po szkoleniu impreza na której już cały czas myślałam, że czeka na mnie to łóżko ![]() ![]() 2. Narzeczony wie o fobii, ale namówił mnie na wakacje. Trafiła nam się fantastyczna okazja wyjazdu nad morze. Tym razem czekały mnie 4 noce, również w 5*hotelu. Ponownie wszystko cacy w samym hotelu. Jechałam mega podekscytowana wyjazdem i pozytywnie nastawiona do spania w tym miejscu... do czasu. Już pierwszej nocy był dramat... ja nie wiem, co siedzi w mojej głowie, nie umiem tego wytłumaczyć ![]() 3. Ponownie pojechałam z narzeczonym - na weekendowe wakacje. Tym razem lepiej się przygotowaliśmy - zabraliśmy ze sobą śpiwory i własną pościel do 5* hotelu ![]() ![]() 4. Kolejna próba, bo zawzięcie chcę się przełamać i wywalić ten syf co mam w głowie. Ponownie jedziemy na jedną noc z pełnym ekwipunkiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście zbliżają się wakacje i temat powrócił. Narzeczony podpytuje, czy jedziemy nad morze na weekend albo opowiada, gdzie to nie chciałby mnie zabrać za granicę na dwutygodniowe wakacje, gdzie wie, że mi się spodoba ![]() I ja bardzo bym chciała, żeby mnie w te wszystkie miejsca zabrał, ale jet to "ale". On z jednej strony wie o fobii, stara się zrozumieć, wesprzeć, a z drugiej wiem, że jest mu ciężko i przykro ![]() On ostatnio tak dużo pracował, że nie wyobraża sobie nie pojechać na wakacje odpocząć, a ja nie wyobrażam sobie powtarzać tego koszmaru. Zaproponowałam, żeby jechał sam lub zorganizował sobie inne towarzystwo, ale on nawet nie chce o takiej opcji słyszeć ![]() Nie wiem skąd ta fobia się wzięła, nie przypominam sobie żadnego traumatycznego wydarzenia ze swojego życia, które by na mnie wpłynęło. Wiem natomiast, że już jako mała dziewczynka miałam takie skrzywienie oraz, że z każdym rokiem ta fobia się pogłębia i jest coraz gorzej, stres jest za każdym razem coraz silniejszy. Boję się, że rozwalę przez to nasz związek i nigdy nie zobaczę na własne oczy reszty świata ![]() Czekam z niecierpliwością na wasze opinie/historie/rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Fobia przed hotelowymi łóżkami ?
A może spróbuj podróżować trochę inaczej? Z namiotem, karimatą i śpiworem? Przyczyny to nie wyleczy, ale przynajmniej będziesz mogła spać.
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Jesteś pod opieką psychiatry albo chociaż psychoterapeuty? Według mnie powinnaś. Poza tym nie podoba mi się, że twój facet został poinformowany o problemie, mógł naocznie to zobaczyć, a dalej cię naciska. Powinnaś myśleć o rozwiązaniu problemu dla siebie, a nie dlatego, że misiowi jest przykro i nie chce słyszeć o tym, żeby na wakacje pojechał sobie z kimś innym, a w ogóle boisz się, że cię zostawi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
dubel
Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2019-07-02 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;86957182]dubel[/QUOTE]Założyłam, że boi się obcych zarazków.
Możesz tam sobie wstawić "może", skoro będzie ci z tym lepiej. Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A po prostu spanie na podłodze? Na dywanie, na karimacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;86957181]Jesteś pod opieką psychiatry albo chociaż psychoterapeuty? Według mnie powinnaś. Poza tym nie podoba mi się, że twój facet został poinformowany o problemie, mógł naocznie to zobaczyć, a dalej cię naciska. Powinnaś myśleć o rozwiązaniu problemu dla siebie, a nie dlatego, że misiowi jest przykro i nie chce słyszeć o tym, żeby na wakacje pojechał sobie z kimś innym, a w ogóle boisz się, że cię zostawi.[/QUOTE]
Bez przesady, takie fobie utrudniające życie sobie i innym się leczy, a nie ignoruje latami i oczekuje od partnera, że słowem nie piśnie. Gdyby mój partner odmawiał jednocześnie jeżdżenia na wakacje i terapii to bym zerwała w końcu, nie wyobrażam sobie całe życie siedzieć w jednym miejscu, bo mąż się łóżek boi. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Swoją drogą, u mnie taka fobia nie dyskwalifikowałabym partnera, jeśli wszystko inne by było super. Oczywiście, utrudniałaby życie, ale nie miałabym problemu, żeby na dłuższe wakacje jeździć samej, z rodziną albo koleżanką. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;86957265]Ale facet nie zaproponował jej terapii. Nie zaproponował nawet innej formy wyjazdu.
Swoją drogą, u mnie taka fobia nie dyskwalifikowałabym partnera, jeśli wszystko inne by było super. Oczywiście, utrudniałaby życie, ale nie miałabym problemu, żeby na dłuższe wakacje jeździć samej, z rodziną albo koleżanką. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jak nie zaproponował, jak jeździli ze śpiworami, spał z nią w samochodzie czy proponował żeby sama wybrała hotel i sprawdzą czy to pomoże. Jest wybitnie wspierający jak na tę sytuację. Dla mnie takie zachowanie autorki byłoby dyskwalifikujące, chciałabym podróżować i odkrywać nowe miejsca z partnerem, a nie koleżanką albo ciotką. I też bym naciskała na zmianę stanu rzeczy, nie wszyscy maja takie same priorytety, nie ma co oczekiwać, że partner stuli buzię i nigdy nie przyzna, że stany chorobowe dziewczyny mają też wpływ na niego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Idź do psychiatry
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Autorko nie ma chyba lepszej rady niż terapia. Lepiej z tym do psychologa niż psychiatry. Takie fobie są stosunkowo proste do wyleczenia, bez sensu męczyć się całe życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Skoro fobia jest na lozka, to czemu nie moglas spac w spiworze na ziemi w pokoju hotelowym? Tylko poszlas do samochodu? Przeciez to by rozwiazalo problem. Spiwor mozna spokojnie wozic na wakacje, tez te obce posciele nie zawsze takie doprane i pol miasta w nich spalo. Wiec zabranie wlasnych recznikow czy spiwora akurat takie glupie nie jest.
Troche dziwi w tym wszystkim Twoj facet. On musi wszedzie z Toba, sam nie pojedzie, odpoczynek tylko wyjazdowy itp. Wyglada mi to na dosc meczacy typ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
O, a może materac dmuchany na podłogę? Jak masz pompę na prąd to nadmuchanie go to 1 min.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:41.