Poród po amerykańsku???? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-11, 13:43   #1
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin
Question

Poród po amerykańsku????

Szaleję na macierzyńskim od jakiegoś czasu, nie ma co ukrywać.

No dobra, do rzeczy... jako, że postanowiłam odkryć jak to jest w czasie ciaży i porodu (na razie czysto teoretycznie) to zabrałam sie za poszukiwania w sieci. Znalazłam stronę, na której są zdjecia i filmiki z porodów oraz z cc. Zdjecia są pogrupowane na te mniej lub bardziej "ginekologiczne" i generalnie można sie ustrzec niepożądanych widoków, jeśli ktos nie chce. Ja obejrzałam prawie wszystkie. Adresu nie podam tutaj, bo nie chcę żeby niektóre osoby robiły sensacje z tego co jest tam pokazane. Ot poród i tyle.

Co innego rzuciło mi sie w oczy. Otóż w większości przypadków powtarza sie taki oto schemat:
1. Matka jest otyła
2. Rodzi w domu na łóżku, lub w takim nadmuchiwanym basenie na srodku pokoju
3. Zawsze jest z nią mąż i tzw. doula (nie wiem co to jest doula, bo połozna to midwife... )
4. I... co najbardziej szokujące jak dla mnie, wokół siedzi sobie cała rodzina i patrzy, włącznie z dziećmi!!!

Po obejrzeniu prawie wszytskich zdjeć i filmów, stwierdzam, że Amerykanie to naprawdę dziwny naród. Ja nie wyobrażam sobie rodzić dziecka na własnym łózku, gdy koło mnie leży moje dziecko w wieku lat ok. 5-6 i patrzy na mnie, jak sie goła wiję w pościeli. Powiem szczerze, że dla mnie to był niezły szok.

Otyłość też jest zastanawiająca. Na palcach jednej ręki mogłabym policzyc szczupłe kobiety, które rodziły. Nie chcę urazić dziewczyn, które maja problem z nadwagą, bo nie uważam, że są gorsze, ale chodzi mi raczej o statystykę. Naprawdę wiekszosć z tych kobiet była dosć mocno otyła, na dodatek tzw. doula też nie należały do najszczuplejszych. W większości przypadków miały dość zaawansowaną otyłość. Podobnie jak członkowie rodziny. Myślałam, że w USA nie jest aż tak strasznie z nadwagą jak mówią, ale po tym co obejrzałam to jednak skłaniam sie ku temu, że jest to dosć poważny problem.

Nic dziwnego, że na tych zdjeciach owe kobiety wyglądają na strasznie umęczone i prawdę powiedziawszy na niezbyt zadbane. W zasadzie wszystkie kobiety były zarosnięte jak puszcza kampinoska. Pod pachami, na wzgórku łonowym. Mi sie wydawało, że w USA to jednak sie dba o higienę, ciagle pokazują w filmach jakie tam laski chodzą, a jednak widać, że nie do końca.

Jesli ktos będzie chciał to mogę wysłąć link na pw, ale na własna odpowiedzialność proszącego. Chciałabym zapytać co o tym myslicie, moze są jakies wizażanki z USA, które mogłyby sie wypoiwiedzieć, jak to tam wygląa.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 15:04   #2
janebw
Raczkowanie

GG do janebw
Dot.: Poród po amerykańsku????

Ja rodzialm w Stanach, otoz te filmy ktore Ty ogladasz sa robione jako material np do telewizji; ja na szkole rodzenia tez ogladalam takie filmy, gdzie byly mamy z mezami, dziecmi, tesciowa, siostra i jak piszesz cala rodzina. Jest tez taki program w amerykanskiej telewizji, na ktorym leca porody, tzn para ludzi decyduje sie na filmowanie ich przed, podczas i po porodzie i dostaja za to kase, i wtedy moze byc kazdy kto chce z rodziny. Czy sluszne jest to aby ogladaly to dzieci? mysle, ze nie, ale coz kazdy robi jak chce.
Jak ja rodzialm w szpitalu to mogla byc przy mnie tylko jedna osoba i nie wiecej, reszta rodziny mogla czekac w pokoju dla odwiedzajacych i wejsc dopiero po porodzie, wiec tak naprawde to moze byc tylko jedna osoba, zeby nie robic zamieszania. Ja raczej bylam zaskoczona iloscia osob ktore przyszly do porodu, tutaj kazda pacjentka ma swoj pokoj, i jak zwalilo sie ok 10 osob to zrobil sie tlok ale wtedy bylo mi to juz obojetne, ze tyle ludzi na mnie patrzy; byla: moja pielegniarka, 2 dodatkowe pielegniarki, jedna trzymala mnie za noge, druga kontrolowala skurcze na monitorze, byl moj lekarz, polozna, lekarz ktory odbywal praktyke (chyba to jeden z jego pierwszych prodow, bo mine mial nietega, chyba byl mocno przejety), pediatra, ktory odrazu zbadal dziecko, bez wywozenia jej z pokoju, Marysia zostala tez umyta w pokoju, i ktos jeszcze. Atmosfera byla bardzo radosna, wszyscy sie smiali, chyba zeby mnie rozladowac, byl taki moment ze z tych smiechow przegapili skurcz , no i byla moja mama; w miedzy czasie ktos zagladnal i o cos pytal, wiec totalny luz.
Wiec normalnie przy porodzie moze byc tylko jedna osoba, moze w prywatnych klinikach jest inaczej, napewno sa tez wanny itp ale to pewnie dodatkowe koszty. Jesli porod przebiegl dobrze i nie ma powiklan to zostaje sie tylko 2 dni, po cesrce 3, wszystko dlatego, ze sa to ogromne koszty, bo tutaj sie za wszystko placi, jak dostajesz wykaz to masz ile zuzyli par rekawic i po ile za jedna sztuke sobie licza.
A jesli chodzi o otylosc, to fakt duzo amerykanow jest otylych, ale to wynika z ich trybu zycia, nie pracuja ciezko bo od tego maja emigrantow, ktorzy sprzataja im domy, kosza trawe itp; Amerykanki zazwyczaj nie gotuja, a jak zrobia zupe, to opowiadaja potem o tym z wielka duma, zupe z puszki oczywiscie, nie taka jak my, tu wszyskto jest gotowe.
pozdrawiam
janebw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 18:56   #3
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Shemreolin poproszę link do tej stronki na maila, jeśli możesz

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-17, 22:51   #4
besia_a
Raczkowanie

Ja również proszę o przesłanie na maila (besia_a@tlen.pl) link do tej stronki.
besia_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 06:35   #5
Shemreolin
Zakorzenienie

Wysłałam, tylko uważaj, bo to wcale takie piękne nie jest i można się uprzedzić... Oglądając to trzeba zachować zdrowy dystans.

Stary 2006-07-18, 06:38   #6
blue_eyed_kitty
Rozeznanie

Shem, ja też się odważe i poproszę

Licencjat zdany

wakacje

Mrrrrrrrrrrrrrrau!
blue_eyed_kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 08:04   #7
kasia191273
Zakorzenienie

Ja się tylko zastanawiam, PO CO proponujesz dziewczynom np. w ciąży te filmy i zdjęcia???? Choć w co drugim zdaniu powtarzasz, że brzydkie, ohydne, zniesmaczające????

Nie obraź się, ale to brzmi jak odkrywanie przed nami jakiejś sensacji...Taniej?
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-18, 08:15   #8
Shemreolin
Zakorzenienie

Ja nie proponuję niczego i nie namawiam. Poród to fizjologia, a niektóre dziewczyny mogą chcieć to obejrzeć z czystej ciekawości i potem będą miały uraz. Wiedzą co czynią, ale wolę na wszelki wypadek napisać, by nie brały tego tak bardzo do siebie. Tak samo na papierosach masz napis, że grozi impotencja czy rakiem. Może to też jest epatowanie śmiercią czy coś? Nie robię z tego sensacji, bo jak ktos chce to może sobie zobaczyć. To nie są filmiki ukazujące cos sensacyjnego, wiec sensacji z tego nie robię. Wolę jednak ostrzec, by dziewczyny nie brały tego do siebie za bardzo.

Po prostu pamiętam jak ja kiedyś szukałam takich filmów, koniecznie chciałam wiedzieć jak to wygląda i jak się naoglądałam to potem byłam w niezłym szoku i nabrałam wstrętu i obrzydzenia. Dlatego też wolę ostrzec niż rozsyłać ot tak po prostu bez słowa. Nie wiem czy wśród tych dziewczyn nie ma takiej, która tak jak ja obejrzy i tak jak ja kiedys będzie to przeżywać.

A po co rozsyłam? Dlatego, że nie uważam żeby poród był czymś strasznym, czymś czego nikt nie może obejrzeć. każdy ma prawo to zobaczyc i skoro ja wiem gdzie można sie z tematem zapoznać to mogę sie z tym podzielic z innymi. A mam wrażenie, że takie rozprowadzanie linków traktuje sie prawie tak jakby to było rozprowadzanie narkotyków. Trzeba to robić w niszy i po cichu. Bez sensu...

edit: poza tym... chyba nikt nie powie, że poród jest czymś estetycznym.

Podsumowując... nie chcę wywoływać żadnej sensacji. jakbym mogła to bym tego linka tutaj wkleiła, ale zdaje się, ż enie jest to specjalnie legalne, więc wysyłam to na maila. Z czystej troski o zdrowie psychiczne wole strzelić formułkę by nie brać tego tak do siebie i tyle. Od wywoływania taniej sensacji jestem daleka. A nigdy nie zaszkodzi dopisać cos w typie "Minister Zdrowia i Opieki Społecznej ostrzega".

Stary 2006-07-18, 08:23   #9
kasia191273
Zakorzenienie

mimo wszystko post Twój brzmi trochę 'sensacyjnie'- skupiasz się głównie na otyłości, na owłosieniu, na amerykańskich zwyczajach i jak bardzo Cię to razi! Może to raczej temat na forum plotkowe???????
Stary 2006-07-18, 08:34   #10
kamaO
Wtajemniczenie

Kasiu, czy Ty aby trochę nie przesadzasz? Dziewczyna opisała swoje spostrzeżenia i poprosiła o rzeczywiste opinie. Ja w tym nie widzę ani grama sensacji
Stary 2006-07-18, 08:36   #11
Shemreolin
Zakorzenienie

No tak.. ale to nie ma nic wspólnego z porodem tak naprawdę. Przy okazji oglądania tych filmików z porodami po prostu zauważyłam pewien powtarzający sie schemat, dotyczący amerykańskich kobiet i powiem szczerze, że porody wcale nie były dla mnie czymś obrzydliwym, ale właśnie to zaniedbanie tamtejszych kobiet i ich dziwne zwyczaje. Właśnie wczoraj na którymś z programów widziałam program o "baby whisperer", gdzie też był pokazany poród amerykańskiej kobiety i z nia rodziło w domu całe stado przyjaciółek. To są ich zwyczaje i ok, ale dla mnie jednak to jest dość szokujące. Tak samo jak brak depilacji i nadmierna otyłość. Nie mam nic do grubych ludzi żeby nie było, ale jednak po obejrzeniu iluś tam zdjeć z różnych porodów stwierdziłam z przerażeniem, ż ejednak oni naprawdę mają problem z otyłością. W końcu te kobiety są zwykłymi kobietami, a nie tymi super laskami z mtv, które zwykłam oglądać. W filmach amerykańskich wszytskie te panny są ładne i zgrabne, ale gdy zobaczyłam tą drugą część społeczeństwa, tych zwykłych ludzi, to po prostu wmurowało mnie, że oni są strasznie zaniedbani mimo wszystko. To akurat niewiele ma wspólnego z porodem, to fakt. Poród jak poród, do przeżycia.

Strony nie podaje by sobie dziewczyny popatrzyły na otyłe, zanidebane kobiety rodzące wśród stada znajomych, tylko żeby zobaczyły fizjologię porodu, bo to chyba jest najbardziej interesujące. Reszta to zupełnie inna kwestia i można by to owszem przenieść na plotkowe. To zależy od moderatora tak naprawdę...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-18, 08:44   #12
Shemreolin
Zakorzenienie

A jeśli chodzi o tą stronę to proszę sobie wpisać w GOOGLE po prostu "birth diaries" i tyle. Nie będę juz rozsyłać nic, żeby nie było, że robię sensacje. Mam nadzieję, że mogę podać to hasło do google i nie będzie to łamanie regulaminu. I ostatni raz ostrzegę wrażliwe dziewczyny, że robią to na własną odpowiedzialność. Jest tam też jeden link do porodu wcześniaka zakończonego śmiercią noworodka, wiec kobiety w ciąży też lepiej niech nie zaglądają żeby nie poczuły sie źle i nie zaczęły martwić. Lepiej sie przygotować na takie widoki psychicznie niż potem sie uprzedzić. To ostatnie moje ostrzeżenie i mam nadzieję, że jednak podejdziecie do tego z dystansem.

A o otyłości, zaniedbaniu amerykańskich kobiet i porodzie wśród znajomych możemy dalej rozmawiac, bo jestem ciekawa jakie są wasze opinie na ten temat.

Stary 2006-07-18, 08:50   #13
kasia191273
Zakorzenienie

Na ogół trafia się na tę stronę wcześniej czy później;-/ ja już wcześniej trafiłam, a do porodu mam jeszcze 5 miesięcy... Nie przyszłoby mi do głowy jednak polecać akurat te filmy, skoro mnie samą obrzydzają i przerażają. A już na pewno nie poruszać wątku 'estetycznego' przy okazji, bo sam poród- i to niekoniecznie 'po amerykańsku' z estetyką niewiele ma wspólnego. Więc po co to jeszcze podkręcać zastanawianiem się nad tuszą czy owłosieniem łonowym? To naprawdę OBOK tematu macierzyństwa.

No nic, kończę wypowiadanie się, bo mnie zjecie. W razie czego zawsze można powiedzieć, że jestem przewrażliwiona, bo jestem w ciąży;-) Pozdrawiam.
Stary 2006-07-18, 08:57   #14
Shemreolin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia191273
Na ogół trafia się na tę stronę wcześniej czy później;-/ ja już wcześniej trafiłam, a do porodu mam jeszcze 5 miesięcy... Nie przyszłoby mi do głowy jednak polecać akurat te filmy, skoro mnie samą obrzydzają i przerażają. A już na pewno nie poruszać wątku 'estetycznego' przy okazji, bo sam poród- i to niekoniecznie 'po amerykańsku' z estetyką niewiele ma wspólnego. Więc po co to jeszcze podkręcać zastanawianiem się nad tuszą czy owłosieniem łonowym? To naprawdę OBOK tematu macierzyństwa.

No nic, kończę wypowiadanie się, bo mnie zjecie. W razie czego zawsze można powiedzieć, że jestem przewrażliwiona, bo jestem w ciąży;-) Pozdrawiam.
Można...

Ja wiem, że może nie jest zbyt szczęśliwe połączenie, bo wolałabym by takie strony pokazywały porody w bardziej nam bliskich warunkach, no ale to jedyna taka strona z dokładnymi zdjeciami jakie znalazłam. Można rozdzielic oba tematy, tzn. temat linka do zdjęć i temat zaniedbania kobiet, ale niejako mi sie połączyły w jeden temat, w zasadzie zupełnie naturalnie, bo jedno wynikło z drugiego. Też mogłabym rozmawiać o tym temacie zaniedbania zupelnie obok tych zdjeć, no ale niestety stało sie tak, że oba tematy są połączone. Być może jakiś moderator zadecyduje czy ten wątek zostawić czy go jakos podzielić czy usunąć. Zobaczymy...

Stary 2006-07-18, 08:58   #15
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shemreolin
No tak.. ale to nie ma nic wspólnego z porodem tak naprawdę. Przy okazji oglądania tych filmików z porodami po prostu zauważyłam pewien powtarzający sie schemat, dotyczący amerykańskich kobiet i powiem szczerze, że porody wcale nie były dla mnie czymś obrzydliwym, ale właśnie to zaniedbanie tamtejszych kobiet i ich dziwne zwyczaje. Właśnie wczoraj na którymś z programów widziałam program o "baby whisperer", gdzie też był pokazany poród amerykańskiej kobiety i z nia rodziło w domu całe stado przyjaciółek. To są ich zwyczaje i ok, ale dla mnie jednak to jest dość szokujące. Tak samo jak brak depilacji i nadmierna otyłość. Nie mam nic do grubych ludzi żeby nie było, ale jednak po obejrzeniu iluś tam zdjeć z różnych porodów stwierdziłam z przerażeniem, ż ejednak oni naprawdę mają problem z otyłością. W końcu te kobiety są zwykłymi kobietami, a nie tymi super laskami z mtv, które zwykłam oglądać. W filmach amerykańskich wszytskie te panny są ładne i zgrabne, ale gdy zobaczyłam tą drugą część społeczeństwa, tych zwykłych ludzi, to po prostu wmurowało mnie, że oni są strasznie zaniedbani mimo wszystko. To akurat niewiele ma wspólnego z porodem, to fakt. Poród jak poród, do przeżycia.

Strony nie podaje by sobie dziewczyny popatrzyły na otyłe, zanidebane kobiety rodzące wśród stada znajomych, tylko żeby zobaczyły fizjologię porodu, bo to chyba jest najbardziej interesujące. Reszta to zupełnie inna kwestia i można by to owszem przenieść na plotkowe. To zależy od moderatora tak naprawdę...
Shem, czy Ty aby nie bierzesz tego zbyt powaznie? Tak jak juz napisala janebw, te filmy sa krecone na potrzeby telewizji, nie mozna powiedziec, ze tak wyglada typowy amerykanski porod. Zreszta janebw opisala jak rodzila i raczej nijak ma sie to do tych filmikow. Mam kolezanki w Stanach, dwie juz maja dzieci i rodzily tak samo jak janebw.
Co do otylosci, to nawet ostatnio rozmawialam z jedna z dziewczyn mieszajacych w Stanach na ten temat. Im ktos biedniejszy tym grubszy. Warstwy średnio i bardzo zamozne sa z reguly szczuple. Stac ich na pojscie na aerobik, do silowni, stac ich na niejedzenie "smieciowego" jedzenia.
W Stanach tak jak i w innych krajach sa ludzie szczupli i otyli. Na twoich filmach sa otyle i zaniedbane mamy. A jak sobie wyobrazasz kto zgodzi sie na takie filmowanie porodu i pokazywanie go w telewizji? Tylko te biedniejsze i potrzebujace pieniedzy rodziny. A do tego jak jeszcze uslysza, ze mozna sie w telewizji pokazac, to cala rodzina sie zlatuje. Pewnie gdyby nie kamery to pies z kulawa noga nie przejalby sie tym porodem.
Nie generalizujmy, ze wszyscy sa grubi, zaniedbani itd. Tak jak nie wszystkie kobiety w Stanach nie sa laskami ze "Slonecznego patrolu". Zdarzaja sie i takie i takie, a miedzy nimi sa jeszcze tysiace normalnych, takich jak my.
A ze filmowac pozwalaja sie tylko te biedniejsze i zaniedbane, to juz trudno, ale nie mozna twierdzic, ze tak wyglada amerykanski porod i amerykanskie kobiety.

Pozdrawiam i wszystkim zycze zdrowego rozsadku i dystansu do tego co ogladaja. Kiedykolwiek i gdziekolwiek

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 09:13   #16
Shemreolin
Zakorzenienie

Wiesz Luba... o tym to w sumie nie pomyślałam i myśle, że możesz mieć dużo racji. Chociaż nie zawsze te sooby wyglądały na biedne, gdy tak sie oglądało ich mieszkania. Chociaż nigdy nie wiadomo czy to nie były mieszkania wynajęte do tego celu.

Stary 2006-07-18, 09:19   #17
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shemreolin
Wiesz Luba... o tym to w sumie nie pomyślałam i myśle, że możesz mieć dużo racji. Chociaż nie zawsze te sooby wyglądały na biedne, gdy tak sie oglądało ich mieszkania. Chociaż nigdy nie wiadomo czy to nie były mieszkania wynajęte do tego celu.
Bieda to tez pojęcie wzgledne...
Taki biedak w Stanach to całkiem nieźle czasami żyje w porównaniu do biedaka w Polsce.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-18, 09:26   #18
kasia191273
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba
Bieda to tez pojęcie wzgledne...
Taki biedak w Stanach to całkiem nieźle czasami żyje w porównaniu do biedaka w Polsce.
To prawda. Mieszkam w Holandii i tutaj też istnieje wielka grupa ludzi żyjąca zupełnie nieźle na zasiłkach. Potwierdzę też, że otyłość idzie w parze z niskim statusem i niskim wykształceniem. Ludzie inaczej wydają pieniądze, bo mają inne priorytety. Ci 'biedniejsi' ( czyt. na zasiłkach, choć wcale nie głodowo niskich) stawiają na różne gadżety: wolą np. telewizor plazmowy ( bo rozrywka = siedzenie przed TV) niż kupić karnet do siłowni. Warstwy lepiej sytuowane są szczupłe i zadbane. Zdrowe jedzenie/ sport/ rekreacja kosztują sporo, dużo taniej jest odżywiać się fast- foodem, przynajmniej tutaj;-(
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości