|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wynajmowana kawalerka - zostać w niej czy szukać lokum do kupienia?
Cześć
![]() Aż mi trochę wstyd, że piszę publicznie takie rzeczy, ale zupełnie nie wiem co ze sobą zrobić. Mam dwadzieścia parę lat, kończę studia, od ładnych kilku lat mieszkam w wynajmowanej kawalerce. Nie chcę podawać żadnych szczegółowych danych, więc przyjmijmy, że wynajmuję od Kasi i Tomka ![]() I teraz sprawa jest taka, że ja chciałabym być bardziej "na swoim" i odkupić od nich tę kawalerkę. Wszystkie jakieś takie "techniczne" sprawy są na mnie, całe wyposażenie mieszkanka jest moje, przez lata zgromadziłam mnóstwo bibelotów itd., więc jest urządzona "po mojemu". Ale chciałabym jakoś konkretniej ją wyremontować. Na razie zdecydowałam się tylko na położenie nowych paneli i pomalowanie ścian, a chciałabym wyremontować łazienkę i wstawić wannę zamiast prysznica, a także całkowicie zmienić kuchnię. Kasia i Tomek pozwalają mi na wprowadzanie wszystkich zmian, bo oni tak naprawdę ani nie wrócą do tej kawalerki, ani nie stanowi ona dla nich jakiegoś źródła dochodu, więc im wszystko jedno co ja tam zrobię. Tylko że ja nie chciałabym wkładać pieniędzy w coś, co tak naprawdę nie jest moje. Panele czy farby to były groszowe sprawy, ale remont łazienki czy kuchni to już większa kwota. Boję się, że Kasia i Tomek nagle kazaliby mi się wyprowadzić i co wtedy, miałabym zerwać podłogi, ściany i wyrwać wannę z łazienki? No nie bardzo, a przecież oni mi pieniędzy nie oddadzą. Proponowałam, że odkupię od nich kawalerkę, nie oczekuję niższej ceny, kupię za tyle ile jest warta. Tomek pewnie by mi ją sprzedał, ale Kasia kręci nosem, że "się zastanowią". I tak się sprawa powoli ciągnie, zwłaszcza, że oni na co dzień mieszkają w innym kraju, więc nie ma z nimi takiego dobrego kontaktu. Nie bardzo wiem co teraz ze sobą zrobić. Wiem, że to jest ich i mają pełne prawo rozporządzać swoją własnością jak chcą, no ale nie rozumiem czemu nie chcą mi tego sprzedać (za gotówkę) skoro ani tam nie mieszkają, ani nie czerpią dochodów z wynajmu. Czy czekać aż oni faktycznie się zastanowią czy szukać innego mieszkania? Nie ukrywam, że nie chciałabym się wyprowadzać, bo to znowu zwijanie tego całego tobołu, przenoszenie się itd., no a ja już przywykłam do mieszkania w tym miejscu. Ale, tak jak mówiłam, chciałabym już być na swoim i mieć zrobione w pełni po swojemu. Nie wiem, może ja jestem za młoda i mam jakieś wyidealizowane oczekiwania, a życie tak nie wygląda? Kogo z rodziny bym nie zapytała to mówi, żebym się trzymała tej kawalerki, bo tanio, bo mam praktycznie sto procent pewności, że mnie nie wyrzucą, że dobra lokalizacje, no a że nie jest do końca tak jakbym chciała to trudno, wcale tego nie potrzebuję i ogólnie jakieś kombinowanie ze zmianami wystroju to moje fanaberie... Nie chcę zadawać pytania typu "jak ich przekonać, żeby mi sprzedali kawalerkę?", bo jak nie chcą to raczej na ich decyzję nie wpłynę, ale potrzebuję jakiejś porady, bo zupełnie nie wiem co zrobić. Przekonywać ich (ale nie chcę też wyjść na jakąś upierdliwą i narzucającą się), zostać i pogodzić się, że pewnych rzeczy nie zmienię, czy może właśnie włożyć kasę w remont z nadzieją, że faktycznie mnie nie wyrzucą, czy szukać innego lokum? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wynajmowana kawalerka - zostać w niej czy szukać lokum do kupienia?
Cytat:
Jeżeli stać Cię na zakup mieszkania, to myślę, że warto porozmawiać szczerze z właścicielami kawalerki i postawić sprawę jasno. Powiedz, że masz zamiar kupić własne mieszkanie i żeby zastanowili się i dali Ci odpowiedź, czy możesz kupić ich kawalerkę, czy masz zacząć się rozglądać za czymś innym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Na pewno nie remontuj tego mieszkania. Jeśli masz kasę szukałabym innego mieszkania do kupienia. Powiedz Tomkowi i Kasi o swoich planach, że Chcesz być na swoim i jak chcą to możesz od nich ta kawalerkę odkupić, a jak nie to Kupujesz inne mieszkanie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Musisz zadecydować i dogadać się z nimi. Albo sprzedają i remontujesz, ale szukaj czegoś swojego i nic nie dokładaj do aktualnej kawalerki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie pakuj w to kasy. Odmalowac sciany czy jakies tanie panele ok, ale wiecej nie.
Dzisiaj wstawisz nowa wanne, a za tydzien okaze sie, ze siostrzenica idzie na studia do tego miasta i potrzebuje lokum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A czy oni zgodzą się na remont? Może rozliczycie się w czynszu, albo poniesiecie koszty pół na pół? W końcu będziesz tam dalej mieszkać i to co wyremontowałaś będzie się zużywało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Absolutnie nie remontuj mieszkania które nie jest Twoje, bo to tak naprawdę tylko wynajem, dziś masz mieszkanie, jutro nie. Ja wraz z moim narzeczonym też wynajmowaliśmy mieszkanie od jego dalszego kuzyna, też nas zapewniał że możemy być ile chcemy, nikt z rodziny nie będzie tu mieszkać, możemy poprawić to co nam się nie podoba typu odmalować szafkę w łazience czy wymienić zniszczone kontakty. Skończyło się tak że mieszkaliśmy tam tylko pół roku ze względu na zmiany w sytuacji rodzinnej tego kuzyna. Dobrze ze nic tam nie zrobiliśmy bo bym tylko pluła sobie w brodę
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Postaw sprawę jasno: chcesz kupić mieszkanie. Jak nie sprzedadzą Ci tego, to szukasz innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie rób remontu tylko wynajmując. ![]() Dobrą opcją jest też po prostu poszukanie innego mieszkania do kupienia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Dokładnie tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę mnie dziwi, że wolisz rozkminiać czy uda ci się kupić to mieszkanie zamiast się wziąć za szukanie innego. Umówmy się, przeprowadzka z kawalerki to nie jest nic strasznego, masz tą komfortową sytuację, że nie musisz kalkulować kiedy wypowiedzieć umowę, żeby płynnie zmienić mieszkanie i nie płacić podwójnie, ogarniesz mieszkanie to spakujesz rzeczy i się przeprowadzisz. Nie widzę problemu.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.