|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Podejrzenie choroby nowotworowej przez lekarza pulmonologa
Dwa dni temu mój tata otrzymał wiadomość od przychodni z prośbą o pilne powtórne wykonanie wszystkich podstawowych badań tj. Krew, mocz, rtg klatki piersiowej i echo serca w związku z podejrzeniem choroby nowotworowej. Dopiero dziś udało mi się z niego wyciągnąć prawdę, sms usunął, długo się zarzekał, że to tylko badania kontrolne, a teraz gdy w końcu się przyznał, nie mam pojęcia co mam o tym myśleć. Płaczę na samą myśl o tym co tacie grozi i o tym, że mogę go stracić. Tato badania ma wykonać w poniedziałek i pilnie zgłosić się do pulmonologa, który jest gotowy przyjąć go bez kolejki.
Stąd moje pytanie bo czuję, że nie wytrzymam tej niepewności. Czy tego typu wiadomość oznacza, że lekarz ma poważne podstawy do tego by podejrzewać nowotwór płuc? Czy może jest szansa, że swoją prośbę o powtórzenie badań opiera na fakcie, że jego ostatnie wyniki sperometrii się pogorszyły? Dodam, że trzy miesiące temu jego wyniki uległy poprawie, lekarz nawet przepisał lżejsze leki (tata leczy się na astmę), a ostatnie badania rtg wskazały tylko przebyte w przeszłości zapalenie płuc. Czy więc moja obawa jest uzasadniona? Czy powinnam traktować tą wiadomość jako insynuację, że lekarz ma duże podstawy by podejrzewać u mojego taty nowotwór? I jeśli tak to jakim cudem skoro jeszcze rok i dwa lata temu wyniki rtg były w normie podobnie jak wyniki spirometrii sprzed trzech miesięcy? Dodam, że sms ten został wysłany cztery dni po jego ostatniej kontrolnej wizycie u pulmonologa. Lekarz przeprowadzał wtedy z tatą wywiad i pytał go o świszczenie przy oddychaniu, o uciążliwy kaszel i na wszystko otrzymał odpowiedź negatywną bo taka nie ma świszczącego oddechu, a kaszle tylko czasami w nocy podczas snu. Bardzo proszę o odpowiedź! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podejrzenie choroby nowotworowej przez lekarza pulmonologa
Spokojnie,bez nerwów. Może coś na rtg źle wygląda,albo trzeba powtórzyć badanie bo jest niewyraźne lub wadliwe. Lepiej ,żeby tato jeszcze raz się zbadał,niz żeby bagatelizować sprawę. Mówisz,ze tata regularnie odwiedza lekarza i się bada. Więc nawet jeśli miałby to być nowotwór to w początkowym stadium,latwiejszym do pokonania. Bądź dobrej myśli i niech tata w spokoju porobi badania jeszcze raz. Życzę dużo zdrowka i spokoju,daj znać jak po badaniach. Przytulam i całuję mocno na odległość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.