Fałszywa koleżanka? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-03-20, 16:19   #1
patkaa001
Przyczajenie

Fałszywa koleżanka?

Hej. Piszę, bo zrobiło mi się dzisiaj mega przykro. Studiuję czwarty rok. Na studiach poznałam powiedzmy Anię. Od samego początku trzymamy się razem. Poza uczelnią spotykamy się w kawiarni, w kinie, w barze, nawet u siebie w domu. Dzielimy się swoimi prywatnymi sprawami. Właściwie nie ma dnia bez napisania sobie czegoś na mess. Wynikła taka sytuacja, że jakaś inna koleżanka wysłała na grupę studencką wtyki na zaliczenia w tym semestrze, jakieś pytania na egzaminy i tego typu. Zrobiła to przez pomyłkę, bo zaraz usunęła. Jak się okazało ona to wszystko miała od Ani, a ona mi nic sama z siebie nie wysłała. Poczułam się z tym dziwnie. Jak zapytałam ją, czy mi też to wyśle to odpowiedziała wymijająco i że niby później. A ja odniosłam wrażenie jakby nie chciała mi tego wysyłać. I nie rozumiem. Już mi nawet nie chodzi o te pliki, bo ja bez problemu wszystko zdam bez tego, ogarniam te przedmioty i na wszystkich jestem, ale chodzi o sam fakt.. Poczułam się jakby była w jakiś sposób do mnie fałszywa i nie rozumiem, czemu wysyła takie rzeczy lasce, z którą ma jakby nie patrzeć słabszy kontakt, a mnie ominęła. Nie mieliśmy żadnej kłótni ostatnio i nic się złego nie wydarzyło. Nie wiem jak się zachować w tej sytuacji, czy jej mówić jak się z tym czuje czy co...
patkaa001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 09:32   #2
squirrelqa
Zakorzenienie

Dot.: Fałszywa koleżanka?

Obstawiam, że po fakcie (po przesłaniu koleżance i wrzuceniu tego na grupę na chwilę) zdała sobie sprawę, że może mieć z tego powodu kłopoty (ktoś doniesie i zacznie się drążenie skąd ma, kto dał itd) i dlatego już tego nie chce udostępniać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 10:25   #3
Sally1642
Rozeznanie

Ja w sumie jej się trochę nie dziwię... I tu wcale nie musi chodzić o ciebie. Ja się tak nadziałam na studiach, trzeba było oddać pracę na zaliczenie, dobry kolega ubłagał mnie abym przesłała mu swoją prezentację (na stronie tytułowej był m.in. numer indeksu studenta), obiecał że nikomu nie prześle, że tylko chce mieć wgląd by porównać to ze swoją pracą. Co się okazało? Okazało się, że pół grupy miało skopiowaną prezentację ode mnie (bo pewnie każdy przekazujący mówił "tylko nikomu nie podawaj dalej!). Co więcej, znalazł się nawet jakiś kretyn który po prostu przesłał moją prezentację wykładowcy jako swoją, z moim numerem indeksu na pierwszej stronie

Wykładowca mnie w żaden sposób nie ukarał (ukarał tych kopiujących), no ale niesmak pozostał Od tamtego czasu stałam się bardziej ostrożna z udostępnianiem prac, dzieleniem się egzaminami itp. Jedna kwestia to pomoc znajomym, druga to potencjalne problemy gdy to wyjdzie na jaw
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 10:27   #4
alicjaross
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Obstawiam, że po fakcie (po przesłaniu koleżance i wrzuceniu tego na grupę na chwilę) zdała sobie sprawę, że może mieć z tego powodu kłopoty (ktoś doniesie i zacznie się drążenie skąd ma, kto dał itd) i dlatego już tego nie chce udostępniać.

Moze tamta w jakis sposób jej pomogła, dała jakieś testy, materiały i chciała się odwdzięczyć, a im więcej osób ma test to większe prawdopodobieństwo, że się wyda i wykładowca zmieni
alicjaross jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 10:36   #5
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Jeśli tak dobrze się trzymacie to słaba koleżanka i tyle. Jeśli ktoś nie chce udostępniać, bo się boi to trzyma jedynie dla siebie, a nie Krysia z którą mniej trzymam może mieć, ale autorka jako bliższa osoba to nie.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 10:46   #6
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

Zapytaj ją o to i już, przecież nikt Ci tu nie powie co nią kierowało, nikt nie siedzi w jej głowie.
Taki problem pogadać ? No ludzie.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 13:48   #7
skara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Też tak myślę, ale uważam też, że bliskiej przyjaciółce powinna otwarcie sprawę przedstawić, a nie ściemniać.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 14:35   #8
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Ja w sumie jej się trochę nie dziwię... I tu wcale nie musi chodzić o ciebie. Ja się tak nadziałam na studiach, trzeba było oddać pracę na zaliczenie, dobry kolega ubłagał mnie abym przesłała mu swoją prezentację (na stronie tytułowej był m.in. numer indeksu studenta), obiecał że nikomu nie prześle, że tylko chce mieć wgląd by porównać to ze swoją pracą. Co się okazało? Okazało się, że pół grupy miało skopiowaną prezentację ode mnie (bo pewnie każdy przekazujący mówił "tylko nikomu nie podawaj dalej!). Co więcej, znalazł się nawet jakiś kretyn który po prostu przesłał moją prezentację wykładowcy jako swoją, z moim numerem indeksu na pierwszej stronie

Wykładowca mnie w żaden sposób nie ukarał (ukarał tych kopiujących), no ale niesmak pozostał Od tamtego czasu stałam się bardziej ostrożna z udostępnianiem prac, dzieleniem się egzaminami itp. Jedna kwestia to pomoc znajomym, druga to potencjalne problemy gdy to wyjdzie na jaw
U mnie na studiach koleżanka poprosiła kolegę o wydrukowanie pracy zaliczeniowej, skończyło się tak samo koleś miał inną specjalizację, innego prowadzącego, ale jakoś tam mu się skleił temat... pech chciał, że wykładowcy siedzieli w jednym gabinecie i te dwie prace o identycznym tytule leżały na wierzchu. Nie było żadnych konsekwencji, co mnie do dzisiaj dziwi.
mpt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 18:38   #9
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_64582d7210082
Konto usunięte

Byłam kiedyś w podobnej sytuacji, tylko chodziło o znacznie poważniejszy egzamin, i autentycznie też poczułam się przez swoją koleżankę zdradzona, więc wiem, co czujesz.

Niemniej może zanim zaczniesz się nakręcać, przemyśl, czy na pewno zawsze czułaś się dobrze i na luzie w tej znajomości. Czy to naprawdę była jednorazowa sytuacja, a wasze relacje były w pełni wzajemne. Nie ma co wydawać pochopnych sądów i unosić się emocjami. Jeśli to pojedyncza sytuacja, pogadaj z nią i powiedz, że było Ci przykro. A jeśli jednak coś było wcześniej nie tak i to kolejny Twój zawód, zawsze możesz zluzować tą znajomość bez spektakularnego obrażania się.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_64582d7210082 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 20:39   #10
MatyldaPat
Przyczajenie

A może po prostu warto pogadać? Czasami ktoś zachowa się w dany sposob bez powodu, lub ma jakiś swój powód, który uważa za słuszny. Spokojna rozmowa może ci wiele wyjaśnić.
MatyldaPat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 21:00   #11
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Pogadałabym o co chodzi. Może koleżanka uznała, że świetnie sobie radzisz i czegoś takiego nie potrzebujesz (sama to podkreślasz). Może sama jej kiedyś powiedziałaś, że nie uznajesz czegoś takiego? A u tamtej mogła mieć jakiś dług wdzięczności i dała jej jedynej w wielkim zaufaniu. I się przejechała.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-03-21, 23:10   #12
Stysia21
Rozeznanie

Ja bym tutaj nie dorabiała od razu teorii, że ona jest wobec Ciebie fałszywa, czy coś. Najlepiej, gdybyś szczerze z nią o tym porozmawiała, w ten sposób łatwo można rozwiać potencjalny kwas albo przynajmniej wiedzieć na czym stoisz.
Ja jak robiłam notatki na studia, to zdarzyło mi się wysłać je osobie, z którą w ogóle się nie kumplowałam, bo mnie zapytała, czy pomogę bo np. była chora, a najbliższej koleżance nie wysłałam, bo wiedziałam, że ona sama robi i nie przyszłoby mi do głowy, by jej to w ogóle wysyłać. Jednemu koledze, z którym utrzymywałam całkiem dobry kontakt nic nigdy nie wysłałam, bo wiedziałam, ze sam jest leniwy i zamiast uważać na zajęciach gra w gry, więc chciałam, żeby sam się trochę postarał. Nie zawsze czyjeś zachowanie jest podszyte jakąś fałszywością wobec drugiej osoby, najlepiej sprawę po prostu wyjaśnić
Stysia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-21, 23:42   #13
Krystal_26
Zadomowienie

A co to za problem jej wprost powiedzieć, że przykro Ci, że nie chciała się podzielić materiałami i zapytać dlaczego? Chyba nie czujesz się wcale tak dobrze w tej znajomości skoro masz problem, żeby ją zapytać o taką podstawową rzecz. Nie chcę dorabiać teorii dlaczego jakiejś innej dziewczynie dała materiały, ale niefajnie, że tobie odpowiadała wymijająco i zamiast uczciwie wyjaśnić o co chodzi, to cię spławiała. Też bym miała wrażenie, że jest fałszywa Może była zazdrosna o twoje oceny i dlatego się nie chciała tym podzielić. W każdym razie jeśli nie jesteś w stanie z nią szczerze porozmawiać o takiej sprawie, to żadnej przyjaźni z tego nie będzie.
Krystal_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 07:58   #14
Limonka2738
Zakorzenienie

Pogadałabym z nią, ale szczerze to nie wróżę szczęśliwego rozwiązania.

Sorry, jakby się w ogóle nie dzieliła, to bym jeszcze zrozumiała. Ale że się dzieliła z innymi ludźmi, a z tobą nie? Dziękuję za taką znajomość.

Może za dużo w życiu anime widziałam, ale moim zdaniem jako studenci gramy do jednej bramki i nie zadaję się bliżej z ludźmi, którzy nie są koleżeńscy i pomocni.

Nie chcą się dzielić materiałami, bo się boją? Ich prawo. Ale nie muszę ich lubić.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 18:55   #15
Sodalite
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patkaa001 Pokaż wiadomość
Hej. Piszę, bo zrobiło mi się dzisiaj mega przykro. Studiuję czwarty rok. Na studiach poznałam powiedzmy Anię. Od samego początku trzymamy się razem. Poza uczelnią spotykamy się w kawiarni, w kinie, w barze, nawet u siebie w domu. Dzielimy się swoimi prywatnymi sprawami. Właściwie nie ma dnia bez napisania sobie czegoś na mess. Wynikła taka sytuacja, że jakaś inna koleżanka wysłała na grupę studencką wtyki na zaliczenia w tym semestrze, jakieś pytania na egzaminy i tego typu. Zrobiła to przez pomyłkę, bo zaraz usunęła. Jak się okazało ona to wszystko miała od Ani, a ona mi nic sama z siebie nie wysłała. Poczułam się z tym dziwnie. Jak zapytałam ją, czy mi też to wyśle to odpowiedziała wymijająco i że niby później. A ja odniosłam wrażenie jakby nie chciała mi tego wysyłać. I nie rozumiem. Już mi nawet nie chodzi o te pliki, bo ja bez problemu wszystko zdam bez tego, ogarniam te przedmioty i na wszystkich jestem, ale chodzi o sam fakt.. Poczułam się jakby była w jakiś sposób do mnie fałszywa i nie rozumiem, czemu wysyła takie rzeczy lasce, z którą ma jakby nie patrzeć słabszy kontakt, a mnie ominęła. Nie mieliśmy żadnej kłótni ostatnio i nic się złego nie wydarzyło. Nie wiem jak się zachować w tej sytuacji, czy jej mówić jak się z tym czuje czy co...
a skąd ta pewność, że mają słabszy kontakt?

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Pogadałabym z nią, ale szczerze to nie wróżę szczęśliwego rozwiązania.

Sorry, jakby się w ogóle nie dzieliła, to bym jeszcze zrozumiała. Ale że się dzieliła z innymi ludźmi, a z tobą nie? Dziękuję za taką znajomość.

Może za dużo w życiu anime widziałam, ale moim zdaniem jako studenci gramy do jednej bramki i nie zadaję się bliżej z ludźmi, którzy nie są koleżeńscy i pomocni.

Nie chcą się dzielić materiałami, bo się boją? Ich prawo. Ale nie muszę ich lubić.
znamy historie tylko z jednej strony

my mieliśmy na studiach takiego chłopaka, co zawsze podkreślał jak to on wszystko ogarnia, nic nie potrzebuje, jak to wystarczy trochę posłuchać na zajęciach i wszystko samo wchodzi do głowy. w bardzo arogancki sposób (chociaż on sam tak nie uważał, zdecydowanie, i nie widział nic złego w swoim zachowaniu). a jak już jakieś materiały dostał to zawsze były słabe, on by lepiej zrobił itd

po jakimś czasie też mu nikt nic nie wysyłał. po co, skoro wystarczy posłuchać trochę i on zrobiłby to lepiej

ale tak poza tym, to całkiem spoko gość był. raczej go ludzie lubili

Edytowane przez Sodalite
Czas edycji: 2023-03-22 o 19:05
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 19:29   #16
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość
znamy historie tylko z jednej strony

my mieliśmy na studiach takiego chłopaka, co zawsze podkreślał jak to on wszystko ogarnia, nic nie potrzebuje, jak to wystarczy trochę posłuchać na zajęciach i wszystko samo wchodzi do głowy. w bardzo arogancki sposób (chociaż on sam tak nie uważał, zdecydowanie, i nie widział nic złego w swoim zachowaniu). a jak już jakieś materiały dostał to zawsze były słabe, on by lepiej zrobił itd

po jakimś czasie też mu nikt nic nie wysyłał. po co, skoro wystarczy posłuchać trochę i on zrobiłby to lepiej

ale tak poza tym, to całkiem spoko gość był. raczej go ludzie lubili
Wciąż nie rozumiem, czemu mu nic nie wysłać, ale ok.

My mieliśmy po prostu serwer założony i wszyscy wrzucali, co mieli.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2023-03-22, 19:50   #17
Sodalite
BAN stały

Cytat:
Wciąż nie rozumiem, czemu mu nic nie wysłać, ale ok.

My mieliśmy po prostu serwer założony i wszyscy wrzucali, co mieli.
bo ludzie zwykle oczekują jakieś minimum wdzięczności za podzielenie się z kimś czymś dodatkowym. oraz zwykle - jakieś wzajemności. czasem ja coś załatwię i się podzielę, ale czasem Ty coś załatwisz i się podzielisz.

a nie wykładu, że trzeba było słuchać na wykładzie to byś tego nie potrzebowała.

ale wiem, że niektórzy mają podejście, że na studiach każde materiały to dobro wspólne i trzeba się z każdym podzielić niezależnie od wszystkiego. ja tak nie uważam i nie uważałam.
Sodalite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-03-22, 20:18   #18
Stysia21
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sodalite Pokaż wiadomość
bo ludzie zwykle oczekują jakieś minimum wdzięczności za podzielenie się z kimś czymś dodatkowym. oraz zwykle - jakieś wzajemności. czasem ja coś załatwię i się podzielę, ale czasem Ty coś załatwisz i się podzielisz.

a nie wykładu, że trzeba było słuchać na wykładzie to byś tego nie potrzebowała.

ale wiem, że niektórzy mają podejście, że na studiach każde materiały to dobro wspólne i trzeba się z każdym podzielić niezależnie od wszystkiego. ja tak nie uważam i nie uważałam.
Ja uważam tak samo.
Nigdy w życiu nie wysłałam swoich materiałów na grupową konwersację. Tak jak pisałam wcześniej - jak mnie ktoś poprosił, spoko. Ale ja nie jestem wyrobnikiem, że niektórzy nic nie robią, a ja im będę za friko moje notatki odstępować, a oni nawet "dziękuję" nie muszą powiedzieć.
A jak ktoś jest dobrym studentem, to też nieraz zakładam, że on po prostu tych pomocy nie potrzebuje. Jakby mi w rozmowie wspomniał, że nie zrobił notatek, test mu nie poszedł, czy coś, to pewnie bym zapytała, czy chce pomocy. Ale po co z samej siebie wychodzić przed orkiestrę i to komuś wysyłać?
Stary 2023-03-22, 20:42   #19
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stysia21 Pokaż wiadomość
Ja uważam tak samo.
Nigdy w życiu nie wysłałam swoich materiałów na grupową konwersację. Tak jak pisałam wcześniej - jak mnie ktoś poprosił, spoko. Ale ja nie jestem wyrobnikiem, że niektórzy nic nie robią, a ja im będę za friko moje notatki odstępować, a oni nawet "dziękuję" nie muszą powiedzieć.
A jak ktoś jest dobrym studentem, to też nieraz zakładam, że on po prostu tych pomocy nie potrzebuje. Jakby mi w rozmowie wspomniał, że nie zrobił notatek, test mu nie poszedł, czy coś, to pewnie bym zapytała, czy chce pomocy. Ale po co z samej siebie wychodzić przed orkiestrę i to komuś wysyłać?
No ja wychodzę z założenia, że mnie to nic nie kosztuje, więc po prostu wrzucałam publicznie i tyle.

Parę razy mi ktoś tyłek uratował.

A byle czego nie miałam, bo jeszcze jak szłam po dyplom to widziałam studentów pierwszego roku z moimi notatkami na korytarzu.

Tak, chwalę się, moje notatki były epickie, więc nie jestem notatkowym komunistą, bo byłam leniwa i korzystałam na systemie cały czas. Po prostu nie mogę zrozumieć, czemu miałabym komuś nie pomóc, skoro mnie to absolutnie nic nie kosztuje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-03-22, 23:58   #20
Stysia21
Rozeznanie

Cytat:
No ja wychodzę z założenia, że mnie to nic nie kosztuje, więc po prostu wrzucałam publicznie i tyle.

Parę razy mi ktoś tyłek uratował.

A byle czego nie miałam, bo jeszcze jak szłam po dyplom to widziałam studentów pierwszego roku z moimi notatkami na korytarzu.

Tak, chwalę się, moje notatki były epickie, więc nie jestem notatkowym komunistą, bo byłam leniwa i korzystałam na systemie cały czas. Po prostu nie mogę zrozumieć, czemu miałabym komuś nie pomóc, skoro mnie to absolutnie nic nie kosztuje.
Nie wiem, zależy może od grupy. Ja, tak jak mówię, jak mam komuś pomóc, to pomagam od ręki. Nieraz ktoś do mnie pisał, bo ludzie wiedzą, że jestem pilną studentką i bez słowa dawałam im moje notatki, pomagałam odrobić zadania, wysyłałam ściągi. Ale wiem, że mam w grupie ludzi, którzy potem niemalże wymagaliby ode mnie tych notatek, no bo zawsze wysyłałam, to nawet jakby mnie nie było, to musiałabym im te notatki przygotować Są to w większości ludzie, którzy sami nie robią nic, mnie by nigdy nie pomogli, najlepiej, jakby się za nich napisało egzaminy. Nie wiem, z jakiej racji miałabym tym ludziom na tacy podawać wszystko, żeby nawet na zajęciach nie musieli uważać.
Mam też w grupie ludzi, którzy z niektórymi profesorami są na stopie niemalże koleżeńskiej. No, nie chciałabym, żeby wygadali wykładowcom, że ja dla wszystkich notatki robię albo że mam spisane jakieś odpowiedzi z egzaminów. Fajnie być pomocną osoba, tylko też trzeba mieć świadomośc, że druga strona nie musi być nam życzliwa.
Stary 2023-03-23, 01:28   #21
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości