|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Fałszywa koleżanka?
Hej. Piszę, bo zrobiło mi się dzisiaj mega przykro. Studiuję czwarty rok. Na studiach poznałam powiedzmy Anię. Od samego początku trzymamy się razem. Poza uczelnią spotykamy się w kawiarni, w kinie, w barze, nawet u siebie w domu. Dzielimy się swoimi prywatnymi sprawami. Właściwie nie ma dnia bez napisania sobie czegoś na mess. Wynikła taka sytuacja, że jakaś inna koleżanka wysłała na grupę studencką wtyki na zaliczenia w tym semestrze, jakieś pytania na egzaminy i tego typu. Zrobiła to przez pomyłkę, bo zaraz usunęła. Jak się okazało ona to wszystko miała od Ani, a ona mi nic sama z siebie nie wysłała. Poczułam się z tym dziwnie. Jak zapytałam ją, czy mi też to wyśle to odpowiedziała wymijająco i że niby później. A ja odniosłam wrażenie jakby nie chciała mi tego wysyłać. I nie rozumiem. Już mi nawet nie chodzi o te pliki, bo ja bez problemu wszystko zdam bez tego, ogarniam te przedmioty i na wszystkich jestem, ale chodzi o sam fakt.. Poczułam się jakby była w jakiś sposób do mnie fałszywa i nie rozumiem, czemu wysyła takie rzeczy lasce, z którą ma jakby nie patrzeć słabszy kontakt, a mnie ominęła. Nie mieliśmy żadnej kłótni ostatnio i nic się złego nie wydarzyło. Nie wiem jak się zachować w tej sytuacji, czy jej mówić jak się z tym czuje czy co...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fałszywa koleżanka?
Obstawiam, że po fakcie (po przesłaniu koleżance i wrzuceniu tego na grupę na chwilę) zdała sobie sprawę, że może mieć z tego powodu kłopoty (ktoś doniesie i zacznie się drążenie skąd ma, kto dał itd) i dlatego już tego nie chce udostępniać.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja w sumie jej się trochę nie dziwię... I tu wcale nie musi chodzić o ciebie. Ja się tak nadziałam na studiach, trzeba było oddać pracę na zaliczenie, dobry kolega ubłagał mnie abym przesłała mu swoją prezentację (na stronie tytułowej był m.in. numer indeksu studenta), obiecał że nikomu nie prześle, że tylko chce mieć wgląd by porównać to ze swoją pracą. Co się okazało? Okazało się, że pół grupy miało skopiowaną prezentację ode mnie (bo pewnie każdy przekazujący mówił "tylko nikomu nie podawaj dalej!). Co więcej, znalazł się nawet jakiś kretyn który po prostu przesłał moją prezentację wykładowcy jako swoją, z moim numerem indeksu na pierwszej stronie
![]() Wykładowca mnie w żaden sposób nie ukarał (ukarał tych kopiujących), no ale niesmak pozostał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze tamta w jakis sposób jej pomogła, dała jakieś testy, materiały i chciała się odwdzięczyć, a im więcej osób ma test to większe prawdopodobieństwo, że się wyda i wykładowca zmieni |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jeśli tak dobrze się trzymacie to słaba koleżanka i tyle. Jeśli ktoś nie chce udostępniać, bo się boi to trzyma jedynie dla siebie, a nie Krysia z którą mniej trzymam może mieć, ale autorka jako bliższa osoba to nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Zapytaj ją o to i już, przecież nikt Ci tu nie powie co nią kierowało, nikt nie siedzi w jej głowie.
Taki problem pogadać ? No ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Byłam kiedyś w podobnej sytuacji, tylko chodziło o znacznie poważniejszy egzamin, i autentycznie też poczułam się przez swoją koleżankę zdradzona, więc wiem, co czujesz.
Niemniej może zanim zaczniesz się nakręcać, przemyśl, czy na pewno zawsze czułaś się dobrze i na luzie w tej znajomości. Czy to naprawdę była jednorazowa sytuacja, a wasze relacje były w pełni wzajemne. Nie ma co wydawać pochopnych sądów i unosić się emocjami. Jeśli to pojedyncza sytuacja, pogadaj z nią i powiedz, że było Ci przykro. A jeśli jednak coś było wcześniej nie tak i to kolejny Twój zawód, zawsze możesz zluzować tą znajomość bez spektakularnego obrażania się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
A może po prostu warto pogadać? Czasami ktoś zachowa się w dany sposob bez powodu, lub ma jakiś swój powód, który uważa za słuszny. Spokojna rozmowa może ci wiele wyjaśnić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pogadałabym o co chodzi. Może koleżanka uznała, że świetnie sobie radzisz i czegoś takiego nie potrzebujesz (sama to podkreślasz). Może sama jej kiedyś powiedziałaś, że nie uznajesz czegoś takiego? A u tamtej mogła mieć jakiś dług wdzięczności i dała jej jedynej w wielkim zaufaniu. I się przejechała.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja bym tutaj nie dorabiała od razu teorii, że ona jest wobec Ciebie fałszywa, czy coś. Najlepiej, gdybyś szczerze z nią o tym porozmawiała, w ten sposób łatwo można rozwiać potencjalny kwas albo przynajmniej wiedzieć na czym stoisz.
Ja jak robiłam notatki na studia, to zdarzyło mi się wysłać je osobie, z którą w ogóle się nie kumplowałam, bo mnie zapytała, czy pomogę bo np. była chora, a najbliższej koleżance nie wysłałam, bo wiedziałam, że ona sama robi i nie przyszłoby mi do głowy, by jej to w ogóle wysyłać. Jednemu koledze, z którym utrzymywałam całkiem dobry kontakt nic nigdy nie wysłałam, bo wiedziałam, ze sam jest leniwy i zamiast uważać na zajęciach gra w gry, więc chciałam, żeby sam się trochę postarał. Nie zawsze czyjeś zachowanie jest podszyte jakąś fałszywością wobec drugiej osoby, najlepiej sprawę po prostu wyjaśnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A co to za problem jej wprost powiedzieć, że przykro Ci, że nie chciała się podzielić materiałami i zapytać dlaczego? Chyba nie czujesz się wcale tak dobrze w tej znajomości skoro masz problem, żeby ją zapytać o taką podstawową rzecz. Nie chcę dorabiać teorii dlaczego jakiejś innej dziewczynie dała materiały, ale niefajnie, że tobie odpowiadała wymijająco i zamiast uczciwie wyjaśnić o co chodzi, to cię spławiała. Też bym miała wrażenie, że jest fałszywa Może była zazdrosna o twoje oceny i dlatego się nie chciała tym podzielić. W każdym razie jeśli nie jesteś w stanie z nią szczerze porozmawiać o takiej sprawie, to żadnej przyjaźni z tego nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Pogadałabym z nią, ale szczerze to nie wróżę szczęśliwego rozwiązania.
Sorry, jakby się w ogóle nie dzieliła, to bym jeszcze zrozumiała. Ale że się dzieliła z innymi ludźmi, a z tobą nie? Dziękuję za taką znajomość. Może za dużo w życiu anime widziałam, ale moim zdaniem jako studenci gramy do jednej bramki i nie zadaję się bliżej z ludźmi, którzy nie są koleżeńscy i pomocni. Nie chcą się dzielić materiałami, bo się boją? Ich prawo. Ale nie muszę ich lubić. ![]()
![]() |
#15 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
![]() my mieliśmy na studiach takiego chłopaka, co zawsze podkreślał jak to on wszystko ogarnia, nic nie potrzebuje, jak to wystarczy trochę posłuchać na zajęciach i wszystko samo wchodzi do głowy. w bardzo arogancki sposób (chociaż on sam tak nie uważał, zdecydowanie, i nie widział nic złego w swoim zachowaniu). a jak już jakieś materiały dostał to zawsze były słabe, on by lepiej zrobił itd po jakimś czasie też mu nikt nic nie wysyłał. po co, skoro wystarczy posłuchać trochę i on zrobiłby to lepiej ![]() ale tak poza tym, to całkiem spoko gość był. raczej go ludzie lubili Edytowane przez Sodalite Czas edycji: 2023-03-22 o 19:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mieliśmy po prostu serwer założony i wszyscy wrzucali, co mieli. ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
a nie wykładu, że trzeba było słuchać na wykładzie to byś tego nie potrzebowała. ale wiem, że niektórzy mają podejście, że na studiach każde materiały to dobro wspólne i trzeba się z każdym podzielić niezależnie od wszystkiego. ja tak nie uważam i nie uważałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdy w życiu nie wysłałam swoich materiałów na grupową konwersację. Tak jak pisałam wcześniej - jak mnie ktoś poprosił, spoko. Ale ja nie jestem wyrobnikiem, że niektórzy nic nie robią, a ja im będę za friko moje notatki odstępować, a oni nawet "dziękuję" nie muszą powiedzieć. A jak ktoś jest dobrym studentem, to też nieraz zakładam, że on po prostu tych pomocy nie potrzebuje. Jakby mi w rozmowie wspomniał, że nie zrobił notatek, test mu nie poszedł, czy coś, to pewnie bym zapytała, czy chce pomocy. Ale po co z samej siebie wychodzić przed orkiestrę i to komuś wysyłać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Parę razy mi ktoś tyłek uratował. A byle czego nie miałam, bo jeszcze jak szłam po dyplom to widziałam studentów pierwszego roku z moimi notatkami na korytarzu. ![]() Tak, chwalę się, moje notatki były epickie, więc nie jestem notatkowym komunistą, bo byłam leniwa i korzystałam na systemie cały czas. Po prostu nie mogę zrozumieć, czemu miałabym komuś nie pomóc, skoro mnie to absolutnie nic nie kosztuje.
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam też w grupie ludzi, którzy z niektórymi profesorami są na stopie niemalże koleżeńskiej. No, nie chciałabym, żeby wygadali wykładowcom, że ja dla wszystkich notatki robię albo że mam spisane jakieś odpowiedzi z egzaminów. Fajnie być pomocną osoba, tylko też trzeba mieć świadomośc, że druga strona nie musi być nam życzliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.