![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wujowe mieszkania i ich właściciele.
Cześć! Jest temat o dziwnych współlokatorach, ale nie ma nic o właścicielach, dlatego pozwalam sobie założyć.
Wątek ma służyć humorystycznemu obśmianiu wujowych wlascicieli wujowych lokacji ![]() Zaczynam - mieszkałam jeszcze w Kielcach. Mieszkanie, przerobione na gabinet lekarski, przerobiony na mieszkanie. Ogólnie 3 pokoje + kuchnia + łazienka. Mieszkanie było kompletnie nieustawne, w każdym pokoju zlew. W kuchni lodówka, jedna szafka na 3 osoby, płyta indukcyjna z 1 "palnikiem" i maleńki zlew do mycia rąk. Naczynia myłyśmy w łazience, bo zlew w kuchni się nie nadawał. Najlepsze jest to, że ta szafka i płyta indukcyjna były za drzwiami, w takim jakby schowku. Najtańsze łóżka z castoramy, wszystkie 3 rozpadły się w ciągu 3 miesięcy od wprowadzenia się ![]() Hit - nie chciał nam dać klucza od skrzynki, i kazał nam po siebie dzwonić jak są jakieś listy, bo tam przychodzi jego prywatna korespondencja, i on sobie nie życzy, żebyśmy mu patrzyły. Więc dzwoniłyśmy 3 razy dziennie, że "chyba coś tam leży, ale nie widać dokładnie". I przyjeżdżał. Drugi, to już piekielny właściciel od którego uciekam. Wprowadziłam się tu zupełnie bez kasy, nie znając miasta, mieszkanie w samym centrum, bardzo tanie. Właściciel mieszkania obiecywał, że już natychmiast zaraz bierze się za remont mieszkania, kupi meble, więc będą lepsze warunki. Gonił mnie czas, więc podpisałam umowę na rok. Warunki były... Okropne. Oczywiście właściciel twierdził, że w ciągu miesiąca zrobi remont (i rzeczywiście pracę remontowe w kamienicy były rozpoczęte), więc jakoś ten miesiąc przeżyje. Kuchnia pomalowana była na szaro, ściany pochlapane tłuszczem. Podrapany stół w kuchni i dwa rozwalone krzesła. Stara, maleńka (100 cm) lodówka sprzed 20 lat na 4 osoby. W łazience dziury w panelach na ścianie, obdarta wanna, stara pralka, która potem okazała się niedziałająca. Zepsuta deska klozetowa. W moim pokoju - stara wersalka i szafa z PRL, chyboczący się stół. W pokoju obok potrzaskana szafa. Zamiast żyrandola - kabel z żarówką. No, ale właściciel zapewniał, że już już robi remont. Drewniane, nieszczelne okna. Generalnie - właściciel nam najpierw pralkę naprawił (minął miesiąc, jeździłam z praniem do ciotki), potem znowu się zepsuła, i po kolejnym miesiącu kupił nam nową. W maju wymienił nam wannę (wprowadziłam się we wrześniu) i pomalować kuchnię na biało. W końcu znalazłam na to miejsce dziewczynę, więc mogę się wyprowadzic. W między czasie dostałam lodówkę od siostry. Nie zabieram jej ze sobą, więc pomyślałam, że może zadzwonię do właściciela, odsprzedam mu. No więc stwierdził, że nie, bo... W mieszkaniu jest sprawna. Jak nam się spaliła żarówka, to stwierdził "no to sobie kupcie i wkreccie", a my 3 laski 160, a kamienica wysoka i nawet na krześle nie dostajemy. W łazience mamy 1 świecąca żarówkę Led, reszta niby świeci, ale ledwo ledwo. Ostatnio kot (niewychodzący, nawet na balkon!) przyniósł nam karalucha... Od tamtej pory boję się tu spać. Ale najlepsze jest to, że piętro wyżej było mieszkanie do wynajęcia, od tego samego właściciela. Zadbane, z ładna łazienką, nawet zmywarka w kuchni, ładne meble od kompletu, plastikowe okna. Moja współlokatorka mieszka w tym mieszkaniu już 3 lata, więc poszła do niego i mówi, że my dbamy, sprzątamy, nie sprawiamy kłopotów, (w międzyczasie mieszkaliśmy z ukraincami, którzy nieprawdopodobnie syfili, robili głośne imprezy w środku tygodnia i sprowadzali gości na 2-3 tygodnie), więc niech nam się pozwoli wprowadzić, znajdziemy sobie lokatorów. Na co on, że no, jak skończy remont. Po czym... Wynajął to mieszkanie innym ukraincom. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wujowe mieszkania i ich właściciele.
Jedna Grazyna próbowała mi wynająć 2m przedpokoju jako trzeci pokój "bo poprzedni lokatorzy tam wstawili lóżko i mieli mnóstwo miejsca" - to serio był kawałek podłogi między kuchnią a pokojem!
Drugi gość przykręcił wszystkie meble na kołkach do ścian, bo, cytuję "wynajmujący to durnie i nikt mu nie będzie przestawiał" - tylko że kołki kupił za krótkie i szafy stały pod ścianami pod ostrym kątem. Czy to go powtrzymało? nie! Oczywiście zaraz je odkręciliśmy po jego wyjściu. Odmówił oddania nam depozytu, bo zdjęliśmy jeo obrazki ze ścian XD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz byłam oglądać mieszkanie u takiej "Grażyny biznesu" Powiedziała, że lepiej gotować danie, które nie wymagają używania piekarnika (bo ile to kosztuje), pranie max raz w tygodniu no i w sumie to ona nie ma drugiego klucza do mieszkania by mi dać ale ona i tak cały czas siedzi w domu więc będzie otwierać ![]() Strasznie się zdziwiła jak powiedziałam, że nawet za darmo bym tam nie zamieszkała....
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zanim wynajmiecie mieszkanie to proponuję poczytać ustawę o ochronie praw lokatora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86958284]Zanim wynajmiecie mieszkanie to proponuję poczytać ustawę o ochronie praw lokatora
![]() No jestem w niezłym szoku z tym piecem, gdyby mi ktoś kazał naprawiać boiler to szczerze mówiąc wyniosłabym się pozostawiając depozyt i nic więcej, nie po to płacę sporo więcej za wynajem niż za ratę kredytu żeby wywalać dwie wypłaty na naprawę, o nie. W każdziutkim mieszkaniu jakie wynajmowałam piec/boiler należał do własciciela i to on się kłopotał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Do dzisiaj pamiętam jak kilka lat temu chciałam na gwałt nająć pokój w Warszawie i w ciągu tygodnia odwiedziłam kilkanaście mniej lub bardziej "wujowych" mieszkań. Ale hitem było jedno na Ursynowie, które miało w komplecie "wujową" właścicielkę, a co najmniej na taką się zapowiadającą.
Pomijając standardowe ściemnianie w ogłoszeniu i w rozmowie przez telefon, że pokój przytulny i dla spokojnej osoby, co oznaczało oczywiście małą, zagraconą norę, z maleńkim oknem pod sufitem, to wyobraźcie sobie, że wszystkie pomieszczenia w części wspólnej (łazienka, kuchnia, korytarz i tzw. salon) - jakkolwiek wzorowo czyste - były dosłownie oklejone samoprzylepnymi, oczo*ebnymi karteczkami! Było ich w mieszkaniu kilkadziesiąt, a na nich różne uwagi... Przy każdym włączniku światła karteczka z napisem: "wyłączamy światło", w łazience na lustrze: "przecieramy lustro", przy spłuczce: "spuszczamy wodę", "używamy szczotki do kibelka", na kabinie prysznicowej: "po umyciu przecieramy kabinę" oraz "zbieramy włosy spod prysznica", na umywalce: "spłukujemy pastę do zębów", itd. W kuchni: "po użyciu przecieramy piekarnik", przy czajniku elektrycznym "nalewamy tyle szklanek wody ile zamierzamy pić", itp. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2019-07-02 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86958365]No jestem w niezłym szoku z tym piecem, gdyby mi ktoś kazał naprawiać boiler to szczerze mówiąc wyniosłabym się pozostawiając depozyt i nic więcej, nie po to płacę sporo więcej za wynajem niż za ratę kredytu żeby wywalać dwie wypłaty na naprawę, o nie. W każdziutkim mieszkaniu jakie wynajmowałam piec/boiler należał do własciciela i to on się kłopotał.[/QUOTE]
Jak wyżej - polecam lekturę ustawy ![]() Ty korzystasz - ty ponosisz koszta naprawy. I nie wiem, skąd takie kwoty bierzesz, nawet wymiana bojlera na nowy to nie wypłata (o dwóch nie wspominając). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86958448]Jak wyżej - polecam lekturę ustawy
![]() Ty korzystasz - ty ponosisz koszta naprawy. I nie wiem, skąd takie kwoty bierzesz, nawet wymiana bojlera na nowy to nie wypłata (o dwóch nie wspominając).[/QUOTE] Była mowa o piecu, nowy piec to raczej spore koszta, czy nie? Jesli mi Janusz wynajmie mieszkanie w lecie ze stuletnim piecem i on się w zimie zepsuje, ja mam mu niby go naprawiać? Może jeszcze remont zrobić i dach dać nowy? Nope. PS ustawa mnie nie dotyczy, bo nie mieszkam w Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
* w jednym mieszkaniu miałam zabite gwoździami okna żeby przypadkiem nie otwierać i nie wyziębiać wnętrza
* brak lodówki bo w kawalerce dla jednej osoby to zbędny gadżet i tyyyle prądu ciągnie! A tak w ogóle to według właściciela lepiej jeść na mieście bo jest wtedy mniej sprzątania * "Tak, tak jak jest napisane w ogłoszeniu wynajmujemy lokatorom ze zwierzętami ale zwierzaki nie mogą nocować w mieszkaniu" * w kawalerce przeznaczonej dla jednej osoby jest pojedyncze łóżko bo jakby było podwójne to przyprowadzałabym obcych mężczyzn na noc * Po wprowadzeniu sie okazało się że żaden z czterech palników kuchenki nie działa, po zgłoszeniu tego właścicielom usłyszałam że oni wiedzą że nie działa i to od dawna, ale samą w sobie kuchenke zapewnili więc o co mi chodzi? * Przy wprowadzaniu się zastałam łazienke bez pralki. Jak oglądałam mieszkanie pralka w łazience była. Na moje pytanie gdzie się aktualnie pralka podziewa usłyszałam od właścicieli beztroską odpowiedź że wzięli ją sobie do swojego domu bo mają dużo małych dzieci i im się przydadzą dwie pralki a ja jestem sama to sobie przecież w rękach przepiorę. * w jednym mieszkaniu właścicielka zastrzegła sobie że w grudniu lubi dostać od razu pieniążki za dwa miesiące do przodu bo na święta ma spore wydatki * oglądałam mieszkanie za dnia, wydawało sie okej, wynajęłam. Zwiozłam rzeczy i spostrzegłam że jedynie w łazience i przedpokoju jest żyrandol i jakiekolwiek oświetlenie. Umknęło mi że w kuchni i pokoju na sufitach i ścianach nie ma nawet śladu po lampach! Nawet wystającego kabla nie było. Nic! * całe mieszkania jadące na przedłużaczach wyprowadzonych z jednego gniazdka - klasyka która często do mnie wracała. * po tym jak odmalowałam całe mieszkanie (samodzielnie, ale właściciele sami zapewnili mi farby i potrzebne akcesoria) podniesiono mi opłatę za wynajem bo "podwyższył się standard mieszkania" *z około 16 wynajmowanych mieszkań tylko w aktualnym dostałam kluczyk do skrzynki na listy i piwnicy Jejku jak ja się cieszę że moje obecne (również wynajmowane) mieszkanie nie ma żadnych wad i mam spoko właścicielkę! ![]() Tak mi się marzy że zostanę tutaj aż kupię swoje własne ![]() Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2019-07-02 o 20:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86958504]Była mowa o piecu, nowy piec to raczej spore koszta, czy nie?
Jesli mi Janusz wynajmie mieszkanie w lecie ze stuletnim piecem i on się w zimie zepsuje, ja mam mu niby go naprawiać? Może jeszcze remont zrobić i dach dać nowy? Nope. PS ustawa mnie nie dotyczy, bo nie mieszkam w Polsce.[/QUOTE] Spore - ale a) widzisz, co wynajmujesz, na co się decydujesz, b) ustawa mówi, że właściciel ma zapewnić możliwość ogrzewania - zawsze może ci powiedzieć, że możesz grzać na prąd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prychnęłam przy twojej historii niejednokrotnie. Ale jazda. ![]() ---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ---------- Cytat:
Czyżby januszpolak wynajmowała mieszkania? ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
zielony stworek
|
Gdańsk
Brak pralki, choć miała być. Brak internetu, za który płacisz. Brak prądu w gniazdkach. Malutkie lodówki ( takie jak turystyczne ) na duże 4 pokojowe mieszkanie ). Brak piekarnika w mieszkaniu. Mikrofali nie potrzebuję, ale piekarnik jest niezbędny ![]() Cytat:
Czy gotuję, bo jak gotuję to będzie drożej ( gaz na ryczałt w czynszu miała ). ![]() Najlepiej płacić, a nie korzystać. Nie używać prądu i pralki, ale płacić, płacić, płacić. [1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86958365]No jestem w niezłym szoku z tym piecem, gdyby mi ktoś kazał naprawiać boiler to szczerze mówiąc wyniosłabym się pozostawiając depozyt i nic więcej, nie po to płacę sporo więcej za wynajem niż za ratę kredytu żeby wywalać dwie wypłaty na naprawę, o nie. W każdziutkim mieszkaniu jakie wynajmowałam piec/boiler należał do własciciela i to on się kłopotał.[/QUOTE] Raz tylko wynajęłam pokój w mieszkaniu z bojlerem, bo jak się zepsuł to właściciel się nie kwapił do naprawy, a to nie moja wina była, bo był już zdezelowany i do wymiany. Potem już szukałam mieszkań bez czegoś takiego ( ciepła woda z sieci miejskiej ). Żarówki to sobie sama wymieniałam, z resztą dokładałam też sobie kolejne lampy, bo zazwyczaj Janusze biznesu oszczędzają też na oświetleniu i w tych pokojach jest bardzo ciemno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śmieszy mnie zawsze jak widzę ogłoszenie o mieszkaniu o podwyższonym standardzie to zawsze równa się to najtańszym meblom z IKEI ![]()
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
kiedyś jak szukałam ze znajomymi mieszkania do wynajęcia trafiliśmy na mieszkanie wynajmowane przez jakieś siostry zakonne, które polikwidowały wszystkie gniazdka w całym mieszkaniu oprócz kuchni (tam było 1), bo uważały, że prąd nie jest potrzebny do życia (szczególnie studentom do nauki) i że najważniejsza jest ciągła modlitwa, a do tego prądu nie potrzeba. potrzebny jest za to krzyż - dużo krzyży - w każdym pokoju na ścianie był jeden co najmniej 20cm krzyż. plus trochę świętych obrazków. myśleliśmy, że to jakaś ukryta kamera...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=c091e8898908a1b264e2bb8 8ceb2cf7cf162daf4_5d967d9 baaf5e;86958365]No jestem w niezłym szoku z tym piecem, gdyby mi ktoś kazał naprawiać boiler to szczerze mówiąc wyniosłabym się pozostawiając depozyt i nic więcej, nie po to płacę sporo więcej za wynajem niż za ratę kredytu żeby wywalać dwie wypłaty na naprawę, o nie. W każdziutkim mieszkaniu jakie wynajmowałam piec/boiler należał do własciciela i to on się kłopotał.[/QUOTE]
Też sobie tego nie wyobrażam ![]() Ja mam z właścicielami tak skonstruowana umowę, że oni pokrywają wszelkie naprawy i wymiany wynikające z eksploatacji urządzeń, jakieś malowanie ścian czy ogólne odświeżanie, itp. Więc jak nam się zepsuła zmywarka, oni pokryli koszt serwisu. Co więcej, powiedzieli, że jak naprawa będzie droga albo sie nie da, to nie ma problemu i kupią nową zmywarkę. Rzecz jasna nie wykorzystuję tego - żarówki kupuję sama, jak uznam, że zasłonka pod prysznicem czy dywanik łazienkowy się zużyły, to kupuję i nie chce mi sie nawet im o tym pisać. Ja na szczęście przebojów nie miałam. To pierwsze mieszkanie, które wynajmuję, i trafiłam bardzo dobrze. Przedłużyłam ostatnio umowę i zamierzam tu mieszkać, póki nie kupię swojego. Ale Wasze historie są przerażające ![]() Momentami nie chce się wierzyć, że po pierwsze istnieją tacy wynajmujący, a po drugie, że chyba mimo wszystko znajdują jakichś najemców, bo inaczej szybko by chyba wymarli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Znajomi wynajmowali mieszkanie z wanną w kuchni, która była pierwszym przechodnim pomieszczeniem i wychodkiem na balkonie, wspólnym z sąsiadami. Fakt, że tanie było a w samym centrum.
Koleżanka natomiast wynajmowała kawalerkę 15 m2 - jedno pomieszczenie z kiblem za zasłonką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Lady in red.
|
Na cztery wynajmowane mieszkania tylko w jednym dostałam kaucję uczciwie tak jak było mówione. W reszcie były jakieś kombinacje alpejskie typu zwlekanie z wypłatą dwa miesiące, wynajdywanie jakiś wad z
![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie umiem sobie wyobrazić wychodka na balkonie w bloku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
.
|
O kobiecie, która mi wynajmuje dom mogłabym napisać książkę. Z racji, że chwilowo jeszcze tu mieszkam, nie będę pisać szczegółów, bo może ktoś pokojarzy fakty i będzie ciekawie
![]() W jednym mieszkaniu zepsuła nam się lodówka. Właścicielka była zbulwersowana, że musi ogarnąć nową, bo tamta przecież działała bez zarzutu przez 20 lat! Ale chyba nic nie przebije wynajmowanego domu. Stał przez jakiś czas pusty, a po podpisaniu umowy okazało się, że w domu mieszkają szczury. Miały 3 drogi, którymi w nocy dostawały się do domu i próbowały buszować. Czy muszę dodawać, jak bardzo obsrana wtedy byłam? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kuzynka mieszka w Paryżu, większą część mlodości spędziła jak reszta młodych Paryżan- wynajmując _mieszkania_(!!!!) mające od 6 do 15 m2 + wspólną , nieszczególna łazienka na korytarzu przypadająca na kilka takich mieszkań. To chyba tylko u nas budzi kontrowersje, a ludzie "tak żyjo". Pooglądajcie filmiki na YT z mieszkań na wynajem (dostępnych zwykłym ludziom a nie bogaczom) z wielkich azjatyckich miast ![]() 15 m2 to są "salony i luksusy" dla tych bogatszych normalnych. ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale widzisz, Hong Kong czy Tokio to jednak nie Katowice czy Gorzów. Jak już wynajmuję w pipidówie to albo fajne mieszkanie albo tanio. Inna sprawa, że to, iż ktoś tak mieszka i żyje, nie znaczy, że to fajne i tak powinno być. W końcu z drewnianym wychodkiem na zewnątrz a la dziura w ziemi też się da żyć. Co nie znaczy, że jak mi ktoś zawoła 2 tysiące za takie mieszkanko, to wezmę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86962109]Nie umiem sobie wyobrazić wychodka na balkonie w bloku
![]() To była kamienica. Od strony podwórza korytarze przebiegały na zewnątrz - taki długi balkon dookoła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
O takich mieszkaniach i ich właścicielach to można książkę napisać. Brak zwrotu kaucji to chyba stały numer. Pod tym adresm znajdziecie jeszcze więcej smaczków: https://pl-pl.facebook.com/chujowemieszkania/ .
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2019-07-04 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86963462]Ale co oni potem z tym robili? Wynosili wiadrami? Dokąd?
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Nie no to skanalizowane było ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86963462]Ale co oni potem z tym robili? Wynosili wiadrami? Dokąd?
Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] może jako nawóz do ogródka XD
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Znalazłam fajną stronkę, na której jest pokazane jak mieszkają ludzie w różnych krajach i za jaką kwotę miesięcznie https://www.gapminder.org/dollar-street/matrix
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.