|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Utrata wiary w siebie
Moim problemem jest narzucanie sobie wysokich wymagań. Dotyczy to zarówno wyglądu jak i swojej życiowej postawy. Moje samopoczucie pogarsza się na widok atrakcyjniejszej kobiety, nie lubię też kiedy ktoś jest ode mnie w czymś lepszy. Sama narzucam sobie to wymaganie, że muszę być we wszystkim najlepsza, wciąż szukam w innych tego potwierdzenia, że w czymś jestem dobra, że jestem atrakcyjna. Nie uważam się za słaba osobę, ale przez kilka ciężkich przeżyć moja wiara w siebie posypala się. Jak przestać wymagać od siebie zbyt wiele i utwierdzic się w przekonaniu, że wcale nie muszę dążyć do żadnych ideałów? To czasem niestety staje się ciężarem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Utrata wiary w siebie
Oooo, witaj w klubie.
Przede wszystkim terapia. I odkrycie z jakich powodów masz zaniżone poczucie wartości i jak to można przepracować. Co więcej, mi pomaga myślenie, że nikt za mnie życia nie przeżyje i każdego guzik obchodzi więcej niż czubek własnego nosa. Więc nawet jeśli coś ludzie gadają to tak naprawdę by poprawić swoje poczucie wartości i samopoczucie. Myślę, że również pomaga życie zgodnie ze swoimi wartościami. Nie przyjmuj czyichś kryteriów. Masz dawać z siebie wszystko i mieć czyste sumienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że główna przyczyna to toksyczny związek, który zawarlam w wieku nastoletnim, a który zakończyłam stosunkowo niedawno. Przez tego człowieka spotkała mnie cała masa przykrości, utraciłam przyjaciół. Ale nie chce już do tego wracać. Chcę wierzyć w siebie bez szukania potwierdzenia swojej wartości w oczach innych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Psychoterapia tak jak koleżanki piszą.
Ja mam takie powiedzenie - jeżeli masz plamę na sukience to inni zobaczą ją dopiero wtedy gdy im o tym powiesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.