Dziennikarstwo UW - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 22:23   #1
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Dziennikarstwo UW

Witajcie
Za rok matura, a ja szukam kierunku dla siebie. Ponieważ interesuję się fotografią i czuję że to jest coś co sprawiało by mi radość w życiu interesuje mnie kierunek Dziennikarstwo ze specjalizacją Fotografia prasowa, reklamowa i wydawnicza.
Niestety niewiele, a w zasadzie nic nie znalazłam na temat tego kierunku zgłaszam się do was Może orientujecie się w kwestii nie samej tej specjalizacji, ale ogólnie dziennikarstwa na UW.
Jak bardzo ciężko jest się dostać?
Na jak wysokim poziome trzeba zdać maturę, żeby w ogole na coś liczyć?
Jak dużo jest chętnych?
Może ktoś studiuje tą specjalizację, może macie znajomych?
Interesuje mnie wszystko co związane z Dziennikarstwem na UW

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 06:53   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Dziennikarstwo UW

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 10:00   #3
shenandoah
Rozeznanie

Składałam w tamtym roku na tą specjalizację, wyniki z matury miałam dobre, ale byłam 20 na liście rezerwowych niestety. Od ostatniej osoby, która została przyjęta dzieliły mnie chyba tylko ok. 3 punkty Jest bardzo mało miejsc i bardzo dużo chętnych. Ale dla chcącego nic trudnego, więc próbuj!

shenandoah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 10:31   #4
karina_maluje
Przyczajenie

Shenandoah ... napisz jeśli możesz jakie miałaś wyniki z matury, bo to będzie w pewnym sensie jakis punkt zaczepienia jak kreują się progi mniej więcej. I ile to było punktów z góry dziękujemy
karina_maluje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 17:33   #5
shenandoah
Rozeznanie

No pewnie, że mogę polski R 80%, mat P 62%, ang P 98%, wos R 68%
Postaram się znaleźć tą kartkę z UW, i zaraz dopiszę ile punktów miała ostatnia przyjęta osoba

Edytowane przez shenandoah
Czas edycji: 2011-05-05 o 17:37
Stary 2011-05-05, 17:45   #6
Zaspiewana
Raczkowanie

Zastanów się dobrze nad tymi studiami... Po dziennikarstwie jest bardzo trudno znaleźć pracę. Zresztą dziennikarzem może zostać praktycznie każdy - jeszcze lepiej gdy jest specjalistą w jakiejś dziedzinie. Ale to twój wybór
Stary 2011-05-05, 19:31   #7
karina_maluje
Przyczajenie

Dziękuję ślicznie ) to rzeczywiście próg jest dosyć wysoki.

Co do tych studiów to ja uważam, że tak na prawdę po żadnych nie ma się pewnej pracy.

Specjalizacja z fotografii w moim przypadku sprawi, że będę biegła na zajęcia, na innych kierunkach nie czułabym pasji... więc jak już studiować to dla przyjemności a pracować będę i tak pewnie w innej dziedzinie - taka Polska.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-05, 22:05   #8
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Cytat:
Napisane przez Zaspiewana Pokaż wiadomość
Zastanów się dobrze nad tymi studiami... Po dziennikarstwie jest bardzo trudno znaleźć pracę. Zresztą dziennikarzem może zostać praktycznie każdy - jeszcze lepiej gdy jest specjalistą w jakiejś dziedzinie. Ale to twój wybór

Słyszałam to już od wielu osób. Ale ja nie chcę być dziennikarzem piszącym do gazety, nie marzę o pracy w telewizji/radio itp.. chociaz z pewnością jest to interesująca praca.
Swoją przyszłość chcę związać z fotografią, dlatego wybrałam ten kierunek.
Myślę np bardziej o pracy w reklamie po tym kierunku lub po prostu o pracy fotografa, sesjach, ślubach etc.. . Ale do tego też jest mile widziane wykształcenie, a uczelnie oferujące studia fotograficzne są płatne, często są to dla mnie astronomiczne kwoty. A gdybym dostała Się na UW... <rozmarzony>

shenandoah bardzo dziękuję za punkt zaczepienia. Mam zamiar zdawać takie same przedmioty, ale ang rozszerzony

Edytowane przez Milena13
Czas edycji: 2011-05-05 o 22:08
Stary 2011-05-05, 22:36   #9
karina_maluje
Przyczajenie

Milena13 - popieram i życzę powodzenia

Myślę podobnie jak Ty i trzymam kciuki
Stary 2011-05-06, 09:24   #10
shenandoah
Rozeznanie

Milena ja Ciebie również popieram! Mi wszyscy odradzali dziennikarstwo ale nie żałuję, bo to bardzo ciekawy kierunek. U mnie połowa roku już pracuje w różnych gazetach i w radiu, także jak się chce- to można wszystko .
Znalazłam tą kartkę z UW i miałam 72 punkty a ostatnia przyjęta osoba 74,5, trochę boli ale takie jest życie

Stary 2011-05-10, 13:21   #11
Raanja
Raczkowanie

GG do Raanja

Heej, właśnie też marzę o tym samym kierunku!
Milena, jakie przedmioty zdawałaś na maturze i jak się czujesz?

Raanja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 15:29   #12
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Maturę zdaję za rok
Mam zamiar pisać Polski R, Ang R i nie wiem czy WOS P czy R

Stary 2011-06-24, 17:10   #13
Siwka937
Raczkowanie

GG do Siwka937

też się wybieram na UW na któryś z kierunków: dziennikarstwo ogólne, fotografia prasowa albo na public relations. sama jeszcze nie wiem co wybiorę. pewnie to zwykłe dziennikarstwo bo jest najwięcej miejsc to może na te swoje zaoczne się dostanę. na dzienne nawet mi się startować nie chce, bo nie oszukujmy się - nie jestem aż tak zdolna, żeby zdać rozszerzenie z polskiego na przynajmniej 85% tym bardziej, ze na profilu w liceum jestem matematyczno-informatycznym. hehe. :P poza tym z wosu z podstawy tez nie za dużo bym wyciągnęła także się za to nawet nie biorę. zdaję tylko podstawy z obowiązkowych przedmiotów bo z tego co wyczytałam na stronie uw dotyczącej tegorocznej rekrutacji to trzeba wybrać dwa spośród kilku, w których jest polski i obcy, a poza tym chyba równo liczą i podstawę i rozszerzenie bo nie jest zaznaczone tak jak na innych kierunkach, ze podstawa to 0.5 pkt a rozszerzenie 1 czy coś. tu jest napisane, ze 1%=1pkt, także jak dla mnie lajcik.

a Ty jeszcze pytałaś o progi punktowe. nie wiem jak było na pr i na tej fotografii ale na zwykłym dziennikarstwie na dziennych były dość wysokie. moja przyjaciółka składała papiery w tamtym roku, z podstawy z wosu miała coś około 80%, z rozszerzenia z polskiego i z angielskiego coś koło 90% no i z historii coś koło 70% i owszem dostała się, ale nie była w czołówce, także konkurencja była duża. :P może gdyby ten wos zdała rozszerzenie to by była wyżej. napewno na dzienne bardziej opłaca się zdawać rozszerzenia bo dają za nie więcej punktów. za wos napisany na podstawie na 100% dadzą Ci tyle samo pkt co byś rozszerzenie napisała na 50. :P

a co do samego dziennikarstwa, warto to studiować, oczywiście jeżeli masz jakiś tam swojego rodzaju talent czy po prostu sprawia Ci to przyjemność. :P
ostatnio miałam przyjemność rozmawiać z panem Babiarzem i z panem Szaranowiczem bo u mnie w mieście, moja szkoła zorganizowała konferencje z nimi (przyszło jakieś 20 osób ze szkoły, większość i tak po to, zeby tylko ich zobaczyć, bo to była końcówka roku) no i z racji tego, że było ludzi mało mogłam sobie o tym spokojnie z nimi podyskutować. dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy związnych z praca dziennikarza i to mnie jeszcze bardziej utwierdziło w przekonaniu, że powinnam studiować dziennikarstwo.

"Dobry dziennikarz powinien być przede wszystkim dobrym człowiekiem"

Wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=771938 zapraszam

Siwka937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-24, 13:20   #14
megamag
BAN stały

Pomyślałam, że wygrzebię ten temat i opisze raz porządnie, jak się studiuje dziennikarstwo na UW, tak ku przestrodze.

Jak się studiuje dziennikarstwo i komunikację społeczną na Uniwersytecie Warszawskim?

Studiowałam jeszcze w czasach kiedy prowadził to Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych (który to skrót złośliwi czytali jako Wóda, Dziwy i Nic Ponadto), teraz dziennikarstwo się oddzieliło i stworzyło osobny wydział (co złośliwi interpretują tak, że nauki polityczne po prostu dziennikarstwa się wstydziły). Kierunek dzienny za moich czasów nazywał się dziennikarstwo i komunikacja społeczna, potem to przemianowali na dziennikarstwo i medioznawstwo, ale to tak naprawdę jeden pies, bo program taki sam. Byłam na specjalności dziennikarskiej, czyli tak, gdzie ląduje większość studentów (ci którzy nie wybrali ani PR-u, ani fotografii).

Na początku wszystko wyglądało jeszcze w miarę ok. Niby najlepszy uniwersytet w Polsce, żeby się dostać trzeba było mieć tak co najmniej 75% z wymaganych rozszerzonych matur, kilkanaście osób na miejsce. Teraz progi pospadały ze względu na niż demograficzny, ale nie tak bardzo, bo wciąż jest duże zainteresowanie tym nieszczęsnym kierunkiem. Bo to, co się dzieje już po rozpoczęciu studiów, to naprawdę obraza intelektu tych nieszczęsnych maturzystów. Jedynym plusem są chyba właśnie studenci, w większości ogarnięciu ludzie z różnymi zainteresowaniami, z którymi można porozmawiać na aktualne tematy. No i dużo imprez na koszt wydziału, samorząd jest w tej kwestii bardzo aktywny.

Jeśli jednak chodzi o zajęcia, to na palcach jednej ręki można policzyć te cokolwiek warte. Dziennikarstwo nie powinno być jednak osobnym kierunkiem, bo to po prostu nie jest żadna dziedzina wiedzy i trudno z tego uszyć studia. Dziennikarstwo sprawdza się jako specjalizacja, na przykład na studiach polonistycznych, ale kiedy próbuje się z tego zrobić osobne studia, to po prostu szyje się program z jakichkolwiek zajęć, wstępów do wszystkiego i do niczego. A program wygląda mniej więcej tak:

I rok
Wykład z filozofii dla całego wydziału przez jeden semestr prowadzony przez sędziwego profesora, nieco senny i same podstawy, więc jak się wie, kim byli Arystoteles i stoicy, to się niczego nowego nie trzeba uczyć.
Wykład z najnowszej historii Polski, czyli powtórka z matury. Prowadzi profesor, który mówi tak cicho i sennie, że praktycznie go w auli nie słychać. Dla przyzwoitości przychodzą ze dwie osoby z roku (który normalnie liczy 200 osób) i czytają gazetę. Jak się zdało maturę z historii (a za moich czasów była wymagana na ten kierunek), to i ten egzamin się zda bez dodatkowej nauki.
Polski system medialny, wykład i ćwiczenia. Prawdziwa perła. Jeśli ktoś wychował się w lesie bez elektryczności, może nawet się czegoś dowie. Na wykładzie prof. Sonczyk recytuje definicje słów gazeta i czasopismo i opowiada, jak to lubi czytywać Przegląd Funeralny, a na ćwiczeniach robimy referaty o tym, jakie są w Polsce gazety oraz stacje radiowe i telewizyjne. (PS Nie piszcie żadnej pracy u Snoczyka, bo nigdy nie wyjdziecie z pierwszego rozdziału. Będzie w nieskończoność robił poprawki własnych poprawek).
Teoria komunikacji społecznej. Prof. Mrozowski napisał sobie taką książkę o komunikacji społecznej z różnymi ładnymi wykresami, które niewiele wnoszą. Potem zrobił z tego slajdy i wykład. I tych slajdów trzeba się nauczyć, żeby zdać. Do ogarnięcia w godzinę.
Socjologia. Następny wykład z ogólnym wstępem do dziedziny, czyli podstawowe definicje do nauczenia się ze slajdów.
Gatunki dziennikarskie. Znowu same definicje tychże gatunków do zapamiętania ze slajdów.
Jedyne wartościowe zajęcia na pierwszym roku to wykład z podstaw prawa i wykład z języka jako narzędzia komunikacji, czyli tak naprawdę podstaw językoznawstwa z prof. Gruszczyńskim, który po prostu świetnie go prowadzi.

II rok
Mikroekonomia i makroekonomia. Kolejne wykłady z serii naucz się podstawowych definicji ze slajdów i powtórz je na egzaminie.
Prawo prasowe. Wykład i ćwiczenia. Cały rok tłucze się jedną ustawę, która ma kilkadziesiąt stron i można ją przeczytać w pół godziny. Serio. Można wyzionąć ducha z nudów.
Zagraniczne systemy medialne. Wykład i ćwiczenia. To samo co polski system medialny, tylko omawia się media z kilku największych krajów świata, czy raczej Europy i Ameryki Północnej. Prowadzący ćwiczenia wydaje się fajny, dopóki nie zajrzycie, jaki głupoty pisze na fejsie. Głowa mała.
Technologie informacyjne mediów i dziennikarskie źródła informacji, czyli prof. Gogołek. Prawdziwa perła naszego wydziału. Nazywany też pieszczotliwie Pierdołkiem. Prof. Gogłek prowadzi teoretyczny wykład z informatyki (bo tak na żywo to komputera na tych studiach nie zobaczycie) i napisał książkę, której sformułował jedyne słuszne definicje. Czego? Ano na przykład przeglądarki internetowej i programu antywirusowego. Musicie się tych definicji nauczyć na pamięć i odtworzyć słowo w słowo na egzaminie. Własnymi słowami nie można, wtedy jest poprawka. Ludzie zdają po kilkanaście razy.
Warsztat dziennikarski, kolejna perła. Jedyne praktyczne zajęcia. Miałam je z 80-letnim panem o nazwisku Jaruzelski (może nawet z tych Jaruzelskich, bo ostatnio pracował w poprzednim systemie, a cały wydział zawsze był nieco czerwony). Nie słyszał na jedno ucho, więc żeby jakakolwiek się z nim porozumieć, trzeba było krzyczeć. Kazał pisać jakieś prace, a potem całe zajęcia je czytał, ale jak mu się dwie na różne tematy skleiły, to nawet nie zauważył. Studenci szybko stwierdzają, że to nie ma sensu, i po prostu drukują coś z neta.
Jedyne sensowne zajęcia na drugim roku to język wypowiedzi dziennikarskiej, czyli tak naprawdę wstęp do poprawności językowej. Ćwiczenia prowadzą doktorantki z polonistyki, od których naprawdę można się czegoś nauczyć.

III rok
Pojawia się specjalizacja (np. radiowa, telewizyjna). Podobno zajęcia bywają nawet ciekaw, ale jak już pracujecie w mediach, to jesteście zwolnieni.
Etyka dziennikarska, czyli powtórka z prawa prasowego.
Historia mediów. Kolejna perła i są z tego niezapomniane ćwiczenia z Lidią, podczas których robi się referaty o przedwojennych lokalnych gazetach, o których nigdy nie słyszeliście i już nigdy potem nie usłyszycie.
Wstęp do PR. Oj, to był niemożebnie głupi wykład. Pan upierał się, że informacje prasowe należy wysyłać zawsze w środę bez względu na to, czy do dziennika, czy to kwartalnika.
Retoryka i erystyka. To nie jest złe. Wykład prowadzi Bralczyk, tylko że rzadko przychodzi. Częściej bywa w szkołach prywatnych które lepiej mu płacą. Tu pracuje chyba tylko po to, żeby napisać sobie UW obok nazwiska, ale generalnie ma wywalone. Ćwiczenia są całkiem przyzwoite. Można chodzić do Kochana, który napisał nawet jakieś niezłe książki i da się z nim pogadać. Wasilewski też jest w porządku, chociaż lubi zdradzać żonę ze studentkami.
Są też jakieś przedmioty do wyboru. Te z Habielskim nie są złe. Chłop trochę zblazowany, sam wam powie, że te studia są bez sensu. No i też czasem sypia ze studentkami.
Ale tak naprawdę jedyne ciekawe zajęcia to współczesne systemy polityczne z Wojtaszczykiem. To ten, który pisze podręczniki do WOS-u. Tam się czegoś dowiecie tak dla odmiany.
A co do seminariów, to niby zawsze ma ich być dużo, a potem się okazuje, że prawie wszystkie są z historii prasy.
Są też wymagane praktyki. Te normalne studenckie podpiszą wam w pracy. Ale jest jeszcze drugi rodzaj. Wydział wydaje taką gazetkę PDF (to tytuł, nie format), której nikt nie chce czytać ani do niej pisać. Pisanie do niej jest więc dla studentów obowiązkowe jako dodatkowe praktyki.
Generalnie to plus jest taki, że wszystkie te zajęcia można upchnąć w dwa dni i chodzić do pracy. Same studia da się skończyć, nie przeczytawszy ani jednej książki, i jeszcze mieć stypendium naukowe.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-24, 13:33   #15
Adorenka
Raczkowanie

Cytat:
Prowadzący ćwiczenia wydaje się fajny, dopóki nie zajrzycie, jaki głupoty pisze na fejsie. Głowa mała.
Czyli konkretniej co?
Adorenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-07-24, 14:21   #16
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Adorenka Pokaż wiadomość
Czyli konkretniej co?
Nie bardzo mi się chce teraz grzebać po historii fejsa, ale chodzi o kłócenie się z ludźmi o innych poglądach niż on w dość chamski i wulgarny sposób bez żadnej żenady pod swoim nazwiskiem, kiedy w znajomych ma własnych studentów.
Stary 2019-07-29, 13:42   #17
Lapis_Lazuli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zaspiewana Pokaż wiadomość
Studiowalam dziennikarstwo na magisterce, w zawodzie zaczelam pracowac praktycznie jeszcze na studiach. Sporo znajomych z roku skonczylo też w TVN-ie czy regionalnych TVP.
Lapis_Lazuli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-31, 12:11   #18
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lapis_Lazuli Pokaż wiadomość
Studiowalam dziennikarstwo na magisterce, w zawodzie zaczelam pracowac praktycznie jeszcze na studiach. Sporo znajomych z roku skonczylo też w TVN-ie czy regionalnych TVP.
No tak, ale to zasługa po prostu pójścia do pracy, a nie studiów.
Stary 2019-07-31, 13:33   #19
Shady_Lady
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
No tak, ale to zasługa po prostu pójścia do pracy, a nie studiów.
A co jeżeli to zasługa obydwu elementów? Bo raczej na staże w dużych telewizjach nie dostaje się po łapance z ulicy.
Shady_Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-07-31, 17:08   #20
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Shady_Lady Pokaż wiadomość
A co jeżeli to zasługa obydwu elementów? Bo raczej na staże w dużych telewizjach nie dostaje się po łapance z ulicy.
Po byciu studentem dziennikarstwa też nie. Najczęściej nie ma to po prostu żadnego związku. Musisz wysłać CV i przejść rozmowę rekrutacyjną. Tak jak wszędzie. O kierunek nikt Cię nie zapyta. Byłam i na takim stażu, i długo pracowałam w mediach. Nikogo nie obchodziło, czy kandydat studiuje dziennikarstwo, a w zasadzie nawet lepiej, gdyby nie studiował, bo to dziennikarstwo nie miało zbyt pochlebnych opinii w środowisku, a do tego jak nie studiował dziennikarstwa, to znaczy, że studiował coś innego, co się akurat mogło przydać. Na przykład taki polonista mógł sprawdzić poprawność tekstu przed publikacją, a to już dużo. Jakby studiował filologię obcą, to się dogada albo pomoże coś przetłumaczyć z zagranicznych mediów, to też dużo. Jakby studiował prawo, to znaczy, że zna się na tej dziedzinie, można go wykorzystać do tematycznych materiałów i wysłać do sądu, to też dużo. Jak studiował dziennikarstwo... cóż, wtedy najpewniej nie zna się na niczym, więc lepiej nie pytać.

Legenda miejsca głosi, że kiedyś w Agorze wywiesili kartkę "Akwizytorom i studentom dziennikarstwa dziękujemy". Ja w tę opowieść nie wierzę, bo akurat ta firma lubiła jechać na darmowych stażystach, z których wielu było po dziennikarstwie właśnie. Ja się aż z tak negatywnymi reakcjami nie spotkałam, co najwyżej z całkowitym ignorowaniem tematu studiów albo jakimiś niewinnymi żarcikami na jego temat.

Także tak, możesz zostać dziennikarzem po dziennikarstwie. Możesz też zostać dziennikarzem po czymkolwiek innym. Droga będzie wyglądała tak samo. Najpierw jakieś staże i praktyki, potem wkręcenie się gdzieś na stałe. Normalna rekrutacja. Różnica jest tylko taka, że na tym czym innym masz szansę się czegoś przydatnego w życiu nauczyć, na dziennikarstwie nie.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2019-07-31 o 17:17
Stary 2019-08-28, 16:42   #21
mrumrumrupigu
Przyczajenie

Moja młodsza siostra się obudziła i chce pójść na dziennikarstwo, myślała o UW ale że mieszka na stałe we Wrocku to tam szuka na razie. Gdzie warto zaocznie robić?
mrumrumrupigu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-28, 16:47   #22
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mrumrumrupigu Pokaż wiadomość
Moja młodsza siostra się obudziła i chce pójść na dziennikarstwo, myślała o UW ale że mieszka na stałe we Wrocku to tam szuka na razie. Gdzie warto zaocznie robić?
Lepiej wyrzucić pieniądze do kałuży niż robić dziennikarstwo zaocznie. Zwłaszcza że na dziennych też jest zwykle tak ze dwa dni zajęć w tygodniu, ale za darmo.
Stary 2019-08-29, 18:16   #23
oedsw
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mrumrumrupigu Pokaż wiadomość

Witaj! Mrumrumrupigu studia I stopnia we Wrocławiu na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna można znaleźć
xxx .....

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2019-08-30 o 08:00 Powód: reklama
oedsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-08-29, 18:44   #24
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez oedsw Pokaż wiadomość
Witaj! Mrumrumrupigu studia I stopnia we Wrocławiu na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna można znaleźć xxx......
Reklama na forum jest płatna.

Naprawdę takie spamowanie po forach tylko zniechęca do tych waszych śmiesznych szkółek. Już ktoś się nabierze i poleci do takiego dziada, którego nawet nie stać na uczciwą reklamę.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2019-08-30 o 08:00 Powód: reklama w cytacie
Stary 2019-09-02, 08:44   #25
Polishwolf97
Raczkowanie

W taki sposób reklamują się też szkoły policealne, które powinny już dawno być zamknięte a robią to bo subwencje uciekają im.
Polishwolf97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości