|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Laparoskopia jajnika poznań
Witajcie
![]() moje kochane jeśli któraś z Was będzie miała laparoskopię torbiela,lub planuje ,albo po prostu boi się zabiegu chętnie pomogę. 17 Lutego miałam laparoskopie torbiela (4cm) , byłam w szpitalu w Poznaniu na Ul.Polnej ,cieszę się ,że mam to już za sobą i chetnię podzielę się informacjami itd. Nie ma się czego bać ,pozdrawiam Was serdecznie ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Laparoskopia jajnika poznań
Ja miałam rok temu też w Poznaniu na polnej i popieram, nie ma się czego bać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A ja z kolei nie chcę nikogo straszyć, ale radzę omijać Polną szerokim łukiem. Co prawda stricte o porodówce się nie wypowiem, bo nie rodziłam jeszcze nigdy (ale słyszałam dobre opinie koleżanek które tam rodził) natomiast całą resztę (głównie endokrynologię) zostawie bez komentarza..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
endokrynologia jest faktycznie beznadziejna. ja na laparo byłam na polnej na IV ginekologicznym, tam pracuje mój lekarz, opiekę miałam z jego strony super
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Byłam na IV ginekologicznym
![]() ![]() ![]() ![]() Brak chęci do sexu ,a i dodam,że utrudnia torbiel zajście w ciąże. Nadeszła w końcu godzina ZERO.Zrobiłam badania i otrzymałam skierowanie do szpitala,wlasnie na Polnej.Stawiłam sie na izbe przyjęć 16,02 godzina 6:45.Kolejki ,musialam pobrac numerek i czekać na wywołanie.W osobnym pomieszczeniu Pani rejestruje Cie na oddziale,zakłada opaskę na rękę i przebierasz się w piżame i szlafrok,papcie po czym idziesz (po drodze) zostawić kurtkę Paniom w szatni,dostajesz numerek i musisz go okazać wychodząc ze szpitala ,by odebrac kurtkę.Potem przechodzisz do korytarza,gdzie czekają też inne nowe pacjentki ,Panie pielęgniarki zbierają "grupę na oddział" i zaprowadzają na niego.O godzinie ok.8 byłam juz na oddziale ,czekałam z torbą w poczekalni ,az będzie już wolne miejsce. Gdy już dostałam swoje łóżko i zostawiłam swoje rzeczy ,zaproszona mnie na pobranie krwi - badania- założenie welflonu,miałam przy nadgarstku.(pierwszy dzien czujesz go ,na drugi juz zapominasz o istnieniu)Oczywiście uprzedziłam o mojej fobiiii przed igłami ,PANIE PIELĘGNIARKI BARDZO UPRZEJME I MIŁE nawet jak już wiozły mnie na łóżku z kółkami na moją salę,gdy zemdlałam ![]() Potem był czas na zaprzyjaźnienie się z resztą dziewczyn z pokoju ![]() Akurat była tez jedna dziewczyna,ktora była tez na laparoskopie torbiela wiec mialam juz towarzyszke w szpitalu ![]() ![]() Badanie szczególne ,musza potwierdzić to co było wczesniej stwierdzone.Na sam koniec podpisywałam ,że tak to nazwę "umowę" przed operacją plus ewentualne ryzyko .To jest Twoja zgoda na zabieg itd.Troche sie wystraszyłam,gdy wyczytałam "ewentualność wycięcia całego jajnika",ale ryzyko zawsze jest.Potem rozmowa z anestezjologiem.Po podpisie otrzymałam UBRANIE piżamko\sukienkę w kolorze BLUE i czepek ![]() ![]() Warto w domu dzien przed wygolić miejsce intymne,zaoszczedzi Wam to czasu. Do szpitala brałam skierowanie,dowód,dane pracodawcy do L4,dane mojego lekarza prowadzacego,grupa KRWI.Po wykąpaniu ,leżałam w łóżku i czekałam na pielęgniarki .Ok.godzina 12 dostalam na zrelaksowanie ![]() ![]() ![]() ![]() Zero strachu.Pamiętam ,że zostałam przewieziona na blok operacyjny i postawiona na chwilę z boku sali w takim przedsionku.Widzialam jak wszyscy szykują sie do operacji,ale bylam spokojna ![]() Potem przyszła pielęgniarka ubrana już w kaftanik i wlała mi w moj welflonik w wielkiej strzykawie chyba juz cos na spanie ![]() Potem to juz tylko były sekundy.Przysuneli mnie do lozka operacyjnego ,jak już się na nim polożyłam stwierdzialm,ze poprawie "pizamke" by była prosto ,a nie taka pognieciona:P ( nie wiem skąd mi się wziął ten pomysł w głowie ,bo przeciez i tak zaraz mi ją zdejmowali:P ) i w momencie jak się położyłam ozdążyłam mrugnąć powieką i za tym drugim razem juz jej nie otworzyłam,sen.Uczucie jakby ktoś Ci wyłączył światlo ![]() ![]() O godzinie 16,30 byłam juz na swojej sali z dziewczynami.Pani nalała mi do kubka wody ,ale moglam zwlizac jedynie usta.I podała moj telefon ![]() Kazdego dnia przychodzila Pani fizjoterapeutka (fajna babka) i pomagała nam wstawac i chodzić,a tez prowadzila z nami pogaduchy typowo kobiece .Duzo mi pomogła.W ciągu dnia zaczelam odczuwać efekt narkozy.Ból ramion ,ciała(przez wprowadzony w brzuch CO2),ŚWIATŁOWSTRĘT,bóle głowy,chęci wymiotowania.Ale znośne.Panie pielęgniarki dbały o moj stan jako pacjentki,a tez moglam zadzwonic specjalnym przyciskiem po nie w kazdej chwili. Wstałam dopiera tego drugiego dnia wieczorem,gdy dostalam na kolacje parzona biała kiełbasę(jestem mięsożercą byłam happy),serek twaróg i bułkę pszenna.Ogólnie obowiązuje Cie dieta lekkostrawna,przy wypisie dostajesz na kartce informacje co mozesz ,a co nie jesc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyszłam do domu następnego dnia(3ciego) ok 12godz.wtedy zaczynają się wypisy.Lekarz chodzi 2xdziennie.Warto mieć osobę ,która bedzie "na telefon"i bedzie mogla po Ciebie przyjechac ,bo po otrzymaniu wypisu musisz zwolnic miejsce i mozesz czekac na korytarzu. Zwolnienie 2 tyg.+ewen.3tydzienKwestia indywidualna. .Zdjeto mi szwy 7 dnia,dostajesz razem z wypisem ze szpitala,dietą,zaleceniam i ,skierowanie na ich zdjecie.W przychodni,u lekarza ginekologa,albo u poloznej.Do mnie przyjechała moja położna po wczesniejszym uzgodnieniu.Po 10 dniach odbior badan mojego "torbiela" i z wynikami do ginelokoga.Zalecenie prysznicowania 2xdziennie woda z mydłem (polecam biały jeleń),oraz psikanie srodkiem dezynf. OCENISEPT 2xdz.(mi bardzo ladnie goi rany). Potem dieta.Nie mozesz nic dźwigać.Odpoczywaj.Warto wietrzyc rane,szybciej sie goi ![]() ![]() W nocy rwą rany ,w efekcie gojenia .Jeszcze troszke bolą mieśnie. Pamiętaj ,że nie przemęczaj się,nawet jak juz sie dobrze czujesz,pamietaj,ze masz odpoczywac i nic nie dźwigać,by nie dostac przepukliny itd.Co do uprawiania sexu mozna dopiera po pozwoleniu przez lekarza,gdy zbada Cie kontrolnie. Cos co mi pomagało w domu w funkcjonowaniu to twarde lozko,pomagało zdecydowanie lepiej wstawac,odbijać się od podłoża ,miałam starty łokieć ,ale tak było łatwiej wstać ![]() Trzeba pamietac o nawadnianiu,oraz pilnowac wypróżniania.Mi pomagała activia i picie melisy lub rumianku.Jesc owoce,warzywa,produkty mleczne,pieczywo pszenne,witamine C,nic gazowanego,nic tłustego,nic mocno przyprawionego ,lub czegos co powoduje wzdecia(groch,bób),nic smażonego (mozesz piec,dusic na parze,w folii,naczyniu zarood.)Zaopatrz sie wczesniej w zapas jedzenia z diety,wode niegazowana,oraz książki ,lub sezony ulubionego serialu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oto lista rzeczy,ktore warto zabrac ze soba do szpitala: (zapisac wszystko co chcecie zabrac,pakując do walizki sprawdzac i odznaczać) recznik,2x koszulę nocną -jednoczęściowa (ułatwi Wam ubieranie,dezynfekcje,bad ania itd.)szlafrok ,ewentualnie stopery do uszu ,ładowarka do telefonu ,telefon,ciepłe skarpety (wedle uznania) ,bielizna na zmianę ,klapki prysznic + laczki domowe,przybory toaletowe :piszą ,że podpaski (wzięłam awaryjnie ,ale akurat w tamtym szpitalu były w pokoju ogólnodostępne),chusteczk i nawliżające /mokre- bardzo mi sie przydały,sztućce,kubek,ta lerzyk,pasta,szczoteczka do zębów,szampon,dezodorant ,szczotka do wlosow zel co mycia-(wzięłam awaryjnie,ale był w szpitalu),reklamóweczka2x (zużyta belizna itd.),maszynka do golenia,gumka do wlosów (recepturka-przyda się podczas operacji),woda niegazowana2x gazeta/książka,mp3 luźne ubranie,dres przy wypisie (by nie opiewało mocno ran) Z dokumentów: skierowanie do szpitala, wyniki badań, dowód osobisty,grupa krwi,NIP DANE PRACODAWCY –L4 NIE ZABIERAĆ : CENNYCH RZECZY ,BIŻUTERII
"Los samotnej kobiety nie jest łatwy… dlatego każda powinna mieć wyjątkowe buty, żeby radośniej kroczyć przez życie.." - C.B. Edytowane przez _Angelina Czas edycji: 2015-02-26 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Moim gin jest dr Paweł Uchman i też na IV pracuje
![]() ![]() ![]() Na mnie ta tabletka przed nic nie podziałała ![]() ![]() ![]() Jak obudziłam się po narkozie, jeszcze na pooperacyjnej to od razu moje pytanie brzmiało czy mogę iść siusiu :P babka się ze mnie śmiała ![]() ![]() Jakoś specjalnie po wyjściu ze szpitala mnie nie bolało. Praktycznie żadnej przeciwbólowej nie brałam, może jeden ibuprom. W szpitalu podawały trochę na zapas, bo nie bolało a ona mi do kroplówki tramal wlewała ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Hej. Ja właśnie jestem po laparoskopii i histeroskopii w Poznaniu na polnej. Szpital super opieka też. Ja bałam się strasznie ale teraz wiem że niepotrzebnie, nie było tak źle
![]() Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwość bo troche czeka się na termin w szpitalu ☺pierwszy dzień przyjecie do szpitala o 7:30 na czczo (co później okazało się niekonieczne,można było zjeść śniadanie i jeść do 12 a pić do 22 wode niegazowaną) podostaniu opaski na ręke i przebraniu się w piżamę/dres, czekanie w poczekalni na oddziale na pokój, z każdą chwilą pacjentek przybywało. Wywiad u pielęgniarek, badanie lekarskie, jakoś przed 12 do pokoju. (Dlatego tak późno bo jest duża rotacja pacjentek jedne pokój opuszczaja a przychodzą nastepne) w pokojach spoko, łazienka tv za darmo ☺ jedyny minus brak internetu albo baaardzo słaby. Później rozmowa z anastezjologiem i pobranie krwi. Wieczorem lewatywa👍 i tabletka wyciszająca/uspokajająca po ktorej spałam jak dziecko. Rano pobudka, prysznic płynem dezynfekującym, ubranie się w koszule szpitalna i pończochy😁 i czekanie... Dostalam jeszcze przed tabletke jakąś na uspokojenie ale na mnie nie podziałała i tak strasznie sie balam... Zabrano mnie na sale operacyjną, przed założenie wenflonu i dostalam coś na uspokojenie a potem to tak szybko wszystko było... Preszłam na stół operacyjny sama i odleciałam obudziłam się po wszystkim na sali pooperacyjej z kroplówką, za bardzo nie wiedzialam co sie dzieje ☺wg moich obliczeń operacja trwala ok godziny. Na sali pooperacyjnej też jakoś tyle leżałam a potem wywieźli mnie do mojego pokoju. Przysypialam co chwile sie budzilam, nic mnienie bolało zapewne przez srodki przeciwbólowe z kroplówki. Strasznie chcialo mi się pić a nie można było moczyłam tylko usta wodą... Wieczorem juz sama wstałam do toalety ale słabo mi było... Moglam sie przebrac w swoją koszulę, nocka przespana na plecach, ciężko się było ruszać ale do przeżycia. Rano obchód lekarski, dostałam normalne śniadanie, wykąpałam się i wyszłam do domu 👍 do 11 trzeba zwolnić łużko dla kolejnych pacjentek. Ogólnie szpital szuper polecam każdej Pani 👍 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dlaczego nie polecacie endokrynologii na Polnej? Dostałam tam skierowanie..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Nie wiem jak na endokrynologi ale ja na oddziale ginekologii i nieplodnosci nie mam co narzekac opieka i warunki super☺
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja byłam na endokrynologii i nie było tragedii.
zależy na jakiego lekarza trafisz .
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ostatnio w poradni trafiłam na Szczęsną i nie wiem skąd ma takie dobre opinie w internecie bo wizyta szybko szybko i następna, szybki wywiad i skierowanie do szpitala, jeszcze się krzywo spojrzała jak pytanie zadałam..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
mnie właśnie na oddział skierował Męczekalski, byłam u niego prywatnie. Na oddziale juz go nie widziałam. Potem poszłam do niego z wynikami i to była ostatnia wizyta. Wyniki były w sumie ok, ale uznał ze 30 dniowe krwawienia to moja uroda
![]() Potem trafiłam do super ginekologa u którego leczę się do dziś. Pomógł mi i juz mnie ani nie boli a okresy się wynormowaly. Wysłał mnie też na konsultacje do endokrynologa i byłam o niebo bardziej zadowolona niż z Męczekalskiego. Pracuje na endokrynologII rozrodu i nazywa się Robert Spaczyński
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
HEJ
ile czekałyście na termin bo mam skierowanie i już się umówiłam do poradni na 30 ale tak na oko chciałabym wiedzieć ile się czeka na termin w szpitalu ??? ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
HEJ ile czekałyście na termin bo mam skierowanie i już się umówiłam do poradni na 30 ale tak na oko chciałabym wiedzieć ile się czeka na termin w szpitalu ??? ![]() Edytowane przez Patch123 Czas edycji: 2016-09-24 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jakby kiedyś ktoś chciał wiedzieć więcej to mogę powiedzieć jak było we Wrocławiu na Borowskiej
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Miałam laparoskopię 11.06 na ul. Polnej i nie ma się czego bać.
Byłam przyjęta dzień przed, najpierw pełno wywiadów, badanie, wieczorem lewatywa(nic strasznego). Od 12:00 nie można jeść, od 22:00 pić. Wieczorem założenie wenflonu. Następnego dnia rano kąpiel w ich płynie i dostaje się koszulę, pończochy i czepek, potem czeka na operację i jakiś czas przed przynoszą tabletkę(która trochę usypia). Ja byłam pierwsza o 7 rano więc ledwo wstałam to już jechałam na salę operacyjną. Po operacji budzi się na sali pooperacyjnej, jakiś czas jeszcze się tam leży i wraca na sale, ze 2 kroplówki i wstajemy. Mnie bardzo mdliło i w końcu dali mi lek przeciwwymiotny. Następnego dnia śniadanie(wreszcie!) i do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Hej,
mam klilka pytań co do zabiegu. - Ile czekalyście na termin operacji? - na ile dostałyście zwolnienienie? - po jakim czasi od zabiegu jużczułyście się dobrze i mogłyście normalnie funkcjonować? - szczepiłyście sięna WZW? Dzięki i pozdrawiam
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Hej, hej..
Byłam dziś na badaniu u dr Gurynowicza w szpitalu, przy ul. Polnej.. Potwierdził On, iż jest to endometrioza, torbiel wielkości 5-6 cm do wycięcia. 29 kwietnia termin przyjęcia na oddział. Opinię Wasze są bardzo dobre, więc czytając Wasze komentarze troszkę się uspokoiłam.. Będę miała podjętą próbę usunięcia laparoskopowo.. Czy któraś z Was zaopatrzyła się w lek HYALOBARRIER (lek przeciw zrostom po operacji)? Ponoć niedostępny w szpitalu, dlatego należy zakupić na własną rękę. Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Koleżanko jesteś już może PO? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hej, jestem już po. Zabieg też miałam u doktora Gurynowicza.
Ja żądnego leku nie kupowałam. Jak masz jakieś pytania to pisz.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witam jestem spanikowana i mam pare pytań.
31.07.2019 mam mieć operacje laparoskopowo torbiela ( 9 cm) , w Poznaniu na Ul.Polnej . Prowadzi mnie dr. Banaszewska. Dodam że jestem z Darłowa i nie mam kontaktu do pani dr. Troche panikuje bo okazało sie że dostałam okres i na dzień operacji bede miała końcówkę okresu. Nie wiem co robić , boje sie że pojadę na przyjęcie do szpitala a mi podziękuja i bede wracać do domu bo chyba nie moge miec okresu w dniu operacji... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a jak było u Was z intubacją do zabiegu? Bo mnie też to czeka i doktor w badaniu przedoperacyjnym stwierdził jakieś zwężenie krtani czy coś i duże ryzyko jej obrzęku i powiedział, że lepiej bedzie jak mnie z tym wybudzi i zostawi na jakiś czas po zabiegu. Reasumując będę zaintubowana i świadoma. Mam się bać według Was?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja nawet nie wiem czy byłam intubowana, nikt mi nie badał krtani. Zasnęłam na stole i obudziłam się na sali bez żadnych takich rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Hej Sandi. Nie masz się czego bać. Kto będzie Cię operowal? Na polnej? Pozdrawiam 😊
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Miałam laparoskopię 30 kwietnia.. usunęli guza jajnika prawego i kilka ognisk endo, w poniedziałek byłam na ponownej kontroli (po 3 opakowaniach Visanne) i.... tym razem zmiana na lewym jajniku 24 mm
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.