![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ekspres do kawy na kapsulki
Hej mam zamiar kupić ekspres do kawy dla rodziców na święta lecz nie wiem który wybrać. Cóż pieniędzy na niego duzo wydac nie mogę dlatego mam dwóch faworytów:
http://allegro.pl/ekspres-bosch-tass...733833391.html Lub http://allegro.pl/ekspres-krups-kp-1...732354216.html Który lepiej wziąć i dlaczego? Bardziej podoba mi się ekspres od Bosha. Czy będzie jakas roznica w tym iż krups posiada więcej barow od bosha? Nie piszcze mi ze lepiej kupic kolbowy czy cos bo taki by był zadgo używany z powody mycia itp. itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: ekspres do kawy na kapsulki
Może lepiej poczytaj z których kapsułek wychodzi lepsza kawa, porównaj ceny kapsułek itp, bo to chyba ważniejsze niż dizajn samego ekspresu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie porównaj ceny kapsułek, ich dostępność i ilość smaków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy temat. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat takiego ekspresu? Kawa wychodzi drożej od takiego standardowego ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mam dwa ekspersy: kolbowy i na kapsułki Tchibo Caffisimo. Kapsułka zawsze wyjdzie drożej. Jest tylko ten komfort, że z kapsułki szybciej robisz kawę, proporcje masz dopasowane, nie trzeba czyścić kolby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No i chyba ten na kapsułki jest tańszy ekspres ? Kawa z niego wychodzi około 0.80-1.00, a w zwykłym pewnie z .50 groszy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zależy jaki ekspres, choć kapsułkowy jest raczej tańszy. Kapsułki Tchibo są droższe. Jedna kawa kosztuje ok. 1,20 zł, a z edycji limitowanych kapsułki są jeszcze droższe, 1,49 zł za jedną kawę. Ekspres mam 2 lata. Wtedy jedna kapsułka kosztowała 1,00 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam w przyszłości o ekspresie, nie potrafię się zdecydować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Też miałam te dylematy. Ale ja na początku chciałam kupić automat za ok. 2 tys. Skończyło się na tym, że kapsułkowy dostałam w prezencie, a kolbowy kupiliśmy. Aha przed zakupem ekspresu kapsułkowego proponuje spróbować kawy. W Tchibo można poprosić o degustację. Mam koleżankę w pracy, która ma taki sam ekspres i twierdzi, że kawa jest mało smaczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas bardziej sprawdza się ekspres kapusłkowy. Jest używany codziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem mega smakoszem kawy i mogę powiedzieć jedno - ekspres na kapsułki to największy szajs, jaki można wymyślić. ja mam ekspres chyba nescafe, za 600 zł, więc teoretycznie powinien być dobry, ale..
wodę podgrzewa do niższej temperatury niż inny ekspres, z którego korzystałam a mianowicie Saeco jeden za 1,5 tys., drugi za 2,5 tys. , w efekcie czego zrobiona kawa jest letnia. dla mnie niesmaczna. Poza tym sam smak kawy z kapsułki jest równy smakowi kawy rozpuszczalnej, albo i słabszy. poza tym.. kapsułki są bardzo drogie. ja piję 2 kawy dziennie i zużywam 1 duży słoik kawy rozpuszczalnej miesięcznie za 25 zł. Gdybym chciała tyle samo kaw z ekspresu, musiałabym wydać 120 zł. Zakładam, że Twoi rodzice piją przynajmniej 1 kawę dziennie, więc dodajesz im do wydatków 120 zł miesięcznie za kawę marnej jakości i smaku. Tylko ekspres do kawy na ziarna ma sens, bo kawa jest pyszna, gorąca, w zależności od budżetu możesz kupić tanią kawę albo vergnano, którą podają w knajpach. Tak czy inaczej, zawsze można korzystać z takiego ekspresu, a z tego na kapsułki?? chyba raczej od święta. Wg mnie nie ma sensu kupować czegoś, co daje smak kawy rozpuszczalnej. już lepszym wyjściem jest kupno na all używanego ekspresu na ziarna saeco. Nie kupuj go, bo rodzice będą mieli zakurzonego grata, to taki sam użytek jak te roboty 500w1 z maszynką do mielenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
U znajomego, który ma Tassimo robiłam Chai Latte i do tego potrzeba 1 kapsułkę z kawą i 1 z mlekiem. To samo z innymi kawami typu cappuccino. To wychodzi naprawdę sporo za kawę coś 2,5 zł i ta filiżanka jest naprawdę nie duża. Nie powiem, bo kawa może i nie tragiczna,ale zdecydowanie lepszą można zrobić z ekspresu przelewowego nawet, nie wspomnę o ciśnieniowym ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja mam dolce gusto, hmmm nie mieliśmy wyboru, bo dostalismy go "za mecze reprezentacji polski w siatkówce" ale jesteśmy zadowoleni . Lubimy latte i nam wystarcza.
![]()
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Nie każdy jest fanem kawy Tchibo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Mam tego dolce, cena za pudelko kapsulek to 3,77f tyle samo kosztuja kapsulki do tego drugiego ekspresu.
Jedyna wada to, ze uzywasz kapsulki i pozniej leci do kosza. Z jednego opakowania kapsulek wychodzi 8 lub 16 kaw, zalezy czy kawa ma mleko, bo mleko jest w oddzielnej kapsulce. Ekspres fajny, jak ktos nie mial do czynienia z taka prawdziwa kawa z dobrego ekspresu, jak na razie stoi sobie na blacie i ladnie wyglada, bo kawy jak dla mnie sa dosc sztuczne. ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
Jesli juz chcesz im zaproponowac lepsza kawe a nie masz duzo pieniedzy to kup taki na kuchenke, na dol wlewa sie wode, pozniej na takie wieczko wsypuje sie kawe, podczas nagrzewania woda idzie do gory i w dzbanuszku mamy kawke, nie pamietam jak to sie nazywa, mam nadzieje, ze ktoras z dziewczyn napisze. Sa tez takie w ktore mozna wlac mleko i zrobic sobie latte. Do tego mozesz kupic mlynek do kawy i jakas kawe i bedzie o wiele lepiej. Ja zaluje, ze nie poszlam do ich sklepu i nie sprobowalam kawy, moze wtedy bym nie miala ekspresu zawalajace mi miejsce i sciagajacego z mojej kieszeni dosc pieniedzy na kapsulki. Edytowane przez Syl993 Czas edycji: 2013-12-07 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam kawę i szczerze mówiąc, wszystkie te kapsułkowe wynalazki uważam za jakiś żart. Próbowałam kawy z różnych ekspresów i stwierdzam, że tylko kawa z ekspresów "zwykłych" ciśnieniowych ma smak kawy. W takim ekspresie, to użytkownik decyduje jakiej kawy chce używać, a nie jest zmuszany do kupowania jakichś niskiej jakości kapsułek. Moim zdaniem nie ma sensu kupować namiastki ekspresu, tylko dlatego, że nie stać nas na taki z prawdziwego zdarzenia. Może rzeczywiście kup ładną kafetierę (tą na kuchenkę) i jakąś dobrą kawę. Możesz dorzucić filiżanki. Ale to tylko moje zdanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja mam dolce gusto, kawka mi smakuje, i smak zdecydowanie różny od rozpuszczalnej;
kapsułki kupuję zazwyczaj po 20zł kartonik - wychodzi, wiadomo albo 8kaw / napojów mlecznych, albo 16 czarnych; ja jestem b. zadowolona, finansowo całkiem fajnie wychodzi, ale my z mężem kawy w domu tylko w weeekend pijemy; no i wizualnie fajnie wygląda, nie zajmuje za dużo miejsca (mamy picolo); na korzyść boscha i dolce gusto przemawia dostepnosc kapsułek w marketach; dodatkowo tylko bosch ma same kapsułki z mlekiem (nad czym b.ubolewam); myśle, ze wybór zależy od tego, jakimi kawowymi purystami są Twoi rodzice.. z drugiej strony jak kupić jakiś przelewowy tani, to lepiej kapsułki
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja na razie wstrzymuję się z decyzją
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ekspres kupiony, dzis doszla paczka a w srodku? Toster...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
No raczej nie powinieneś, to sklep popełnił błąd i powinien wymienić na swój koszt.
A na jaki padło? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Padło na Bosha z tassimo jednym z plusów dla mnie to, że mleko nie jest w proszku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ekspres dojdzie jutro (byłoby szybciej ale tak to jest jak się meile myli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.