![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Nie mogę się zdecydować czy chce dziecko
Hej, pisze w dość istotnej dla mnie sprawie odnośnie macierzyństwa. Jesteśmy z mężem kilka lat po ślubie, ja mam stałą i stabilną pracę na ten moment generalnie jest to dobry czas na dziecko ze względów ekonomicznych i że względu na stabilność zawodową. Jednak nie możemy podjąć tej ostatecznej decyzji. Ciężko jest nam się zdecydować na ten krok. Lubimy podróżować, w sumie jest dobrze jak jest ale czasem ta myśl o dziecku powraca do nas. Jest to temat który już od jakiegoś czasu się przewija. Nigdy nie ma odpowiedniego momentu na ten krok - ciągle jest coś do zrobienia jeszcze i taka decyzja przychodzi ciężko. Najlepiej jest odkładać ciągle to na kolejny rok kolejny i tak dalej. Jak wy miałyście w tej materii, czy może nagle dostaliście olśnienia tak to ten moment, czy też długo analizowałyście kiedy jest odpowiedni moment ? Nie wiem czy to jest strach przez nieznanym... Możecie się wypowiedzieć jak to było u was lub może jesteście w podobnej sytuacji? Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Realistka
|
Dot.: Nie mogę się zdecydować czy chce dziecko
Ja bylam w podobnej sytuacji kilka miesiecy temu, wiec moge powiedziec jak to u mnie wygladalo.
Z jednej strony - zawsze chcialam miec dziecko, ja mam 29 lat i jestem z mezem od prawie 6 lat w tym 2 lata po slubie. Ale z drugiej strony - ciagle mialam wrazenie, ze ono mi w jakims stopniu utrudni zycie :niewiem: Przede wszystkim obawialam sie o prace - dostalam na poczatku roku awans i pojawily sie nowe mozliwosci rozwoju w firmie, w ktorej pracuje. I wtedy te obawy odnosnie posiadania dziecka sie nasilily - przeciez wszystko sie zmieni, prace trzeba bedzie przerwac chocby na kilka miesiacy, trzeba bedzie kompletnie zmienic tryb zycia itd. I postanowilam sobie - poczekajmy do przyszlego roku i bedziemy dzialac ![]() Ale potem jedna sytuacja sprawila, ze zmienilam zdanie. Moj menadzer przedstawil mi plan rozwoju na kolejne 2 lata w ramach nowego projektu. I zglupialm. Doslownie nagle mnie olsnilo i dotarlo do mnie, ze z takim podejsciem NIGY nie bedzie dobrego momentu. Dlugo nad tym myslalam, dyskutowalismy z mezem i podjelismy decyzje ze zaczynamy starania ![]() Swoja droga okazalo sie, ze przez problemy hormonalne moze to nie byc takie proste. I ta wiadomosc mnie utwierdzila w decyzji, ktora podjelismy. Nie zamierzam Cie ani zachecac, ani zniechecac do posiadania dzieci, bo kazdy z nas jest innny i, to chyba jasne, nikt nie forum nie doradzi Ci czy powinnas miec dzieci czy nie. Tak wiec to tylko moja historia i moje przemyslenia ![]()
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Moim zdaniem nigdy nie nadchodzi idealny moment. Zawsze jest jakieś "ale". Jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że jeśli na 100% się chce dzieci, to czas nie jest sprzymierzeńcem.
Poza tym to się tylko tak łatwo mówi, że pyk i ciąża. Czasem potrzeba dobrych kilku miesięcy żeby wyprodukować bobasa, a potem jeszcze 9 zanim się urodzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Realistka
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dobrego momentu nie ma nigdy. Mi się tak przeciągnęły starania do 1,5 roku - bo a to przed wakacjami, a to przed jakimś wyjazdem, a to mąż w delegacji, a to jedno albo drugie chore w dni płodne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Bezdzietność jako nietworzenie nowych ludzi to najlepsze wyjście w obecnej sytuacji klimatycznej.
Pomyśl sobie, że za kilkadziesiąt lat twoje biologiczne dziecko będzie walczyć o wodę pitną i będzie uchodźcą klimatycznym. Chcesz dla niego takiego życia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Realistka
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87187292]Bezdzietność jako nietworzenie nowych ludzi to najlepsze wyjście w obecnej sytuacji klimatycznej.
Pomyśl sobie, że za kilkadziesiąt lat twoje biologiczne dziecko będzie walczyć o wodę pitną i będzie uchodźcą klimatycznym. Chcesz dla niego takiego życia?[/QUOTE] Nawet nie wiem jak to skomentowac ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Właśnie dobrego momentu nie ma nigdy i to jest najgorsze. Zawsze jest coś a to wakacje, a to praca i tak dalej. Ciężko się zdecydować na ten krok, dlatego mam już mętlik w głowie ale z drugiej strony rozmawiałam z kilkoma osobami też na ten temat i widzę, że to w sumie prawie standard i nie jestem z tym sama
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87187292]Bezdzietność jako nietworzenie nowych ludzi to najlepsze wyjście w obecnej sytuacji klimatycznej.
Pomyśl sobie, że za kilkadziesiąt lat twoje biologiczne dziecko będzie walczyć o wodę pitną i będzie uchodźcą klimatycznym. Chcesz dla niego takiego życia?[/QUOTE] Buahaha ![]() Polecam film "Idiokracja". Edytowane przez Dwight_Schrute Czas edycji: 2019-09-20 o 15:31 Powód: usunięcie linku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Jestem w identycznej sytuacji.
Rok z hakiem po slubie i 30tce. Narasta we mnie lek ze jak poczuje ze chce juz i teraz to bedzie za późno... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Właśnie i tutaj się zastanawiam czy naprawdę chcę, takie zastanawianie się na dłuższą metę i analizowanie sprawia że coraz bardziej nie wiem na co się zdecydować i czy czekać nadal...
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Kwestia czy kiedyś będzie odpowiedni moment cZy cały czas będziemy tak się zastanawiały... Bo zawsze będzie coś ważniejszego do zrobienia np. wyjazd na wakacje - takie wymówki. Bo nam teraz tak wygodnie.
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest mi z tym zle jak rozmawiam z koleżankami, dla ktorych to takie naturalne... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Realistka
|
Nie przejmuj się, moje koleżanki, szczególnie te 'dzieciate' też nie za bardzo mnie rozumiały
![]() Jak mówiłam ze chce jeszcze poczekać bo nie wiem czy to dobry moment to czasami słyszałam 'na dziecko to zawsze jest dobry moment'. A to jest dla mnie niepojęte myślenie akurat ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Ja jako matka powiem tak też miałam dużo wątpliwości i nie powiem że było łatwo bo nie ale jak dla mnie dziecko jak dorastało i wszystkie te etapy mi to rekompensowały.
Generalnie macierzyństwo potrafi być okrutne ale także piękne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja tez chcialam bobasa a jednoczesnie mialam pewne watpliwosci co do zwiazku i duza chec osiagniecia czegos w pracy.. troche sie chyba tez balam, wiec odkladalam decyzje bo a za pol roku podwyzka, a bo teraz wakacje a bo mieszkanie trezba najpierw miec.
No to trudna decyzja nie ukrywajmy,zmienai cale zycie... choc ja bardzo chcialam ,naprawde tu nie mialam watpliwosci. Zmotywowal mnie shit w pracy ![]() Mialam nadzieje,ze to potrwa pare miesiecy a ja sie przygotuje psychicznie a tu bach od razu. I powiem szczerze ze te moje pierwsze uczucia byly takie ambiwalentne. Z jednej strony sie cieszylam, z drugiej zalowalam,ze to tak szybko i mialam lekka niechec do sytuacji. Przeszlo po usg gdzie zobaczylam maultka ![]() ![]() Niemniej gwaranjci na to nie ma, w pracy na 6 mlodych matek 5 jest zakochane w dzieciach a ta 6 tak subtelnie ma dosc ![]() Warto ,zeby to byla jak najbardziej przemyslana dezja, choc to tak jak z przeprowadza,slubem czy czymkoleik innym-nigdy nie wiesz jak sie konczy za 5 lat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem jedno: jeśli odkładać to nie w nieskończoność, nie sugerować się że celebrytki rodzą w wieku 45 lat, to i ja mam czas. Mieć zapas czasowy.
Dwa, mnie instynkt dopadł dopiero na porodowce. A kocham miłością bezgraniczną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja myślę (bez urazy, nie jest moim zamiarem urażenie kogokolwiek), że to zainteresowana osoba wie/czuje, że ten akurat czas jest odpowiedni/ nieodpowiedni. Nie powinno sie sugerować cudzymi doświadczeniami w kwestii posiadania własnego potomstwa.
Na Waszym miejscu nie spieszyłabym się z decyzją. Przecież nic się nie stanie, jesli jeszcze przez rok, dwa będziecie realizowac swoje podróżnicze pasje bez ograniczenia w postaci dziecka (i bardzo proszę nie udowadniać, że niemowlę w niczym tej pasji nie ograniczy, jak to miało miejsce na zdziwieniowym, bo małe dziecko z natury ogranicza długie loty/podróże do egzotycznych krajów, choćby ze względów bezpieczeństwa i komfortu malucha). Zegar biologiczny chyba jeszcze nie jest na czerwonej pozycji? Tak, czy inaczej- taką dezyzję każda kobieta/para powinna podejmować sama. Bo to Wy będziecie obarczeni trudami i urokami macierzyństwa/tacierzyństwa. Nie postronne osoby z internetu. Tak więc raczej nie sugerowałabym się w tej kwestii opiniami i doświadczeniami postronnych.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
sprawdź poziom AMH. A pózniej podejmuj decyzje.
Są blogi podróżnicze rodzin z dziećmi, pooglądaj i zobacz jak to wygląda. Może podróżowanie z małym dzieckiem to nic strasznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87190343]sprawdź poziom AMH. A pózniej podejmuj decyzje.
Są blogi podróżnicze rodzin z dziećmi, pooglądaj i zobacz jak to wygląda. Może podróżowanie z małym dzieckiem to nic strasznego.[/QUOTE]No tak, bo na pewno na blogu ktoś się przyzna, że np. dziecko pół podróży płakało, a drugie pół miało biegunkę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87190434]No tak, bo na pewno na blogu ktoś się przyzna, że np. dziecko pół podróży płakało, a drugie pół miało biegunkę
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] i co z tego że dawałyście im w kość? Moze podrózowanie było dla nich na tyle ważne że mieli to w tyle? Zapytaj jak będziesz się z nimi widziała. Bardzo jestem ciekawa tego co Ci powiedzą. A ja widze kuzynke która podrózuje z dziećmi. Podróżuje mimo że liczba dzieci rośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87190343]sprawdź poziom AMH. A pózniej podejmuj decyzje.
Są blogi podróżnicze rodzin z dziećmi, pooglądaj i zobacz jak to wygląda. Może podróżowanie z małym dzieckiem to nic strasznego.[/QUOTE]No i jej facet tez moze się przebadać. Koszt niewielki a wyniki sporo wniosą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a kto pisał że ona będzie miała dziecko z aktualnym partnerem. Niech zbada na czym ona stoi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wizażowy Kot Igor
|
Są blogi podróżnicze rodzin z dziećmi, pooglądaj i zobacz jak to wygląda. Może podróżowanie z małym dzieckiem to nic strasznego.[/QUOTE] Taaa. Osobliwie podróżowanie do egzotycznych lub odległych lokalizacji. W takim Egipcie prawie każdy Europejczyk cierpi na klatwę Tutenchamona. Dla małego dziecka to naprawdę może stanowić zagrożenie. No i nie wiem, czy takie maluchy szczepi się na choroby tropikalne typu malaria, a przecież szczepienia są wskazane przed takimi podróżami. Ja się stale zastanawiam, dlaczego ludzie nie umieją przyjąć prostego i logicznego faktu, że dziecko (do pewnego wieku) jednak ogranicza w dużym stopniu swobodę rodziców. Przecież to naturalne i nie dziwne.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie Norwegia, Kanary, Kreta, Mazury czy działka w Borach Tucholskich. To musi być Egipt |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87190490]A czy podróże z dziećmi to tylko i wyłącznie Egipt?
Nie Norwegia, Kanary, Kreta, Mazury czy działka w Borach Tucholskich. To musi być Egipt[/QUOTE] Nie musi. Jednak jeśli podróże są czyjąś pasją, z reguły wybiera coraz to inne i odległe miejsca. Tak więc, o ile działka w Borach Tucholskich i Norwegia przejdzie z niemowlakiem, o tyle Kanary to już niekoniecznie bo też nie wyobrażam sobie trzymać niemowlęcia na plaży przez całe dnie. Chyba, że ktoś lubi siedzieć w klimatyzowanych pokojach hotelowych lub innych miejscach wyposazonych w klimę. A chyba nie po to jeździ się na Kanary. Tak więc, jakby się nie upierać: dziecko ma do pewnego wieku istotny wpływ na swobodne wybory rodziców. Nie rozumiem, czego tu można nie rozumieć i czemu się dziwić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Zacznij od rozważenia, czy w twoim przypadku jest to pytanie "czy?", czy też" kiedy?".
Nigdy nie czułam parcia na dziecko, jakieś wielkiej chęci jego posiadania w jakiejś nieokreślonej przyszłości, czy jakiejś pewności, że kiedyś będę je miała. W którymś momencie doszłam do wniosku, że zadawanie sobie pytania "czy w ogóle chcę mieć dziecko?" w moim przypadku oznacza, że nie, nie chcę. Gdybym chciała, to bym to wiedziała. Cytat:
Kanary to nie tylko plaża czy hotelowe baseny. Jak się wyjdzie poza kurort, to tam jest mnóstwo innych rzeczy do roboty. A ogólnie odnośnie podróżowania z dziećmi - są ludzie, dla których działka to będzie maksymalnie odległy cel podróży. A są tacy, którzy z dziećmi jadą prawie wszędzie - i to nie tylko do hotelu z animatorem dla dzieci, ale i w pod namiot czy do schroniska. Czy dziecko jest uciążliwe w czasie takich podróży? Zapewne. Ale nie na tyle, by to było aż tak nieznośne, bg rezygnować z kolejnych podróży. Moja obserwacja znajomych jest taka, że ci, którzy uwielbiali podróżować bez dzieci, dalej to lubią z dziećmi (choć w pierwszych latach zwykle wybierają łagodniejsze kierunki). Ci, którzy nie lubili podróżowania albo tacy, którzy zaliczali modne kierunki, ale pasji z sobie nie mieli - nadal nie jeżdżą lub sobie na razie to zaliczanie odpuścili. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87190473]a kto pisał że ona będzie miała dziecko z aktualnym partnerem. Niech zbada na czym ona stoi.[/QUOTE]Autorka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.