Paląca teściowa a niemowlę - nie znoszę teściowej jak żyć?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-10-24, 13:31   #1
AniaHania89
Przyczajenie

Paląca teściowa a niemowlę - nie znoszę teściowej jak żyć?!

Chwilę przed porodem przeprowadziliśmy się z mężem na piętro do teściów. W czasie ciąży mąż zrobił tam remont, wzięliśmy na to kredyt itp...

Teściowa pali u siebie na dole w domu papierosy.

Powiedziałam mężowi, że nie będę tam absolutnie siedzieć z dzieckiem i on z tym się zgadza. Odkąd mała się urodziła byłam tam z nią dwa razy na obiedzie, wietrzyli wcześniej.

Dwa razy próbowałam zagadać coś do teściowej jak wychodziłam z małą na spacer, weszłam o odrzucił mnie smród fajek...

Ostatnio wychodząc zawołała mnie żebym weszła bo nie paliła uwaga pół godziny! Powiedziałam, że to nic nie daje że nie pali pół godziny sorry....

Teraz czekam tylko na jej pretensje, że z wnuczka mą ograniczony kontakt....

Dodatkowo często ten smród czuć u nas i boję się że moje dziecko też to wdycha....

Czy przesadzam?????
AniaHania89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 15:06   #2
squirrelqa
Zakorzenienie

Dot.: Paląca teściowa a niemowlę - nie znoszę teściowej jak żyć?!

Oczywiście że dziecko to wdycha i oczywiście, że nie przesadzasz.
Gdziekolwiek poczytaj sobie o tym, że dym tytoniowy robi z Twojego dziecka słabeusza i kalekę, ryzyka chorób, a nawet śmierci łóżeczkowej baaardzo wzrastają z powodu palacza w pobliżu. https://mataja.pl/2015/08/dlaczego-n...umenty-na-nie/

Ja bym nawet psu nie pozwoliła siedzieć w zadymionym miejscu, a co mówić małemu dziecku, za które jesteś odpowiedzialna i które lada chwila może się zacząć męczyć z paskudnymi chorobami i obciążeniami, bo babcia lubi kopcić?
Szukajcie innego miejsca do życia i tyle.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 15:07   #3
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa
Konto usunięte

Też nie chciałabym żeby ktoś palił w miejscu, w którym przebywa moje dziecko, ale z drugiej strony to teściowie są u siebie. Porozmawiaj z nią na spokojnie, może uda Wam się dogadać. Nie popieram mieszkania z teściami i uważam, że to zawsze rodzi mniejsze lub większe konflikty. Macie możliwość zrobienia osobnej kuchni?
b86fbd8625d9b7713dc397c4b023b1c18a236704_5f3b0c85ccdaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:17   #4
AniaHania89
Przyczajenie

Mamy całe piętro, swoją kuchnie itp.... Ale jak nie zamkną drzwi u siebie a korytarzu to leci do nas na górę ten smród i ja to czuję... Mąż nie zawsze ale każe mu wtedy otworzyć drzwi nasze wejściowe i sobie powachać....
Stary 2019-10-24, 16:22   #5
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AniaHania89 Pokaż wiadomość
Mamy całe piętro, swoją kuchnie itp.... Ale jak nie zamkną drzwi u siebie a korytarzu to leci do nas na górę ten smród i ja to czuję... Mąż nie zawsze ale każe mu wtedy otworzyć drzwi nasze wejściowe i sobie powachać....
Chcieliście zaoszczędzić na mieszkaniu, to macie tego konsekwencje.
To jest teściów dom, więc sobie mogą robić co chcą. Oczywiście możesz z nimi porozmawiac, ale jeśli oni nie widzą problemu, to pozostaje Ci to zaakceptować lub się wyprowadzić. Magicznej rady tutaj nie ma.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:30   #6
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Chwilę przed porodem przeprowadziliśmy się z mężem na piętro do teściów. W czasie ciąży mąż zrobił tam remont, wzięliśmy na to kredyt itp...

Teściowa pali u siebie na dole w domu papierosy.

Powiedziałam mężowi, że nie będę tam absolutnie siedzieć z dzieckiem i on z tym się zgadza. Odkąd mała się urodziła byłam tam z nią dwa razy na obiedzie, wietrzyli wcześniej.

Dwa razy próbowałam zagadać coś do teściowej jak wychodziłam z małą na spacer, weszłam o odrzucił mnie smród fajek...

Ostatnio wychodząc zawołała mnie żebym weszła bo nie paliła uwaga pół godziny! Powiedziałam, że to nic nie daje że nie pali pół godziny sorry....

Teraz czekam tylko na jej pretensje, że z wnuczka mą ograniczony kontakt....

Dodatkowo często ten smród czuć u nas i boję się że moje dziecko też to wdycha....

Czy przesadzam?????
Moim zdaniem nie przesadzasz, ale nie widzę innego rozwiązania niż wyprowadzić się na swoje. Błąd popełniłaś, że się w ogóle zgodziłaś na to pięterko i inwestowanie w nie pieniędzy. Kolejny, że zdecydowałaś się na dziecko w tych warunkach. Teraz pozostaje Ci jak najszybciej to odkręcić.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:31   #7
AniaHania89
Przyczajenie

Czyli tak naprawdę nie powinna jej nawet brać na ręce.... Bo cały czas to jest na niej ten syf...

Na szczęście nie bierze jej bo się boi póki co takiej malutkiej ale zapowiada, że jak urośnie....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-10-24, 16:33   #8
mariamalaria
BAN stały

Mama Twojego męża ma prawo palić w swoim domu. Nie odpowiada ci mieszkanie w tym samym domu, to pogadaj z mężem o wyprowadce. W życiu bym nie pozwoliła w moim domu, żeby mi ktoś mówił, co mi wolno, a co nie.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:43   #9
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:47   #10
lulka19
Zakorzenienie

Czy zaciągajac kredyt na remont pieterka wiedzialas , ze teściowa pali ? Nie możesz miec do niej pretensji , bo to jej dom od dawna.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 16:50   #11
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Czy przesadzam?????
Wprowadzenie sie do tesciow nawet jakby nie palili, to spora przesada. Skad w ogole taki pomysl?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-24, 16:54   #12
FALLinLOVE
Realistka

Nic nie poradzisz, bo teściowa w swoim domu może robić ci chce.

Wprowadzając się tam raczej wiedziałaś że pali?
Zdecydowanie lepiej było te pieniądze inaczej zainwestować niż w piętro u rodziców.

Mieszkanie z tesciami na dłuższą metę chyba mało komu wyszło na dobre

Jedyne co możesz zrobić to porozmawiać z nią i poprosić ją czy nie mogłaby palić np. Na zewnątrz.

Jako osoba palaca nie wyobrażam sobie płacić w domu, no ale jak ona pali co pół godziny to pewnie rozmowa nic nie da.

Stary 2019-10-24, 16:58   #13
megamag
BAN stały

Owszem dziecku to szkodzi i to Wasza wina. Wasza, nie teściowej, bo ona jest u siebie i jej wolno. To Wy się wrąbaliście z dzieckiem do cudzego domu.

Naprawdę ludzie, co z Wami? Jak Was nie stać na mieszkanie na swoim, tylko musicie komuś siedzieć na głowie, to może jednak wstrzymajcie się z produkcją dzieci.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2019-10-24 o 17:01
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 17:00   #14
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Nie znosisz teściowej, ale mimo tego wprowadziłaś się do jej domu i jeszcze go za własne pieniądze remontowałaś? Gdzie tu logika?
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 17:01   #15
Hultaj
BAN stały

Wg mnie przesadzasz. Gdybyś mieszkała w bloku mogłabyś mieć sytuację że ktoś pali w kuchni lub łazience a do ciebie leci wentylacją. Albo na balkonie.
A wg str:
https://airly.eu/pl/papierosy-vs-smo...ziej-szkodliwy
Cytat:
kalkulator smogowy, który pozwala oszacować, jakiej ilości wypalanych papierosów odpowiada godzina wdychania benzo(a)pirenu zawartego w powietrzu. Okazuje się, że przebywając w Krakowie na otwartej przestrzeni przez 60 minut dziennie wdychamy odpowiednik 10 papierosów (3760 rocznie). W przypadku Katowic jest to 7 papierosów w ciągu doby (2540 rocznie), Wrocławia 5 dziennie (1645 rocznie), a Warszawy 4 dziennie (1290 rocznie). Oznacza to, że rezygnując z palenia nie jesteśmy w stanie uniknąć niekorzystnego wpływu tej silnie rakotwórczej substancji.
a Ty twierdzisz że teściowa nie może wziąć wnuczki na ręce.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-10-24, 17:06   #16
AniaHania89
Przyczajenie

megamag serio?
Stary 2019-10-24, 17:11   #17
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
megamag serio?
Serio, serio.
Sądziłaś, że samo się rozwiąże i teściowa się musi zmieniać?
Stary 2019-10-24, 17:13   #18
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
megamag serio?
Megmag napisała dosadnie, ale ma całkowitą rację. Teraz dziecko ponosi konsekwencje waszych głupich wyborów.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 17:46   #19
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
megamag serio?
No rzeczywiście zdziwko. A co? Serio nie wiedzieliście co robicie planując dziecko, wyprowadzkę do palącej teściowej i jeszcze władowanie kasy w nie swoją własność? To jest seria głupich wyborów, których konsekwencje można było łatwo przewidzieć i im zapobiec.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-24, 17:47   #20
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 17:52   #21
Hultaj
BAN stały

A ja jeszcze pragnę zauważyć że jak się sprasza (lub jak kto woli pozwala na to) młodych do domu, oddaje im pięterko i młodzi pakują w to kasę lub czasem kredyt to zwykła ludzka przyzwoitość mogłaby podszepnąć że u siebie to są tesciowie ale głównie na własnej połowie. To jest fenomen na wizażu, durni rodzice których syn z synową wzięli siłą podstępem i wbrew woli . Ciekawe; czy jak macie gości w domu to narzucacie im swoje podejście we wszystkim, czy poza kluczowymi dla was podstawami których nie ukrywacie żeby była jasność zostawiacie im jakiś margines swobody.
Stary 2019-10-24, 18:01   #22
amillia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
A ja jeszcze pragnę zauważyć że jak się sprasza (lub jak kto woli pozwala na to) młodych do domu, oddaje im pięterko i młodzi pakują w to kasę lub czasem kredyt to zwykła ludzka przyzwoitość mogłaby podszepnąć że u siebie to są tesciowie ale głównie na własnej połowie. To jest fenomen na wizażu, durni rodzice których syn z synową wzięli siłą podstępem i wbrew woli . Ciekawe; czy jak macie gości w domu to narzucacie im swoje podejście we wszystkim, czy poza kluczowymi dla was podstawami których nie ukrywacie żeby była jasność zostawiacie im jakiś margines swobody.
Rozumiem, że Ty byś gościom pozwoliła sobie dyktować kiedy możesz palić, kiedy masz wietrzyć mieszkanie i tym podobne?

Nie wiem jak można rozważać w ogóle zrobienie sobie dziecka nie mając własnego kąta, ludzie mnie zadziwiają.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 18:04   #23
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta

I teściowa u nich nie pali. Pali u siebie.

A autorka chce jej mowić kiedy moze palić w swoim mieszkaniu.
Śmiech na sali
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-10-24, 18:09   #24
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Rozumiem, że Ty byś gościom pozwoliła sobie dyktować kiedy możesz palić, kiedy masz wietrzyć mieszkanie i tym podobne?

Nie wiem jak można rozważać w ogóle zrobienie sobie dziecka nie mając własnego kąta, ludzie mnie zadziwiają.
Bo zakup własnego mieszkania to jakiś obowiązek? Nie można wynajmować?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 18:17   #25
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe; czy jak macie gości w domu to narzucacie im swoje podejście we wszystkim, czy poza kluczowymi dla was podstawami których nie ukrywacie żeby była jasność zostawiacie im jakiś margines swobody.
Oczywiście - u mnie, za nastolatki, nie było mowy o paleniu w moim pokoju, kazałam moim gościom chodzić do kuchni. Potem, gdy mieszkałam z facetem palić mozna było tylko i wyłącznie na balkonie, nigdzie indziej. Jak im się nie podobało, to nie palili. I wywalone, czy to był środek zimy - na balkon albo wcale.

Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

A tak w ogóle, autorko - wprowadziliście się do nich, oszczędzając kupę hajsu na wynajmie/kupnie działki i budowie domu/kupnie mieszkania. Teściowa całe życie pali w domu i to, że urodziło się dziecko niczego nie zmienia, niestety. A już wymaganie od niej, żeby nie paliła u siebie na dole, we własnym domu - cóż, głupota i tyle. Rozumiem, że martwisz się o zdrowie córki, ale chyba wiedziałaś, że teściowa kopci, więc nie wiem dlaczego się spodziewałaś, że nagle przestanie?

Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 18:18   #26
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Tak, narzucam. U mnie w domu się nie pali. Tylko na tarasie.
Stary 2019-10-24, 18:19   #27
amillia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Bo zakup własnego mieszkania to jakiś obowiązek? Nie można wynajmować?

Nie wiem skąd to wytrzasnęłaś. Jest różnica między uregulowanym prawnie najmem z podpisaną umową i określonymi warunkami a wychowywaniem dziecka na pięterku u teściów, do którego się nie ma żadnych praw, nawet prawa wymagać, żeby tam nie palili.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 18:25   #28
FALLinLOVE
Realistka

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Nie wiem skąd to wytrzasnęłaś. Jest różnica między uregulowanym prawnie najmem z podpisaną umową i określonymi warunkami a wychowywaniem dziecka na pięterku u teściów, do którego się nie ma żadnych praw, nawet prawa wymagać, żeby tam nie palili.
Zgadzam się.

Nie rozumiem czemu ludzie tak negatywnie reagują na stwierdzenie, że nie mając warunków nie powinno sie mieć dzieci.

Nie cierpisz teściowej?
Nie chcesz się do niej zbliżać z dzieckiem bo pali?
Nie chcesz dymu papierosów ego tam gdzie mieszkasz?

Wprowadź się do teściowej!

Logika level hard.

Stary 2019-10-24, 18:43   #29
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Mama Twojego męża ma prawo palić w swoim domu. Nie odpowiada ci mieszkanie w tym samym domu, to pogadaj z mężem o wyprowadce. W życiu bym nie pozwoliła w moim domu, żeby mi ktoś mówił, co mi wolno, a co nie.
No dokładnie.
Ja szanuje prawa niepalących. Serio. Nie palę w miejscach publicznych, na ulicy itp. Ale palę u siebie w domu i mam do tego prawo. Jesli komuś nie odpowiada- niech mnie nie odwiedza. Wolnoć Tomku w swoim domku. Tez nie widze innego rozwiązania, jak najszybsza wyprowadzka na swoje.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-24, 18:46   #30
Hultaj
BAN stały

ale palenie w domu to jest jedno a nie pozwalanie komuś dotknąć dziecka czy ostracyzm to jest drugie. Teściowa pali u siebie na dole, autorka ma problem jeśli coś zawieje z korytarza. To jest trochę nadwrażliwość. Poza tym w pracy chyba macie kolegów którzy wychodzą na dymek do palarni czy przed budynek a potem wracają na swoje stanowisko. Raczej nie macie takie władzy żeby takiej osoby nie wpuścić do pokoju a palaczowi śmierdzi ubranie, włosy.

No i ostatnia kwestia ale teściowa chyba nie pali od ciązy autorki, a autorka ma pretensje że zamieszkała z palącą osobą i usiłuje ją zmusić do rzucenia fajek szantażując kontaktami z dzieckiem.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości