konserwacja zabytków - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-29, 22:30   #1
aedrin
Raczkowanie

konserwacja zabytków

Poszukuję informacji odnośnie tego zawodu. Czy któraś z Was pracowała w zawodzie konserwatora zaytków, lub ukończyła/uczyła się na takim kierunku studiów? Zastanawiam się nad tym kierunkiem, i poszukuję opinii
aedrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 00:01   #2
paula-zla
Zakorzenienie

Dot.: konserwacja zabytków

Nie odpowie na wiele pytań, ale zawsze coś.
http://kierunkistudiow.pl/tresci_pro...el_sztuki.html
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 10:52   #3
aedrin
Raczkowanie

o dzięki zawsze to coś
Stary 2009-06-30, 11:34   #4
Wroclovianka
Zakorzenienie

Uniwersytet Wrocławski - kierunek: historia - specjalizacja: dokumentalistyka konserwatorska

Jak lubisz historie sztuki, fotografie + ogólnie historie oczywiście - to specjalizacja dla Ciebie

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 11:35   #5
201707171556
Konto usunięte

Jak lubisz odtwarzać to moze się w tym odnajdziesz, dla mnie to za mało twórcze
A nad która uczelnią się zastanawiasz? Toruń, Warszawa, Kraków?
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 13:22   #6
aedrin
Raczkowanie

Zastanawiam się najbardziej nad Toruniem i Krakowem Mam tylko dylemat, bo do krakowa mnie bardziej ciągnie, a z Tż chcemy się umówić na toruń. No i w Toruniu jest malarstwo i rzeźba polichromowana w jednym. Dlatego ciekawa jestem, jak w praktyce jest w tych dwóch miastach
Stary 2010-06-15, 19:31   #7
2016070953
Konto usunięte

Kraków- po studiach dość ciężko jest znaleźć pracę, trzeba pytać, szukać i wytrwale dzwonić po firmach konserwatorskich. Pracy jest w zależności od sezonu, najwiecej jest w okresie od kwietnia do listopada, z pensją jest różnie- zależy od wielu czynników. Ale praca jest bardzo satysfakcjonująca, a w firmach kons w Krakowie pracują w większości bardzo mili i sympatyczni ludzie, którzy są pasjonatami i profesjonalistami
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-18, 08:18   #8
gerda300
Raczkowanie

A żadne studia o charakterze architektury czy budowli nie nadają się ? bo coś słyszałam, że nie koniecznie muszą to być studnia historyczne.
gerda300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 15:20   #9
equinox
Przyczajenie

cześć, wybiera sie może ktoś w tym roku na studia to Torunia na konserwacje?^^ na forum IRK cisza więc może tu sie ktoś✂znajdzie?:P
equinox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 10:52   #10
aedrin
Raczkowanie

ja sie w zeszłym dostałam do torunia ;]
Stary 2011-06-05, 11:05   #11
olcia 810
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aedrin Pokaż wiadomość
ja sie w zeszłym dostałam do torunia ;]
a jednak
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 08:15   #12
equinox
Przyczajenie

aj gratuluje! to może w takim razie poopowiadasz mi troche jak tam wygląda? jak przebiegają egzaminy wstępne itp? prosze prosze prosze!;D bo oczywiście na forum IRK dalej cisza;P
Stary 2011-06-06, 09:21   #13
aedrin
Raczkowanie

na egzaminach masz bodajże 12 godzin na rysunek i tyle samo na malarstwo. martwe ogólnie skąpe, zazwyczaj jednokolorowe, z jednym przedmiotem w kontrastującym kolorze (tak było u mnie) na teczce trzeba sie wyczekać, a sam przeglad teczki trwa ok. 2 minuty ;d i niekoniecznie musisz mieć tyle prac ile tam jest napisane, jak bedzie troche mniej a lepszych, to lepiej ;d na teczce bardziej zwracali uwage na rysunek, na malarstwo prawie wcale nie.
na rysunku model jest ubrany, mi sie trafił chudy koleś w bardzo obszernych portkach i baardzo luźnej koszuli ;]
ogólnie chyba powiększyli limit miejsc, nie jest trudno sie dostać, tyle że faktycznie, matura z hist sztuki gra sporą role
Stary 2011-06-06, 09:53   #14
equinox
Przyczajenie

no to widze egzamin nie najgorzej i dobrze, że nie patrzą tak na ilość✂bo z malarstwem to nie wiem czy wyrobie te 10 zrobić:P wchodzi się w kolejności jak kto przyjdzie czy wg nazwiska czy jak? jak Ty zdawałaś to faktycznie taka duża konkurencja była czy raczej tak normalnie jak na każde inne artystyczne? tak, zwiększyli limit miejsc do 30.
ja się właśnie martwie trochę tą historią sztuki bo za późno wzięłam się za uczenie.. pisałam rozszerzenie i będę mieć jakoś tylko w granicach 70-80% czyli trochę mało...
Stary 2011-06-06, 10:43   #15
aedrin
Raczkowanie

wchodzi się wg nazwiska, po 2 osoby do sali
szczerze mówiąc, w zeszłym roku zdażały się osoby z teczką a3, wiec wiesz... poziom też nie był za wysoki, było kilka osób wybitnych, ale ogólnie poziom naprawdę średni, skoro się dostałam a z matury miałam 65 procent, wiec niedużo.
jesteś po plastyku czy po innym liceum?
Stary 2011-06-06, 11:22   #16
equinox
Przyczajenie

aj to mnie pocieszyłaś^^ bo już zaczęłam sie załamywać jak to bedzie.. ja jeszcze na maturze chemie pisałam może to też wezmą jakoś pod uwage:P
ja po ogólnokształcącym liceum jestem ale chodziłam na kurs z rysunku 2 lata.
na jaką specjalizacje sie zdecydowałaś? bo z tego co wiem to po pierwszym roku się wybiera nie?

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

masz jeszcze jedno pytanie, bardzo patrzą na tło przy rysunkach postaci? bo właśnie zdałam sobie że praktycznie w żadnym rys tego nie mam;p tylko zaznaczoną ziemie albo krzesło jeśli siedząca..
Stary 2011-06-06, 12:22   #17
aedrin
Raczkowanie

chyba wybierasz jeden przedmiot który sie najbardziej liczy.
przy postaciach chyba wystarczy że nie "latają" Ci w powietrzu ;p a jakiś kontekst możesz sobie nawet i teraz dorobić

co do specjalizacji, to chciałabym sie dostać na malarstwo. na kamieniu jest ogromna ilość chemii, której w ogóle nie kojarze. papier jest też fajny, ale hm.. nie wiem jak z robotą później po papierze. na pierwszym roku oprowadzają po wszystkich pracowniach, więc można się samemu dokładnie rozejrzeć. ogólnie tu nie jest źle, od asp różni sie tym, że mniej jest niestety praktyki. I na moim roku wiekszość jest ludzi po ogólniakach, wiec nie stresuj się
Stary 2011-06-06, 12:47   #18
equinox
Przyczajenie

no to zapowiada sie całkiem ciekawie, mam tylko nadzieje, że uda sie dostać, jak na razie jest 54 chętnych... dużo jest zakuwania na pierwszym roku? bo jak tak patrzyłam to praktycznie sama teoria;P
w ogóle to jeśli można zapytać✂to skąd jesteś? bo ja bede miała troche daleko od domu bo jestem z Mikołowa ( niedaleko Katowic) no a ze Śląska to jest kawałek drogi
a Ty byłaś po jakimś plastyku? w ogóle jeśli miałabyś może potem czas to podesłałabym Ci kilka moich prac, może na coś jeszcze zwróciłabyś mi w nich uwage albo zasugerowała jakieś poprawki hm?^^
Stary 2011-06-06, 20:31   #19
aedrin
Raczkowanie

54 osoby to mało chętnych tak, na pierwszym roku jest praktycznie sama teoria, a nauki hm... jeżeli chcesz mieć stypendium, to trzeba sie naprawde dużo uczyć, jeżeli nie, to standardowo. ogólnie nauki jest sporo, ale jakiejś tragedii nie ma. jestem z okolic sandomierza, ale na roku mam ludzi z całej polski.
mam aktualnie sesje letnią, wiec wiesz jak to jest z czasem, no i wiele Ci pewnie nie powiem, tyle tylko, co mi mówią ale jak coś to aedrin@o2.pl

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-06, 21:48   #20
equinox
Przyczajenie

też mi sie wydaje że niewiele te 55 zwłaszcza że jest o te 6 miejsc więcej wiesz no na pewno możesz mi więcej powiedzieć na co zwrócić uwagę niż ja domyślając sie co jeszcze:P podokańczam te prace to Ci podeśle dzięki;*
a jak z mieszkaniem? akademik, czy coś wynajmujesz? i powodzenia na sesjach
Stary 2011-06-06, 22:04   #21
aedrin
Raczkowanie

wynajmujemy z koleżankami mieszkanko w miare blisko uczelni. mieszkałam 4 lata w internacie, wiec nie bardzo chciałam do akademika iść ale znam dziewczyny, które tam mieszkaja, i mówią że nawet spoko jest
Stary 2011-06-06, 22:15   #22
equinox
Przyczajenie

wszystkie z jednego kierunku jesteście? ja osobiście też wolałabym właśnie mieszkanie bo znając siebie wiem, że w akademiku cały czas bym tylko imprezowała xD jak często udawało Ci się przyjeżdżać do domu? wiem, że dużo pytam ale lubie po prostu wiedzieć na co się pisze, w końcu to 6 lat :P
Stary 2011-06-06, 22:21   #23
aedrin
Raczkowanie

tak sie złożyło, że wszystkie wyprowadzamy sie w czerwcu, ale tego mieszkania nie polecam, mamy grzyba w łazience ale gdybyś we wrześniu poszukała, napewno znajdziesz coś w normalnej cenie. do domu wracam tak około co półtora-dwa miesiące. no cóż, nie mam z tym problemów, 4 lata już praktycznie jestem poza domem ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-06, 22:27   #24
equinox
Przyczajenie

wpierw musze sie dostać a mieszkaniem to będę się martwić potem;P no to jeszcze nie tak najgorzej... ja już nawet tam pół biedy że w domu ale chłopaka zostawiam w katowicach i to dopiero będzie masakra;P no ale cóż zrobić, jakoś trzeba będzie to wszystko pogodzić jak na ten moment powinnam coś jeszcze wiedzieć?
Stary 2011-06-06, 22:43   #25
aedrin
Raczkowanie

że na egzamin musisz mieć własne materiały ;p
Stary 2011-06-06, 23:05   #26
equinox
Przyczajenie

no tyle wyczytałam xD a właśnie jak zabrałaś sie z tymi wszystkimi pracami? weszło Ci wszystko do teczki?xP bo o ile rysunki to spoko to malarstwo gorzej bo deski troche zajmują. I kartke na rysunek i deske na malarstwo na egz wstępny przypuszczam też lepiej mieć swoje?
Stary 2011-06-07, 13:07   #27
Alejka
Rozeznanie

Zastanawiałam się nad tym kierunkiem, i trochę poszperałam w internecie, popytałam w kilku źródłach. Każdy wskazywał na Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, ponoć najlepsza konserwatorka. Coraz częściej napotykam się na oferty pracy dla konserwatorów, ale zwykle są to pojedyncze zlecenia.

Edytowane przez Alejka
Czas edycji: 2011-06-07 o 13:48
Alejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 19:11   #28
equinox
Przyczajenie

troche mnie tu nie było ale pochwale sie że dostałam się na tą konserwacje ;D nie powiem żeby było tak łatwo ale się udało^^ teraz jestem na etapie szukania mieszkania..
Stary 2011-08-11, 10:55   #29
rhys92
Przyczajenie

gratulacje Ja też planuję się wybrać do Torunia w przyszłym roku. Teraz uczę się w klasie dwujęzycznej i się zastanawiam czy matura dwujęzyczna w ogóle coś daje na tym kierunku?
rhys92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-27, 16:10   #30
kolorowanyswiat
Przyczajenie

Strzała Wam. )

lepiej zdawać historie sztuki czy chemie? i podstawę czy rozszerzenie? skupiają się na tym?
opowiadajcie jaki jest Toruń? jacy ludzie? dużo imprez?

Powodzenia Wam wszystkim )
kolorowanyswiat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości