Toksyczni rodzice - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2020-01-09, 18:11   #1
Brunettenails
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Toksyczni rodzice

Witajcie.
Mam toksycznych rodziców, w sumie u¶wiadomi³ mi to dopiero obecny partner. Wcze¶niej t³umaczy³am to tak ¿e to ich wiek/charakter/sposób wyra¿ania troski. Teraz sama nie wiem co mam robiæ. Mam jeszcze 2 rodzeñstwa ale du¿o starsze. Rodzice maj± dom, który "na 100%" jest mój. Ale nie jest przepisany na mnie i chyba nie bêdzie, bo oni maj± swój ¶wiat w którym nikt nie ma prawa im siê sprzeciwiæ i nie dociera do nich to ¿e jak umra to nie bêd± mieli nic do powiedzenia. Wcze¶niej mi to nie przeszkadza³o bo w sumie mam dobry kontakt z rodzeñstwem rodzice zdrowi ale nie dawno klapki mi z oczu opad³y i niestety ale nie wierxe ¿e nikt siê nie upomni o swoje. Niestety parê lat temu po powrocie z zagranicy wyremontowalam cze¶æ domu za 80tys z³. A potem jeszcze rodzice wymusili na mnie do³o¿enie siê do kostki brukowej bo przecie¿ to "mój" dom. I do³o¿y³am siê 20tys. A dom dalej nie jest MOJ oficjalnie. Gdy o tym wspominam jest wielkie oburzenie, bo oni nie umieraj± (tata ma 80 lat, mama 70), bo mój partner remontuje swój dom i po co to robimy i ¿e pewnie ja mu pieni±dze na to daje, zamiast w tym domu wymieniæ np 4 okna bo akurat by siê przyda³o. Mój partner siê ze mnie ju¿ ¶mieje, ale ma racjê. Rodzice go nie lubi± bo jemu nie da siê nic narzuciæ, ma swoje zdanie i kropka. Nie lubi ich bo oni maj± pretensje do mnie o jego remont a ¿e mamy dziecko to i tak wiêcej mi siê nale¿y z jego domu jak z domu moich rodziców bo prawnie bêdzie do podzia³u jeszcze z rodzeñstwem. Wtracaja siê w wszystko. Zepsul mi siê samochód, tak na amen. Wart by³ z 4 tys, 10 lat temu rodzice mi siê do niego do³o¿yli. Przez ostatnie 5 lat wszystkie naprawy w nim pokrywal mój partner i je¼dzi³ nim do pracy a mi kupi³ nowe auto. I oni maj± do niego pretensje ¿e zajechal moje auto, ¿e p³aciæ za lawete i przywie¶æ do nas na podwórko i ma naprawiaæ (koszt przewy¿sza warto¶æ auta). Nie dociera ¿e i tak dotychczasowe naprawy z tego co wyliczylismy przez te 5 lat wysz³y tyle ¿e drugie takie auto kupili¶my. Czujê siê jak idiotka przed moim facetem, jest mi wstyd za moich rodziców. Remontujemy jego dom, i tam bêdziemy mieszkaæ - rodzicom jeszcze nie powiedzia³am. Bo do koñca remontu bym musia³a wysluchiwac ich "m±dro¶ci". Do tego ci±gle szanta¿e bo nie chodzê do ko¶cio³a to mi domu nie przepisza etc. Najchêtniej bym chcia³a ¿eby oddali mi pieni±dze które w³o¿y³a w ten dom i niech my¶l± nad tym przepisem ila chca a mi kasa siê przyda. Z drugiej strony studia mi op³acali, i przez kilka lat mieszka³am w tej wyremontowanej czê¶ci. A z innej siostra te¿ 10lat z mê¿em mieszka³a a tyle pieniêdzy w tym domu nie zostawi³a. Sama nie wiem co zrobiæ, jak zagadaæ czy olaæ to i niech siê dzieje wola nieba? To kupa kasy.. Bardzo ciê¿ko na ni± pracowa³am fizycznie za granic±. Doradzcie tylko proszê nie piszcie ¿e g³upia by³am bo ja to wiem ¿e to by³o idiotyczne i naiwne z mojej strony.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Brunettenails jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 19:55   #2
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083
Dot.: Toksyczni rodzice

G³upia by³a¶ i niczego siê nie nauczy³a¶
Rodzice mog± za ¿ycia dom przepisaæ na kogo chc± i nic nie dostaniesz
Teraz z kolei pakujesz w dom partnera nawet nie mê¿a i je¶li jemu siê kiedy¶ odwidzi byc z toba to znowu pieniadze wpakowalas w bloto bo do jego majatku wrazie rozstania nie bedziesz miec prawa
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 20:58   #3
Brunettenails
Przyczajenie

Nigdzie nie napisa³am ¿e pakujê pieni±dze w dom partnera, to rodzice tak uwa¿aj±. On w wlasnym zakresie to robi.

Stary 2020-01-09, 21:22   #4
la'Mbria
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 002

Cytat:
Napisane przez Brunettenails Poka¿ wiadomo¶æ
Nigdzie nie napisa³am ¿e pakujê pieni±dze w dom partnera, to rodzice tak uwa¿aj±. On w wlasnym zakresie to robi.

To chocia¿ tyle dobrze, ¿e siê nauczy³a¶ na w³asnych b³êdach i nie powtarzasz ich drugi raz.

Wys³ane z mojego SM-J710F przy u¿yciu Tapatalka

jak ch³opu zale¿y, to ¿eby ska³y sra³y, a mury pêka³y, to znajdzie czas i sposób, ¿eby siê z Tob± skontaktowaæ...
la'Mbria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 21:47   #5
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Brunettenails Poka¿ wiadomo¶æ

Napisalas remontujemy wiêc my¶la³am ¿e wspólnie a nie tylko on bo remontujemy to liczba mnoga
Masz jakie¶ umowy spisane z rodzicami o po¿yczkê na te 100tys?
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 22:55   #6
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

A teraz mieszkasz z rodzicami? I dopiero planujesz zamieszkac z facetem? dobrze zrozumialam?
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-09, 23:41   #7
Brunettenails
Przyczajenie

Jaka po¿yczkê? Nic nie mam spisane z rodzicami, oni od kad pamiêtam mówi± ¿e dom jest mój i kropka. I obiecuja. Mi zale¿a³o ¿eby mieæ swój k±t wiêc zarobione za granic± pieni±dze wyremontowalam sobie ca³e jedno piêtro. Wczesniej mia³ tylko jeden pokój. Póki co z partnerem mieszkamy w³a¶nie na tym "moim" piêtrze, choæ ostatnio on jest tu parê dni w miesi±cu. Jak wyremontuje swój dom to idziemy mieszkaæ tam bo mamy oboje bli¿ej do pracy.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2020-01-10, 01:02   #8
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Trochê pó¼no siê obudzi³a¶, ale jak to mówi± - lepiej pó¼no, ni¿ wcale. Ogranicz kontakt z rodzicami póki nie bêdziesz umieæ stawiaæ granic. Id¼ na terapiê, ¿eby dowiedzieæ siê jakie mechanizmy wobec ciebie stosuj± i jak z nimi rozmawiaæ (albo chocia¿ przeczytaj ksi±¿kê 'Toksyczni rodzice' rozdzia³ o kontrolerach). Przestañ inwestowaæ pieni±dze w rzeczy, które do ciebie nie nale¿±. My¶lê, ¿e pieniêdzy dotychczas w³o¿onych ju¿ nie wyci±gniesz. Pogodzi³abym siê z ich strat± i potraktowa³a jako gorzk± lekcjê.

Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
Czas edycji: 2020-01-10 o 01:05
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 03:20   #9
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

A ten jego dom to z jego rodzicami?

Umowe zalatwisz u notariusza.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-10, 06:44   #10
Konto usuniête

To nie jest twój dom
Gdyby przepisali go na ciebie przed remontem to by³by twój
Nie masz umowy z rodzicami oni nie musz± ci nic oddawaæ zrobi³a¶ im prezent
Jak piszesz dom bêdzie do podzia³u albo zapisz jednemu z dzieci nie koniecznie tobie
Tak jak kole¿anka powy¿ej napisa³a pogodz siê ¿e strata bo masz 0 (ZERO) szans na odzyskanie pieniêdzy
Odseparuj siê od rodziców i zapomnij
Ps.twoj partner te¿ niez³y, mieszka u nich i po nich jedzie zamiast siê poprostu wyprowadzic
Wszyscy którzy Ciê otaczaj± s± toksyczni niestety
Stary 2020-01-10, 15:04   #11
niepa
Catleesi Morza Kocimiêtki

Wiadomo¶ci: 978

Dom bêdzie twój tylko i wy³±cznie w przypadku aktu notarialnego. Na tzw "gêbê" nic nie dostaniesz, wiêc wladowalas 100k w co¶, co nie jest i pewnie nie bêdzie Twoje, bo znam takich ludzi jak twoi rodzice. Prêdzej umra w tym domu, ni¿ komukolwiek go przepisza, a potem to ju¿ nie ich zmartwienie
niepa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-01-10 16:04:54

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.