Krwawienie po badaniu ginekologicznym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-12-03, 18:28   #1
bufhaila
Przyczajenie

Krwawienie po badaniu ginekologicznym

Hej,
udałam się wczoraj do ginekologa i nie spodziewałam się że ta wizyta może się tak skończyć. Najpierw był problem z wprowadzeniem usg, bolało ale się udało, przy wyciąganiu też bolało ale na to byłam przygotowana. Natomiast po wyjęciu usg zostałam poproszona o pozostanie na fotelu ponieważ polała się krew i to chyba nie tak mało. Zostałam wytarta i chwilę posiedziałam żeby przestało lecieć. Ręcznik papierowy, który był na fotelu i sam fotel były ubrudzone krwią. Po wyjściu też krwawiłam, później przeszło, ale na wieczór znowu było krwawienie i wyleciał skrzep. Dzisiaj lekkie krwawienie.
To było moje drugie badanie przez pochwę za pierwszym razem nie było żadnego krwawienia, również usg łatwiej weszło. Zastanawiam się skąd to krwawienie czy coś zostało uszkodzone? Czy to może błona dziewicza? Jeszcze nie współżyłam a badanie musiałam mieć wykonane przez pochwę ze względu na inne problemy zdrowotne uniemożliwiające badanie przez odbyt. Lekarz jakoś tam starał się wytłumaczyć ale nic z tego nie zrozumiałam, zresztą maiałam wrażenie, że sam nie wie o czym mówi i też był zakłopotany. Myślałam tylko o tym żeby jak najszybciej wyść. Jednak później zaniepokoił mnie ten skrzep i to, że dzisiaj również pojawiło się krwawienie. Czy powinnam się niepokoić? Czy to nic takiego? Miała któraś z was podobnie?
bufhaila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-04, 06:29   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Krwawienie po badaniu ginekologicznym

Cytat:
Napisane przez bufhaila Pokaż wiadomość
Hej,
udałam się wczoraj do ginekologa i nie spodziewałam się że ta wizyta może się tak skończyć. Najpierw był problem z wprowadzeniem usg, bolało ale się udało, przy wyciąganiu też bolało ale na to byłam przygotowana. Natomiast po wyjęciu usg zostałam poproszona o pozostanie na fotelu ponieważ polała się krew i to chyba nie tak mało. Zostałam wytarta i chwilę posiedziałam żeby przestało lecieć. Ręcznik papierowy, który był na fotelu i sam fotel były ubrudzone krwią. Po wyjściu też krwawiłam, później przeszło, ale na wieczór znowu było krwawienie i wyleciał skrzep. Dzisiaj lekkie krwawienie.
To było moje drugie badanie przez pochwę za pierwszym razem nie było żadnego krwawienia, również usg łatwiej weszło. Zastanawiam się skąd to krwawienie czy coś zostało uszkodzone? Czy to może błona dziewicza? Jeszcze nie współżyłam a badanie musiałam mieć wykonane przez pochwę ze względu na inne problemy zdrowotne uniemożliwiające badanie przez odbyt. Lekarz jakoś tam starał się wytłumaczyć ale nic z tego nie zrozumiałam, zresztą maiałam wrażenie, że sam nie wie o czym mówi i też był zakłopotany. Myślałam tylko o tym żeby jak najszybciej wyść. Jednak później zaniepokoił mnie ten skrzep i to, że dzisiaj również pojawiło się krwawienie. Czy powinnam się niepokoić? Czy to nic takiego? Miała któraś z was podobnie?
A z jakim problemem poszłaś jeśli można zapytać?
Może z jakaś cysta na jajniku była? Może pękła akurat podczas badania szturchnięciami głowica USG?
To by nie było nic strasznego, ale warto by było iść na kontrole i obejrzeć znowu miejsce po niej.

A może i błona, ale ilość krwi jaka opisujesz wydaje się za duża. Chyba ze było jej ilościowo tak naprawdę trochę a tylko panikujesz bo było dla ciebie krępujące?

Ogólnie to ginekolodzy bardzo często badają kobiety krwawiące i to bardzo obficie, wiec tym się nie przejmuj ze wstyd czy coś.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-04, 08:14   #3
bufhaila
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
A z jakim problemem poszłaś jeśli można zapytać?
Może z jakaś cysta na jajniku była? Może pękła akurat podczas badania szturchnięciami głowica USG?
To by nie było nic strasznego, ale warto by było iść na kontrole i obejrzeć znowu miejsce po niej.

A może i błona, ale ilość krwi jaka opisujesz wydaje się za duża. Chyba ze było jej ilościowo tak naprawdę trochę a tylko panikujesz bo było dla ciebie krępujące?

Ogólnie to ginekolodzy bardzo często badają kobiety krwawiące i to bardzo obficie, wiec tym się nie przejmuj ze wstyd czy coś.
To była wizyta kontrolna, lekarz powiedział, że ginekologicznie jest wszystko w porządku.

No nie wiem jak dla mnie tej krwi było sporo. Ginekolog nic nie mówił żeby z powodu tego krwawienia zgłosić się do kontroli.
bufhaila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-12-05, 09:39   #4
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Prawdopodobnie przy badaniu uszkodzona została błona dziewicza. U niektórych kobiet wiąże się to z obfitym krwawienie. Możesz też jeszcze przez parę dni delikatnie plamić. Ja tak miałam po defloracji. Nie przejmowałabym się. Wstydzić też nie masz czego.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości