|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy dobrze? Lista gości weselnych
Witam Was,
Otóż postanowiliśmy z narzeczonym wziąć ślub w lutym. Postawiliśmy na małe przyjęcie weselne ok. 50 osób, dj+fotograf. Zaproszona najbliższa rodzina+ kilku znajomych. Jeśli chodzi o kuzynostwo to od jednej cioci mam 6 osób (+rodziny) zdecydowałam się na zaproszenie tylko połowy z nich - ze względu na najbliższy kontakt. Mieszkają blisko, widujemy się przy okazji wizyt u Babci. Drugiej części- tak się składa, że to sami faceci nie zaprosiłam. Jeden siedzi w Niemczech, a dwóch pozostałych(juz pełnoletnich) mieszka z mamą pod Krakowem. Nie mam z nimi praktycznie kontaktu od 3 lat. Dzisiaj dostałam od jednego z nich (tego z Niemiec) wiadomość z zapytaniem czy "przypadkiem nie mam mu coś do powiedzenia- chodziło oczywiście o zaproszenie na ślub, którego nie dostał. Odpowiedziałam mu szczerze- że to jest małe przyjęcie, a poza tym nie utrzymujemy ze sobą kontaktu i gdyby nie to, że bie dostał zaproszenia to pewnie by się nie odezwał przez kilka kolejnych lat... Zostałam bez odpowiedzi z jego strony. Powiedzcie mi, czy dobrze zrobiłam, nie zapraszając tych osób? Mam teraz twardy orzech do zgryzienia... ale płacimy za wesele sami, więc liczymy każdy grosz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy dobrze? Lista gości weselnych
Dobrze napisalas, aczkolwiek ostatnia czesc wiadomosci moze troszke zbyt dosadna jak dla mnie. Jakby na to nie patrzec to ty takze nie zabiegasz o kontakt, wiec robienie komus wyrzutow ze by sie nie odezwal przez pare nastepnych lat jest trochę nie na miejscu jak dla mnie. Ale do samej sytuacji mysle ze mialas racje - male przyjęcie dla najblizszych wiec nie bedziesz zapraszac osob z którymi sie nie widujesz. Jego wiadomosc takze nie na miejscu, wstyd by mi bylo sie dopominac o zaproszenie na slub...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo dobrze zrobiłaś. On zachował się zdecydowanie nieodpowiednio wspominając o zaproszeniu.
Twoja odpowiedź moim zdaniem dobra, szczera i nieprzesadzona. Niczym się nie przejmuj i ciesz się tym dniem z bliskimi osobami ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
Jak dla mnie dobrze zrobiłaś. Trochę to nieeleganckie, żeby tak się upominać o zaproszenie. Niezależnie od kontaktu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Trochę? Mega. Gość nie ma z nią kontaktu, a nagle się przypomina w sprawie zaproszenia. Gdyby byli blisko, to mógłby zapytać, czy przypadkiem nie zaginęło na poczcie, czy coś, ale w takiej sytuacji?
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Twój ślub zapraszasz kogo chcesz
![]() W życiu bym nie wpadła na pomysł „upomnę sie o zaproszenie” ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo dobrze zrobiłaś i bardzo dobrze odpisałaś.
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale może nie zabiega, bo nie potrzebuje, nie chce z nim mieć kontaktu? Więc tym bardziej zasadny jest brak zaproszenia go. Zrobiłabym dokładnie to samo na miejscu Autorki.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem normalnie zapytal. Pokrewienstwo jest bliskie, czesc rodzenstwa juz dostala zaproszenie (i z nimi ma kontakt, bo inaczej skad by wiedzial?) , a on mieszka daleko i ewentualne bilety trzeba kupic sporo wczesniej. Takze moze nie chcial odmawiac w ostatniej chwili, bo juz nie ma biletow w tym terminie. Ludzie nie mysla, ze przyjechanie z innego kraju to spora organizacja, koszty i bez urlopu nie da rady. Tymczasem za jego dobra wole uslyszal kilka cierpkich slow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz co mogłabym sie zgodzic jesli on by zapytał sie normalnie. A nie „czy masz mi cos do powiedzenia” ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Ja mogę powiedzieć o tym jak to jest siedzieć za granica i dostać zaproszenie. ![]() Najcześciej dzwonią i telefonicznie mówią ![]() ![]() Nie zdażyło mi sie dostać zaproszenie niespodziankę ![]() Chyba, ze to faktycznie od dalekiej osoby i nawet nie szliśmy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze napisałaś. Odpowiedź szczera i bez zbędnego owijania w bawełnę. Pytanie totalnie nie na miejscu, zadane w bezczelny sposób więc prawidłowo nie bawiłaś się w dyplomację.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Pytanie troche bezczelne to fakt w sensie to " czy nie masz mi czegos do powiedzenia" Twoja odpowiedz dla mnie przesadzona. Jakby nie patrzyl to Twoja rodzina, dalsza, ale rodzina... moglaś mu napisać, ze jest to kameralne wesele w niewielkim gronie, na tym zakończyć. A tak kość niezgody została rzucona. U mnie w rodzinie też spotykamy się przy okazji uroczystości, święta, pogrzeby, a tak to z nimi nie rozmawiam. Zmarł moj wujek ktorego nie widzialam 20 lat to się mnie zapytano czy chce iść na pogrzeb. Mam mieszane uczucia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Miau
|
Borze szumiący,
przyjęcie na 50 osób to chyba małe nie jest (dla mnie małe wesele to na 20 osób), no ale do rzeczy. Zamiast prosto z mostu się spytać "Bierzesz ślub ? Fajnie ! Mogę przyjechać ?" to zaczął knucie. To że nie odpowiedział to znaczy że słusznie go nie zaprosiłaś ![]() Pokrewieństwo pokrewieństwem, ale nie musisz sobie na wszystko pozwalać, tylko dlatego że to Twoi krewni są. Pozdrawiam, trzymaj się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Chamskie i poniżej wszelkiej krytyki.Tak się z rodziną nie postępuje pani księżniczko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wierzę w komunikację i w zapytaniu nie ma nic złego. Ale jego treść pozostawia wiele do życzenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko bardzo dobrze zrobiłaś. Na wesele czy na jakąkolwiek imprezę powinno się zapraszać osoby bliskie i takie z którymi chcemy świętować daną okazję, a nie bo wypada albo mama i tata chcą żeby zaprosić ciocię Stasię. Nie ma żadnego obowiązku utrzymywać kontaktów z każdym z rodziny i nie każdy musi za sobą przepadać. Kuzyn zachował się jak totalny buc. Zero taktu. Po takim czymś tym bardziej bym go nie zaprosiła.
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Nie zgadzam się. To, że ktoś jest z rodziny nie zobowiązuje do utrzymywania z nim kontaktu, tłumaczenia się i zapraszania na ślub czy wesele. Często osoby z rodziny są zupełnie obce a bliźsi są ludzie, którzy do rodziny nie należą. Postawa kuzyna nieładna i pretensjonalna, autorka natomiast odpisała mu zgodnie z prawdą.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Chłopak strasznie bezczelny. Nawet jakby wesele było na 400 osób, nie musi go zapraszać. Śmieszne, rodzina, a nie rozmawiają, nie widują się, zupełnie obcy ludzie. Wstyd tak dopominać się o zaproszenie. Nie widzę winy autorki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Być może czegoś nie zrozumiałam ale dla mnie to grzeczne nie było.Przepraszam jeżeli ktoś poczuł się urażony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.