Wysyp pryszczy po wakacjach pielęgnacja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-03-31, 00:17   #1
Mateunio
Przyczajenie

Wysyp pryszczy po wakacjach pielęgnacja

Witam. Po wakacjach w zeszłym roku gdzieś w okolicach połowy września zaczęło mnie wysypywac na twarzy wtedy moja cera była tłusta i jedyną pielęgnacją jaką robiłem było oczyszczanie twarzy mydłem siarkowym i peeling enzymatyczny 3 razy w tygodniu. W październiku zdecydowałem się na wizytę u dermatologa i teraz sebum mam już wyregulowane i można powiedzieć że mam już cerę normalna, nawet bardziej suchą bo muszę używać kremu nawilżającego po umyciu twarzy emulsja cetaphil ale myślę że bez niego też by było okej. Jak wiemy zbliżają się wakacje i przychodzę z pytaniem czy zmieniać jakoś moją pielęgnacje żeby znowu nie przechodzić tego wysypu? Z tego co wiem to w lato cera zazwyczaj się poprawia a dopiero gdy robi się chłodniej i jest mniej słońca zaczynaja się duże problemy i wolałbym tego uniknąć
Mateunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-31, 15:00   #2
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Konto usunięte

Dot.: Wysyp pryszczy po wakacjach pielęgnacja

A normalnie dbasz o ochronę przeciwsłoneczną? Tak codziennie, nie tylko jak się leży plackiem na plaży
Bo to słońce może tak tylko pozornie pomagać - na jedno pomaga, na drugie szkodzi... Bilans zysków i strat może być mniej korzystny niż się wydaje. Przesuszona skóra będzie próbować się zregenerować tak jak umie, czyli m.in. wyrzucając sebum. Tak długo póki słońce aktywnie operuje i cały czas podsusza skórę, to może być nieefektywne, efekty widać dopiero jak słońca będzie mniej...

Generalnie można zapobiegać, znaleźć filtry przeciwsłoneczne, z którymi nie będziesz się męczył (bo sporo jest tłustych, błyszczących, bielących, etc - do ogarnięcia pudrem lub makijażem, ale jak ktoś się nie maluje to ma bardziej pod górkę ). Zapobiegać odwodnieniu skóry, nie używać zbyt mocnych mydeł - tu też są badania potwierdzające, że środki myjące z mocnymi substancjami i zasadowym pH zwiększają odwodnienie skóry i również później wydzielanie sebum w porównianiu do używania łagodnych środków z fizjologicznym pH.

Próbować warto, ale trzeba mieć tę świadomość, że trądzik to choroba i ją się leczy, więc jak zacznie powracać to trzeba będzie wrócić do leczenia. Pielęgnacja może pomagać i w jakiejś mierze zapobiegać, ale w przypadku zmian dziejących się naprawdę głęboko w skórze to są zbyt powierzchowne półśrodki.

Jeśli i tak odczuwasz potrzebę używania kremu, to warto postawić na krem z filtrem UV
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości