Mam hipochondrię i mam już dość... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-03-19, 15:17   #1
Izamirabela
Raczkowanie

Mam hipochondrię i mam już dość...

Dzień dobry. Poproszę o poradę, ponieważ już nie wytrzymuje.

Na początku stycznia miałam wiele niezwykle mocnych sytuacji stresowych. Rozwaliło mi to żołądek, jelita... Długo trwało zanim to doszło do normy.

Całość zaczęła się od podejrzenia chloniaka, ze względu na powiększone węzły chłonne. USG pokazało ze są niegroźne, ale to mi nie starczyło. Od tego czasu ciagle zaczęłam wyszukiwać w Google najgorsze choroby i dopasowywać ja do siebie.

USG węzłów miałam robione już 5 razy. Raz RTG klatki piersiowej. 3 razy USG brzucha, raz piersi. Byłam prywatnie u hematologa, gastrologa, reumatologa, neurologa, byłam tez u okulisty sprawdzić dno oka. Morfologia przeprowadzona wielokrotnie bez istotnych odchyleń.

W lutym wyczułam ze mam tkliwe żebro, na nim poczułam narośl. Drugą wyczułam na łopatce. Niestety od razu zaczęłam się bać ze rak... 3 razy miałam robione USG żeber: wyszedł tluszczak i kaszak.

Jestem przebadana praktycznie od stop do głowy a ciagle boje się, ze coś mi jest: mam wezdrującą tkliwosc kości, bezwiedne spięcia mięśni. Martwi mnie, ze najbardziej mnie to dotyka z prawej strony ciała. Z prawej mam dziwne objawy: wcześniej ból nogi, teraz wędrujące żeber. Miewam kłucia w prawym podżebrzu (gastrolog uznał to za refluksowe) a ja ciagle boje się, ze mam pod żebrami jakiegoś guza, którego nikt nie widzi.

Nie mam już siły i pieniędzy. Poradźcie co lepiej zrobić: iść prywatnie na tomograf, chociaż lekarze odradzają ze względu na promieniowanie a chcę się postarać o dziecko, czy wydać te pieniądze na psychiatrę.

Pozdrawiam ciepło.
Izamirabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-19, 16:41   #2
żurawinka
Zakorzenienie

Dot.: Mam hipochondrię i mam już dość...

Psychiatra moim zdaniem.

Zdrowe odżywianie, wprowadź ruch - jak minie pandemia może jakieś biegi, umiarkowany wysiłek w domu, zajęcie się jakimś hobby.

Skierowanie myśli na coś kreatywnego, a nie zamartwianie się. Rozmowy z przyjaciółmi bez poruszania tematu chorób.

Włączenie magnezu i D3+K2 do diety, unikanie tv i złych wiadomości.
Ja bym to sobie zaleciła

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-20, 04:42   #3
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Choruje na to.samo tylko psychiatra bo sie wykonczysz. Moje zycie przez to jest pieklem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-20, 06:34   #4
cava
Zakorzenienie

Psychiatra oraz joga/medytacja.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-25, 13:23   #5
katrinka_flower
Przyczajenie

Polecam Ci na chwilę zrezynować z monitorowania swoich objawów, wyszukiwania w internecie objawów.
Tak jak pisały dziewczyny: joga, medytacja, rozciąganie, spacery, ale także bardziej intensywne czynności np. trening, bieganie.
Ważne jest tez bardzo zdrowe odżywianie i nawadnanie oraz suplementy.
Polecam też probiotyk dla "nadwrażliwców" Sanprobi IBS.
I przede wszystkim nie nakładaj sobie łatki hipohodryczki, bądź dla siebie jeszcze bardziej dobra i zobacz czy to przyniosło efekty
katrinka_flower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-25, 15:27   #6
Mariolena92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Izamirabela Pokaż wiadomość
Dzień dobry. Poproszę o poradę, ponieważ już nie wytrzymuje.

Na początku stycznia miałam wiele niezwykle mocnych sytuacji stresowych. Rozwaliło mi to żołądek, jelita... Długo trwało zanim to doszło do normy.

Całość zaczęła się od podejrzenia chloniaka, ze względu na powiększone węzły chłonne. USG pokazało ze są niegroźne, ale to mi nie starczyło. Od tego czasu ciagle zaczęłam wyszukiwać w Google najgorsze choroby i dopasowywać ja do siebie.

USG węzłów miałam robione już 5 razy. Raz RTG klatki piersiowej. 3 razy USG brzucha, raz piersi. Byłam prywatnie u hematologa, gastrologa, reumatologa, neurologa, byłam tez u okulisty sprawdzić dno oka. Morfologia przeprowadzona wielokrotnie bez istotnych odchyleń.

W lutym wyczułam ze mam tkliwe żebro, na nim poczułam narośl. Drugą wyczułam na łopatce. Niestety od razu zaczęłam się bać ze rak... 3 razy miałam robione USG żeber: wyszedł tluszczak i kaszak.

Jestem przebadana praktycznie od stop do głowy a ciagle boje się, ze coś mi jest: mam wezdrującą tkliwosc kości, bezwiedne spięcia mięśni. Martwi mnie, ze najbardziej mnie to dotyka z prawej strony ciała. Z prawej mam dziwne objawy: wcześniej ból nogi, teraz wędrujące żeber. Miewam kłucia w prawym podżebrzu (gastrolog uznał to za refluksowe) a ja ciagle boje się, ze mam pod żebrami jakiegoś guza, którego nikt nie widzi.

Nie mam już siły i pieniędzy. Poradźcie co lepiej zrobić: iść prywatnie na tomograf, chociaż lekarze odradzają ze względu na promieniowanie a chcę się postarać o dziecko, czy wydać te pieniądze na psychiatrę.

Pozdrawiam ciepło.
Ja tez mam bóle w prawym podżebrzu, ale to wynika z nerwów i z małej niedomykalności zastawki serca która tez może sie robić ze stresu, ale to nic poważnego, tez mam tłuszczaki i kaszaki i tez sobie szukałam chorób na sile z tego powodu a teraz po prostu co jakiś czas badam to co trzeba i nie szukam chorób na siłę Tobie polecam to samo

Mariolena92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-03-25, 17:01   #7
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Bóle w prawym podżebrzu to ja mam od 16 roku życia..
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-03-30, 11:03   #8
Plastikowy_Dinozaur
Raczkowanie

Też miałam bóle pod żebrami i one były na tle nerwowym. Mnie psychiatra nie pomógł aż tak dobrze jak psychoterapia. Także ja polecam raczej od tego zacząć, a z czasem dodać wysiłek fizyczny i dietę.
Plastikowy_Dinozaur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości