|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy typ cery może się od tak zmienić?
Dziewczyny, może Wy mi pomożecie, bo ja już nie daję rady. Po zimie bardzo zmienił mi się typ cery - z mieszanej, bardzo zanieczyszczonej, na suchą - dalej skłonną do wyprysków i z wągrami, ale bardzo suchą. Cera jest teraz nieprzyjemnie ściągnięta, miejscami się łuszczy, widać wszystkie drobne zmarszczki. Jest to o tyle dziwne, że nie zmieniłam nic ani w pielęgnacji, ani w diecie. Stosuję antykoncepcję hormonalną, ale od lat tę samą. Czy cera może się od tak po prostu zmienić? Czy chodzi tu może o starzenie się skóry? Niedawno przekroczyłam 30tkę, więc chyba jeszcze nie powinno być aż tak dużych zmian. Może polecicie mi jakieś produkty, bo pewnie będę musiała je zmienić? Trochę się boję produktów typowo do cery suchej, bo moja skóra ma bardzo duże skłonności do zapychania. Z drugiej strony potrzebuje solidnego nawilżenia. Rano nałożony krem w połowie dnia jakby wyparowuje/wchłania się tak, że po południu mam już nieprzyjemnie ściągniętą cerę. Krem na noc nakładam obficie, tak że tuż po aplikacji zostaje biała poświata - po kilku minutach wszystko wchłonięte, a rano cera nie jest jakaś super nawilżona. Ostatnio nałożyłam na noc, na wilgotną cerę, dużo serum nawilżającego, a na to olej, jednak rano cera była ściągnięta. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Poszłabym do jakiejś znającej się na rzeczy kosmetyczki, ale kwarantanna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy typ cery może się od tak zmienić?
Faktycznie moze to po zimie tak jak mówisz, ja przykładowo tez stosuję antykoncepcje, belarę i powiem ci że wybitnie mam czystą cerę, wcześniej miałam trochę kłopotów z trądzikiem ale teraz jest ok. Fakt czasem chodze do kosmetyczki,no ale teraz nie da rady, mozna sobie zrobic jakies zabiegi domowe, poczytaj w necie.;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy typ cery może się od tak zmienić?
No te zmiany to przecież nie takie ot tak z dnia na dzień, raczej stabilnie coś się zmieniało na przestrzeni tygodni, miesięcy
![]() Coś warto zmienić skoro kosmetyki nie trafiają w potrzeby, nie zawsze chodzi o większe ilości. U mnie genialnym nawilżaczem jest glukonolakton czy ogólnie kwasy PHA, moja cera na tym lepiej idzie niż na kosmetykach z kwasem hialuronowym. Ale też z połączeniu z czymś kremowym, nie same płynne kwasy. Też w ciągu dnia dokładam sobie kremu z filtrem przeciwsłonecznym, to też sposób na dołożenie nawilżenia. A pory mi się zanieczyszczają nawet jak skóra jest w dobrym stanie jak na mnie i nie muszę stosować ciężkich rzeczy, więc kwas salicylowy jest u mnie na stałe. I jakoś tak z nim raźniej próbować zmian ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.