|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pizza piekarnik gazowy bez temperatury pomożecie?
Mam w mieszkaniu piekarnik gazowy z maksymalnym plomieniem i optymalnym... Nigdy nie mialam doczynienia z gazem... Nie mam pojecia jak to obslugiwać nawet po przeczytaniu instrukcji...
Wedlug instrukcji jest (wstepny rozgrzew duży plomieniem) opisane wstepne pieczenie i dalsze pieczenie (optymalny).☠ Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to działa? Jak piec w takim piekarniku frytki i pizze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pizza piekarnik gazowy bez temperatury pomożecie?
Obawiam się, że w przeciwieństwie do elektryków, gdzie grzanie jest zawsze równe i przewidywalne, piekarniki gazowe trzeba "poznać".
Osobiście przez wiele lat korzystałam z takiego który miał trzy kropki "mocy" - minimalny ogień, średni ogień, maks. Na szczęście na drzwiczkach był zamontowany termometr (bardzo oorientacyjny) wskazujący tylko 0-150-200-250'c. Z tego co pamiętam ustawienie w połowie miedzy "optimum" i maksimum" dawało około 170-180'c, zaś "optimum" 150. Ale w Twoim może być zgoła inaczej. Ważne jest też określić które części grzeją mocniej , które słabiej - najlepiej zrobić zwykle kruche ciasteczka, rozłożyć na calutkiej blaszce i wstawić na 10-12 min na temp "optymalną". U mnie np tył przypalał, a część przy drzwiczkach niedopiekała Opcja nr 2 - kup temometr do zawieszania na blaszce i reguluj pokrętłem moc ognia w zależności od potrzeb: np https://allegro.pl/oferta/termometr-...9-451e89c4a0c1. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.