Wynajem pokoju a drogi sprzęt - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-02-15, 18:12   #1
dominika152
BAN stały

Wynajem pokoju a drogi sprzęt

Niedawno dostałam fajną ofertę pracy w mieście oddalonym o 200km (jedno z największych miast Polski). W moim mieście takiej stawki bym nie dostałam, więc padła decyzja o przeprowadzce. Jednak patrzę na ceny i jestem załamana. Do tej pory za kawalerkę płaciłam +/- 1200zł miesięcznie - tak nisko bo w sumie wynajmowałam od bliskiej rodziny, a ta osoba ma kilkanaście takich kawalerek, tylko że w tym pierwszym, aktualnym mieście, w tym drugim nie ma nic

Jestem osobą która bardzo sobie ceni czas - nie wyobrażam sobie dojeżdżać do pracy więcej niż 20-25 minut. Ale jest problem. Z cenami kawalerek to jakaś masakra. Wokół tej pracy cena za kawalerkę to jakieś 1700 + 300 czynszu + 200 opłaty czyli prawie 2200 za sensowną kawalerkę. Wysoka cena bo wysoki standard i dobra lokalizacja.

Tak więc zdecydowałam się na wynajem dużego pokoju (tymczasowo na kilka miesięcy lub rok). Znalazłam kilka ofert za duże metrażowo pokoje, wysoki standard i bardzo dobra lokalizacja +/- 10 minut do pracy, cena 900-1100 więc całkiem fajna na moją kieszeń. No i problem w tym że mam trochę drogiego sprzętu - rowerek, mac book, sprzęt elektroniczny. Łączna wartość jakieś 10.000 złotych więc sporo. No i zastanawiam się czy taki wynajem z obcymi osobami jest bezpieczny. Często słyszy się o jakichś kradzieżach, włamaniach itd. Zwłaszcza boje się o mac booka, bo oprócz wysokiej wartości finansowej ma dla mnie duże znaczenie sentymentalne (prezent od ważnej dla mnie osoby). Korzystam z niego codziennie i jest mi potrzebny, załamałabym się gdyby ktoś mi go ukradł.
dominika152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-02-15, 18:28   #2
tinkerver2
Zakorzenienie

Dot.: Wynajem pokoju a drogi sprzęt

wiele lat mieszkałam ze współlokatorami, naprawdę, różnej maści. nigdy nic mi nie zginęło.

tzn dobra, NIEKTÓRZY lubią sobie podbierać np. szampon czy dżem z lodówki
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-02-15, 23:16   #3
Lachezis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dominika152 Pokaż wiadomość
Niedawno dostałam fajną ofertę pracy w mieście oddalonym o 200km (jedno z największych miast Polski). W moim mieście takiej stawki bym nie dostałam, więc padła decyzja o przeprowadzce. Jednak patrzę na ceny i jestem załamana. Do tej pory za kawalerkę płaciłam +/- 1200zł miesięcznie - tak nisko bo w sumie wynajmowałam od bliskiej rodziny, a ta osoba ma kilkanaście takich kawalerek, tylko że w tym pierwszym, aktualnym mieście, w tym drugim nie ma nic

Jestem osobą która bardzo sobie ceni czas - nie wyobrażam sobie dojeżdżać do pracy więcej niż 20-25 minut. Ale jest problem. Z cenami kawalerek to jakaś masakra. Wokół tej pracy cena za kawalerkę to jakieś 1700 + 300 czynszu + 200 opłaty czyli prawie 2200 za sensowną kawalerkę. Wysoka cena bo wysoki standard i dobra lokalizacja.

Tak więc zdecydowałam się na wynajem dużego pokoju (tymczasowo na kilka miesięcy lub rok). Znalazłam kilka ofert za duże metrażowo pokoje, wysoki standard i bardzo dobra lokalizacja +/- 10 minut do pracy, cena 900-1100 więc całkiem fajna na moją kieszeń. No i problem w tym że mam trochę drogiego sprzętu - rowerek, mac book, sprzęt elektroniczny. Łączna wartość jakieś 10.000 złotych więc sporo. No i zastanawiam się czy taki wynajem z obcymi osobami jest bezpieczny. Często słyszy się o jakichś kradzieżach, włamaniach itd. Zwłaszcza boje się o mac booka, bo oprócz wysokiej wartości finansowej ma dla mnie duże znaczenie sentymentalne (prezent od ważnej dla mnie osoby). Korzystam z niego codziennie i jest mi potrzebny, załamałabym się gdyby ktoś mi go ukradł.
Zamontuj w pokoju zamek po prostu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Zamontuj w pokoju zamek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Lachezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-02-18, 09:20   #4
kaledonia
zielony stworek

Są czasem oferty pokoi zamykanych na klucz.
Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
wiele lat mieszkałam ze współlokatorami, naprawdę, różnej maści. nigdy nic mi nie zginęło.

tzn dobra, NIEKTÓRZY lubią sobie podbierać np. szampon czy dżem z lodówki
Mnie owszem
perfumy ( były u mnie w pokoju )
kosmetyki do makijażu
część srebrnej biżuterii
jedzenie z lodówki ( wyrzuciła mi dziewczyna, bo nie miała miejsca )

Ja tam w części wspólnej pielęgnację miałam przelaną w mniej reprezentacyjne opakowania, bo zauważyłam, że Ziaji nikt nie podbiera

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-02-18, 09:29   #5
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Są czasem oferty pokoi zamykanych na klucz.

Mnie owszem

perfumy ( były u mnie w pokoju )

kosmetyki do makijażu

część srebrnej biżuterii

jedzenie z lodówki ( wyrzuciła mi dziewczyna, bo nie miała miejsca )

Ja tam w części wspólnej pielęgnację miałam przelaną w mniej reprezentacyjne opakowania, bo zauważyłam, że Ziaji nikt nie podbiera
Ja się z czymś takim na szczescie nie spotkałam, a naprawdę miałam "lokatorow z piekła rodem". Natomiast raz moi ukochani współlokatorzy wylali mi CAŁĄ butlę płynu do prania w ciągu jednego dnia (mieli w zwyczaju robić kilka prań dziennie, codziennie). Kupiłam w sobotę, w niedzielę chce robić pranie a w butelce ledwo na dnie. To był punkt kulminacyjny i od tej pory nie zostawiałam już środków do prania w łazience. I nagle cud - płyny do prania czy płukania przestały mi się kończyć po miesiącu!
Tak samo jak teraz, mieszkając na lokacji pracowniczej, przywiozłam sobie z Polski szampon. Co ważne, niestety nie ma go w Niemczech czy Holandii.
I on też zaczął mi bardzo szybko uciekać, 2 tygodnie i nie ma pół butelki. Mi samej wystarczył na 2 miesiące codziennego mycia, ok, tz go używał, ale on ma krótkie włosy, w dodatku go poprosiłam, zeby go nie używał, bo nie ma go w naszym kraju, a jęku obojętne czym myje wlosy. Więc mówił, że nie używa, a szampon po miesiącu pusty... Teraz, gdy mieszkamy z inną parą, od 2 tygodni codziennego mycia włosów zużyłam 1/4 szamponu. Po prostu któraś współlokatorka sobie go upodobała i używała razem ze mną

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-05-02, 17:48   #6
Aramintha
Wtajemniczenie

Wszystko zależy na kogo trafisz, dlatego najlepiej poszukać pokoju zamykanego na klucz.
Mieszkałam w kilku mieszkaniach ze współlokatorami, większość była w porządku pod kątem szanowania cudzej własności

Aż trafiłam na złodziejkę, dziewczyna kradła wszystko od jedzenia z lodówki, wina, kosmetyków i to nie jakiś tam w wersji de lux, ale zwykły żel pod prysznic za 8 zł z Rossmanna, aż po moje buty

Najwięcej wstydu się najadłam jak przyszła odwiedzić mnie koleżanka, która zostawiła torebkę w przedpokoju. Siedziałyśmy u mnie w pokoju a współlokatorka w tym czasie ukradła z torebki pieniądze.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości