![]() |
#1 |
mad lad
|
10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY
Rozglądam się ostatnio za absolutnie największymi klasykami światowej literatury - przeglądam rankingi, blogi, wszelkie listy na LC czy Goodreads. Wszystko w celu wyłowienia jakiegoś szkieletu literatury, który byłby dobrym punktem wyjścia do całej literatury. Nie dziwota, że każda taka lista wygląda zupełnie inaczej - klasyków literatury jest przecież zbyt dużo, a każdy ma dodatkowo inną opinię oraz gust.
Jak wyglądałaby Wasza lista 10 książek, które powinien przeczytać każdy? Które Waszym zdaniem są tymi najbardziej wartościowymi, najoryginalniejszymi, najbardziej rewolucyjnymi?
![]() |
#2 |
Holy Crap!
|
Dot.: 10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY
Moje osobiste top 10:
1) Thomas Keneally- Lista Schindlera 2) Alexander Dumas- Hrabia Monte Christo 3) Tolkien- Władca Pierścieni 4) Tolkien- Hobbit, czyli... 5) Stephen King- Lśnienie 6) Victor Hugo- Nędznicy 7) Anne Rice- Wywiad z Wampirem 8) Leszek C. Strzeszewski- Elvis 9) Jackson Laura- Freddie Mercury Biografia 10) Joanna Wieliczka-Szarkowa- Wołyń We Krwi (te książki są u mnie na półce wysoko, to tylko moje osobiste typy ![]()
Do nieba pójdą wszystkie zwierzęta , a ludzie tylko niektórzy " - Michał Zabłocki Edytowane przez Nightmare666 Czas edycji: 2018-05-09 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Niedawno, ot tak dla siebie zrobiłam listę 100 moim zdaniem najlepszych książek. I powiem, że ciężko było wybrać, stanowczo taka lista mogłaby się rozrosnąć.
Bezdyskusyjnej listy zrobić się nie da, jak sam zauważyłeś, każdy ma inny gust, inną wrażliwość, inne rzeczy dostrzeże w książce. I właściwie, to dobrze, jest z czego wybierać i o czym dyskutować. 10 najlepszych książek to dla mnie trochę mało, ale spróbuję ![]() 1. Michał Bułhakow "Mistrz i Małogorzata" 2. Mary Shelley "Frankenstein" 3. Antoni Czechow "Opowiadania" 4. Tomasz Mann "Buddenbrookowie" 5. Bolesław Prus "Lalka" 6. Margaret Mitchell "Przeminęło z wiatrem" 7. Marcel Proust "W stronę Swanna" 8. Ursula K. LeGuin "Lewa ręka ciemności" 9. Joseph Heller "Paragraf 22" 10. Gustaw Flaubert "Pani Bovary". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Fajny temat
![]() 1. Stary Testament 2. Solaris 3. W 80 dni dookoła świata 4. Kubuś Puchatek 5. Frankenstein 6. Podróż do wnętrza ziemi 7. Władca much 8. Harry Potter i Komnata Tajemnic (nie, nie ...chodziło mi o kamień filozoficzny ![]() 9. Ptasiek 10. Buszujący w zbożu
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hiyori Czas edycji: 2018-05-13 o 10:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
mad lad
|
O to tutaj chodzi.
![]() Cytat:
![]() Dzięki. ![]() ![]() Niemniej z każdą wymienioną tutaj pozycją się zapoznam!
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kolejność przypadkowa, bo wymyślam na bieżąco, patrząc na biblioteczkę. ^^
- Władca pierścieni, J.R.R. Tolkien - Duma i uprzedzenie, Jane Austin - Nędznicy, Victor Hugo - Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow - Ferdydurke, Witold Gombrowicz - Bóg urojony, Richard Dawkins - Biblia, Koran, Tora, inne mitologie i święte księgi. - Lalka, Bolesław Prus - Dziady, Adam Mickiewicz - Makbet, William Shakespeare Ograniczyłam się do jednego dzieła na autora, bo po Tolkienie i Austin by mi się miejsca skończyły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dodałabym: Greka Zorbę (Nikos Kazantzakis), Nieznośną Lekkość Bytu (Milan Kundera), Orwella, Imię Róży (Umberto Eco), Lolitę (Vladimir Nabokov), Marqueza, Llosę, Dżumę (Albert Camus), Remarque, Vonneguta.
No i Agathę Christie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;83613356]Dodałabym: Greka Zorbę (Nikos Kazantzakis), Nieznośną Lekkość Bytu (Milan Kundera), Orwella, Imię Róży (Umberto Eco), Lolitę (Vladimir Nabokov), Marqueza, Llosę, Dżumę (Albert Camus), Remarque, Vonneguta.
No i Agathę Christie.[/QUOTE] Pogrubione także bym dodała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Dodalabym koniecznie ''Rok 1984'' Orwella.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
mad lad
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8373895 6]Dodalabym koniecznie ''Rok 1984'' Orwella.[/QUOTE]
Tak! Póki co moja ukochana pozycja.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Biblie pomijam. Uważam ze jak ktoś czyta literaturę europejską to Biblie chociaż fragmentarycznie tez przeczytał, żeby rozumieć co czyta i skąd się to wzięło.
1. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow 2. "100 lat samotności" Marquez 3. " Bajki robotów" Lem (przy obecnej władzy, masakrycznie na czasie. polecam sobie odświeżyć. ![]() 4. " 7 Ew" Neal Stephenson (lub cokolwiek Stephensona) 5. " Rok 1984" Orwell 6. " Ślepowidzenie" Watts (lub "Piknik na skraju drogi " Strugackich, lub "Solaris " Lema - wszystkie 3 sa o tym samym, Watts jest najświeższy i IMo najlepiej "czytny" ) 7. "Lód" lub "Inne pieśni" Dukaj (IMO to ta sama idea opisana z 2 punktów odniesienia: ognia i lodu, warto przeczytać obie) 9. " Trylogia Księżycowa" Żuławski 10. "Nakręcana dziewczyna. Pompa nr. 6" Baciagalupi (co nas kurde czeka, jak nie przestaniemy ślepo zaprzedawać się korporacjom ![]() Przepraszam, dopiero doczytałam ze to ma być klasyka. A moje pozycje 2,6, 7 i 10 to współczesne pozycje. Wiec ewentualnie zamiennie 4 klasyczne: -" Księgi Nowego, Długiego i Krótkiego Słońca" Gene Wollf - tak się pisze space opery!!!! - "Ubik" Dicka - "Kocia kołyska" Vonneguta - "Chłopiec i jego pies" Harlana Ellisona - opowieść o wartościach po apokalipsie. Gdzieś mi migneło ze chyba fascynujesz się Elektryczną Pomarańczą. To co innego , ale powinno "zażreć" . każdy powinien to przeczytac, bez wzgledu ile po tym będzie to odchorowywać.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-05-23 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |||
mad lad
|
Cytat:
Nie wierzę, że ktoś wymienił Piknik na skraju drogi Strugackich! Chciałem przeczytać, ale nie mogłem nigdzie znaleźć i w końcu wybrałem coś innego. Kiedyś przeczytam. Ślepowidzenie zostało mi już na tym forum przez kogoś polecone i również grzecznie czeka na swoją kolej. Cytat:
Cytat:
![]() Fascynuje mnie też tematyka postapokaliptyczna (dlatego też zainteresował mnie Piknik Strugackich), książce się jak najbardziej przyjrzę. Dziękuję wszystkim za swoje listy. ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
„ kantyczka dla Leybowitza” Oraz polski standard też juź dość leciwy, ale jest to extra klasa literatury postapokaliptycznej „ Głowa Kasandry”. Może być trudna do zdobycia, chyba ze ktoś wznowił jakiś czas temu. I jeszcze trylogię Ryfterską Wattsa : Rozgwiazda, Wir, Behemot. Całość „ urocza” tak bardzo ze się jest chorym od czytania tego. Wcześniej wymienione „7 Ew” i „Nakręcana dziewczyna. Pompa nr 6”, to też wizje postapokaliptyczne. Stephensona jeszcze „ Peanatema „ , „ Diamentowy wiek” i stare ale jare, klasyka gatunku i warto znać początki pisarstwa stephensona: „ Zamieć” , też są postapokaliptyczne. Piknik, to przedewszytkim próba opisania kontaktu, próba opisania niezrozumiałego przez nierozumiejących. Dlatego ustawiłam w rzędzie z Solaris i Ślepowidzenie. Wszystkie 3 są o tym samym, o kontakcie i braku narzędzi do pijecia obcego i są równie wybitnie.
![]() |
![]() |
#14 | |
mad lad
|
Cytat:
![]() Biorąc pod uwagę fakt, że ostatnio czytanie idzie mi jak krew z nosa (co zamierzam w najbliższym czasie - najpewniej po sesji - zmienić), bardzo możliwe, że zapewniłaś mi ciekawą lekturę do końca roku. ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja na szaro, bo trochę jednak OT, ale "Piknik..." Strugackich mnie tu ściągnął
![]() OldWorldBlues, nie wiem, czy znasz rosyjski, ale nieprzetłumaczony "Piknik..." można łatwo w pdf znaleźć. I dodam jeszcze Vonneguta "Rzeźnię numer pięć" i "Budowniczego ruin" Rosendorfera. Coś mi się obiło o uszy, że tę ostatnią wznowili w zeszłym roku. Fajnie, wcześniej chyba raczej mało znana w moim pokoleniu, może teraz więcej ludzi przeczyta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
mad lad
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez OldWorldBlues Czas edycji: 2018-05-27 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę tam namieszałam z tą postapokalipsą, ale co nsjwyżej ciut obok i wszystkie wybrane naprawdę są warte czytania. Jak tolerujesz literaturę new weird nie bardzo dająca się ująć w ryzy, to polecam też China Mievilla. Tryptyk : Dworzec Perdido, Blizna, Żelazna rada. Oraz wyrywający z butów , rokendrolowy „Kraken” ( roi się tam od końców świata a wręcz wszyscy o koniec świata zajadle walczą próbując go zawlaszczyć, bo taka gratka zdarza się tylko raz : Oraz „Miasto i miasto” które powoduje zgrzytanie mózgu, który próbuje nadążyć za tym, co jest nie do końca tak, z opisaną rzeczywistością.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Naczelna Nastolatka
|
"Młode lwy" Shaw
"Pięć lat kacetu" Grzesiuk "Wichrowe wzgórza" Bronte "Hotel New Hampshire"Irving "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow "Paragraf 22" Nie ma 10 bo wypisałam tylko te, które mi się wryły w psychikę i które będę pamiętać do grobowej deski.
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2018-05-28 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
dodalabym "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Dick'a.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Naczelna Nastolatka
|
Irvinga polecam bardzo.
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Moja dycha w zasadzie pokrywa się z większością tu podanych.
Dorzuciłabym: "Drogę" McCarthy "Bracia Karamazow" Dostojewski "W matni" Zola "Dagome iudex" Nienacki A na marginesie to zabieram się za czytanie polecanej tu "Głowy Kasandry" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Naczelna Nastolatka
|
Głowa Kasandry mnie znudziła. Pomimo, że lubię postapo.
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#25 | ||
mad lad
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;83837436]Ten Irving mnie zainteresował, idę do biblioteki ![]() Mnie też wyjątkowo zainteresował. Opis na LC zachęcający.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedna z najlepszych i najważniejszych dla mnie książek jakie czytałam. Mam egzemplarz zaczytany na śmierć. ![]() Niestety jest to pierwsza książka Irvinga jaką przeczytałam i już żadna kolejna nie zrobiła na mnie, nawet połowy takiego wrażenia.
![]() |
![]() |
#27 |
Naczelna Nastolatka
|
Jak mogłam zapomnieć o Garpie! Też polecam jak najbardziej.
siła spokoju
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
"Rok 1984" Orwell
Muszę w końcu ją przeczytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
mad lad
|
Cytat:
![]() Sama historia Solaris była czymś tak bardzo nietypowym w porównaniu do mainstreamowego, amerykańskiego sci-fi i wszelkiego rodzaju space oper, że na początku nie miałem pojęcia co o niej myśleć. Lem wydaje się mieć zupełnie inne podejście do gatunku niż inni pisarze. A ja nietypowość lubię i doceniam. Zdecydowanie. Wciąż niepokojąco aktualna.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.