10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-05, 19:34   #1
OldWorldBlues
mad lad

10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY

Rozglądam się ostatnio za absolutnie największymi klasykami światowej literatury - przeglądam rankingi, blogi, wszelkie listy na LC czy Goodreads. Wszystko w celu wyłowienia jakiegoś szkieletu literatury, który byłby dobrym punktem wyjścia do całej literatury. Nie dziwota, że każda taka lista wygląda zupełnie inaczej - klasyków literatury jest przecież zbyt dużo, a każdy ma dodatkowo inną opinię oraz gust.

Jak wyglądałaby Wasza lista 10 książek, które powinien przeczytać każdy? Które Waszym zdaniem są tymi najbardziej wartościowymi, najoryginalniejszymi, najbardziej rewolucyjnymi?
Stary 2018-05-09, 18:36   #2
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666
Dot.: 10 książek, które powinien przeczytać KAŻDY

Moje osobiste top 10:

1) Thomas Keneally- Lista Schindlera
2) Alexander Dumas- Hrabia Monte Christo
3) Tolkien- Władca Pierścieni
4) Tolkien- Hobbit, czyli...
5) Stephen King- Lśnienie
6) Victor Hugo- Nędznicy
7) Anne Rice- Wywiad z Wampirem
8) Leszek C. Strzeszewski- Elvis
9) Jackson Laura- Freddie Mercury Biografia
10) Joanna Wieliczka-Szarkowa- Wołyń We Krwi

(te książki są u mnie na półce wysoko, to tylko moje osobiste typy )

Edytowane przez Nightmare666
Czas edycji: 2018-05-09 o 18:37
Nightmare666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-11, 09:09   #3
Elladorea
Rozeznanie

Niedawno, ot tak dla siebie zrobiłam listę 100 moim zdaniem najlepszych książek. I powiem, że ciężko było wybrać, stanowczo taka lista mogłaby się rozrosnąć.

Bezdyskusyjnej listy zrobić się nie da, jak sam zauważyłeś, każdy ma inny gust, inną wrażliwość, inne rzeczy dostrzeże w książce. I właściwie, to dobrze, jest z czego wybierać i o czym dyskutować.

10 najlepszych książek to dla mnie trochę mało, ale spróbuję Te książki to dla mnie wspaniałe klasyki, ale możnaby je wymienić na równie dobre książki.

1. Michał Bułhakow "Mistrz i Małogorzata"
2. Mary Shelley "Frankenstein"
3. Antoni Czechow "Opowiadania"
4. Tomasz Mann "Buddenbrookowie"
5. Bolesław Prus "Lalka"
6. Margaret Mitchell "Przeminęło z wiatrem"
7. Marcel Proust "W stronę Swanna"
8. Ursula K. LeGuin "Lewa ręka ciemności"
9. Joseph Heller "Paragraf 22"
10. Gustaw Flaubert "Pani Bovary".
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-13, 09:30   #4
Hiyori
Zadomowienie

Fajny temat Kolejność w zasadzie przypadkowa.
1. Stary Testament
2. Solaris
3. W 80 dni dookoła świata
4. Kubuś Puchatek
5. Frankenstein
6. Podróż do wnętrza ziemi
7. Władca much
8. Harry Potter i Komnata Tajemnic (nie, nie ...chodziło mi o kamień filozoficzny )
9. Ptasiek
10. Buszujący w zbożu

Edytowane przez Hiyori
Czas edycji: 2018-05-13 o 10:07
Hiyori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-13, 23:21   #5
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
to tylko moje osobiste typy
O to tutaj chodzi.
Cytat:
Napisane przez Elladorea Pokaż wiadomość
Niedawno, ot tak dla siebie zrobiłam listę 100 moim zdaniem najlepszych książek. I powiem, że ciężko było wybrać, stanowczo taka lista mogłaby się rozrosnąć.

Bezdyskusyjnej listy zrobić się nie da, jak sam zauważyłeś, każdy ma inny gust, inną wrażliwość, inne rzeczy dostrzeże w książce. I właściwie, to dobrze, jest z czego wybierać i o czym dyskutować.

10 najlepszych książek to dla mnie trochę mało, ale spróbuję Te książki to dla mnie wspaniałe klasyki, ale możnaby je wymienić na równie dobre książki.
Kto napisał, że będzie lekko? 10 pozycji jest jeszcze dość czytelne, 20 byłoby już trochę za dużo moim zdaniem. A tym sposobem można wytypować tylko najlepsze z najlepszych w przejrzystej formie.
Cytat:
Napisane przez Hiyori Pokaż wiadomość
Fajny temat
Dzięki. Ale chyba się średnio przyjął.
Niemniej z każdą wymienioną tutaj pozycją się zapoznam!
Stary 2018-05-13, 23:53   #6
Limonka2738
Zakorzenienie

Kolejność przypadkowa, bo wymyślam na bieżąco, patrząc na biblioteczkę. ^^

- Władca pierścieni, J.R.R. Tolkien

- Duma i uprzedzenie, Jane Austin

- Nędznicy, Victor Hugo

- Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow

- Ferdydurke, Witold Gombrowicz

- Bóg urojony, Richard Dawkins

- Biblia, Koran, Tora, inne mitologie i święte księgi.

- Lalka, Bolesław Prus

- Dziady, Adam Mickiewicz

- Makbet, William Shakespeare

Ograniczyłam się do jednego dzieła na autora, bo po Tolkienie i Austin by mi się miejsca skończyły.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-16, 11:28   #7
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dodałabym: Greka Zorbę (Nikos Kazantzakis), Nieznośną Lekkość Bytu (Milan Kundera), Orwella, Imię Róży (Umberto Eco), Lolitę (Vladimir Nabokov), Marqueza, Llosę, Dżumę (Albert Camus), Remarque, Vonneguta.
No i Agathę Christie.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-05-18, 21:06   #8
Miss Saeki
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;83613356]Dodałabym: Greka Zorbę (Nikos Kazantzakis), Nieznośną Lekkość Bytu (Milan Kundera), Orwella, Imię Róży (Umberto Eco), Lolitę (Vladimir Nabokov), Marqueza, Llosę, Dżumę (Albert Camus), Remarque, Vonneguta.
No i Agathę Christie.[/QUOTE]

Pogrubione także bym dodała I jeszcze coś Hrabala
Stary 2018-05-22, 23:44   #9
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Dodalabym koniecznie ''Rok 1984'' Orwella.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-23, 02:27   #10
OldWorldBlues
mad lad

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8373895 6]Dodalabym koniecznie ''Rok 1984'' Orwella.[/QUOTE]
Tak! Póki co moja ukochana pozycja.
Stary 2018-05-23, 10:41   #11
cava
Zakorzenienie

Biblie pomijam. Uważam ze jak ktoś czyta literaturę europejską to Biblie chociaż fragmentarycznie tez przeczytał, żeby rozumieć co czyta i skąd się to wzięło.

1. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow

2. "100 lat samotności" Marquez

3. " Bajki robotów" Lem (przy obecnej władzy, masakrycznie na czasie. polecam sobie odświeżyć.)

4. " 7 Ew" Neal Stephenson (lub cokolwiek Stephensona)

5. " Rok 1984" Orwell

6. " Ślepowidzenie" Watts (lub "Piknik na skraju drogi " Strugackich, lub "Solaris " Lema - wszystkie 3 sa o tym samym, Watts jest najświeższy i IMo najlepiej "czytny" )

7. "Lód" lub "Inne pieśni" Dukaj (IMO to ta sama idea opisana z 2 punktów odniesienia: ognia i lodu, warto przeczytać obie)

9. " Trylogia Księżycowa" Żuławski
10. "Nakręcana dziewczyna. Pompa nr. 6" Baciagalupi (co nas kurde czeka, jak nie przestaniemy ślepo zaprzedawać się korporacjom + genialne SF)

Przepraszam, dopiero doczytałam ze to ma być klasyka. A moje pozycje 2,6, 7 i 10 to współczesne pozycje.
Wiec ewentualnie zamiennie 4 klasyczne:

-" Księgi Nowego, Długiego i Krótkiego Słońca" Gene Wollf - tak się pisze space opery!!!!

- "Ubik" Dicka

- "Kocia kołyska" Vonneguta

- "Chłopiec i jego pies" Harlana Ellisona - opowieść o wartościach po apokalipsie. Gdzieś mi migneło ze chyba fascynujesz się Elektryczną Pomarańczą. To co innego , ale powinno "zażreć" . każdy powinien to przeczytac, bez wzgledu ile po tym będzie to odchorowywać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-05-23 o 10:55
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-23, 11:11   #12
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
6. " Ślepowidzenie" Watts (lub "Piknik na skraju drogi " Strugackich, lub "Solaris " Lema - wszystkie 3 sa o tym samym, Watts jest najświeższy i IMo najlepiej "czytny" )
Solaris stawiam tuż obok Roku 1984 - wspaniała książka, bardzo smutna.
Nie wierzę, że ktoś wymienił Piknik na skraju drogi Strugackich! Chciałem przeczytać, ale nie mogłem nigdzie znaleźć i w końcu wybrałem coś innego. Kiedyś przeczytam.
Ślepowidzenie zostało mi już na tym forum przez kogoś polecone i również grzecznie czeka na swoją kolej.
Cytat:
Przepraszam, dopiero doczytałam ze to ma być klasyka. A moje pozycje 2,6, 7 i 10 to współczesne pozycje.
O nie, nie, nie. Nie chodzi tutaj o wypisywanie samych klasyków i książek koniecznie starych. Jeśli uznałaś te współczesne za najbardziej warte przeczytania, to za nic absolutnie nie przepraszaj. Im większa różnorodność, tym lepiej.
Cytat:
- "Chłopiec i jego pies" Harlana Ellisona - opowieść o wartościach po apokalipsie. Gdzieś mi migneło ze chyba fascynujesz się Elektryczną Pomarańczą. To co innego , ale powinno "zażreć" . każdy powinien to przeczytac, bez wzgledu ile po tym będzie to odchorowywać.
Bardzo dobrze Ci mignęło.
Fascynuje mnie też tematyka postapokaliptyczna (dlatego też zainteresował mnie Piknik Strugackich), książce się jak najbardziej przyjrzę.

Dziękuję wszystkim za swoje listy.
Stary 2018-05-23, 19:41   #13
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
Solaris stawiam tuż obok Roku 1984 - wspaniała książka, bardzo smutna.
Nie wierzę, że ktoś wymienił Piknik na skraju drogi Strugackich! Chciałem przeczytać, ale nie mogłem nigdzie znaleźć i w końcu wybrałem coś innego. Kiedyś przeczytam.
Ślepowidzenie zostało mi już na tym forum przez kogoś polecone i również grzecznie czeka na swoją kolej.

O nie, nie, nie. Nie chodzi tutaj o wypisywanie samych klasyków i książek koniecznie starych. Jeśli uznałaś te współczesne za najbardziej warte przeczytania, to za nic absolutnie nie przepraszaj. Im większa różnorodność, tym lepiej.

Bardzo dobrze Ci mignęło.
Fascynuje mnie też tematyka postapokaliptyczna (dlatego też zainteresował mnie Piknik Strugackich), książce się jak najbardziej przyjrzę.

Dziękuję wszystkim za swoje listy.
Postapokaliptycznie bardzo polecam jeszcze
„ kantyczka dla Leybowitza”
Oraz polski standard też juź dość leciwy, ale jest to extra klasa literatury postapokaliptycznej „ Głowa Kasandry”. Może być trudna do zdobycia, chyba ze ktoś wznowił jakiś czas temu.

I jeszcze trylogię Ryfterską Wattsa : Rozgwiazda, Wir, Behemot. Całość „ urocza” tak bardzo ze się jest chorym od czytania tego.

Wcześniej wymienione „7 Ew” i „Nakręcana dziewczyna. Pompa nr 6”, to też wizje postapokaliptyczne.
Stephensona jeszcze „ Peanatema „ , „ Diamentowy wiek” i stare ale jare, klasyka gatunku i warto znać początki pisarstwa stephensona: „ Zamieć” , też są postapokaliptyczne.

Piknik, to przedewszytkim próba opisania kontaktu, próba opisania niezrozumiałego przez nierozumiejących. Dlatego ustawiłam w rzędzie z Solaris i Ślepowidzenie. Wszystkie 3 są o tym samym, o kontakcie i braku narzędzi do pijecia obcego i są równie wybitnie.

Liz Williams
Stary 2018-05-26, 14:57   #14
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Postapokaliptycznie bardzo polecam jeszcze
„ kantyczka dla Leybowitza”
Oraz polski standard też juź dość leciwy, ale jest to extra klasa literatury postapokaliptycznej „ Głowa Kasandry”. Może być trudna do zdobycia, chyba ze ktoś wznowił jakiś czas temu.

I jeszcze trylogię Ryfterską Wattsa : Rozgwiazda, Wir, Behemot. Całość „ urocza” tak bardzo ze się jest chorym od czytania tego.

Wcześniej wymienione „7 Ew” i „Nakręcana dziewczyna. Pompa nr 6”, to też wizje postapokaliptyczne.
Stephensona jeszcze „ Peanatema „ , „ Diamentowy wiek” i stare ale jare, klasyka gatunku i warto znać początki pisarstwa stephensona: „ Zamieć” , też są postapokaliptyczne.

Piknik, to przedewszytkim próba opisania kontaktu, próba opisania niezrozumiałego przez nierozumiejących. Dlatego ustawiłam w rzędzie z Solaris i Ślepowidzenie. Wszystkie 3 są o tym samym, o kontakcie i braku narzędzi do pijecia obcego i są równie wybitnie.
Dziękuję!
Biorąc pod uwagę fakt, że ostatnio czytanie idzie mi jak krew z nosa (co zamierzam w najbliższym czasie - najpewniej po sesji - zmienić), bardzo możliwe, że zapewniłaś mi ciekawą lekturę do końca roku. Bo postapokalipsie naprawdę ciężko mi jest odmówić, a w literaturze rzadko na ten nurt natrafiałem (znacznie częściej pojawiał się filmach i przede wszystkim w grach wideo). Czytałem kiedyś Metro 2033, ale moim zdaniem mocno przeciętna, spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. Mam na oku też Bastion Stephena Kinga.
Stary 2018-05-27, 08:01   #15
kotypko
Przyczajenie

Ja na szaro, bo trochę jednak OT, ale "Piknik..." Strugackich mnie tu ściągnął postapokaliptycznych motywów brak, ale chciałam polecić "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" Strugackich, a jak już śmieszne rosyjskie rzeczy, to też opowiadania Zoszczenki.

OldWorldBlues, nie wiem, czy znasz rosyjski, ale nieprzetłumaczony "Piknik..." można łatwo w pdf znaleźć.

I dodam jeszcze Vonneguta "Rzeźnię numer pięć" i "Budowniczego ruin" Rosendorfera. Coś mi się obiło o uszy, że tę ostatnią wznowili w zeszłym roku. Fajnie, wcześniej chyba raczej mało znana w moim pokoleniu, może teraz więcej ludzi przeczyta.
kotypko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-27, 13:54   #16
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez kotypko Pokaż wiadomość
OldWorldBlues, nie wiem, czy znasz rosyjski, ale nieprzetłumaczony "Piknik..." można łatwo w pdf znaleźć.
Niestety nie znam rosyjskiego, ani nie akceptuję pdf-ów jeśli chodzi o literaturę. Każdą książkę do której podchodzę poważnie po prostu muszę trzymać w swoich rękach - czuć jej ciężar oraz zapach. Z tego, co widzę, to Piknik w tym momencie chodzi na Allegro za około 50/60zł.

Edytowane przez OldWorldBlues
Czas edycji: 2018-05-27 o 13:57
OldWorldBlues jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-27, 21:29   #17
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
Dziękuję!
Biorąc pod uwagę fakt, że ostatnio czytanie idzie mi jak krew z nosa (co zamierzam w najbliższym czasie - najpewniej po sesji - zmienić), bardzo możliwe, że zapewniłaś mi ciekawą lekturę do końca roku. Bo postapokalipsie naprawdę ciężko mi jest odmówić, a w literaturze rzadko na ten nurt natrafiałem (znacznie częściej pojawiał się filmach i przede wszystkim w grach wideo). Czytałem kiedyś Metro 2033, ale moim zdaniem mocno przeciętna, spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. Mam na oku też Bastion Stephena Kinga.
„Metro” jest porażająco przeciętne. Zmęczyłam 3 części czekając na jakiś poryw i nadal nie rozumiem fenomenu.
Trochę tam namieszałam z tą postapokalipsą, ale co nsjwyżej ciut obok i wszystkie wybrane naprawdę są warte czytania.
Jak tolerujesz literaturę new weird nie bardzo dająca się ująć w ryzy, to polecam też China Mievilla. Tryptyk : Dworzec Perdido, Blizna, Żelazna rada.
Oraz wyrywający z butów , rokendrolowy „Kraken” ( roi się tam od końców świata a wręcz wszyscy o koniec świata zajadle walczą próbując go zawlaszczyć, bo taka gratka zdarza się tylko raz :

Oraz „Miasto i miasto” które powoduje zgrzytanie mózgu, który próbuje nadążyć za tym, co jest nie do końca tak, z opisaną rzeczywistością.

Liz Williams
Stary 2018-05-28, 07:00   #18
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
„Metro” jest porażająco przeciętne. Zmęczyłam 3 części czekając na jakiś poryw i nadal nie rozumiem fenomenu.
No jak pierwsza Cię nie porwała, to reszta raczej nie miała nadziei.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-28, 11:20   #19
zakonna
Naczelna Nastolatka

"Młode lwy" Shaw
"Pięć lat kacetu" Grzesiuk
"Wichrowe wzgórza" Bronte
"Hotel New Hampshire"Irving
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakow
"Paragraf 22"

Nie ma 10 bo wypisałam tylko te, które mi się wryły w psychikę i które będę pamiętać do grobowej deski.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2018-05-28 o 11:21
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-28, 12:17   #20
Yoshimitsusan
Przyczajenie

dodalabym "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Dick'a.
Yoshimitsusan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-28, 12:38   #21
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
"Młode lwy" Shaw
"Pięć lat kacetu" Grzesiuk
"Wichrowe wzgórza" Bronte
"Hotel New Hampshire"Irving
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakow
"Paragraf 22"

Nie ma 10 bo wypisałam tylko te, które mi się wryły w psychikę i które będę pamiętać do grobowej deski.
Ten Irving mnie zainteresował, idę do biblioteki
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-28, 14:02   #22
zakonna
Naczelna Nastolatka

Irvinga polecam bardzo.

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-05-30, 06:54   #23
virtual_luv
Raczkowanie

Moja dycha w zasadzie pokrywa się z większością tu podanych.
Dorzuciłabym: "Drogę" McCarthy "Bracia Karamazow" Dostojewski "W matni" Zola "Dagome iudex" Nienacki

A na marginesie to zabieram się za czytanie polecanej tu "Głowy Kasandry"

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
virtual_luv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-30, 06:56   #24
zakonna
Naczelna Nastolatka

Głowa Kasandry mnie znudziła. Pomimo, że lubię postapo.

Stary 2018-05-30, 12:38   #25
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Trochę tam namieszałam z tą postapokalipsą, ale co nsjwyżej ciut obok i wszystkie wybrane naprawdę są warte czytania.
Jak tolerujesz literaturę new weird nie bardzo dająca się ująć w ryzy, to polecam też China Mievilla. Tryptyk : Dworzec Perdido, Blizna, Żelazna rada.
Oraz wyrywający z butów , rokendrolowy „Kraken” ( roi się tam od końców świata a wręcz wszyscy o koniec świata zajadle walczą próbując go zawlaszczyć, bo taka gratka zdarza się tylko raz :

Oraz „Miasto i miasto” które powoduje zgrzytanie mózgu, który próbuje nadążyć za tym, co jest nie do końca tak, z opisaną rzeczywistością.
Wszystko dodane na półkę chcę przeczytać. Poleciłaś kawał bardzo ciekawej literatury.
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
No jak pierwsza Cię nie porwała, to reszta raczej nie miała nadziei.
O ile Metro średnio mi podeszło, tak Futu.re Głuchowskiego to już inna historia - bardzo dobry cyberpunk.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;83837436]Ten Irving mnie zainteresował, idę do biblioteki [/QUOTE]

Cytat:
Irvinga polecam bardzo.

Mnie też wyjątkowo zainteresował. Opis na LC zachęcający.
Stary 2018-06-03, 21:03   #26
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Irvinga polecam bardzo.

Kocham „Świat według Garpa” .
Jedna z najlepszych i najważniejszych dla mnie książek jakie czytałam.
Mam egzemplarz zaczytany na śmierć.
Niestety jest to pierwsza książka Irvinga jaką przeczytałam i już żadna kolejna nie zrobiła na mnie, nawet połowy takiego wrażenia.

Liz Williams
Stary 2018-06-03, 21:06   #27
zakonna
Naczelna Nastolatka

Jak mogłam zapomnieć o Garpie! Też polecam jak najbardziej.

siła spokoju
Stary 2018-06-06, 07:11   #28
Karolajna_2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hiyori Pokaż wiadomość
Fajny temat Kolejność w zasadzie przypadkowa.
1. Stary Testament
2. Solaris
3. W 80 dni dookoła świata
4. Kubuś Puchatek
5. Frankenstein
6. Podróż do wnętrza ziemi
7. Władca much
8. Harry Potter i Komnata Tajemnic (nie, nie ...chodziło mi o kamień filozoficzny )
9. Ptasiek
10. Buszujący w zbożu
Późno bo późno ale ostatnio przeczytałam Solaris i jestem niesamowicie zaskoczona jak to była dobra lektura. Zawsze kojarzyła mi się ona z nudną historyjką o kosmosie a okazało się, że jest to teraz jeden z nowych wyznaczników jakości w literaturze. Byłam pod ogromnym wrażeniem. Także polecam.
Karolajna_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-14, 08:23   #29
ArelK
Przyczajenie

"Rok 1984" Orwell

Muszę w końcu ją przeczytać
ArelK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-15, 22:34   #30
OldWorldBlues
mad lad

Cytat:
Napisane przez Karolajna_2 Pokaż wiadomość
Późno bo późno ale ostatnio przeczytałam Solaris i jestem niesamowicie zaskoczona jak to była dobra lektura. Zawsze kojarzyła mi się ona z nudną historyjką o kosmosie a okazało się, że jest to teraz jeden z nowych wyznaczników jakości w literaturze. Byłam pod ogromnym wrażeniem. Także polecam.
Język Lema jest ponadprzeciętny, pióro lżejsze chyba nawet od samego powietrza.
Sama historia Solaris była czymś tak bardzo nietypowym w porównaniu do mainstreamowego, amerykańskiego sci-fi i wszelkiego rodzaju space oper, że na początku nie miałem pojęcia co o niej myśleć. Lem wydaje się mieć zupełnie inne podejście do gatunku niż inni pisarze. A ja nietypowość lubię i doceniam.
Cytat:
Napisane przez ArelK Pokaż wiadomość
"Rok 1984" Orwell

Muszę w końcu ją przeczytać
Zdecydowanie. Wciąż niepokojąco aktualna.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości