|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Biegi górskie / ultramaratony
Cześć,
Biegi górskie, ultramaratony ![]() ![]() Uwielbiam Ultra, biegi górskie, biegi wielogodzinne, zauważyłam, że cieszą sie one coraz większym zainteresowaniem biegaczy. Czy są na tym forum Ultraski / Ultrasi którzy wymienią się doswiadczeniem nt. biegów, przygotowania, planów treningowych i strategii żywieniowych? Czy jest ktoś zainteresowany tematem? Chętnie odpowiem na Wasze pytania i sama usłyszę jak to robią inni ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biegi górskie / ultramaratony
Zazdroszczę kondycji. Niedawno byłam w Zakopanem i widziałam sporą liczbę ludzi biegających po górach. Ja bym chyba nie dała rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Winter is coming
|
ja troszkę biegam po górach. Zaczynałam rok temu od 10 km, potem dwa półmaratony, w tym roku 33 i 34 km zaliczyłam. Przygotowanie miałam średnie, bo mieszkam na płaskich terenach, ale poszło mi całkiem dobrze (w drugim podium w kategorii). Biegam głównie po lesie, trening do tej pory robiłam jak pod płaskie biegi, ale będę to zmieniać. W przyszłym roku chcę przebiec dystans maratoński, dokładnie 45 km. Dopiero zaczynam tak naprawdę, więc jeszcze trochę czasu upłynie, zanim będę ultraską
![]() Niedługo będę się zabierać za układanie planu treningowego na kolejny rok. W planach zimowe 21 km, potem maraton w lipcu, a co jeszcze to zobaczymy, mam kilka pomysłów.
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie ultra to przesuwanie granic, testowanie swojej wytrzymałości, w ultra mocna musi być przede wszystkim głowa ![]() Cytat:
Myślisz, że jest jeszcze szansa na starty w tym roku?
![]() |
![]() |
#5 |
Winter is coming
|
Zimą będę biegła rudawy w lutym. A maraton górski, asfaltowy niespecjalnie mnie pociąga, chociaż połówki asfaltowe nawet lubię. Wstępnie zaplanowałam Lądek-Zdrój. Startuję teraz dość często w lokalnych crossach, ale w góry już w tym roku nie jadę niestety. Myślałam nad piekłem Czantorii albo lamentem świętokrzyskim, ale ostatecznie się nie zdecydowalam
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O Lądku bardzo dużo słyszałam pozytywnych opinii, trasy wymagające, trudne technicznie, świetny klimat i myśle, w kolejnym roku się skuszę na K-B-L ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Winter is coming
|
W Lądku biegłam w tym roku połówkę i miałam ogromny niedosyt
![]() K-B-L może za 5 lat, ale nie spieszy mi się ![]() Jak układasz plany treningowe ? Kupiłam sobie książkę Świerca i właśnie czytam, jak się przygotowywać pod dłuższe dystanse. Takie do 30 km to można polecieć w sumie przy zwykłym, regularnym bieganiu, w każdym razie ja nie robiłam nic specjalnego pod góry. Niestety w najbliższe mam 300 km. Ale już pod maraton muszę trochę mocniej potrenować
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja kocham góry, aczkolwiek ultra jeszcze nigdy nie robiłam. Myślałam o tym, ale trochę się stresuje bieganiem samej po górach i średnio mam kogoś kto mógłby mi towarzyszyć 🤔
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja też uwielbiam biegać w górach, zwłaszcza wczesną wiosną kiedy zaczyna robić się zielono i wszystko kwitnie. Akurat w moim przypadku najwięcej czasu mam na bieganie rano, a to często powoduje, że jest jeszcze nieco zimno. Co wy lubicie nosić na takie chłodne poranki zwłaszcza podczas długich biegów jak idzie się zmęczyć i spocić? Ja ogólnie najczęściej zakładam bielizne termoaktywnwną xxx i jestem bardzo zaodwoolona!
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2024-02-20 o 08:54 Powód: usunełam link reklamowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.