|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
⊰⠀klara. ♡
|
xxx
xxx
Edytowane przez kwitnacybez Czas edycji: 2020-08-02 o 21:58 Powód: xxx |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Moje zdjęcie na fanpageu na Facebooku.
Zgłoś to organizatorowi wydarzenia, który ma kontakt z fotografem, który robił te zdjęcia i potem je udostępnił.
Czy to są grupowe zdjęcia, czy tylko Ty na nich jesteś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie jestem prawnikiem ale wydaję mi się że to podchodzi pod własność intelektualną (albo inną opcje którą uważasz, że może pasowac). A nawet jeśli ta opcja jest nieco rozbieżna z tym jak można to rozumieć to na pewno upowszechnianie twojego zdjęcia bez twojej zgody jest przestępstwem.
Myślę, że skoro twoje próby skontaktowania się z osobą odpowiedzialną za fanpage nic konkretnego nie dały to najlepiej napisać do supportu. Wyjaśnić sytuacje z zaznaczaniem, że jesteś na zdjęciu i jest bezprawnie wykorzystywany twój wizerunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Własność intelektualna? Autorka nie jest właścicielem tych zdjęć, jest tylko na nich obecna i to w dodatku na imprezie publicznej. To oczywiste, że na takich spotkaniach robi się zdjęcia. Myślę, że problemem tutaj nie są same fotografie, bo tutaj nie zostało naruszone prawo, ylko fakt, że są one negatywnie komentowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
⊰⠀klara. ♡
|
Update: Nic z tego zgłaszania komentarzy nie będzie. Facebook odpisał mi na ponownie złożone zgłoszenia, że komentarzy nie usunie, bo ich zdaniem nie są one niezgodne ze standardami serwisu. Zapewniam, że brzmią one niemalże identycznie, jak poprzednie dwa, które zgłosiłam i zostały jednak usunięte. I nie, nie przesadzam z tym, że te pozostałe są obraźliwe. Wszyscy moi znajomi, którzy je przeczytali, przyznali, że ich treść to typowe chamstwo...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Pytanie czy na zdjęciu jesteś sama czy jesteś częścią "większej całości"? Art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi, że zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku - tu dokładny cytat - "osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza". Druga sprawa: w jaki sposób zdjęcie zostało udostępnione na tym fanpageu? Za pomocą funkcji "udostępnij"/poprzez podlinkowanie/embedowanie, czy ktoś zwyczajnie ukradł zdjęcia i wrzucił jako swoje?
Bo teraz tak - kwestia pierwsza. Jeśli sfotografowana zostałaś ewidentnie Ty i tylko Ty to sprawa jest prosta - zostało naruszone prawo, myślę, że najbliżej temu do zgłoszenia, że to Twoje prywatne zdjęcie, jeśli innej, bardziej odpowiedniej, opcji nie ma. Jeśli jesteś np. w grupie wolontariuszy albo obsługujesz stoisko (jesteś częścią "krajobrazu" - fotografowanego stoiska) to publikacja takiego zdjęcia nie wymaga Twojej zgody. Możesz oczywiście twierdzić, że komentarze pod tymi zdjęciami naruszają Twoje dobre imię, ale to niekoniecznie musi równać się z usunięciem Twoich zdjęć z tego miejsca, a tylko z usunięciem komentarzy, które się pod nimi pojawiają. Zależy jak ludzki okaże się administrator strony. Na pytanie jak skontaktować się z osobami decyzyjnymi na fanpageu - niestety nie wiem. Nie podali żadnej formy kontaktu do siebie? Może dołącz do tej grupy i wtedy będziesz miała możliwość skontaktowania się z jakimś administratorem? Ostatecznie, jeżeli komentarze są naprawdę ostre to możesz wnieść sprawę na policję, ale niestety nie wiem jak takie sprawy są przyjmowane i rozpatrywane. Kwestia druga. Jeśli zdjęcie zostało udostępnione za pomocą funkcji "udostępnij"/poprzez podlinkowanie/embedowanie to są to legalne praktyki i w takiej sytuacji musisz zwrócić się do organizatora wolontariatu i poprosić o usunięcie zdjęć z Tobą. Ale tu znowu kwestia tego czy jesteś "większą całością" czy nie, jak ludzki okaże się organizator i czy przypadkiem samo przystąpienie do wolontariatu nie równało się wyrażeniu zgody na publikację wizerunku (dostałaś jakieś dokumenty? podpisywałaś coś?), bo to częsta praktyka stosowana na wszelkiego rodzaju eventach. Jeśli zdjęcie zostało ukradzione no to znowu prosta sprawa - zgłaszasz to organizatorowi, z kolei organizator/fotograf zgłasza naruszenie wartości intelektualnej. Jest też trzecia opcja, zdjęcia nie pochodzą ze strony organizatora, a po prostu ktoś je zrobił "przy okazji", będąc w tym samym miejscu co Ty. Wtedy wracamy do punktu pierwszego i art. 81. Starałam się sprawdzić informacje, o których piszę, ale przyznaję, że moja wiedza z tej dziedziny może być w tym momencie troszeczkę zaśniedziała, więc jeśli ktoś jest bardziej obeznany i widzi, że coś pokręciłam to mea culpa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje zdjęcie na fanpage'u na Facebooku.
A jesteś tam z imienia i nazwiska?
Tak szczerze, to ja bym olała tego typu komentarze, jeśli są tylko na fanpage'u, który nie należy do ciebie i nie ma tam twoich namiarów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#8 | ||
⊰⠀klara. ♡
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
To jak musiałaś wyglądać jak stare chłooy się rajcują i głupoty piszą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Moze normalnie? Tez nieraz widzialam takie glupie komentarze przy zdjeciach normalnych dziewczyn, ktore wygladaly normalnie, tylko po prostu byly mlode i ladne. To juz nie mozna byc ladnym? Problem jest w tych chlopach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
A ja nie mówię że nie. Problem ewidentnie JEST w chłopach.
Autorce brak dystansu jedynie. Ja bym zlał te komenty bo to znaczy, że facetom się podobam. Boost do pewności siebie i heja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
[1=7890bc1b377a5416551befc 97751d9fcee09a13b_608ddd8 419bd3;87962779]Nie, to desperacja i brak szacunku do siebie samej.[/QUOTE]
Juz nie przesadzajmy w druga strone, co ma do tego szacunek do siebie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nieistotne, jakie były te komentarze, pozytywne, negatywne czy w ogóle by ich nie było. Można sobie po prostu nie życzyć, żeby bez wyraźnej zgody nasze zdjęcie było gdzieś publikowane i tyle, nie trzeba się tłumaczyć. Miałam kiedyś zajęcia z prawa autorskiego w kontekście fotografii (lata temu więc mogłam coś pomieszać) i jedyne sytuacje, które pozwalały na publikowanie zdjęć bez zgody, to gdy osoba jest częścią większej całości albo gdy jest to osoba publiczna i akurat jest w trakcie wykonywania swojej pracy.
Co mi przychodzi co można zrobić: - skontaktować się bezpośrednio z osobą, która zrobiła zdjęcie. Jakiś fotograf, redakcja gazety? - skontaktować się z organizatorem wolontariatu - spróbować odnaleźć właściciela fanpage gdzieś indziej, może inne media społecznościowe, strona www, może gdzieś mają podany adres, na który można by wysłać pismo? Komentowanie tego, jak autorka mogła na tych zdjęciach mogła wyglądać jest mocno nie na miejscu, bo to nie ma znaczenia i nie ona jest tutaj winna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
⊰⠀klara. ♡
|
Cytat:
Mam prawo wyglądać, jak tylko chcę, ale nikt nie ma prawa "rajcować się i pisać głupot". ![]() I nie, obleśne komentarze od "starych chłopów" nie dodają pewności siebie ani poczucia własnej wartości. Obleśne komenatarze nigdy nie dodają pewności siebie ani poczucia własnej wartości. Takie "komplementy" nigdy nie będą mi się podobać, nawet jeśli prawiłby mi je Leonardo DiCaprio za najlepszych lat. Takie "komplementy" są po prostu uwłaczające. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87962805]Juz nie przesadzajmy w druga strone, co ma do tego szacunek do siebie?[/QUOTE]
Zadawalanie się przaśnymi i być może seksistowskimi komentarzami pod moim adresem, to DLA MNIE brak do siebie szacunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=7890bc1b377a5416551befc 97751d9fcee09a13b_608ddd8 419bd3;87962876]Zadawalanie się przaśnymi i być może seksistowskimi komentarzami pod moim adresem, to DLA MNIE brak do siebie szacunku.[/QUOTE]To fajnie, że podkreślasz jednak, że dla ciebie, bo każdy sam sobie ustala, co jest brakiem szacunku wobec siebie samej, a co nie. Jak dla mnie każdy może się zachwycać czym chce, skoro widocznie go to zachwyca.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
To prawda. Całe szczęście, że ludzie są różni. I każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, a co druga strona z nią zrobi, to już jej sprawa. Na tym też polega wypowiadanie się na tym forum.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Na moje masz kija w tyłku.
Znalazłaś się na fotce w publicznym miejscu. Widocznie się spodobałaś. Skomentowali - trudno. Zamiast się cieszyć, że się spodobałaś to robisz aferę. Wiesz ilu kolesi w tym wieku (i każdym innym) ma o Tobie różne myśli, gdy idziesz ulicą? ;p Wyluzuj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Mi też by się nie podobały takie komentarze, ale z drugiej strony skoro jesteś tam częścią krajobrazu na tych zdjęciach i nie jesteś w żaden sposób oznaczona, to bym to zlała. Chyba, że nie masz innych problemów w życiu i doskwiera Ci nadmiar wolnego czasu, ktorego nie jest w stanie wypełnić nawet Netflix
![]() No niefajnie, że jacyś prostacy skomentowali tak a nie inaczej, ale jak sama zauważyłaś, Twoi znajomi też uważają, że komentarze były żałosne i chamskie, więc to świadczy tylko negatywnie o tych kolesiach. Także moim zdaniem robisz trochę aferę z niczego i przejmujesz się pierdołami. Zapewniam Cię, że ludzie, ktorzy ewentualnie trafią na to zdjęcie i na te komentarze, pewnie to zleją, bo mają ciekawsze rzeczy w życiu do roboty. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87963103]Fajnie, ale mogliby te myśli zachować dla siebie. Co kogo obchodzi, co myślą jakieś oblechy o czyimś wyglądzie? Trochę kultury. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No ja nie twierdzę, że Autorka ma się cieszyć, ale że może to olać. Jak sama napisałaś ,,Co kogo obchodzi, co myślą jakieś oblechy o czyimś wyglądzie?" No właśnie nikogo to nie obchodzi i nikogo te komentarze nie będą obchodzić. No mogli to zachować dla siebie, ale ludzie są różni i na wychowywanie i walczenie z jakimiś oblechami byłoby mi zwyczajnie szkoda czasu. Jeszcze zrobią sobie zabawę, ona będzie wnioskować o skasowanie komentarzy, a oni znowu skomentują. Jak dla mnie szkoda życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.