|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wykończenie łazienki - glazura mat i połysk
Witam,
Może ktoś doradzi, bo mam dylemat. Wymyśliłam projekt łazienki, w której chcę połączyć różne rodzaje płytek. Rodzaje chciałabym trzy: cegiełka na wannie i gebericie, płytki strukturalne w fale na ścianie nad wanną i gładkie ala betonowe na reszcie powierzchni. Wszystko chcę utrzymać w odcieniach beżu. I problem w tym, że chciałabym matowe, bo połysk jak dla mnie za bardzo rażący, jednak już się zorientowałam, że ciężko będzie znaleźć płytki w fale w macie i jeszcze w odpowiednim odcieniu. Zastanawiam się nad tym czy dałoby radę połączyć połysk z matem w ten sposób, że na tej jednej ścianie nad wanną dać płytki strukturalne w połysku a reszta łazienki w macie (do tego szafki byłyby białe matowe i podłoga drewnopodobna). Wszystko byłoby w odcieniach beżu tylko czy takie połączenie połysku z matem będzie tworzyło spójną całość? Może ktoś doradzi ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wykończenie łazienki - glazura mat i połysk
Cytat:
W sumie 4 rodzaje płytek beżowych? Wg mnie za dużo tego wszystkiego- lepiej dać max. 2 rodzaje płytek na ścianę: płytkę dekoracyjną (albo cegiełkę albo fale) i bazową (wzór betonu). Dekoracyjna, która jest na mniejszej powierzchni może być błyszcząca- tylko na ścianie nad wanną lub matowa cegiełka- na tej ścianie i na wannie; geberitu nie podkreślałabym żadną dekoracyjną płytką- teraz raczej nie wyróżnia się optycznie miejsca z sedesem, lepiej dać bazową. I tak jeszcze dojdzie wzór drewna na podłodze. Podsumowując- nie łączyłabym tej błyszczącej fali z matową cegiełką- tylko jedną z nich z tą bazową betonową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki bardzo za radę
![]() Widziałam w internecie zdjęcia z połączeniem tych trzech i jeszcze dwóch na podłodze (tylko akurat wszystkie w połysku), niby dużo, ale wcale nie wydawało się, żeby było za dużo rodzai, łazienka wyglała pięknie, tylko ten mat i połysk miesza mi w głowie ![]() Edytowane przez ania979 Czas edycji: 2020-06-12 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mat i połysk wygląda super - o ile faktycznie nie ma przesytu. Najlepiej stosować podobne tonacje i tego się trzymać. Misz-masz nie sprawdzi się dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.